vineri, 14 august 2015

IN CAUTAREA SANDWICHULUI PERFECT

Sandwichul, considerat de The Wall Street Journal ca fiind “principala contributie a Marii Britanii la gastronomia lumii”, este unul dintre acele lucruri simple care a fost inventat (potrivit legendei) sa potoleasca foamea unor jucatori de carti din Marea Britanie a secolului 18, prea prinsi in joc pentru a face pauza de mancare, dar care a fost perfectionat de-a lungul timpului pana a ajuns o adevarata opera de arta culinara. 

In acest post imi propun sa va prezint un top personal al celor mai bune sandwichuri pe care le-am intalnit de-a lungul vietii mele de foodie pasionat, dupa care saptamana viitoare o sa va invit sa veniti si voi cu niste idei de sandwichuri cu care sa participam impreuna la un concurs organizat de prietenii de la Cris-Tim, dar sa nu anticipam.


Lista care urmeaza este “la gramada”, fara o ordine ierarhica anume intre sandwichurile respective, deoarece orice foodie care se respecta stie ca in categoria “cel mai bun din lume” exista loc de mai multe feluri delicioase, iar diferentierea lor este foarte greu de facut pe criterii obiective (cum ai putea sa compari cele mai bune paste bolognese cu cele mai bune paste siciliene alla norma, de exemplu? sau cel mai bun kebab de miel din Turcia cu cel mai bun satay de miel din Malaezia? :)). De fapt nici macar nu e o lista ci mai degraba o calatorie culinara in cautarea sandwichului perfect, de unde si titlul acestui post.

Ok, acum ca v-am deschis apetitul, o sa incepem in forta cu cel mai bun sandwich britanic, ca sa-i onoram pe inventatorii acestui fel de mancare rapida, atat de indragit in toata lumea (desi culmea e ca acest cel mai bun sandwich din UK este facut de francezi :)). Dupa cum multi probabil ca au ghicit deja, este vorba despre minunatul sandwich cu confit de rata din Borough Market, cea mai faina piata alimentara din Londra. 

HOT DUCK CONFIT SANDWICH (UK)
Acest sandwich este extrem de simplu, dar absolut delicios, fiind preparat pe loc intr-o chifla moale (care seamana cu o ciabatta) unsa cu un mustar frantuzesc dulce si aromat, peste care sunt puse niste frunze de rucola si apoi o cantitate impresionanta de confit de rata maruntit, care se rumeneste incet intr-o tigaie uriasa de paella (astfel unele bucati sunt mai crocante, iar altele sunt moi si zemoase). 
O sa ma opresc aici cu povestea si o sa va las sa va uitati la poza care urmeaza, ca desi nici n-am inceput bine postul, incepe sa-mi ploua grav in gura doar cand imi amintesc de acest sandwich… :)

SANDWICH BANH MI (VIETNAM)
Din UK o sa ajungem tocmai in Asia de Sud-Est, unde gasim celebrul banh mi, sandwich care in Vietnam este o institutie in sine. Desi acest sandwich este street food prin excelenta, in ultima vreme a inceput sa apara chiar si in restaurantele posh (se gaseste si la noi la Toan’s o versiune de banh mi, dar care este atat de trista si de departe de original incat ar trebui sa umble cu o punga de hartie in cap de rusine…). 
Cel mai important lucru la un banh mi adevarat este bagheta (mostenire de la colonistii francezi din Indochina), care este absolut senzationala, cu o crusta aurie crocanta si cu un miez ireal de moale, care l-ar face invidios chiar si pe cel mai exigent brutar din Paris. 

Aceasta bagheta este taiata pe lung intr-o parte si apoi este unsa cu un pateu de porc amestecat cu unt (o nebunie, va spun) peste care sunt adaugate o groaza de ingrediente precum felii de porc rotisat, ceapa verde, rosii, coriandru, rondele de ceapa, castraveti, un ou ochi si, desigur, un sos picant superb care ii da gustul specific acestei minunatii culinare, "a symphony in a sandwich'', cum l-a numit pe buna dreptate Anthony Bourdain. Daca nu v-ati facut inca planurile de vacanta, va recomand calduros sa treceti Hoi An (un orasel superb din Vietnam) pe lista, pentru ca acest sandwich singur face toti banii de bilet.

SANDWICH CU MICI PE PAINE (ROMANIA)
Din Vietnam o sa ne intoarcem tocmai in Romania, mai precis la mine acasa, unde de ceva vreme sandwichul cu pasta de mici intinsa pe paine secuiana cu cartofi si rumenita apoi la gratar este absolut nelipsit. Practic, nu cred ca in ultimele 4-5 luni sa fi deschis gratarul fara sa fac si mici pe paine, atat de mult m-au impresionat. Reteta nu v-o mai povestesc inca o data, o gasiti aici cu tot ce trebuie, doar va recomand calduros s-o incercati cat mai curand si sa lasati aceasta minunatie de sandwich sa va faca viata mai frumoasa, asa cum mi-a facut-o mie si tuturor celor care l-au incercat.

SANDWICH DÜRÜM KEBAB (TURCIA)
De la mine de acasa o sa mergem pana la Istanbul la Dürümzade (un foarte mic kebab place, cu un gratar de carbuni si doua mese), unde gasim un sandwich superb, care are la baza o lipie de casa (numita dürüm) in care este infasurat un kebab din carne de miel rumenit pe gratarul cu carbuni (si stors de zemurile delicioase din cand in cand in lipia cu pricina, care se imbiba astfel de gustul gratarului si al mirodeniilor din kebab), alaturi de un mix simplu de legume si verdeturi, rosie curatata de pielita (asa se serveste peste tot in Turcia, nu stiu de ce nu a prins si la noi acest obicei), ceapa dreasa cu sumac si niste patrunjel. 
Acelasi Anthony Bourdain numea acest sandwich “a torpedo of joy”, si va garantez cu mana pe inima ca asa e, eu unul nu-l ratez niciodata cand ajung la Istanbul, ceea ce va doresc si voua.

SANDWICH DESCHIS SMØRREBRØD (DANEMARCA)
Urmatoarea oprire e tocmai la Copenhaga, in Torvehallerne, cocheta piata alimentara din centrul orasului, unde printre multe alte bunatati se gasesc si spectaculoasele smørrebrød, sandwichurile deschise (doar pe o felie de paine, fara capac).
Acestea sunt in general facute dintr-o felie de paine de secara (taiata destul de subtire, sub 1cm grosime) peste care sunt asezate cu maiestrie diverse toppinguri, precum roast beef cu sos remoulade si ceapa crocanta, hering marinat cu castraveti murati, mar, sos special din maioneza, mustar si smantana, marar si unt, crema de branza de capra cu somon afumat, coaja de lamaie si marar sau oua fierte feliate, creveti decorticati, unt, maioneza, salata verde, lamaie si castraveti. 
In fine, n-o sa va mai insir aici reteta dupa retetea deoarece se spune ca numarul combinatiilor este nelimitat, asa ca o sa va las sa admirati cateva dintre sandwichurile deschise smørrebrød pe care le-am gustat anul trecut in Copennhaga, fiecare dintre ele fiind o adevarata bijuterie culinara.

SANDWICH CU CHARCUTERIE (ITALIA)
In fine, o sa ne oprim din aceasta calatorie culinara in cautarea sandwichului perfect tocmai la Bologna, in inima regiunii Emilia Romagna, regiune renumita la nivel mondial pentru cele trei comori culinare, aceto balsamico, parmigiano si prosciutto. 
In Bologna, unde am fost de curand, practic nu exista restaurant sau gastro-bar care sa nu aiba in meniu un platou de mezeluri regionale precum mortadella, prosciutto crudo sau cotto, coppa di testa, culatello di Zibello, coppa stagionatta sau salumi, care sunt servite alaturi de parmigiano (intodeauna) si de alte branzeturi locale, impreuna cu un balsamico exceptional. 
Aceste produse de charcuterie sunt servite simplu, feliate foarte subtire, alaturi de chifle si felii de paine traditionala, sa-ti faci singur sandwichul asa cum il doresti, sau in tigelle, niste painici rotunde, turtite si moi, bagate la un fel de toaster cu model, care le face sa arate ca niste banuti imprimati cu motive geometrice. Nu mai are rost sa va mai spun ca si aceste sandwichuri sunt extraordinare, rolul principal jucandu-l mezelurile de o calitate exceptionala.

Si daca tot am vorbit de niste mezeluri de foarte buna calitate (acestea fiind probabil primul lucru ce vine in mintea oricui cand se gandeste la un sandwich), asa cum v-am spus la inceputul acestui post, va readuc aminte ca saptamana viitoare voi demara un concurs impreuna cu prietenii de la Cris-Tim, concurs in care va voi provoca sa creati o reteta de sandwich perfect asa cum il vedeti voi, folosind ca ingrediente principale gama de produse crud uscate de la Cris-Tim.
Aceasta gama cuprinde o serie de produse traditionale, cu retete autentice din zonele istorice romanesti, din care fac parte Salamul Banatean, Salamul Sinaia sau Salamul Ardelenesc, precum si o serie de retete din tari cu traditie in producerea mezelurilor de calitate, asa cum sunt Italia (Salam Napoli, Salam Milano, Salam Bergamo cu nuca) sau Spania (Salam Chorizo). Pana saptamana viitoare, cand o sa va dau toate detaliile despre concurs, va invit sa descoperiti aceste produse pe site-ul special dedicat www.deliciidepretutindeni.ro, si sa va ganditi la o reteta de sandwich care sa contina cel putin unul dintre aceste produse.
Acestea fiind zise, va las, ca mi s-a facut foame si ma duc sa-mi fac un sandwich cu salam chorizo. :)

Enjoy!

7 comentarii:

  1. Este atât de comun: ești îndrăgostit de cineva și vrei să te iubească și el... sau treci printr-o „despărțire” dificilă și vrei ca el sau ea să se întoarcă... sau ești singur și cauți pe cineva special. Totul depinde de ce vrei tu. Dacă ești singur și vrei să găsești o nouă iubire, există o vrajă pentru tine. Contactează-ți acum Dr. Jasper dacă ai nevoie de ajutorul ei în relația ta sau în orice alt caz.
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută (fă-l să te iubească din nou)
    3) Vraja divorțurilor
    4) Vraja căsătoriei (fă-l să îți propună / fă-o să accepte propunerea ta)
    5) Vrăji de legare
    6) Diviziuni
    7) Vraja morții
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău
    9) Vrei să-i mulțumești iubitului tău
    10) Loteria
    11) opriți avortul spontan / rămâneți însărcinată
    12) vrajă magică (vindecarea acelei boli mortale)
    contactează-o acum, ea are o soluție de durată pentru tine. are 32 de ani de experiență ca practicantă de magie alb-negru, Tarolog, Runemeister (manta, magie runică, amulete, amulete, talismane), este cea mai bună!
    gmail: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Viața vine cu experiențe diferite. Nu știu ce experiență aveți, dar aceasta este mărturia mea scurtă, sunt fericit să scriu asta pentru că am din nou pace în căsnicia mea și totul datorită unui om grozav numit Dr Ogun Omo, el este un puternic vrăjitor care ajută la concilierea disputei dintre mine și soțul meu cu o vrajă de dragoste, soțul meu a plecat de acasă și locuiește cu o altă femeie timp de 7 luni fără să aibă grijă de mine și de fiica noastră de 4 ani, financiar sunt bine dar am nevoie de îngrijirea blândă a un bărbat, îl implor să se întoarcă acasă de mai multe ori, dar nimic nu iese, chiar i-am rugat-o pe sora lui mai mare să mă ajute să-l implore, ceea ce nu a mers. Așa că într-o zi am citit o mărturie a unei femei care a descris modul în care doctorul Ogun Omo a ajutat-o ​​să-și oprească soțul să divorțeze de ea cu o vrajă de dragoste, așa că i-am luat legătura și i-am explicat problemele mele, el mi-a spus ce este necesar pentru vraja de dragoste. și am făcut-o, după 48 de ore, soțul meu s-a întors acasă cerșindu-mi iertare, așa că așa a fost salvat căsnicia mea. Dacă aveți nevoie de ajutorul lui, nu ezitați să-l contactați pe e-mailul său: ogunomospellcaster@gmail.com pentru orice problemă care vă deranjează inima și le va rezolva pentru dvs.

    RăspundețiȘtergere
  3. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate mulțumesc lui Dumnezeu atotputernic pentru că l-a adus pe Dr. DAWN să-mi salveze căsnicia, soțul meu a început să se poarte ciudat, să înșele și să bea făcând tot felul de lucruri, am încercat să caut ajutor din diferite locuri, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, care m-a ajutat și acum căsnicia mea este dulce, plină de dragoste și fericire. Dacă aveți căsătorie, relație sau fertilitate E.T.C, contactați Dr DAWN, el vă va ajuta cu siguranță: WhatsApp +2349046229159

    RăspundețiȘtergere
  5. SOȚUL MEU A PLĂCAT ȘI DR ISIKOLO L-A REDUCAT LA MINE ȘI SUNT UIMIT ȘI A TREBUIT SĂ RĂSPÂND VESTIREA BUNĂ
    Mă numesc Anna Vlădescu. Când bărbatul meu m-a părăsit, am fost traumatizat și cu inima frântă și nu m-am putut obține luni de zile. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez, dar fără rezultat. Am plecat într-un alt oraș, sperând să o iau de la capăt. Am intrat în contact cu un alt bărbat cu care am încercat din răsputeri să fiu, dar nu a ieșit pentru că nu puteam să-l iubesc. Știam că încă iubesc și îmi doresc bărbatul înapoi la mine. Așa că am început să caut ajutor și atunci l-am găsit pe DR ISIKOLO din diferite puncte de vedere pe care am citit despre el. Am vorbit și l-am făcut să înțeleagă tot ce trebuia să știu și am crezut în el și am respectat procedurile. A lucrat pentru mine și a restabilit dragostea și legătura dintre mine și bărbatul meu și, după 48 de ore, așa cum a promis, omul meu m-a căutat și am vorbit și a coborât să mă vadă unde sunt și am inventat lucrurile și am devenit din nou fericiți împreună. DR ISIKOLO este de încredere și te poate ajuta și pe tine dacă îl contactezi pentru orice. Doar e-mail-i prin: isikolosolutionhome@gmail.com sau WhatsApp-i pe +2348133261196 sau trimite-i prin WhatsApp +2348133261196

    RăspundețiȘtergere
  6. IUBITUL MEU S-A RETURNAT LA MINE CU AJUTORUL DR ISIKOLO SI SUNT CU adevarat coplesit
    Salutare tuturor, sunt Elisabeta Damian. Când s-a pierdut orice speranță în a face relația mea să funcționeze din nou între mine și iubitul meu, am intrat online în căutarea ajutorului și l-am citit și l-am contactat pe DR ISIKOLO care a venit și a reparat totul și va rămâne apreciat de mine pentru tot restul vieții. De prea multe ori am trecut prin traume emoționale din cauza problemelor nesfârșite pe care le-am avut cu bărbatul meu și a dus la despărțirea noastră și de aceea am căutat ajutor și am aflat despre DR ISIKOLO care mi-a venit în ajutor. Mi-a spus procedurile și m-a îndemnat să le respect ceea ce am făcut cu plăcere și nu a întârziat procesul de a da soluții la problemele mele și am obținut rezultatul în doar 2 zile așa cum m-a asigurat. Nu vă deranjați să căutați ajutor în altă parte pentru că este prea bun în a ajuta oamenii. El este de încredere și cinstit, așa că trimite-i acum prin WhatsApp: +234-8133261196 sau e-mailul lui: isikolosolutionhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...