luni, 17 august 2015

MENEMEN, OUA TURCESTI CU LEGUME

Cand am postat poza acestui mic dejun turcesc pe facebook acum vreo luna, am promis ca reteta va urma a doua zi, insa life happened si iata ca apuc s-o postez de abia acum, din vacanta, cand am mai mult timp de scris, ceea ce va doresc si voua (vacanta, nu scrisul :))

In Turcia, mic dejunul este o adevarata institutie si este considerat de multi drept cea mai importanta masa a zilei, si asta la propriu, nu ca asa zice doctorul nutritionist. Mic dejunul turcesc este un adevarat festin din care nu lipsesc maslinele, branza de oaie sau branza Halloumi la gratar (numita in Turcia Halim), legumele proaspete (cu rosiile intotdeauna curatate de pielita, v-am mai spus cat de mult ador acest obicei? :)), ayran, iaurt gras, ulei de masline, miere cu kaymak (o spuma grasa din lapte similara cu mascarpone, care cu miere este o adevarata minune culinara) si paine proaspat scoasa din cuptor. 

Spre exemplificare, am pus mai jos o poza cu un mic dejun tipic din peregrinarile mele cu barca pe coasta Turciei.
Alaturi de toate aceste minunatii de multe ori se mai adauga si gözleme (placinte din foi foarte subtiri ca de merdenea, intinse pe o tigaie bombata si umplute cu diverse ingrediente precu branza cu marar, cartofi cu ceapa, cascaval, spanac, carne tocata sau ciocolata) sau menemen, un fel de papara din oua cu legume despre care o sa va povestesc in continuare cat de simplu se face.
Exista doua feluri de menemen, cel facut in tigaie (precum cel din imaginea de mai sus) si cel facut la cuptor, diferenta dintre ele fiind ca cel facut la cuptor este usor mai putin zemos si capata o crusta usor caramelizata, dar in rest gustul este aproape idendic. Avantajul celui facut la cuptor este ca arata foarte prezentabil, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, in care am imortalizat un menemen fabulos pe care am avut sansa sa-l intalnesc anul trecut in Palamutbuku, un mic sat pescaresc de pe peninsula Datca, unde am oprit in drumul nostru cu barca de la Marmaris spre Bodrum.
In ceea ce priveste ingredientele, turcii folosesc niste ardei care seamana cu capia doar ca sunt galben-verzui (la fel ca ardeii grasi de la noi) si sunt picanti sau nu la noroc (cam 2 din 10 sunt picanti, dar nu foarte iuti). Deoarece la noi nu se gasesc acesti ardei, cea mai apropiata varianta este cea cu ardeii bulgaresti (asa le zice in piata, arata ca niste ardei iuti mai mari, putin mai mici decat capia, tot galben-verzui, care nu sunt iuti deloc).

Exista diverse versiuni de menemen, cu ingrediente suplimentare precum ceapa, usturoi, sucuk (carnat picant turcesc), dovlecei, vinete, patrunjel sau chiar si branza de capra, insa reteta care urmeaza este cea originala, simpla, pe care o puteti gasi peste tot in Turcia si pe care eu am luat-o de aici

Ingrediente (pt 2-3 pers)
- 8 linguri ulei de masline
- 3-4 ardei bulgaresti (din aceia lungi si galben verzui, care seamana cu capia), curatati de seminte, taiati pe jumatate si apoi tocati fin
- 2 rosii de gradina mari si zemoase, curatate de coaja (se cresteaza usor in cruce cu un cutit ascutit, apoi se oparesc 1 min, dupa care se muta in apa rece inca 1 min si in final pielita se ia foarte usor) si taiate in cubulete mici
- 4 oua mari, amestecate usor cu un tel sau cu o furculita
- 1 pinch de sare
- 1 pinch de pul biber (un ardei moderat iute, uscat si tocat, se gaseste in piete la standurile cu condimente; alternativ puteti folosi fulgi de chili, dar gustul lor este difert de pul biber)
- 1 pinch de cimbru uscat

Preparare (5 min de pregatire + 10 min de gatit efectiv)
- pregatiti ingredientele si puneti uleiul sa se incinga intr-o tigaie mare (la foc mediu)
- adaugati ardeii tocati si gatiti la foc mediu pana incep sa se inmoaie (cca 3 min)
- adaugati si rosiile tocate si amestecati-le bine cu ardeii
- gatiti in continuare pana ce majoritatea lichidului s-a evaporat (cca 5-7 min)
- in final adaugati ouale si amestecati-le putin cu legumele, cam maxim 1 min, dupa care luati tigaia de pe foc (menemenul adevarat trebuie sa fie moale si zemos, cu ouale mai degraba usor nefacute decat uscate)
- varianta alternativa este sa finalizati menemenul la cuptor: transferati legumele intr-un vas termorezistent, apoi adaugati ouale si bagati vasul sub broilerul incins in prealabil pentru max 1-2 minute (menemenul la cuptor este acceptabil si cu ouale putin mai uscate, desi si asta e mai bun cu ouale foarte moi, doar cat sa fie putin inchegate)
- asezonati cu sare si pul biber dupa gust (daca mai e cazul) si apoi serviti imediat cu paine alba proaspata, cu care inmuiati in menemenul fierbinte direct cu mana, asa cum fac turcii. 

Enjoy!

7 comentarii:


  1. Thanks for sharing please help of my website pakistan matrimonial Rishta
    Thanks for sharing please help of my website Downpipes

    RăspundețiȘtergere
  2. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  3. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este atât de comun: ești îndrăgostit de cineva și vrei să te iubească și el... sau treci printr-o „despărțire” dificilă și vrei ca el sau ea să se întoarcă... sau ești singur și cauți pe cineva special. Totul depinde de ce vrei tu. Dacă ești singur și vrei să găsești o nouă iubire, există o vrajă pentru tine. Contactează-ți acum Dr. Jasper dacă ai nevoie de ajutorul ei în relația ta sau în orice alt caz.
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută (fă-l să te iubească din nou)
    3) Vraja divorțurilor
    4) Vraja căsătoriei (fă-l să îți propună / fă-o să accepte propunerea ta)
    5) Vrăji de legare
    6) Diviziuni
    7) Vraja morții
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău
    9) Vrei să-i mulțumești iubitului tău
    10) Loteria
    11) opriți avortul spontan / rămâneți însărcinată
    12) vrajă magică (vindecarea acelei boli mortale)
    contactează-o acum, ea are o soluție de durată pentru tine. are 32 de ani de experiență ca practicantă de magie alb-negru, Tarolog, Runemeister (manta, magie runică, amulete, amulete, talismane), este cea mai bună!
    gmail: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Viața vine cu experiențe diferite. Nu știu ce experiență aveți, dar aceasta este mărturia mea scurtă, sunt fericit să scriu asta pentru că am din nou pace în căsnicia mea și totul datorită unui om grozav numit Dr Ogun Omo, el este un puternic vrăjitor care ajută la concilierea disputei dintre mine și soțul meu cu o vrajă de dragoste, soțul meu a plecat de acasă și locuiește cu o altă femeie timp de 7 luni fără să aibă grijă de mine și de fiica noastră de 4 ani, financiar sunt bine dar am nevoie de îngrijirea blândă a un bărbat, îl implor să se întoarcă acasă de mai multe ori, dar nimic nu iese, chiar i-am rugat-o pe sora lui mai mare să mă ajute să-l implore, ceea ce nu a mers. Așa că într-o zi am citit o mărturie a unei femei care a descris modul în care doctorul Ogun Omo a ajutat-o ​​să-și oprească soțul să divorțeze de ea cu o vrajă de dragoste, așa că i-am luat legătura și i-am explicat problemele mele, el mi-a spus ce este necesar pentru vraja de dragoste. și am făcut-o, după 48 de ore, soțul meu s-a întors acasă cerșindu-mi iertare, așa că așa a fost salvat căsnicia mea. Dacă aveți nevoie de ajutorul lui, nu ezitați să-l contactați pe e-mailul său: ogunomospellcaster@gmail.com pentru orice problemă care vă deranjează inima și le va rezolva pentru dvs.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă numesc Eliza, soțul meu de 5 ani m-a lăsat cu bebelușul nostru de 2 ani pentru că l-am confruntat că a înșelat pentru că a stat noaptea târziu afară, înainte să știu ce se întâmplă soțul meu locuia cu o altă femeie, m-am întâlnit cu o prietenă care mi-a prezentat Dr. Ajayi un puternic vrăjitor. I-am spus Dr. Ajayi situația mea și a fost făcută o vrajă de dragoste, în 3 zile soțul meu s-a întors acasă și trăim din nou o viață fericită. contactați Dr. Ajayi pe Whatsapp: +2347084887094 pentru rezolvarea problemelor dvs. maritale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sufer de herpes în ultimii 1 an și 8 luni și de atunci am urmat o serie de tratamente, dar nu a existat nicio îmbunătățire până când am dat peste mărturii ale Dr. DAWN despre modul în care a vindecat diferite persoane de diferite. boli din întreaga lume, apoi l-am contactat și pe el. După conversația noastră, mi-a trimis medicamentul pe care l-am luat conform instrucțiunilor lui. Când am terminat de luat medicamentul pe bază de plante, am fost la un control medical și, spre cea mai mare surpriză, m-am vindecat de herpes. Inima mea este atât de plină de bucurie. Dacă suferiți de herpes sau de orice altă boală, îl puteți contacta astăzi pe Dr. DAWN la această adresă de e-mail:

    dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...