miercuri, 4 iunie 2014

LAHMACUN, SENZATIONALA PIZZA TURCEASCA

Dintre toate bucatariile orientale, bucataria turceasca mi se pare cam cea mai apropiata de sufletul nostru latin, poate si pentru ca e in mare parte construita pe fundamentele bucatariei mediteraneene (ulei de masline, peste si fructe de mare, legume si verdeturi proaspete, lactate si branzeturi si multe fructe).

In plus, bucataria romaneasca este semnificativ influentata de cea turceasca, mai ales in partea de sud, dovada fiind sarmalele, ciorbele sau micii, asta ca sa mentionez doar cele mai populare feluri pe care noi le consideram ultra-autentice, dar care in realitate vin direct de la Stambul. :)

Dar acum n-o sa va plictisesc cu o introspectie in bucataria otomana in general si nici in influentele ei in bucataria romaneasca, ci o sa ne concentram pe celebra pizza turceasca numita lahmacun (se citeste lah-ma-giun), care culmea, se pare ca si are originile in Armenia, unde se numeste, evident, pizza armeneasca :))


Lahmacunul traditional se face din aluat dospit (similar cu cel de pizza) intins subtire si apoi uns cu un strat uniform de mix de carne (in general de vita sau de oaie) cu legume, verdeturi si mirodenii, care se serveste fierbinte, impreuna cu salata de ceapa cu sumac, rosii, verdeturi si zeama de lamaie, rulata precum o tortilla.

Desi la prima vedere lahmacunul seamana foarte mult cu pizza traditionala, gustul nu are nicio legatura cu cel italian, el fiind mult mai complex si aromat cu mirodenii precum chimionul, pul biberul sau sumacul. Inca o diferenta fata de pizza italiana este aceea ca daca la italieni blatul este esential in determinarea calitatii unei pizza, la turci conteaza in primul rand mixul de carne care se pune peste blat, acesta avand rol secundar. In plus, lahmacunul nu are deloc branza printre ingrediente.
Daca ati avut ocazia sa-l gustati la mama lui acasa, atunci stiti cat de bun este acest lahmacun, spre deosebire de tentativele triste de a-l reproduce pe plan local, tentative dintre care as dori sa scot la colt si s-o fac de rusine pe cea de la Spring Time, unde ti se serveste un fel de placinta groasa cu un strat si mai gros de carne care aminteste exact de umplutura de sarmale sau de ardei umpluti, moartea pasiunii, zau! Brrrr….

In fine, inainte sa trecem la treaba as dori sa le multumesc prietenilor de la Heinner care mi-au pus la dispozitie un blender cu bol de tocat (pe care-l puteti admira mai jos) si care s-a comportat absolut perfect la prepararea mixului de carne, tocand legumele in cateva secunde la consistenta ideala (undeva intre pasta si sos), blender pe care vi-l recomand calduros si voua.

Ingrediente (pt. cca 18-20 de bucati / 4-5 persoane)
Aluat
- 635g faina tip 650 (sau de pizza)
- 350ml apa calduta
- 50ml ulei de masline
- 3 lingurite sare
- 1 lingurita zahar
- 10 grame drojdie uscata

Mixul de carne si legume
- 500g carne tocata (vita, oaie sau amestec de vita si oaie de la macelariile halal)
- 1 ardei gras rosu
- 1/2 ardei gras verde
- 2 rosii curatate de coaja si seminte (sau jumatate de conserva de rosii cubulete sau intregi, scurse de zeama)
- 1 ceapa mare sau 2 cepe de marime medie
- 1 lingura pasta de ardei “salca” (de la bacaniile orientale; se poate inlocui si cu pasta de rosii)
- 2 lingurite boia (paprika) dulce (sau iute, dupa gust)
- 1.5 lingurite chimion macinat (atentie, chimion / cumin, nu chimen / caraway, din acela care se pune pe saleuri!)
- 1.5 lingurite piper negru macinat
- 2 lingurite sare (sau 4 in caz ca salca sau pasta de rosii nu sunt sarate)
- 1 legatura de patrunjel
- 50ml ulei de masline
- 1 lingura de pul biber sau flugi de ardei iute (optional, dupa gust)

Pentru servit
- frunze de rucola
- rosii feliate
- patrunjel proaspat
- lamaie
- salata de ceapa cu sumac (se taie o ceapa mare in “pestisori, mai intai pe lung si apoi transversal, se amesteca intr-un bol cu o lingurita de sare de mare, se scurge dupa 5-6 min si se condimenteaza cu 2 lingurite de sumac si 1 jumatate de legatura de patrunjel tocat marunt)

Ustensile
- blender sau robot de bucatarie cu accesoriu de tocat
- piatra de copt si paleta de pizza
sau
- 2 tavi de copt, preferabil teflonate

Preparare (2h de pregatire si 1h de asamblare si copt)
Aluatul
- se amesteca toate ingredientele intr-un bol (drojdia se dizolva in prealabil in putina apa din cea masurata) si se framanta cca 5-6 min (manual sau cu robotul de bucatarie / masina de paine)
- se acopera cu un servet umed sau cu folie alimentara si se lasa sa dospeasca 2 ore, timp in care se prepara mixul de carne

Mixul de carne
- se taie in bucati ceapa si ardeii si apoi se maruntesc in blender impreuna cu patrunjelul pana se obtine o pasta marunta, in care se mai disting inca bucatile de legume, dar acestea nu trebuie sa fie mai mari de 2-3mm
- se amesteca legumele cu carnea tocata si cu restul de condimente, se framanta bine pana se omogenizeaza complet, apoi se acopera si se tine la frigider cca 1 ora si se scoate cu 20 min inainte de a fi folosita

Asamblarea si coacerea
- daca se foloseste piatra de copt, cuptorul se incinge la maxim (cca 30 min inainte)
- daca se folosc tavile de copt, cuptorul se porneste pe modul broiler / gratar, pana cand acesta este incins la maxim (cca 20 min)
- se rastoarna aluatul pe un blat infainat si se portioneaza in bile de dimensiuni egale (cca 18-20), putin mai mari ca o minge de ping pong, apoi bilele se acopera cu un servet ca sa nu se usuce
- bilele se intind cu un facalet pana cand ajung de cca 2-3 mm grosime (in forma rotunda sau ovala) si se aseaza pe tava de copt (cate doua) sau pe paleta de pizza infainata (cate una)
- pe fiecare foaie de aluat se intind uniform cca 1-2 linguri de mix de carne in strat subtire, de maxim 2-3mm
- daca folositi tava, aceasta se baga la cuptor in partea de sus, pe al doilea nivel de sub broiler (puteti folosi doua tavi, prin rotatie, ca sa terminati mai repede)
- in caz ca se foloseste piatra de copt, fiecare lahmacun se transfera de pe paleta de pizza in cuptor (fiecare lahmacun trebuie “plimbat” putin inainte / inapoi pe paleta cu o miscare de scuturare in plan orizontal, ca sa va asigurati ca nu s-a lipit de aceasta)
- in ambele cazuri, lahmacunul e copt cam in 5 min (cu mici variatii in functie de cuptor, verificati la prima serie daca trebuie sa stea mai mult sau mai putin)
- dupa ce le scoateti din cuptor, lasati-le 1 min sa se raceasca putin, apoi indoiti-le la mijloc si stivuiti-le una peste alta acoperite cu un stergar, ca sa se pastreze calde pana le terminati pe toate

Servirea
- in functie de cat de mari v-au iesit, puteti taia lahmacunurile in doua sau le puteti servi intregi
- pe lahmacun se pun cateva frunze de rucola si patrunjel, apoi niste salata de ceapa cu sumac, niste felii de rosie, apoi se stropeste cu zeama de lamaie, se face sul si se mananca precum un wrap sau o shaworma mult mai gustoasa si mai sanatoasa
Enjoy!

13 comentarii:

  1. delicioasa revenire! ador bucataria turceasca (fiind dobrogeanca, ma bucur deseori de ea :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. noi am dublat cantitatea de carne tocată pentru că suntem rău vegani, dar tot a ieșit delicios.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și roșiile cubulețe??? Când și unde se pun? Cum se procesează?

    RăspundețiȘtergere
  4. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred cu tărie că împărtășirea asta cu voi, băieți, va fi de ajutor.
    Treceam printr-o „despărțire” dificilă, probabil acum 2 luni și mi-am dorit înapoi fostul meu, am încercat tot ce am putut, dar nu am putut-o recâștiga până când un prieten de-al meu mi-a prezentat un vrăjitor grozav online numit Dr Jasper, de fapt. Nu am vrut niciodată s-o contactez, dar din păcate am făcut-o din cauza dragostei puternice pe care o aveam pentru fosta mea. acest mare vrăjitor mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, eram atât de curioasă pentru că mi-a spus că fosta mea mă va suna în trei zile.
    Am fost atât de surprinsă două zile mai târziu, fostul meu, care s-a despărțit de mine și nu a vrut să mă vadă sau să vorbească niciodată cu mine, m-a sunat spunându-i că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, ar trebui să o iert, a mai spus că a fost o greșeală uriașă și că ea mă iubește cu adevărat și vrea să o luăm de la capăt... Îmi împărtășesc această mărturie pentru că marele vrăjitor m-a instruit să fac acest lucru în semn de apreciere și pentru ca întreaga lume să știe cât de rapid și de puternic funcționează vraja lui. contactează-l pe Dr. Jasper pe Gmail, ea este cea mai bună: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei să-i returnezi pe cei dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere
  7. Viața vine cu experiențe diferite. Nu știu ce experiență aveți, dar aceasta este mărturia mea scurtă, sunt fericit să scriu asta pentru că am din nou pace în căsnicia mea și totul datorită unui om grozav numit Dr Ogun Omo, el este un puternic vrăjitor care ajută la concilierea disputei dintre mine și soțul meu cu o vrajă de dragoste, soțul meu a plecat de acasă și locuiește cu o altă femeie timp de 7 luni fără să aibă grijă de mine și de fiica noastră de 4 ani, financiar sunt bine dar am nevoie de îngrijirea blândă a un bărbat, îl implor să se întoarcă acasă de mai multe ori, dar nimic nu iese, chiar i-am rugat-o pe sora lui mai mare să mă ajute să-l implore, ceea ce nu a mers. Așa că într-o zi am citit o mărturie a unei femei care a descris modul în care doctorul Ogun Omo a ajutat-o ​​să-și oprească soțul să divorțeze de ea cu o vrajă de dragoste, așa că i-am luat legătura și i-am explicat problemele mele, el mi-a spus ce este necesar pentru vraja de dragoste. și am făcut-o, după 48 de ore, soțul meu s-a întors acasă cerșindu-mi iertare, așa că așa a fost salvat căsnicia mea. Dacă aveți nevoie de ajutorul lui, nu ezitați să-l contactați pe e-mailul său: ogunomospellcaster@gmail.com pentru orice problemă care vă deranjează inima și le va rezolva pentru dvs.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
    WhatsApp:+2349046229159/
    +3550685677099

    RăspundețiȘtergere
  9. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...