vineri, 16 iulie 2010

TABBOULEH, SALATA ORIENTALA DE PATRUNJEL

Tinand cont de pasiunea teribila pentru inghetata care m-a cuprins in ultima vreme, de cand mi-a sosit masina Cuisinart, vreau sa va spun ca am rezistat cu greu tentatiei de a mai posta inca doua - trei retete de inghetata si sorbet pe care le-am prestat recent, dar va promit ca ma voi revansa cat de curand cu o reteta de sorbet de zmeura si vin roze si cu una de inghetata geniala de branza Roquefort si miere (pe care a facut-o recent si Dan, dar deoarece avem viziuni diferite asupra ei, o sa va povestesc si eu despre ea).

Pana atunci insa, va rog sa va bucurati de tabbouleh, aceasta salata orientala minunata, care este atat de buna si de simplu de preparat in versiunea facuta in casa incat probabil ca n-o s-o mai cumpar niciodata ready made for take away (desi la Nasser e chiar foarte ok).

Si pentru ca sunt destul de in urma cu timpul liber in perioada asta, n-o sa ma lungesc prea tare cu introducerea si o sa trec direct la fapte.

Ingrediente (pentru cca 6 pers)
- 5 legaturi de patrunjel proaspat
- 1 legatura de menta proaspata
- 1 ceapa rosie medie
- 3-4 rosii coapte bine
- 80g de bulgur (cca 1 ceasca de cafea) [NOTA: bulgurul arata ca un couscous, fiind format din cereale zdrobite si prefierte si il gasiti la orice bacanie arabeasca, la magazinele cu produse eco sau naturiste si chiar la Mega Image]
- zeama de la o lamaie
- ulei de masline
- sare
- optional: un pinch de scortisoara, ienibahar sau piper (eu n-am pus, dar sigur pun data viitoare :))

Preparare (10 min + 1 ora de pregatire)
- mai intai tocati rosiile in bucatele de 1-2 cm si amestecati-le (impreuna cu sucul) cu bulgurul intr-o cutie de plastic cu capac pe care o bagati apoi la frigider pentru cca 1 ora (recomandabil e s-o lasati 2 ore, dar eu am verificat ambele variante si rezultatul final a fost identic)
- cat se inmoaie bulgurul in sucul de rosii, spalati patrunjelul si menta, desprindeti-le frunzele de pe tulpini si apoi tocati-le marunt (menta poate fi tocata si putin mai mare, dar patrunjelul trebuie maruntit bine) si puneti-le intr-un bol de salata
- tocati marunt ceapa rosie si puneti-o in acelasi bol
- dupa ce s-a inmuiat bulgurul (mai bine verificati-l ca sa fiti siguri, ar trebui sa nu scrasneasca in dinti, ci sa aiba consistenta orezului fiert tare sau a pastelor fierte al dente; daca inca e prea crocant, mai lasati-l putin la frigider) turnati-l peste patrunjel, menta si ceapa si amestecati bine toate ingredientele
- adaugati zeama de lamaie si uleiul de masline, amestecati si apoi sarati putin, dupa gust (reteta originala se face fara sare, dar eu a observat ca putina sare ii scoate in evidenta aromele mult mai bine)
- serviti salata tabbouleh ca starter, alaturi de hummus si mutabbal, pe care le-ati facut tot voi, evident :))
Enjoy!

12 comentarii:

  1. E una din salatele mele preferate. Racoroasa pentru o zi de vara. Pentru patrunjel merg si tulpinile taiate marunt marunt si totdeauna multa lamaie. Yummy :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa vezi, exact asta o sa fac maine. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Când a început să iasă menta asta primăvară am văzut numai tabbouleh când mă uităm spre jardinieră. Şi îţi zic, concurenţa cu perspectiva de mojito era acerbă :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum doi ani am comandat masinuta de inghetata si vreo luna nu m-am mai putut opri sa incerc o gramada de retete, am facut tot felul de combinatii in diverse variante si cantitati pana m-am prins cam ce reguli trebuie sa respect pt ca rezultatul sa fie exact pe gustul meu... asa ca te inteleg perfect si de aceea asteptam o avalansa de postari cu sorbet si inghetata, cred ca te-ai abtinut cu maaare greutate :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Len: am pus si eu ceva tulpini, dar doar partea de la legatura in sus :)
    @Zana: pai atunci sa faci si un hummus macar, sa nu se plictiseasca tabbouleh-ul :)
    @Ciusca: la mine e mai simplu, are vecina in fata casei vreo 3mp acoperoti cu menta fresh, asa ca ma autoservesc anytime :))
    @Mada: true, true. eu as mai fi bagat inghetate da' m-a certat pana si Mazi, ca de ce nu mai pun si mancaruri (de parca inghetata ar fi beutura, zau... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca my main problem era ca nu mai puneai posturi - mancare fiind termen generic :D

    deci mai cu sport :p

    RăspundețiȘtergere
  7. postez și eu dupa putirință și posibilități, dear :)

    RăspundețiȘtergere
  8. YOU MUST PROVIDE ME WITH TABBOULEH! NOW!

    RăspundețiȘtergere
  9. Emil, stii vorba aia, give a man a fish and he'll eat that day, but teach a man to fish and he'll eat for life :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Mulțumesc pentru tot Dr. Makha! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să completeze actele de divorț și lucrurile sunt mult mai bine acum. După cum ați spus, întregul proces de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care crea probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu, iar acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață tuturor celor care se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , puteți contacta Dr Makha pe WhatsApp +1(815)564-3618
    Ea este pricepută cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vrajă frumoasă
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA vindecă magia
    * Casino Cave
    * S-au eliminat pesterile blestemate
    * Vraja de protecție
    * magie la loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    E-mail: makharituals@gmail.com
    Whatsapp +1(815)564-3618

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...