marți, 16 februarie 2010

SCOICI MARINIERE, IN SOS DE VIN CU USTUROI

Cea mai simpla, cea mai rapida si probabil ca din acest motiv si cea mai raspandita reteta de a prepara scoicile clasice este metoda mariniere, care presupune inabusirea scoicilor intr-un sos (sau o supa, dupa cum o considera unii) de vin cu usturoi. Din punctul meu de vedere, aceasta metoda de a gati scoicile este si cea mai gustoasa dintre toate pe care le-am incercat pana acum, drept urmare v-o recomand calduros. Desi in principiu aceasta reteta are la baza scoicle clasice, adica midiile, ea se poate folosi fara probleme si cu alte tipuri de scoici sau chiar cu un mix de fructe de mare, dupa cum puteti vedea la Mazi.

In ceea ce priveste scoicile, le puteti folosi cu incredere pe cele de la Metro sau Carrefour, atat in varianta fresh (desi am constatat ca acestea tind sa fie mai mici decat celelalte) cat si in varianta pasteurizata (la punga de plastic sigilata) sau chiar in varianta congelata (la cutie de carton), rezultatul final fiind foarte asemanator. De asemenea, in functie de cat de mult vreti sa va alintati colesterolul, puteti folosi unt cu 85% grasime in loc de ulei de masline.

Ingrediente (pentru 2 pers) 
- 1kg de scoici (fresh, pasteurizate sau congelate)
- 8-10 catei de usturoi (curatati si tocati marunt)
- 1 shalota (optional; curatata si tocata marunt)
- 1 legatura de patrunjel (tocat marunt)
- 2-3 linguri de ulei de masline (sau 1 sfert de pachet / 50g de unt)
- 400ml de vin alb (un pahar mare)

Preparare (5-6 min + 5 min de pregatire)
- clatiti scoicile in jet de apa rece (doar daca sunt fresh sau pasteurizate; daca sunt congelate, nu e cazul) si eventual curatati-le de "mustatiile" de alge care ies din cochilii si de incrustatiile de pe exterior
- teoretic, daca folositi scoici fresh (=vii) ar trebui sa le aruncati pe cele sparte si pe cele care nu se inchid atunci cand le ciocaniti usor, deoarece acestea sunt moarte si riscati sa va intoxicati, dar in cazul celor pasteurizate sau congelate va garantez eu ca toate sunt deja decedate din start, asa ca puteti sari acest pas :)
- incingeti la foc mic spre mediu o tigaie mare (in care sa intre toate scoicile), adaugati uleiul de masline (sau untul) si caliti usturoiul (si shalota, daca aveti) pt cca 1 min, pana devine translucid (atentie sa nu se arda!)
- adaugati scoicile (cele congelate se pun direct asa, fara sa le dezghetati), apoi turnati vinul si patrunjelul tocat peste ele si amestecati usor, cat sa se acopere cat mai multe scoici cu supa din vin, ulei, usturoi si patrunjel
- acoperiti tigaia cu un capac si lasati la foc mediu cca 3-4 min (daca le gatiti prea mult devin cauciucoase si neplacute omului :)), dupa care transferati scoicile intr-un bol mare si turnati supa ramasa in tigaie peste ele
- serviti imediat, alaturi de un bol  pentru cochilii si musai cu niste felii de paine cu coaja groasa, pentru inmuiat in minunatia de supa.
Enjoy! 

19 comentarii:

  1. O, maestre, un clasic belgiano-frantuzesc la dumneata pe blog.
    O intrebare, usturoi tu pui doar la inceputul prepararii, nu si la final, fresh-fresh?

    RăspundețiȘtergere
  2. da, pun usturoi doar la inceput, pentru ca imi place sa-l simt subtil, nu in your face. de fapt chestia asta e valabila pentru toate mancarurile pe care le fac, deoarece mi se pare ca usturoiul fresh e prea puternic si omoara practic orice alt gust. evident, din acest motiv consider mujdeiul de usturoi ca o abominatie culinara :))

    RăspundețiȘtergere
  3. atentie la scoicile "fresh" de la metro, real etc. trebuie verificat/intrebat care e data capturii, ca midiile pot sta in supermarket si o saptamana pe pat de gheata. la real stiu ca marti e ziua fresh, la metro trebuie sa verific :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Done and ... well, no piece left! :-)
    Am folosit aceleasi midii ca cele pentru reteta de scoici umplute (jumatati congelate in cutie de carton) si le-am combinat cu rice noodles! Excelent!

    RăspundețiȘtergere
  5. da, jumatatile de scoici congelate merg perfect, mai ales ca nu trebuie sa le dezgheti ci le arunci direct asa, bocna, in tigaie. however, next time incearca si sa le mananci simple, doar cu o bucata de paine proaspata de casa, cu care sa incingi in sos. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord.. Pastele au fost solutie de urgenta pt ca aveam o penurie de paine si avand in vedere ca visasem o zi intreaga la aceste scoici... pur si simplu nu mai puteam astepta! si n-as fi vrut sa pierd bunatate de sos! :-))

    RăspundețiȘtergere
  7. well, in the end conteaza ca ti-au placut :)

    RăspundețiȘtergere
  8. sau puteti sa faceti sosul si sa-l mancati cu paine proaspata de casa. si apoi sa va para rau de milioanele de calorii pe care le-ati ingurgitat. e vis retetaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. da, ai dreptate, eu zic sa trecem cu totii pe fotosinteza si sa renuntam la mancare definitiv. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. iar cele vii le gatim asa pur si simplu ? :(

    RăspundețiȘtergere
  11. exact, daca ai noroc sa gasesti scoici proaspete (=vii), le arunci in tigaie asa cum le-ai prins (din supermarket sau din mare, doesn't matter :)) si ele se vor deschide in timpul gatitului (daca sunt proaspete, pe cele care se deschid inainte de a le gati va trebui sa le arunci, ca sunt deja moarte si e posibil sa fie alterate, chestie care nu se aplica daca le iei congelate sau pasteurizate)

    RăspundețiȘtergere
  12. pt. mazilique daca chiar te intereseaza metro nu are zi de fresh. nici real. se primeste marfa fresh in zilele de: marti, joi si sambata.

    sunt pe peste la metro:d

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonimul de pe pestele de la Metro: fii binevenit printre noi, eventual si cu o identitate, sa stim si noi cu cine vorbim cand mai avem nevoie de inside info :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Tocmai ce-am dat gata un castron plin ochi, din modelul viu. Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  15. Salutare si bine ca v-am gasit(citesc de ieri seara + contiuare de cum m-am trezit azi dimineata)!
    Reteta de mai sus e una din favoritele mele ( pe acelasi loc dorada in sare), atat doar ca eu adaug 2-3 rosii date pe razatoarea mare. Dupa care le mai las pe foc cam 5 min.
    Are alta denumire cumva?
    Multumesc, si felicitari pt ce am gasit pe aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Minumata reteta! Am facut-o si am ras tot acum 5 minute. Am zis ca se merita sa scriu cat inca nu s-au racit scoicile :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut, acum poti s-o incerci si pe cea cu lapte de cocos si lemon grass, sa vezi care-ti place mai mult :)

      Ștergere
  17. Groaznica reteta,prea mult vin si prea putin timp pt evaporare a alcoolului.Am facuto nu are nici un gust sosul doar de vin.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce minunat și simplu, care a adus bucurie și fericire în viața mea după ce am văzut o postare despre cum a ajutat o doamnă numită Rebecca, am decis să-l contactez pentru ajutor atunci când i-am spus că Dumnezeu l-a trimis pe om DR.WEALTHY pe felul în care amantul meu m-a părăsit timp de 8 luni fără să mă sune sau să mă trimită prin mesaje text, când am împărtășit trista mea experiență cu DR. WEALTHY, a spus că totul va fi în regulă în 5 zile, aș fi, sunt sigur că ceea ce spune acest bărbat este real, așa că am decis să încerc și ceea ce m-a surprins cel mai mult la început, mă gândeam, de asemenea, că nu este real Am învățat că era ca alții care vor veni și vor adăuga durere durerii oamenilor, neștiind acolo sentimente, ci pentru a face un prost din tine, dar acest mare om DR. WEALTHY nu este niciodată așa că a lui este pentru totdeauna și îi face pe oameni să fie fericiți cu cel pe care îl iubesc, sunt atât de fericit, chiar înainte de cele 3 zile tocmai am primit un telefon de la un bărbat care m-a părăsit timp de 8 luni, spunând că îmi pare rău și că vrea să mă întorc la viața lui, am fost atât de fericit, El m-a invitat la o cină, ceea ce am vrut să spun acolo, am vorbit amândoi și a spus că vrea să demonstreze că nu mă va părăsi niciodată pentru nicio altă doamnă pe care m-a logodit și De asemenea, faceți-mă să am acces la tot contul său. SĂNĂTOS un bărbat care mi-a adus bucurie în viața mea, vă rog prieteni care au nevoie de ajutor, aș sfătui și jur că dr. Dr. WEALTHY este omul potrivit și nu acei falși care sunt online pentru a face bani și nu pentru a ajuta aici este DR. E-mailul privat al lui WEALTHY. wealthylovespell@gmail.com whatsApp numărul +2348105150446.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...