luni, 9 noiembrie 2009

SUSHI RELOADED

[Disclaimer: acesta este un post din 2007, importat de pe vechiul meu blog www.lifesux.ro]



Am facut din nou sushi, urmand exact aceiasi pasi ca data trecuta. De data asta, pe langa sushi rolls normale (maki) am incercat sa fac si inside out sushi rolls (urumaki) si culmea, chiar am reusit.

As fi facut si hand shaped sushi (nigiri), dar pentru astea mi-ar fi trebuit niscai peste proaspat (somon sau ton), si deoarece decizia sa fac sushi am luat-o asa, la impuls, spre seara, cand n-am mai avut chef sa merg pana la hypermarket, pana la urma m-am limitat la ce am gasit prin frigider.

Ca ingrediente am folosit urmatoarele: 500g orez de sushi, 4 linguri de otet de orez, 2 linguri de zahar alb, o lingurita de sare, 8 foi de alge (nori), un pachet de surimi (cam 100g), o folie de somon afumat (cam 100g), un morcov (taiat bastonase si pre-fiert), un castravete (curatat de coaja si taiat bastonase) si un avocado (curatat de coaja si taiat felii).

Am mai adaugat si o mana de seminte de susan, pe care le-am perpelit elegant in tigaie inainte de a le face cunostinta cu sushi-ul, prilej cu care am remarcat ca acestea, atunci cand incep sa se prajeasca, au tendinta de a sari din tigaie in toate colturile bucatariei (precum si in ochii bucatarului din cand in cand).

In fine, din toate aceste ingrediente am reusit, dupa aproximativ doua ore de munca si 3 beri, sa produc acest minunat platou cu 80 (!) de bucati de sushi, platou pe care, trust me, n-am reusit sa-l dam gata in 4 persoane.



Acum sa va povestesc putin despre urumaki, ca sa vedeti cat de simpla e treaba. In esenta, acestea sunt tot rulouri, deosebirea fata de maki fiind aceea ca urumaki au orezul in exterior iar foaia de alge (care infasoara umplutura) in interior. Eu am folosit reteta de California rolls, care se umplu cu surimi de crab, castravete si avocado iar la exterior se presara cu seminte de susan sau icre.

Secretul este invelirea covorasului de bambus in folie alimentara, atat din motive tehnice (sa nu distruga forma ruloului) cat si din motive practice (covorasul devine extrem de usor de curatat dupa, deoarece doar desprinzi folia si gata). Pe covorasul intziplat se aseaza foaia de nori (taiata in doua sau intreaga, in functie de cat de mare vreti sa va iasa ruloul final) cu partea lucioasa in jos si apoi se aseaza orezul. Peste orezul intins uniform se presara susan si apoi tot ansamblul se intoarce cu orezul in jos. se aseaza pe nori ingredientele (feliile de surimi, avocado si castravete), se pune wasabi dupa gust si apoi se ruleaza la fel ca orice rulou. La final se taie in 6 sau 8 bucati (eu recomand sa-l taiati in 8 pentru ca daca-l taiati in 6 o sa obtineti niste bucati prea mari pentru o singura imbucatura).

Un aspect interesant este acela ca la acest tip de rolls ingredientele au tendinta sa iasa prin capete (deoarece aluneca pe nori daca strangeti ruloul prea tare), dar asta nu e nici pe departe o problema, deoarece capetele arata foarte bine asa, cu ingredientele iesite, si pot fi folosite in scop de design (eu le-am asezat in centrul platoului si m-am laudat ca asa am vrut eu sa-mi iasa, pentru efectul artistic :)).

Acestea fiind spuse va doresc sushi making placut si promit ca o sa revin cu urmatoarea experienta cand, sper eu, o sa am si ingredientele necesare pentru nigiri.

13 comentarii:

  1. Is that a challenge? Fac si eu. Candva in apropiere de Craciun! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello! am facut si eu in weekend sushi dupa reteta ta! my first sushi :P. au iesit ok. doar ca am observat este mult mai bun a doua zi..nori se inmoaie si e mai usor de mestecat :) am gresit eu reteta? sau kiar e de recomndat sa se lase cateva ore si apoi s se manace?
    si inca ceva? tu ce sos de soia folosesti? eu am cumparat de la Heintz si este prea dulce..iar fara, nu prea imi place..
    Multumesc!
    am sa incerc si pachetele cat de curand, imi plac foarte mult la restaurant si sper sa mi iasa la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  3. well, ideal este ca sushi sa se manance imediat cum a fost preparat. nori ar trebui sa isi traga suficienta umezeala din orez incat sa devina destul de moale, dar daca nu s-a intamplat asta atunci poate ca nu ai preparat orezul cum trebuie, desi nu prea cred, ca e greu de ratat :) btw, ai incercat si sushi de la un restaurant ca sa ai termen de comparatie?

    referitor la sosul de soia, eu folosesc marci asiatice, in general japoneze sau chinezesti (au la Mega Image). sos de soia de la Heinz n-am vazut si sincer cred ca nici n-as fi incercat, deoarece nu cred ca ei sunt specialisti in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. MS mult de raspuns:) da, stiu cum e sushi la resturant si tocmai de aia ziceam ca parca nu e la fel la fel..trust me am facut exact cum ai descris prepararea orezului cu 3 maini (eu si iubitul meu la evantai :)) ), m-am si amuzat la greu facand sushi si citind reteta ta. Si am facut mai mult decat am putut manca, si restul l-am lasat la frigider, devorandu-l a 2 a zi si a fost muult mai gustos..si intr-adevar, am avut de ales intre sosul soia chinezesc si 2 mai putin chinezesti, si m-am zarcit la cativa lei :)) si rezultatul a fost pe masura :P so, o sa iau de la mega sos de care trebuie ;)
    btw, eu sunt corina, incantata sa citesc blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  5. draga Corina, nice to meet you si ma bucur ca ti-am fost de folos :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dilema!! Dilema mare... cum intorci chestiunea cu orezul in jos?! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai conteaza! Am solutionat dilema cum am putut.. adica am intors nori-ul pur si simplu! Este delicios si incredibil in acelasi timp! Mai am in fata cateva bucatele si de unde credeam ca o sa dam si la vecini si o sa ne luam la pachet la birou (va imaginati ce ar fi crezut colegii daca am fi mers maine cu sushi la pachet ?! :-)))).. well, cred ca vor ramane doar cateva bucatele, sa le numeri pe degete, cu care ne vom delecta maine seara!
    In concluzie.. imi vine sa spun tuturor ca am faut SUSHI!! Cu manutele mele, in bucataria mea!! Si au iesit minuate! Am prestat atat maki cat si urumaki! We loved them! Si a fost extrem de simplu!! Multumesc pt reteta! Nu m-as fi gandit vreodata sa incerc daca nu parea atat de simplu la tine! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. excelent, Ada! multumesc pentru comentariul de feedback atat de dragut. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. mi-ai facut o pofta cu sushi ..ambele variante...de-mi ploua in gura la propriu...si desi am mai facut pana acum...hmm de craciun fac un platou japonez clar :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...