vineri, 14 august 2015

IN CAUTAREA SANDWICHULUI PERFECT

Sandwichul, considerat de The Wall Street Journal ca fiind “principala contributie a Marii Britanii la gastronomia lumii”, este unul dintre acele lucruri simple care a fost inventat (potrivit legendei) sa potoleasca foamea unor jucatori de carti din Marea Britanie a secolului 18, prea prinsi in joc pentru a face pauza de mancare, dar care a fost perfectionat de-a lungul timpului pana a ajuns o adevarata opera de arta culinara. 

In acest post imi propun sa va prezint un top personal al celor mai bune sandwichuri pe care le-am intalnit de-a lungul vietii mele de foodie pasionat, dupa care saptamana viitoare o sa va invit sa veniti si voi cu niste idei de sandwichuri cu care sa participam impreuna la un concurs organizat de prietenii de la Cris-Tim, dar sa nu anticipam.


Lista care urmeaza este “la gramada”, fara o ordine ierarhica anume intre sandwichurile respective, deoarece orice foodie care se respecta stie ca in categoria “cel mai bun din lume” exista loc de mai multe feluri delicioase, iar diferentierea lor este foarte greu de facut pe criterii obiective (cum ai putea sa compari cele mai bune paste bolognese cu cele mai bune paste siciliene alla norma, de exemplu? sau cel mai bun kebab de miel din Turcia cu cel mai bun satay de miel din Malaezia? :)). De fapt nici macar nu e o lista ci mai degraba o calatorie culinara in cautarea sandwichului perfect, de unde si titlul acestui post.

Ok, acum ca v-am deschis apetitul, o sa incepem in forta cu cel mai bun sandwich britanic, ca sa-i onoram pe inventatorii acestui fel de mancare rapida, atat de indragit in toata lumea (desi culmea e ca acest cel mai bun sandwich din UK este facut de francezi :)). Dupa cum multi probabil ca au ghicit deja, este vorba despre minunatul sandwich cu confit de rata din Borough Market, cea mai faina piata alimentara din Londra. 

HOT DUCK CONFIT SANDWICH (UK)
Acest sandwich este extrem de simplu, dar absolut delicios, fiind preparat pe loc intr-o chifla moale (care seamana cu o ciabatta) unsa cu un mustar frantuzesc dulce si aromat, peste care sunt puse niste frunze de rucola si apoi o cantitate impresionanta de confit de rata maruntit, care se rumeneste incet intr-o tigaie uriasa de paella (astfel unele bucati sunt mai crocante, iar altele sunt moi si zemoase). 
O sa ma opresc aici cu povestea si o sa va las sa va uitati la poza care urmeaza, ca desi nici n-am inceput bine postul, incepe sa-mi ploua grav in gura doar cand imi amintesc de acest sandwich… :)

SANDWICH BANH MI (VIETNAM)
Din UK o sa ajungem tocmai in Asia de Sud-Est, unde gasim celebrul banh mi, sandwich care in Vietnam este o institutie in sine. Desi acest sandwich este street food prin excelenta, in ultima vreme a inceput sa apara chiar si in restaurantele posh (se gaseste si la noi la Toan’s o versiune de banh mi, dar care este atat de trista si de departe de original incat ar trebui sa umble cu o punga de hartie in cap de rusine…). 
Cel mai important lucru la un banh mi adevarat este bagheta (mostenire de la colonistii francezi din Indochina), care este absolut senzationala, cu o crusta aurie crocanta si cu un miez ireal de moale, care l-ar face invidios chiar si pe cel mai exigent brutar din Paris. 

Aceasta bagheta este taiata pe lung intr-o parte si apoi este unsa cu un pateu de porc amestecat cu unt (o nebunie, va spun) peste care sunt adaugate o groaza de ingrediente precum felii de porc rotisat, ceapa verde, rosii, coriandru, rondele de ceapa, castraveti, un ou ochi si, desigur, un sos picant superb care ii da gustul specific acestei minunatii culinare, "a symphony in a sandwich'', cum l-a numit pe buna dreptate Anthony Bourdain. Daca nu v-ati facut inca planurile de vacanta, va recomand calduros sa treceti Hoi An (un orasel superb din Vietnam) pe lista, pentru ca acest sandwich singur face toti banii de bilet.

SANDWICH CU MICI PE PAINE (ROMANIA)
Din Vietnam o sa ne intoarcem tocmai in Romania, mai precis la mine acasa, unde de ceva vreme sandwichul cu pasta de mici intinsa pe paine secuiana cu cartofi si rumenita apoi la gratar este absolut nelipsit. Practic, nu cred ca in ultimele 4-5 luni sa fi deschis gratarul fara sa fac si mici pe paine, atat de mult m-au impresionat. Reteta nu v-o mai povestesc inca o data, o gasiti aici cu tot ce trebuie, doar va recomand calduros s-o incercati cat mai curand si sa lasati aceasta minunatie de sandwich sa va faca viata mai frumoasa, asa cum mi-a facut-o mie si tuturor celor care l-au incercat.

SANDWICH DÜRÜM KEBAB (TURCIA)
De la mine de acasa o sa mergem pana la Istanbul la Dürümzade (un foarte mic kebab place, cu un gratar de carbuni si doua mese), unde gasim un sandwich superb, care are la baza o lipie de casa (numita dürüm) in care este infasurat un kebab din carne de miel rumenit pe gratarul cu carbuni (si stors de zemurile delicioase din cand in cand in lipia cu pricina, care se imbiba astfel de gustul gratarului si al mirodeniilor din kebab), alaturi de un mix simplu de legume si verdeturi, rosie curatata de pielita (asa se serveste peste tot in Turcia, nu stiu de ce nu a prins si la noi acest obicei), ceapa dreasa cu sumac si niste patrunjel. 
Acelasi Anthony Bourdain numea acest sandwich “a torpedo of joy”, si va garantez cu mana pe inima ca asa e, eu unul nu-l ratez niciodata cand ajung la Istanbul, ceea ce va doresc si voua.

SANDWICH DESCHIS SMØRREBRØD (DANEMARCA)
Urmatoarea oprire e tocmai la Copenhaga, in Torvehallerne, cocheta piata alimentara din centrul orasului, unde printre multe alte bunatati se gasesc si spectaculoasele smørrebrød, sandwichurile deschise (doar pe o felie de paine, fara capac).
Acestea sunt in general facute dintr-o felie de paine de secara (taiata destul de subtire, sub 1cm grosime) peste care sunt asezate cu maiestrie diverse toppinguri, precum roast beef cu sos remoulade si ceapa crocanta, hering marinat cu castraveti murati, mar, sos special din maioneza, mustar si smantana, marar si unt, crema de branza de capra cu somon afumat, coaja de lamaie si marar sau oua fierte feliate, creveti decorticati, unt, maioneza, salata verde, lamaie si castraveti. 
In fine, n-o sa va mai insir aici reteta dupa retetea deoarece se spune ca numarul combinatiilor este nelimitat, asa ca o sa va las sa admirati cateva dintre sandwichurile deschise smørrebrød pe care le-am gustat anul trecut in Copennhaga, fiecare dintre ele fiind o adevarata bijuterie culinara.

SANDWICH CU CHARCUTERIE (ITALIA)
In fine, o sa ne oprim din aceasta calatorie culinara in cautarea sandwichului perfect tocmai la Bologna, in inima regiunii Emilia Romagna, regiune renumita la nivel mondial pentru cele trei comori culinare, aceto balsamico, parmigiano si prosciutto. 
In Bologna, unde am fost de curand, practic nu exista restaurant sau gastro-bar care sa nu aiba in meniu un platou de mezeluri regionale precum mortadella, prosciutto crudo sau cotto, coppa di testa, culatello di Zibello, coppa stagionatta sau salumi, care sunt servite alaturi de parmigiano (intodeauna) si de alte branzeturi locale, impreuna cu un balsamico exceptional. 
Aceste produse de charcuterie sunt servite simplu, feliate foarte subtire, alaturi de chifle si felii de paine traditionala, sa-ti faci singur sandwichul asa cum il doresti, sau in tigelle, niste painici rotunde, turtite si moi, bagate la un fel de toaster cu model, care le face sa arate ca niste banuti imprimati cu motive geometrice. Nu mai are rost sa va mai spun ca si aceste sandwichuri sunt extraordinare, rolul principal jucandu-l mezelurile de o calitate exceptionala.

Si daca tot am vorbit de niste mezeluri de foarte buna calitate (acestea fiind probabil primul lucru ce vine in mintea oricui cand se gandeste la un sandwich), asa cum v-am spus la inceputul acestui post, va readuc aminte ca saptamana viitoare voi demara un concurs impreuna cu prietenii de la Cris-Tim, concurs in care va voi provoca sa creati o reteta de sandwich perfect asa cum il vedeti voi, folosind ca ingrediente principale gama de produse crud uscate de la Cris-Tim.
Aceasta gama cuprinde o serie de produse traditionale, cu retete autentice din zonele istorice romanesti, din care fac parte Salamul Banatean, Salamul Sinaia sau Salamul Ardelenesc, precum si o serie de retete din tari cu traditie in producerea mezelurilor de calitate, asa cum sunt Italia (Salam Napoli, Salam Milano, Salam Bergamo cu nuca) sau Spania (Salam Chorizo). Pana saptamana viitoare, cand o sa va dau toate detaliile despre concurs, va invit sa descoperiti aceste produse pe site-ul special dedicat www.deliciidepretutindeni.ro, si sa va ganditi la o reteta de sandwich care sa contina cel putin unul dintre aceste produse.
Acestea fiind zise, va las, ca mi s-a facut foame si ma duc sa-mi fac un sandwich cu salam chorizo. :)

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...