luni, 25 mai 2015

PUI DEZOSAT LA CUPTOR (DUPA O RETETA DE CHEF CU DOUA STELE MICHELIN)

Nu stiu cum se manifesta la voi obsesia culinara fata de o reteta noua, dar la mine treaba sta cam asa: mai intai o descopar, apoi o gatesc in minte de cateva ori, dupa care o gatesc si in realitate, iar daca rezultatul imi intalneste (sau imi intrece) asteptarile, atunci o pun pe repeat pana ce fie ma satur de ea, fie gasesc alta reteta care sa-i ia locul.

Asa s-a intamplat recent cu reteta de mici pe paine, pe care de cand am facut-o prima data acum cateva luni, practic am repetat-o non-stop aproape in fiecare weekend, plus ca am mai exportat-o si pe la prieteni, deoarece orice obsesie buna se consuma mai bine in grup, desigur. Tocmai cand ma gandeam ca poate ar trebui sa mai pun si altceva pe masa, macar din cand in cand, am dat de aceasta reteta de pui la cuptor care este absolut minunata in simplitatea ei. Daca ati auzit vreodata expresia finger lickin’ good, sa stiti ca aceasta reteta este ilustrarea ei perfecta, atat la propriu cat si la figurat.

Reteta ii apartine lui Daniel Patterson, un chef american celebru al carui restaurant Coi din San Francisco are doua stele Michelin si este pe locul 49 in San Pellegrino World’s Best Restaurants List, si am gasit-o aici. Partea cea mai frumoasa a acestei retete este ca foloseste exact doua ingrediente, si anume un pui intreg si o lingurita de sare, ceea ce doveste ca se pot gati chestii exceptionale si fara o abundenta de ingrediente si tehnici speciale.

Practic, singura parte relativ complicata in aceasta reteta este dezosarea puiului, care desi pare intimidanta la prima vedere, se poate face extrem de usor cu un cutit de filetat bine ascutit, urmarind pasii din acest tutorial.

(cine se sperie totusi de dezosarea puiului poate sa foloseasca pulpe dezosate si / sau piept, dar musai sa fie cu pielea pe ele, ca altfel povestea nu mai are niciun farmec, deoarece pielea crocanta si savuroasa face 80% din aceasta reteta).

Ingrediente (pentru 4 persoane)
- 1 pui maricel (peste 1.5kg), de cea mai buna calitate pe care o puteti gasi (preferabil de tara, crescut in curte); eu am folosit Puiul Fericit, cumparat din supermarket
- 1 ligurita de sare de mare

Preparare (35 de minute plus 10 minute pentru dezosare si 1-3 ore de pastrat la frigider inainte de cuptor)
- primul pas este si cel mai complicat (in aparenta), si anume dezosarea puiului; daca urmariti cu atentie tutorialul de mai sus, nu veti avea niciun fel de problema, iar dupa cativa pui dezosati, aceasta sarcina vi se va parea o joaca de copil
- dupa ce ati dezosat complet puiul (inclusiv de zgarciurile care mai raman pe la incheieturi), asezati-l intins frumos pe o tava, sarati-l pe ambele parti si apoi bagati-l la frigider cu pielea in sus, neacoperit, pentru 1-3 ore inainte de a-l gati (acest pas are drept scop extragerea umiditatii din piele, pentru ca aceasta sa se faca foarte crocanta)
- scoateti puiul din frigider cu 10 minute inainte de a incepe sa-l gatiti si dati drumul la broilerul cuptorului in acelasi timp
- dupa ce broilerul s-a incins bine (la cele electrice se inroseste rezistenta), bagati puiul sub el (pe ultimul raft de sus) si lasati-l 10 minute sa se rumeneasca (eu intorc tava la 5 minute, pentru o rumenire mai uniforma, dar nu e un pas neaparat necesar)
- dupa ce s-a rumenit bine pielea, puneti cuptorul pe incalzirea normala si setati temperatura pe 120C
- mutati tava cu puiul pe raftul din mijloc si lasati-l sa se patrunda bine inca 25 de minute.
- scoateti tava din cuptor, scurgeti grasimea acumulata (care este surprinzator de multa, cam 50-100ml) si apoi taiati puiul fie in 4 sferturi (daca il serviti ca fel principal langa o garnitura), fie in bucatele mai mici, bite size (daca il serviti ca starter sau ca snack la un pahar de bere sau de vin alb bine racit)
Enjoy!

2 comentarii:

  1. Nu incredientele ma intereseaza atat de mult, ci textura. In prima poza nici nu zici ca e pui.. pare mai mult a ceva facut cu branzeturi, poate chiar o placinta. Ultima poza ma face sa salivez de-a dreptul.. arata incredibil de bine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...