marți, 19 iunie 2012

CEI MAI BUNI COVRIGEI SARATI DIN LUME


Pentru ca tot suntem in plin sezon de fotbal si tot omul sta la meci cu o bere in fata si cu aerul conditionat pornit in freza, hai sa va dau cea mai tare reteta de covrigei sarati din lume, mai buni decat orice ati mancat voi pana acum, parol! :)

Reteta de fata este culeasa de la mama unei prietene de la Arad (saru' mana, doamna Mitzu! :)) si este absolut senzationala, gustul acestor covrigei fiind total diferit fata de ce se gaseste in comert, ducand un pic spre cascaval, desi nu au asa ceva in componenta.


Acum daca o sa va uitati la lista cu ingrediente, o sa observati ca ea incepe cu margarina (Rama, dar merge si cu alte marci), ceea ce pentru cei care ma cunosc poate parea usor ciudat, deoarece eu n-am mai cumparat sau consumat margarina de peste 20 de ani, pentru mine margarina fiind cumva personificarea a tot ceea ce e rau in industria alimentara in general.

Va dati seama, desigur, ca pentru a evita margarina am incercat sa gasesc tot felul de solutii de compromis (unt, untura, unt amestecat cu grasime vegetala nehidrogenata, etc) care sa duca la un rezultat cat de cat similar cu reteta originala, dar cu mana pe inima va spun ca niciuna dintre solutii nu s-a ridicat la nivelul retetei originale, asa ca am decis ca asta e, cand o sa vreau covrigei o sa folosesc margarina si apoi o sa fac vreo doua zile de penitente cu apa plata in loc de shpritz, ceea ce va doresc si voua :)

Si acum hai la treaba, ca incepe meciul si se incalzeste berea!

Ingrediente (pentru 2 tavi de covrigei)
- 500g margarina Rama
- 750g faina
- 75g drojdie proaspata (3 pachetele)
- 2 linguri de smantana
- 2 lingurite de sare
- 2 oua
- 50ml de lapte
- 1 lingurita de zahar
- optional: seminte de susan, chimen, mac, fleur de sel, fulgi de chili, etc pentru ornare

Preparare (30 min + 15 min de pregatire)
- porniti cuptorul la 200C (sa aiba timp sa se incinga bine cat timp formati covrigeii)
- dizolvati zaharul si drojdia proaspata in lapte, amestecand pana se lichefiaza complet
- taiati margarina in cubulete de cca 1cm, si apoi adaugati toate ingredientele in bolul mixerului (daca aveti) sau intr-un vas larg, cu peretii inalti (daca framantati manual)
- framantati cu mixerul sau manual pana ce obtineti un aluat compact si elastic (cca 5-6 min)
- daca doriti, in acest moment puteti diviza aluatul in mai multe portii, pentru a-l pastra la congelator (eu l-am tinut si cateva luni fara probleme, infasurat in folie de plastic alimentar; se dezgheata peste noapte in frigider)
- acoperiti doua tavi cu hartie de copt sau foaie de silicon (in cazul in care nu folositi tavi cu teflon)
- luati cate o bucatica de aluat cam de dimensiunea unei masline mai mari, rulati-o intre palme pana devine un sul de cca 9-10cm lungime, cam de grosimea unui creion, apoi aduceti capetele unul peste altul si asezati covrigelul format in tava, dupa care repetati pana terminati tot aluatul (pentru cine tine scorul, din ingredientele de mai sus mie imi ies doua tavi a cate 54 de covrigei pe tava, deci 108 in total :)) [NOTA: puteti face covrigeii si mai grosi in cazul in care doriti sa fie mai fragezi si pufosi; regula e cu cat mai subtiri si mai mici, cu atat mai crocanti]
- daca doriti, ungeti covrigeii cu putin ou batut, si apoi ornati-i cu seminte, dupa care bagati tavile la cuptor pentru cca 20min sau pana cand covrigeii sunt rumeniti frumos pe deasupra, fara sa se arda
- lasati-i sa se raceasca putin, apoi bucurati-va de gustul lor genial
Enjoy!

30 de comentarii:

  1. margarina? pe bune?
    poate data viitoare vrei sa incerci cu unt sau cel mult cu osanza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai tocmai asta e, ca am incercat cu de toate, si cu unt, si cu osanza, si cu unt amestecat cu grasime vegetala, dar spre surpriza mea, tot margarina a iesit cel mai bine dpdv gust...

      Ștergere
  2. Foarte faini si foarte practici zilele astea! :)
    Si mie imi plac covrigeii facuti in casa, sper sa imi iasa si astia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astia sunt fool proof, n-au cum sa nu-ti iasa :)

      Ștergere
    2. Astazi incerc! Mi-am procurat ieri toate semintele pe care le-am considerat potrivite, iar astazi sper sa ma pot lauda cu ei! :)

      Ștergere
  3. buna,am doua intrebari: laptele in care dizolvam zaharul si drojdia, trebuie sa fie caldut sau poate sa fie din frigider? Si apoi cele 2 oua se pun in compozitia cu faina si oul batut cu care se unge covrigul este al treilea ou folosit sau cum? Multumesc frumos,maine vreau sa ii fac si eu.
    Succes cu meciurile,pe mine astea nu ma pasioneaza deloc, dar covrigii ma tenteaza :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laptele trebuie sa fie la temperatura camerei sau usor caldut (nu fierbinte si nu din frigider). ungerea cobrigilor la final e optionala, deci daca vrei sa-i ungi, mai pui un ou :) (eu nu i-am uns niciodata)

      Ștergere
  4. Saru -mana D-na Mitzu ! :)
    Faini tare covrigii astia .
    Si doamne cata rabdare ai sa-i imbarligi asa .Parca ai sablon .:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se imbarliga extrem de simplu, doar aduci un capat peste celalalt, dar daca ti se pare complicat, ii poti lasa si bastonase, ca tot acelasi gust o sa-l aiba :)

      Ștergere
  5. Tava aia o vreau eu!!! :)) ca e prea cald sa ma apropii de cuptor, dar tare imi fac cu ochiul si papilele mele gustative imi dau un semnal de alarma :))

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa fie tare gustosi ,dar nu e prea multa drojdie?Ana!

    RăspundețiȘtergere
  7. INVITATIE DE PARTICIPARE LA CAMPANIA "CLATIDIADA BLOGGERILOR CULINARI"
    Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
    http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Va rog sa ma iertati ca va deranjez vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol despre fetita mea Leontina Nicoleta care are nevoie urgent pentru a se opera in America in clinica din Detroit. Diagnosticul fiind retinopatie de prematuritate.
    Mai multe detaliI le gasiti pe adresa de blog: http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
    0769244865-mama-Violeta Calin
    Va multumesc pentru sprijinul acordat.
    Astept mesajul d-voastra la adresa de e-mail violetaleontina@yahoo.com
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Florin, de ceva vreme tot vroiam sa-ti scriu si eu, sa-ti multumesc pentru deliciile pe care ni le-mpartasesti cu generozitate.
    Am facut saptamana trecuta covrigeii aceia saratzi, o minune! Sotului mei i-au amintit de copilarie, bunica lui facea niste fursecuri de genul asta, gustul aluatului e identic.( cel putzin asa spune el). Acum cateva luni am gatit si piept de ratza cu sos de portocale (tot dupa reteta ta), si acela a iesit bestial.
    Cum noi locuim in Germania si nu de putine ori ne musca dorul de tara, orice preparat de pe meleagurile noastre este binevenit si "binegustat".
    Mersi inca o data si tine-o tot asa! :)

    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pot face si cu faina integrala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu n-am incercat, dar nu vad de ce nu s-ar putea

      Ștergere
  11. Ma intreb eu oare nu se poate folosi crema de branza cu putin unt in loc de margarina? Eu am incercat o gramada de retete cu Philadelphia si au iesit delicioase. Eu nu am voie sa mananc prea multe grasimi si de aceea intreb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca grasimea are un rol important in textura si in gustul aluatului, dar poti incerca si cu crema de branza sa vezi daca merge (eu inclin sa cred ca nu, dar incercarea moarte n-are). alternativ poti incerca cu ulei de masline, dar trebuie sa ajustezi cantitatea

      Ștergere
  12. Am facut covrigeii dupa reteta ta,doar ca am mai adaugat in aluat susan si faina folosita este faina spelta integrala.
    Au iesit o nebunie.
    faina spelta o cumpar de la drogheria "dm" si numele german este : Dinkel Vollkorn Mehl.
    Se fac repede si sunt deliciosi.
    Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa incerc si eu cu spelta, thanx for the tip :)

      Ștergere
  13. Buna seara
    As vrea si eu sa incerc minunatiile astea - multumim pentru reteta !
    Am o nelamurire - nu trebuie lasat aluatul la dospit ?
    Multumesc
    Isa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, aluatul nu trebuie lasat la dospit absolut deloc :)

      Ștergere
  14. no, asta musai trebe incercata. Acum intrebarea e ...raman la fel de buni si crocanti daca ii pastrezi mai multe zile, sau nu au ramas cat sa povesteasca experienta dupa :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic sa-i faci si vezi tu daca-ti mai raman cateva zile sau nu :))

      Ștergere
  15. Mie imi plac foarte mult covrigeii , iar aceasta reteta pe care chiar am reusit sa o fac foarte usor(sunt barbat), este foarte buna. Covrigeii mi-au placut mai mult cei foarte subtiri cu chimen ,care dupa coacere sunt crocantosi . Concluzie : reteta foarte buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce iti ceri scuze ca esti barbat? mai toti marii chefs sunt barbati :)

      Ștergere
    2. Sefi, ca sefi....dar nu toti asa chipesi ca tine ...! ;)

      Ștergere
  16. https://www.facebook.com/#!/gabriela.onose22 noiembrie 2013, 21:02

    :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...