vineri, 8 iunie 2012

CIORBA DE LOBODA DREASA CU BORS, LEUSTEAN, SMANTANA SI OUA ZDRENTE


Repede, repede, pana nu dispare loboda din piata, hai sa va povestesc despre aceasta ciorba minunata, una dintre preferatele mele atat datorita gustului specific (o combinatie de bors si leustean) cat si culorii roz foarte simpatice, not to mention ca este printre putinele ciorbe la fel de bune si rece si calda.

Reteta de fata face parte din categoria celor clasice in familia mea, "culese" de la mama si apoi transformate de mine in cantitati usor replicabile si de alte persoane (daca nu stiati pana acum, mama nu prea gateste cu masuri standard, ci cu multe aprecieri la ochi si la feeling, bazate aproape exclusiv pe experienta de o viata din bucatarie :))


Practic, aceasta ciorba se face aproape singura, in timp record, cu efort minim si cu rezultate senzationale. In plus, se poate face si in varianta vegetariana, fara smantana si ou zdrente, dar ar fi pacat, zic eu. :) One more thing, loboda e sezonala, o sa mai apara din nou pe tarabe undeva prin toamna, asa ca daca nu mai apucati s-o faceti acum, puneti un bookmark si faceti-o cand reapare loboda (si / sau stevia).

Ingrediente (pentru o oala de ciorba, cca 6-8 portii)
- 3-4 legaturi de loboda (se poate folosi si stevie in loc de loboda sau impreuna cu aceasta)
- 1 legatura de leustean tocat (musai! ciorba de loboda fara leustean e de neconceput! :))
- 500ml de bors (ca sa aiba gust de bors autentic, va recomand sa-l luati din piata, de la tarani, nu de la supermarket)
- 1/4 telina mare (sau 1/2 telina mica) curatata si data pe razatoarea mare
- 2-3 morcovi, curatati si dati pe razatoarea mare
- 1 ceapa medie spre mare, curatata si tocata marunt
- 2-3 oua batute ca pentru omleta
- 200ml de smantana acrisoara (preferabil de la tarani, nu de la supermarket)
- 50-75ml ulei vegetal
- 1l de apa (sau 1.5l daca o vreti mai diluata)
- sare (dupa gust)

Preparare (30min + 15 min de pregatire)
- curatati legumele si apoi radeti morcovii si telina (pe razatoarea mare) si tocati ceapa
- incingeti uleiul in oala si apoi adaugati legumele, caliti-le putin (2-3 min), si apoi adaugati apa si putina sare si lasati sa clocoteasca molcom pana ce se inmoaie (cca 15-20min)
- intre timp spalati bine loboda si apoi taiati-o fasii de cca 1.5-2cm grosime (preferabil fara tulpinile mai groase)
- dupa ce au fiert legumele, adaugati loboda in ciorba si mai fierbeti cca 2-3 min (loboda se inmoaie imediat, nu e nevoie s-o fierbeti prea mult) dupa care adaugati borsul (dupa gust, in fucntie de bors, mai bine verificati decat sa puneti prea mult si sa fie acra) si leusteanul tocat, si verificati daca are suficienta sare
- bateti ouale ca pentru omleta si temperati-le cu 2-3 polonice de ciorba fierbinte, apoi adaugati-le putin cate putin in oala, amestecand cu polonicul, pentru ca ouale sa se faca "zdrente" in ciorba
- opriti focul si adaugati smantana, amestecand sa se incorporeze bine, dupa care serviti ciorba decorata cu putin leustean proaspat (se poate servi imediat, calda, dar si dupa ce se raceste, sau chiar dupa ce sta cateva ore la frigider).
Enjoy!  

14 comentarii:

  1. Super buna ciorba de loboda!
    Doar ca ultima data cand am facut mi s-a parut amara! :(
    Am gresit cu ceva?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai probabil loboda era foarte batrana, si atunci tinde sa fie mai amara

      Ștergere
    2. hmm! trebuie sa mai lucrez la asta! :) Nu stiu inca sa o aleg pe cea tanara! :)

      Ștergere
    3. Buna! Frunzele tinere sunt mai mici si cu tulpini mai subtiri, cele batrane sunt mai mari si viguroase...dah...

      Ștergere
  2. Ador ciorba de loboda! Daca-mi spui unde gasesc loboda pe la noi (asa cum m-ai obisnuit :) :) ) ma declar mai mult decat fericita! :)
    have a nice we!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ar trebui sa cauti pe la magazinele care vand fresh herbs (intreaba de red orach sau purple mountain spinach), sau, daca ai unde sa le plantezi, iti poti lua niste seminte acum, si in cateva saptamani poti manca deja ciorba din frunzele iesite :))

      Ștergere
  3. Glumeam mai devreme, dar acum chiar imi cumpar semintele. Aveam oricumd de gand sa-mi fac o brazda de dimensiuni modeste, sunt inca in negocieri cu sotul meu pt latimea ei :)) Merci fain Florin!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii cum e, ca-n viata, marimea nu conteaza. sa fie cat de mare! :)))

      Ștergere
  4. imi place ciorbica de loboda...yami...da,stiu cum e cu mamele astea- ce masuri? totul din ochi1 :D

    RăspundeţiȘtergere
  5. sa ma lasi, rogu-te, sa iti dau o punga de corcoduse congelate, sa incerci sa o acresti cu ele data viitoare cand faci ciorba asta. you will not look back again! :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. vroiai sa vezi niste poze in care fierbeau morcovii si ceapa sau in care curgea borshu-n ciorba? spune-mi, si se rezolva, ti le trimit pe mail :))

      Ștergere
  7. Achiesez la ce spune Zana noastra mai sus: incearca o data si cu corcoduse verzi: le fierbi in putina apa si le treci prin sita direct in oala cu ciorba. Bunica-miu, cioban de felul lui, lasa corcodusa cu totul, noi suntem mai delicati si vrem samburii afara din oala :)))))

    RăspundeţiȘtergere
  8. Am facut si eu prima mea ciorba de loboda dupa reteta ta (fara oua insa), si a iesit extraordinara!!!! Am mai pus si frunzele de la o crenguta de tarhon proaspat in ultimele minute de fiert, si am servit cu leustean proaspat.

    Intr-adevar se poate acri si cu corcoduse, insa borsul, mai ales daca nu se fierbe, contine o sumedenie de enzime care plac stomacului si sistemului digestiv.

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...