luni, 17 august 2015

MENEMEN, OUA TURCESTI CU LEGUME

Cand am postat poza acestui mic dejun turcesc pe facebook acum vreo luna, am promis ca reteta va urma a doua zi, insa life happened si iata ca apuc s-o postez de abia acum, din vacanta, cand am mai mult timp de scris, ceea ce va doresc si voua (vacanta, nu scrisul :))

In Turcia, mic dejunul este o adevarata institutie si este considerat de multi drept cea mai importanta masa a zilei, si asta la propriu, nu ca asa zice doctorul nutritionist. Mic dejunul turcesc este un adevarat festin din care nu lipsesc maslinele, branza de oaie sau branza Halloumi la gratar (numita in Turcia Halim), legumele proaspete (cu rosiile intotdeauna curatate de pielita, v-am mai spus cat de mult ador acest obicei? :)), ayran, iaurt gras, ulei de masline, miere cu kaymak (o spuma grasa din lapte similara cu mascarpone, care cu miere este o adevarata minune culinara) si paine proaspat scoasa din cuptor. 

Spre exemplificare, am pus mai jos o poza cu un mic dejun tipic din peregrinarile mele cu barca pe coasta Turciei.
Alaturi de toate aceste minunatii de multe ori se mai adauga si gözleme (placinte din foi foarte subtiri ca de merdenea, intinse pe o tigaie bombata si umplute cu diverse ingrediente precu branza cu marar, cartofi cu ceapa, cascaval, spanac, carne tocata sau ciocolata) sau menemen, un fel de papara din oua cu legume despre care o sa va povestesc in continuare cat de simplu se face.
Exista doua feluri de menemen, cel facut in tigaie (precum cel din imaginea de mai sus) si cel facut la cuptor, diferenta dintre ele fiind ca cel facut la cuptor este usor mai putin zemos si capata o crusta usor caramelizata, dar in rest gustul este aproape idendic. Avantajul celui facut la cuptor este ca arata foarte prezentabil, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, in care am imortalizat un menemen fabulos pe care am avut sansa sa-l intalnesc anul trecut in Palamutbuku, un mic sat pescaresc de pe peninsula Datca, unde am oprit in drumul nostru cu barca de la Marmaris spre Bodrum.
In ceea ce priveste ingredientele, turcii folosesc niste ardei care seamana cu capia doar ca sunt galben-verzui (la fel ca ardeii grasi de la noi) si sunt picanti sau nu la noroc (cam 2 din 10 sunt picanti, dar nu foarte iuti). Deoarece la noi nu se gasesc acesti ardei, cea mai apropiata varianta este cea cu ardeii bulgaresti (asa le zice in piata, arata ca niste ardei iuti mai mari, putin mai mici decat capia, tot galben-verzui, care nu sunt iuti deloc).

Exista diverse versiuni de menemen, cu ingrediente suplimentare precum ceapa, usturoi, sucuk (carnat picant turcesc), dovlecei, vinete, patrunjel sau chiar si branza de capra, insa reteta care urmeaza este cea originala, simpla, pe care o puteti gasi peste tot in Turcia si pe care eu am luat-o de aici

Ingrediente (pt 2-3 pers)
- 8 linguri ulei de masline
- 3-4 ardei bulgaresti (din aceia lungi si galben verzui, care seamana cu capia), curatati de seminte, taiati pe jumatate si apoi tocati fin
- 2 rosii de gradina mari si zemoase, curatate de coaja (se cresteaza usor in cruce cu un cutit ascutit, apoi se oparesc 1 min, dupa care se muta in apa rece inca 1 min si in final pielita se ia foarte usor) si taiate in cubulete mici
- 4 oua mari, amestecate usor cu un tel sau cu o furculita
- 1 pinch de sare
- 1 pinch de pul biber (un ardei moderat iute, uscat si tocat, se gaseste in piete la standurile cu condimente; alternativ puteti folosi fulgi de chili, dar gustul lor este difert de pul biber)
- 1 pinch de cimbru uscat

Preparare (5 min de pregatire + 10 min de gatit efectiv)
- pregatiti ingredientele si puneti uleiul sa se incinga intr-o tigaie mare (la foc mediu)
- adaugati ardeii tocati si gatiti la foc mediu pana incep sa se inmoaie (cca 3 min)
- adaugati si rosiile tocate si amestecati-le bine cu ardeii
- gatiti in continuare pana ce majoritatea lichidului s-a evaporat (cca 5-7 min)
- in final adaugati ouale si amestecati-le putin cu legumele, cam maxim 1 min, dupa care luati tigaia de pe foc (menemenul adevarat trebuie sa fie moale si zemos, cu ouale mai degraba usor nefacute decat uscate)
- varianta alternativa este sa finalizati menemenul la cuptor: transferati legumele intr-un vas termorezistent, apoi adaugati ouale si bagati vasul sub broilerul incins in prealabil pentru max 1-2 minute (menemenul la cuptor este acceptabil si cu ouale putin mai uscate, desi si asta e mai bun cu ouale foarte moi, doar cat sa fie putin inchegate)
- asezonati cu sare si pul biber dupa gust (daca mai e cazul) si apoi serviti imediat cu paine alba proaspata, cu care inmuiati in menemenul fierbinte direct cu mana, asa cum fac turcii. 

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...