joi, 17 februarie 2011

LAPTE DE PASARE

Laptele de pasare, alaturi de chiseaua cu dulceata de tradafiri sau de cirese amare, de lingurita cu șerbet servita in paharul cu apa rece, de minciunelele umflate, crocante si goale la interior, de crema de zahar ars si, de ce nu, de guma Turbo cumparata de la tigancile ce-si faceau veacul prin curtea scolii reprezinta pentru mine (si probabil si pentru multi dintre voi) unul dintre gusturile copilariei, amintindu-mi de destul de rarele ocazii in care matusa noastra (care ne-a crescut ca o bunica) ne surprindea cu aceasta minunatie de desert.

Desi ar putea parea un desert specific romanesc, laptele de pasare (weird name, btw :)) are echivalente atat in bucataria franceza (unde este cunoscut drept œufs a la neige) cat si in cea anglo saxona (unde se numeste floating island). Practic, acest desert consta intr-un meringue (spuma tare de albusuri de oua batute cu zahar si cu un agent de coagulare precum creme of tartar sau amidon) fiert in apa sau lapte indulcit, apoi servit rece, cu crème anglaise (crema de ou si vanilie).

Daca laptele de pasare vi se pare cumva complicat de facut, ei bine aflati ca va inselati, el fiind de fapt pe cat de simplu, pe atat de rapid de pregatit, rezultatul fiind un desert aromat, usor (are mai mult aer si arome decat calorii :)) si cat se poate de delicios. Reteta care urmeaza este luata de aici si merge pe varianta fiertului spumei de ou in apa, nu in lapte, acesta din urma avand marele defect de a da in foc sau de a se afuma exact cand ti-e lumea mai draga (don't worry, rezultatul final al versiunii de fata este foarte asemenator cu cel obtinut prin metoda traditionala).



Ingrediente (pt 6-8 portii)
- 1 litru de lapte
- 2 pliculete de esenta de vanilie Bourbon
- 4+3 linguri de zahar (separate)
- 6 oua (albusurile separate de galbenusuri)
- un varf de cutit de creme of tartar (acid tartric; optional, pentru ca la noi nu prea se gaseste, mie mi-a facut cadou Monica o cutiuta :))
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 1 lingurita de amidon dizolvat in putin lapte (optional)
- pentru servit: scortisoara macinata, pudra de cacao sau ciocolata rasa

Preparare (30 min + 10 min de pregatire + min 2-3 ore de lasat la rece)
- incepeti prin a pregati crema anglaise: incalziti laptele impreuna cu esenta de vanilie, sa se infuzeze bine, frecati galbenusurile de ou cu 4 linguri de zahar si 1 lingurita de amidon pana obtineti o spuma albicioasa, apoi adaugati progresiv cate o lingura de lapte cald peste mixtura (amestecand bine), ca sa temperati galbenusurile si sa nu riscati sa se transforme in omleta atunci cand le veti adauga in lapte
- adaugati galbenusurile temperate in cratita cu lapte si lasati la foc mic (sau intr-un bain marie) amestecand permanent pana cand crema se va ingrosa suficient cat sa acopere dosul unei linguri de lemn (sa ramana urma cand trageti o dunga cu degetul pe dosul lingurii), apoi lasati-o sa se raceasca complet
- bateti albusurile (cu mixerul pe viteza mica sau cu un tel spiralat) pana incep sa faca spuma, apoi adaugati progresiv celelalte 3 linguri de zahar, pliculetul de zahar vanilat si praful de creme of tartar (daca aveti), pana obtineti un meringue foarte tare (spuma nu trebuie sa cada nici daca intoarceti castronul cu fundul in sus)
- puneti cam 5 cm de apa intr-o tigaie cat mai larga sau intr-un wok, aduceti la punctul de fierbere, reduceti putin focul cat sa obtineti un simmer constant si apoi adaugati cate 5-6 guguloaie de meringue, pe care le fierbeti cam 1-2 min pe fiecare parte si apoi le scoateti cu o lingura cu gauri si le lasati sa se scurga intr-o sita
- acoperiti complet norisorii de meringue cu crema anglaise (intr-un bol mare sau in boluri mai mici, pentru portii individuale), lasti la rece minim 2-3 ore (preferabil peste noapte) si apoi serviti laptele de pasare rece, ornat cu scortisoara macinata, pudra de cacao sau ciocolata rasa.
Enjoy!

19 comentarii:

  1. nice! ile flotante si in français :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai trebuie sa fac si eu!!! Neaparat...sunt innebunita dupa bomboanele cu lapte de pasare d ela Bucuria....apai daca imi fac eu singura mmmmmmm 8-> :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Dadada, simplu si bun, e cam singurul desert in care nu ma deranjeaza gustul pregnant de ou. Ah, the memories.... Noi il primeam numai pe la zile de nastere si rareori de revelion...

    RăspundețiȘtergere
  4. mie nu mi s-a parut ca avea gust pregnant de ou, poate din cauza vaniliei din belsug :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu de obicei nu am rabdare sa fierb guguloaiele, ci pun castronul cu meringue la micro cam 45 de sec. Creste frumos, si cu o lingura fac norisorii la sfarsit. Asa mai economisesc ceva timp. Agnes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Putini bucatari isi bat albusul de mana. Suntem printre putinii :)

    Trebuie sa fac si eu rost de un creme of tartar, sa ma asigur ca iese bezeaua de fiecare data :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu fierb meringul tot in lapte dulce+vanilie. La final, il adaug in creme anglaise (ca mai ramane putinel, se evapora la fierbere).
    Din ce stiu, acidul tartric se poate inlocui cu acid citric (=sare de lamaie), insa nu-s eu chimista lui peste, deci n-as baga mana-n foc :P.
    Nici mie nu mi se pare ca are gust de ou si are un succes teribil la public. Ciudat e ca o intreaga familie de bunici-parinti-nepoti-veri (una maaaare) nu aflase de el, asa ca au cazut pe spate, cand m-am prezentat cu un lapte de pasare destul de flescait, de altfel :-)).

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai, ca madlene lui Proust. Fac si eu lapte de pasare, in special vara cand e f. cald. Fierb bulgarasii in lapte parfumat cu vanilie, il strecor si in el fierb crema de galbenusuri. E un desert atat de bun, dar putin cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  9. dadada! de la julie&julia incoace, mi s-a pus pata pe floating island si dupa extensive reasearch pe net, am descoperit ca e lapte de pasare... e pe lista in weekendul asta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ah, era in J&J? cred ca trebuie sa-l mai vad din nou, pentru ca nu-mi amintesc :))

    RăspundețiȘtergere
  11. apare fugitiv, ce-i drept...dar destul cat sa-mi fi ramas in minte eversince

    RăspundețiȘtergere
  12. Pot sa te intreb ceva? Ce inaltime are bolul aparatului de inghetata? Cata cant. poti sa pregatesti? Nu mai am somn in mine pana nu-mi cumpar unul, dar congelatorul meu e cam mic, adica frigiderul, si nu stiu daca nu-l iau degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  13. al meu are cam 16cm inaltime si poti pregati in el cam 1 litru de inghetata (ma refer la cantitatea lichida, inainte de congelare), dar cel mai bine ar fi sa cauti specificatiile tehnice ale masinii care te intereseaza pe tine

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc f. mult ca ai raspuns. Vreau sa comand pe internet ca in magazine n-am gasit, dar nu primesc niciun raspuns despre bol.

    RăspundețiȘtergere
  15. ultima data cand am mancat lapte de pasare a fost acum multi ani.as putea sa spun o viata de om.in orice caz nici prima nici ultima oara,dar cea mai pregnanta a fost la operatia mea de amigdale pe care mi-o amintesc foarte,bine,desi aveam 2 ani si un pic.de atunci au trecut 53 de ani aproape.e mult,e putin,eu as fi inclinata sa spun ca e putin!dar crema de vanilie,facuta cu pastaie de vanilie cu norisori de albus e minunata,nu mai tin minte daca norisorii ii fierbea separat(asta desigur sunt amintiri mult mai tarzii) !)dar am sa caut in caietul ei de retete cum il facea.ca tare era bun.nu-mi aduc aminte de scortisoara decat de gustul minunat al vaniliei.eu n-am facut niciodata,dar m-ai incitat.si la cvercetare si la realizare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Scuza-ma ca pisez subiectul asta. Mi-am luat aparat de inghetata si sunt nebuna de fericire. Stau la caldurica si mananc sorbetto de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  17. well, atunci nu pot decat sa ma bucur ca am contribuit si eu cat de cat la fericirea ta :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Delicios! Am facut acum putin timp (dupa ani de zile), dar cu o crema mai groasa, iar eu mi-am pus deasupra scortisoara si gem de caise (facut de mine, normal). Nu vroiam sa ma mai opresc din mincat :)

    RăspundețiȘtergere
  19. da, asta e una din problemele cu desertul de casa :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...