vineri, 11 februarie 2011

PASTEIS DE NATA, TARTE PORTUGHEZE CU CREMA DE OU SI VANILIE

Trebuie sa va marturisesc ca Portugalia este by far destinatia mea de vacanta preferata, fiind o tara absolut minunata din mai toate punctele de vedere, dar mai ales din cel culinar. In multele mele vacante lusitane (sa tot fie vreo sase-sapte in ultimii zece ani) am avut parte de multe experiente culinare spectaculoase, precum mix grill-ul de peste si fructe de mare din Afurada, un sat de pescari de langa Porto, cu barci pictate cu secera si ciocanul, unde au deschis carciuma special pentru noi (era trecut de ora pranzului si oamenii se relaxau in familie cu un remake dupa Sclava Isaura :)) si au inceput sa care la tavi cu tot felul de oratanii subacvatice catre un gratar imens, de ziceai ca se pregatesc pentru zilele orasului, nu pentru doi turisti, fie ei si destul de infometati (in plus ne-au omenit si cu un vin de Porto facut la ferma lor, o minunatie cu care nu m-am mai intalnit de atunci incoace, indiferent de pretul sticlelor cumparate), celebra choco frito, sepia prajita la una dintre terasele de pe malul marii in Setubal, unde gustul incredibil rivaliza doar cu numarul imens de muste venite sa participe si ele la festin sau supa caldo verde, o supa de salata taiata fideluta (initial am jurat ca e supa de iarba :)) degustata pentru prima oara la o terasa fermecatoare din cartierul maur Alfama din Lisabona, unde masa noastra de plastic avea picioarele "din vale" prelungite cu niste bucati de lemn, cat sa stea dreapta pe panta destul de serioasa pe care era amplasata, si unde chelnerita s-a oprit putin din servit cand a aparut un bunic din cartier cu o chitara si au inceput un mini recital ad hoc de fado absolut magic.

Peste toate acestea insa stau la loc de cinste niste tarte minunate numite pasteis de Belem, cumparate fierbinti de la patiseria de langa Manastirea Ieronimilor din Belem (acum o suburbie a Lisabonei), patiserie care le pregateste neintrerupt din 1837, respectand intocmai reteta calugarilor convertiti in patiseri dupa revolutia liberala din 1820, cand au ramas fara loc de munca dupa ce s-au inchis toate manastirile.

Aceste tarte (numite generic pasteis de nata, daca nu provin exact de la faimoasa patiserie din Belem) sunt pe cat de simple (un cosulet din foietaj umplut cu o crema de ou si rumenit la cuptor pana ce aluatul devine brun-auriu iar crema se caramelizeaza la suprafata) pe atat de spectaculoase ca gust, mai ales cand sunt mancate imediat ce sunt scoase din cuptor, presarate din belsug cu zahar pudra si scortisoara.
Multa vreme am trait cu impresia ca aceste tarte sunt imposibil de realizat acasa si ca iti trebuie cine stie ce echipamente sofisticate impreuna cu niste secrete de fabricatie transmise doar initiatilor, asa ca va dati seama ce mirare filosofica am trait atunci cand m-am intalnit cu celebrele pasteis la un click distanta, exact pe blogul Elenei, careia ii multumesc pe aceasta cale ca mi-a spulberat un mit si mi-a demonstrat cat de simpla e de fapt prepararea lor. Aceasta descoperire m-am motivat atat de tare incat le-am facut de doua ori in ultima saptamana (ceea ce va doresc si voua, btw :)) si le-am trecut lejer in topul deserturilor mele home made preferate.

Daca doriti sa testati aceste tarte inainte de a incerca sa le faceti voi acasa, aveti aceasta sansa la Cofetaria Lusitana de la Piata Victoriei (la parterul America House, acel office building de langa blocul BRD, vizavi de Spring Time) sau la Gala, delicateria portugheza din Piata Floreasca, unde sunt aduse proaspete in fiecare zi, tot de la Cofetaria Lusitana. However, ele se fac atat de simplu si de rapid acasa incat aveti sanse mai mari sa le terminati de pregatit intr-un timp mai scurt decat v-ar lua sa gasiti un loc de parcare la Piata Victoriei :)

Ingrediente (pentru 24 de tarte)
- 1 pachet de aluat de foietaj (eu am folosit Linco si Bella, cu rezultate similare; Bella mi s-a parut mai usor de utilizat, avand doua foi mai mici, fata o singura foaie mare la Linco)
- 2-3 lingurite de scortisoara [LATER EDIT: optional, ies la fel si fara, doar ca sunt mai usor de format]
Pentru crema [VERSIUNEA INITIALA]
- 400ml de lapte
- 200ml de smantana dulce, de frisca (eu am folosit Dorna)
- 4 galbenusuri de ou
- 1 baton de scortisoara
- coaja de la o lamaie
- esenta de vanilie (eu am folosit doua pliculete de Vanilla Bourbon de la Dr Oetker)
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri de faina
- 1 varf de cutit de sare
[LATER EDIT: intre timp am descoperit o alta versiune de crema, care este mult mai aproape de gustul original, dar care este si mult, mult mai dulce (500g zahar vs 3 linguri :)), asa ca daca doriti o crema mai dietetica, ramaneti la varianta initiala]
Pentru crema [VERSIUNEA IMBUNATATITA]
- 500ml de lapte
- 500g zahar
- 250ml apa
- 60g faina
- 1 baton de scortisoara
- coaja de la o lamaie (doar partea galbena, fara cea alba, care e amara)
- 7 galbenusuri de ou

- zahar pudra si scortisoara pentru servit

Preparare (40 min + 10 min de pregatire)
- dezghetati in prealabil aluatul, dar pastrati-l la rece pana-l folositi (cel mai bine e sa-l puneti seara in frigider, unde se va dezgheta pana a doua zi, dar va ramane rece)
Prepararea cremei - versiunea initiala (mai light)
- puneti toate ingredientele pentru crema intr-o cratita cu fund gros, amestecati-le bine cu un tel (cat sa nu ramana cocoloase de faina) si apoi puneti cratita la foc mic, amestecand permanent cu o spatula, (ca sa evitati sa se prinda de fundul si de lateralele cratitei) pret de vreo 6-7 min, pana ce mixtura se va ingrosa pana la consistenta unui pudding mai moale
- strecurati crema printr-o sita (sa scapati de eventualele cocoloase, de batonul de scortisoara si de coaja de lamaie), acoperiti-o cu folie de plastic lipita exact peste ea, ca sa nu se formeze crusta la suprafata si lasati-o la rece pana pregatiti aluatul

[LATER EDIT] Prepararea cremei - versiunea imbunatatita (mai aproape de cea originala din Belem)
- intr-un bol mic dizolvati faina in putin lapte si amestecati bine cu o furculita sa eliminati cocoloasele
- turnati restul de lapte intr-o cratita impreuna cu batonul de scortisoara si cu coaja de lamaie, aduceti la punctul de fierbere (atentie sa nu va dea in foc spuma!) si adaugati imediat mixul de faina, amestecand bine (crema se va ingrosa aproape imediat), apoi mai lasati cratita putin (cateva secunde) pe foc, cat sa inceapa din nou sa fiarba crema, si luati-o imediat de pe aragaz
- intr-o alta cratita amestecati apa cu zaharul, puneti cratita pe foc pana cand incepe sa fiarba, lasati sa fiarba exact 3 min si apoi turnati siropul rezultat peste mixul de lapte cu faina, amestecand bine, sa se omogenizeze
- strecurati crema printr-o sita metalica, inlaturati coaja de lamaie, scortisoara si cocoloasele de faina din sita si lasati crema sa se raceasca complet
- bateti galbenusurile de ou si apoi amestecati-le in crema racita exact inainte de a umple tartele

- taiati fiecare foaie de aluat in doua (sau in patru, daca folositi Linco, cu o singura foaie mare), obtinand niste fasii de cca 15cm latime [LATER EDIT: la foaia Linco e mai eficient sa o rulezi pe lungime, si apoi sa o tai in 24 de segmente egale]
- presarati scortisoara peste fasiile de aluat (in reteta traditionala acest pas este optional) si apoi rulati-le intr-un sul destul de strans [LATER EDIT: am constatat ca aluatul se lucreaza mult mai bine fara scortisoara pe el, iar gustul este absolut identic, asa ca va recomand sa sariti acest pas]
- taiati fiecare sul in 6 bucati egale (va sfatuiesc sa lucrati pe rand cu cate doua fasii de aluat, pastrandu-le pe celelalte la rece, deoarece altfel se vor incalzi si vor deveni lipicioase) si apoi luati segmentele obtinute si presati-le intre palme pana se transforma in niste discuri de cca 10-12 cm diametru si apoi plasati-le intr-o tava de briose (preferabil cu 12 sloturi), impingand usor aluatul pe margini cat sa formeze niste cupe [LATER EDIT: cu degetele putin ude si fara scortisoara pe aluat treaba merge mult mai rapid]
- umpleti fiecare cupa cu cca 2 lingurite de crema (nu trebuie sa se umple pana sus deoarece crema se va umfla la cuptor)
- bagati tava in cuptorul preincalzit la maxim (cu ventilatia pornita, daca aveti) pentru cca 15-17 min (aici va trebui sa faceti niste incercari, deoarece fiecare cuptor e diferit si e posibil ca la voi sa se faca mai repede sau mai lent)
- in timpul coptului crema se va umfla iar tartele vor arata precum niste briose infoiate pe care vor aparea si niste zone maronii pe masura ce suprafata cremei se caramelizeaza (am incercat sa obtin niste zone caramelizate foarte inchise la culoare, aproape negre, precum cele de la Belem, insa cuptorul n-a vrut sa colaboreze pana la capat :))
- dupa ce s-au rumenit scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin in tava (cam 2-3 min), timp in care veti observa cum crema se va dezumfla si va colapsa in interior, acesta fiind de altfel modul traditional in care trebuie sa arate pasteis de nata
- presarati-le cu zahar pudra si scortisoara si serviti-le calde, in timp ce asteptati sa se rumeneasca la cuptor a doua serie :)
Enjoy!

62 de comentarii:

  1. Ooooof ce pofta mi-ai facut :)
    Am gustat si eu cele de la Belem, de vis.

    O intrebare despre cuptorul tau: ce se vede in a 3-a poza (ori de sus ori de jos) pe fundul cuptorului ? Asa arata partea de jos a cuptorului, ca un gratar mai mare ? Are sistem de ala de curatare automata ? Ce marca de cuptor e ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm, legat de "cuptorul preincalzit la maxim" - adica la 240 G sau chiar mai sus ? Ca parca sunt cuptoare si cu 300G si nu stiu daca ar fi bine sa dai asa tare (parca temperatura aia se foloseste pentru auto-curatare) - sau ar fi ok chiar mai sus de 240 G ?

    RăspundețiȘtergere
  3. ce se vede in poza respectiva este grilajul cuptorului pe care sta tava de briose. cuptorul este un Zanussi simplu, fara autocuratare iar temperatura lui maxima e 240C

    RăspundețiȘtergere
  4. nu numai ca m-ai facut sa visez la un mic dejun decadent cu minunatiile astea, dar m-ai facut sa visez si la vacanta :))

    RăspundețiȘtergere
  5. gandurile de vacanta (inclusiv planificarea vacantelor viitoare, imaginare sau nu) sunt cel mai bun remediu antistres :) (cat despre micul dejun decadent, I know what you can do tomorrow morning :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Azi iau bilete pt Portugalia si Maroc la vara - will try the real thing - sunt foarte bucuroasa. Tre' sa ma instriesti mai pe larg despre tara ta de suflet ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. of course, dear, mai ales ca tocmai am avut o discutie extensiva pe tema asta cu Bianca pe Skype (ha! poate mergeti impreuna :)). btw, in Portigalia e musai sa mergi si la Porto :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Florin, da' vad ca promovezi puternic Porto! :)
    Prajiturici d-astea am vazut pe la evenimente la Romexpo, le importa fetele de la Clate, habar n-aveam ca sint asa simplu de facut, o sa incerc si eu. Varianta dietetica, desigur. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Porto este un oras absolut mi-nu-nat, o sa vezi :)

    RăspundețiȘtergere
  10. as face si eu chiar azi dar nu am forma pentru briose... bravo dl crazy mother cooker...esti f tare, ai mai castigat un fan cititor...

    RăspundețiȘtergere
  11. multumesc, orcine ai fi sub acest anonimat :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ha, ha, ha!! si se mai laudau calugarii de la Manastirea Ieronimilor ca reteta e secreta!:)))Nu stiau, sarmanii, ca romanii sunt asi in improvizatii:))
    Dar...intr-adevar, Portugalia e minunata! Daca s-ar gasi toate ingredientele portugheze pe aici, am putea organiza o seara portugheza: mancare la cataplana, un vin de Porto, pasteis de Belem si, evident, Maritza - "Fado Curvo". Eu aduc cataplana, piri-piri si Maritza...de pasteis de ocupi tu. Hm?

    RăspundețiȘtergere
  13. ingrediente se gasesc si la Gala, delicateria portugheza de la Piata Floreasca; acolo au si vin de Porto, di de Madeira dar si vinho verde (cel roze e preferatul meu). cat despre ieronimi, in apararea lor pot spune ca mai e de lucrat pana sa obtii acasa o crema ca cea de la Belem, reteta de fata fiind un substitut acceptabil in lipsa retetei secrete :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ti-au iesit superb, trebuie neaparat sa le incerc si eu, pare foarte usor :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Crazy Mother, daca mai mergi in Portugalia, trebuie sa incerci purcelus de lapte si spumant in Mealhada. e un deliciu! Iti recomand restaurantul Pedro dos Leitões.

    RăspundețiȘtergere
  16. yammy, am vazut la jamie oliver ceva asemanator :)In seria lui de "30 minutes" El pusese si caramel deasupra.
    sweet
    Portugalia ftw

    RăspundețiȘtergere
  17. de cand imi tot fac vant sa produc niste d'astea ... acum m-ai ambitionat! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ioana-Laura: thanx si spor la treaba, sunt foarte usor de facut, don't worry :))
    @rox206: s-a notat :)
    @betty: true, Portugalia rulz :))
    @zana: pictures or it didn't happen :))

    RăspundețiȘtergere
  19. La fix postul asta, din greseala am aterizat azi pe blogul tau!
    Am si eu cateva intrebari off topic (sper sa nu te deranjeze) ....

    Plec intr-o saptamana in Portugalia (5 zile) ...
    1. Ce ar trebui sa mananc din bucataria lor si unde?
    2. Ai ceva recomandari de must See (ceva ce nu vede/stie toata lumea ) :)))

    Ps: reteta asta pare delicioasa
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  20. well, depinde unde te duci, atat ca vazut cat si ca degustat :))
    ar fi foarte mult de povestit pornind de la intrebarile tale, dar pe scurt, daca mergi in Lisabona, atunci musai sa ajungi la Belem (unde vei gusta si tartele in versiunea originala), in Alfama si in Bairro Alto, plus niste day trips la Cascais, Sintra sau Evora (desi daca stai doar 5 zile, atunci poate doar Cascaisul merita trecut pe lista). anyway, da-mi un mail si iti mai dau niste sugestii

    RăspundețiȘtergere
  21. aliceee_traveler@yahoo.com

    Nu sunt genul care sa zabovesc intr-un loc (merg singura deci voi fi concentrata pe descoperit ).

    Ma gandeam 2 zile Lisabona, dupa-mesele/serile Barrio Alto ziua Belem, Alfmaa si centru, 1 zi Sintra + Capo de Roca, 1 zi Obidos + nu stiu ce si cum sa ajung acolo, 1 zi Aveiro ... ce zici?

    Orice sugestii sunt binevenite!
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. Cabo da Roca e cam țeapa, nimic de vazut acolo, Sintra e ok, dar cam ca Sinaia, in afar ade castelul ala iarasi nu prea merita. la Obidos si Aveiro n-am fost, dar iti recomand sa adaugi Cascais pe lista (vreo 30 de minute cu trenul din Lisabona) si sa mai adaugi o jumatate de zi si pt Parco de Nacoes, in Lisabona

    RăspundețiȘtergere
  23. Am facut si eu Pasteis de nata dar m-am ambitionat sa fac singura foietajul cu unt.Sunt intr-adevar delicioase!Sper sa ajung curand in Portugalia si sa le gust pe cele originale.

    RăspundețiȘtergere
  24. well, congrats, dar foietajul cu unt este unul din lucrurile alea pe care nu cred ca o sa le prepar vreodata acasa, pentru mine fiind un grocery item, asa, cam ca faina (desi unii isi mai fac singuri si faina :))

    RăspundețiȘtergere
  25. La tine totul pare atat de usor, insa intru putin intr-o frenezie cand vine vorba de executie. Sper sa nu-mi ia foarte mult pana gasesc tot ceea ce am nevoie pentru a face un asemenea deliciu. Ideea e ca si daca nu ies cum ar trebui, nu am cum sa-mi dau seama :) Vroiam sa-ti mai zic ca reteta de dulce de leche este fantastica si easy to make.

    RăspundețiȘtergere
  26. Diana, ingredientele pentru pasteis sunt extrem de usor de gasit, practic le poti lua pe toate din in orice supermarket ai intra. In ceea ce priveste executia, trust me, procesul e mult mai simplu decat pare, plus ca e si mult mai rapid decat mi-a luat mie sa-l povestesc aici :))

    Referitor la gust, poti incerca versiunea locaa de la Gala sau de la Cofetaria Lusitana, dar in esenta conteaza sa-ti placa, si nu neaparat sa fie intocmai cu originalul (oricum acasa n-o sa-ti iasa exact ca la patiserie, unde au cuptoare perfect calibrate care merg pana pe la 300-350C, folosesc aditivi, afanatori, etc, etc)

    RăspundețiȘtergere
  27. n-am apucat sa citesc toate comentariile, dar pentru mine Portugalia este cea mai frumoasa detinatie de vacanta, la inceput sau sfarsit de vara.
    Nu am fost in toata europa, dar dintre tarile unde am calatorit, Portugalia este de departe locul unde m-am simtit cel mai bine.
    Mancare este excelenta absolut peste tot. De fiecare data cand mai merg prin vacante sunt dezamagita la capitolul mancare pentru ca mereu sper sa gasesc ce am gasit acolo.
    Pentru Lisabona sunt necesare cel putin 4 zile (merita vazuta Sintra, musai!), sunt atat de multeeeee de vazut!!
    Apoi noi am fost in Algarve, in Lagos care este un orasel mic dar superb...

    Ce mai....trebuie sa mergeti acolo macar o data in viata! Eu abia astept urmatoarea vacanta acolo.

    Si data viitoare voi manca si eu aceste pasteis ca se pare ca le-am ratat! :)) Nu stiu cum ....

    RăspundețiȘtergere
  28. Portugalia e faina si iarna, am fost eu exact acum 4 ani, chiar de Valentine's Day, si ziua stateam in tricou la terasa. Despre Algarves nu pot sa ma pronunt, ca am evitat zona pe motiv de mii de turisti englezi si nemti extrem de enervanti, iar Sintra mi s-a parut asa, usor umflata ca atractie turistica, exceptand castelul Pena (doar exteriorul, ca interiorul este exact ca la Peles, nimic impresionant). Mai impresionante mi s-au parut Braga, cu zecile de biserici si catedrale si Guimaraes, cu cetatea locuita inca.

    RăspundețiȘtergere
  29. pai de ce sa nu iasa? la mine pana acum a iesit de 3 ori :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Bun, deci le place si in Romania:)...tks

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu ne spui mai multe despre crema ca de exemplu consistenta sau cantitatea iesita? Mi-a iesit foarte multa si cam lichida de aceea imi dau seama ca am gresit ceva. Dar si asa ar fi utile detalii suplimentare, poate imagini pe cand vei mai face. Merci!

    RăspundețiȘtergere
  32. mie mi-a iesit aproximativ 1 litru de crema, de consistenta unei ciulamale. daca ti-a iesit prea lichida, poti sa mai pui niste amidon s-o ingroase.

    RăspundețiȘtergere
  33. Tarte d-astea am mancat la un chiosc de langa Tour de Belem din Lisabona, buneee rau!Exact asa cum le prezinti tu aici! Atunci mi-am adus aminte ca si chinezii fac niste tarte d-astea, dar cu aluat de biscuite, iar crema de ou e mult mai simpla, fara scortisoara si vanilie, ca ei nu prea folosesc la dulciuri (doar scortisoara la condimentul 5 spice). Le-am postat si eu, daca vrei sa arunci o privire http://andreeachinesefood.blogspot.com/2010/12/tarte-chinezesti-cu-crema-de-ou.html

    RăspundețiȘtergere
  34. Mi-e rau!!! Nu trebuia sa citesc postul asta... mai ales ca incerc sa slabesc pentru nunta... Hmmm .. cred ca o sa imi fac rochia cu o masura mai mare :))!!! Multumim pentru reteta! Chiar mi-era dor de aroma lor si acum mi-e dor si de Lisabona! Nu e bine! :))

    RăspundețiȘtergere
  35. Mi-e greu sa cred ca se vor compara cu cele de la Belem daca le fac eu acasa....gandeste-te numai la atmosfera de acolo..... Trebuie sa recunosc si eu ca Portugalia m-a cucerit!
    Oricum, felicitari pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
  36. desigur ca cele de la Belem sunt speciale, ca de altfel toata Portugalia, insa daca n-ai drum prea des pe acolo (sau daca nu te muti la Lisabona :)), atunci pasteis de nata facute in casa sunt the next best thing :))

    RăspundețiȘtergere
  37. Mai nou poti gasi pasteis de nata/egg tart la KFC in Asia, mai exact in Tailanda. Noi am ramas socati... Se pare ca e un mare hit si in China:))

    Cheers!

    C.

    RăspundețiȘtergere
  38. da, am vazut si la noi la KFC :)

    RăspundețiȘtergere
  39. le-am facut si...am avut asteptari f mari. nu mi se par ca le ajung pe alea din lisboa nici macar cu 50%.
    florin, cateva intrebari: tie ti-a crescut f bine foietajul? eu am avut portiuni aproape crude - desi am incercat diferite variante: la temperaturi diferite, mai mult la cuptor (am reusit sa innegresc crema:), etc etc. am inercat si varianta elenei - cu copt initial doar foietajul, dar atunci s-a umflat excesiv, incat nu am mai avut cupa unde sa pun crema...anyways, am crezut ca-mi potolesc dorul de lisboa, n-a fost sa fie...

    RăspundețiȘtergere
  40. Mie mi-au iesit foarte bine, coapte cum trebuie de fiecare data. btw, e posibil ca temperatura cuptorului tau sa fie problema, ai incercat cu un termometru de cuptor sa vezi daca e cea care trebuie? (la mine era o diferenta de vreo 30C intre realitate si indicatoarele de temperatura de pe buton :))

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna,
    Ma gandesc ca poate stii...am mancat in Sintra la un restaurant specific, un desert pe baza de paine, stii cumva ceva despre el? Ca mi-a placut foarte mult.
    Multumesc!
    Cat despre pasteis, geniale!

    RăspundețiȘtergere
  42. e posibil sa fie vorba de bread pudding, o sa postez si eu reteta in curand :)

    RăspundețiȘtergere
  43. Ai dreptate! Asta e! Apropo de Portugalia minunata, pentru ca nu eram hotarata asupra desertului mi-au dat din toate pe care le aveau si mi-a ramas gandul la asta :) Abia astept reteta!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  44. Splendida coincidenta, tocmai m-am intors de la Lisabona unde am savurat delicioasele pasteis de Belem :-). Am sa incerc si eu sa le fac acasa, urmand reteta ta, Florin.
    O singura observatie: am gustat si eu pasteis de nata de la Cofetaria Lusitana de langa Piata Victoriei... din pacate pasteis de nata pe care le vand ei nu sunt decat o foarte, foarte palida copie a originalului.Cele de la Belem au o crema fina, usoara, nu densa ca cea de la cofetaria locala. Iar aluatul e bun chiar si rece, le-am tinut intr-un hotel din Sintra vreo trei zile si erau (aproape) la fel de bune.
    Pacat ca cei de la Antiga Pastelaria de Belem (asa se numeste patiseria din Lisabona care produce originalul) nu vand si online, ca m-as abona :-).
    Felicitari pentru idee, astept si alte retete portugheze!

    RăspundețiȘtergere
  45. Amalia, incearca si reteta asta, care e luata de pe un sit eportughez si care mi se pare cea mai apropiata de cea originala de la Belem.

    RăspundețiȘtergere
  46. Pt. a obtine "zone caramelizate foarte inchise la culoare" poti folsi functia grill (daca are cuptorul) pt. ultimele 2 minute...

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ,
    Am o intrebare legata de aceasta reteta. Sugestia ta este sa fie savurate calde. Reci nu mai sunt bune ? Sau nu la fel de bune ?
    Multumesc,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba da, sunt foarte bune si reci, dar calde sunt exceptionale :)

      Ștergere
  48. Cum nu mai puteam vietui fara sa stiu cum sunt aceste treburi, ma urnesc. Am facut aluat frantuzesc, ca nu-i mare smecherie, imi place mult sa-l fac si sa-l vad cum se desface foite-foite. Am copt cosuletele vreo 7 min., apoi le-am umplut si am continuat coacerea la foc mai mic. Mi-ar placea sa am niste forme mai mari. Tie ti-au iesit 12 dintr-o foaie din aia de aluat cumparat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, mi-au iesit 12 dintr-o foaie mica si 24 dintr-o foaie mare; unele pachete au o foaie mare, altele doua mici, insa rezultatul final este acelasi, 24 dintr-un pachet (cel mai simplu e sa faci foaia sul - dupa ce o tai in doua sau in patru, dupa caz - si apoi s-o tai in sase segmente egale); de asemenea, nu este necesara coacerea in doua etape, poti pune crema de la inceput ca o sa-ti iasa perfect

      Ștergere
  49. In primul rand, felicitari pentru efortul de a face aceste prajituri acasa. Nu e usor!
    2 corectii daca mi se permite:
    - Pasteis de Belem au reteta secreta si, banuiesc, ca asa va ramane. Pasteis de Nata sunt diferite, chiar daca s-au nascut ambele in manastire
    - Gala, KFC, Clate nu le aveau de la Lusitania (care BTW le faceau din prafuri - cunosc patronul) ci de la Lusopan - care nu aveau o cofetarie frumos deschisa in centrul Capitalei, ci le faceau in fiecare zi, de la 4 dimineata numai pe comanda. Ambii au inchis, din lipsa de clienti ca voi :)

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. thanx! mie unul mi se par usor de facut :)

      Ștergere
  50. Goooood Job Florin !!!! Si mie imi plac Pasteis sint foarte buuuune :))) mincam cind locuiam in Lisabona si prin Mall Vasco Da Gama cu o cafea Garoto (cred ca am scris bine ).Trebuie sa-mi fac curaj si sa le fac si eu:))) Felicitari si mult succes in continuare !!! Carolina.

    RăspundețiȘtergere
  51. Nu inteleg de ce sunteti toti..wow Lisboa este ceea mai, wow pfoa sau extra mega.Este un oras obisnuit.Parerea mea: NU m-a dat deloc pe spate cu nimic:), poate doar cu sutele de dealeri de droguri, cu tonele de saci menajeri lasati la intersectii, miros de urina,hoti, si taximetristi :)) peste 70 de ani, asa ceva trebuie vazut:)))tot hoti si astia:)))) etc. D.P.M.D.Vedere Lisboa=pierdere de timp si bani.
    Mancarurile de peste si fructe de mare Da. dar prea putin trage in balanta lucrul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. well, fiecare cu experienta sa. mie de exemplu nu mi-a placut Roma de nicio culoare iar Parisul chiar m-a enervat. la fel si Istanbulul, la prima vizita m-a dezamagit grav, dar apoi am descoperit multe lucruri si locuri faine pe care le ratasem initial si acum a devenit unul dintre orasele mele preferate.

      Ștergere
  52. Nu mi-a iesit crema :)) mai incerc :)) A iesit mult prea lichida. De buna e buna dar e subtire. Acuma sunt la cuptor.SUnt curioasa :))

    RăspundețiȘtergere
  53. Eu incercat varianta îmbunătățită si crema a iesit tare lichida. Nici macar comsistenta unei supe creme nu are. Aștept sa se raceasca sa vad daca se mai intareste. Banuiesc ca a fost ceva in neregula cu preparatul fainii ca a cam facut coocloase... sper sa iasa pana la urma

    RăspundețiȘtergere
  54. Prajiturile traditionale din Portugalia se gasesc pe piata din Romania,adica le pot cumpara in Romania?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...