luni, 7 decembrie 2009

SAAG GHOST, CURRY INDIAN DE MIEL CU SPANAC SI IAURT

Prima mea intalnire cu bucataria indiana s-a petrecut acum multa vreme, chiar cand s-a deschis Barka Saffron. La vremea respectiva, Barka era renumita pentru petrecerile incendiare din fiecare joi, pentru cocktailurile speciale, inventate pentru fiecare client de-al casei (si apoi scrise pe perete) de catre Adi si Doru si pentru celebrele chicken fingers in crusta de fulgi de porumb, dar pentru mine Barka mai insemna si un anume fel emblematic, si anume saag ghost, acel curry de miel cu spanac pregatit la mare arta de Kumar, actualul owner de la Agra Palace.

Evident, atunci cand m-am decis sa pregatesc un meniu de pranz indian de 1 decembrie, acest curry a fost cea mai fireasca alegere ca fel principal. Nu vreau sa ma laud ca mi-a iesit la fel ca lui Kumar, insa rezultatul a fost cat se poate de delicios, fapt pentru care pot depune marturie atat prietenii care au avut parte de acest curry in premiera, cat si colegii de birou, carora le-am pus deoparte cate o portie pentru a doua zi, ca sa vada si ei case poate si altfel si sa inceteze odata cu comenzile alea zilnice de junk food. :)

Inainte sa va insir ingredientele si sa va povestesc metoda de preparare, trebuie sa va marturisesc faptul ca acest lamb curry are la baza un miel "vintage", numit pe la noi si "oaie", deoarece doar asta se gaseste la Mega Image (se putea si cu miel, dar nu m-am indurat sa risipesc minunatia de lamb rack din Noua Zeelanda de la Metro despre care v-am mai povestit pentru acest curry). De asemenea, trebuie mentionat ca acest fel nu este nicidecum unul care se prepara rapid, asa ca va trebui sa va apucati de gatit cu mult inainte sa vi se faca foame. Acestea fiind zise, sa trecem la fapte.

Ingrediente (teoretic pentru 6 persoane, dar practic pentru 10-12, dupa cum am constatat empiric :))


  • 1kg carne de miel (pulpa sau muschiulet, taiat cubulete - daca folositi oaie va trebui sa o fierbeti mai mult ca sa se fragezeasca, dar nu e o mare drama ca gust)
  • 2-3 pungi de spanac congelat de 400g (se poate si cu spanac proaspat, daca gasiti, dar procesul e mai laborios)
  • 4 cepe tocate marunt
  • 4 catei de usturoi pisat 
  • 8 cm de ginger, dat pe razatoarea mica (sau 2-3 linguri de ginger ras de la borcan, de la Mega Image) 
  • mirodenii macinate: 2 lingurite de coriandru, 2 lingurite de chimen, 3 lingurite de garam masala, 1/2 lingurita de turmeric, 1 lingurita de paprika
  • mirodenii intregi: 6 cuisoare, 10 cm de scortisoara, 6 seminte de cardamom, 1 lingurita de piper boabe, 4 frunze de dafin
  • 1 mana de frunze de coriandru, tocate marunt
  • 3 linguri de ulei
  • 250ml de iaurt
  • 400ml de apa
  • 50g de unt

Preparare (2.5 ore + 15 min de pregatire)

  • se rumeneste usor carnea in tigaie si se scoate deoparte
  • in uleiul ramas se prajesc putin mirodeniile intregi dupa care se adauga ceapa si se prajeste pana e golden brown (cca 4-5 min)
  • se adauga mirodeniile macinate si se mai prajeste inca 30 sec

  • se adauga carnea, usturoiul, gingerul si apoi iaurtul, cate 1-2 linguri amestecand pana se incorporeaza tot 
  • se adauga apa (cat sa acopere aproape complet compozitia), se aduce la fierbere, apoi se da focul mic, se acopera si se lasa sa fiarba usor cca 2 ore (sau pana cand carnea ajunge foarte frageda, iar apa e evaporata aproape integral)

  • se gateste rapid spanacul (direct inghetat, rupt in bucati mai mici si pus in untul topit intr-o oala cu capac) si apoi se scurge bine de lichid si se adauga la miel

  • se amesteca pana cand lichidul se evapora, apoi se adauga coriandrul tocat si inca doua linguri de iaurt 

  • in fine, se respira usurat si se serveste minunatul spinach lamb curry cu orez basmati, raita si papadums :)



Enjoy!

11 comentarii:

  1. Cumva mirodeniile trebuie scoase dupa ce au fost prajite in ulei?! Ca mancai scoarta de copac si boabe de cardamom...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pt. Anonim: Crezi ca mori de la 6 boabe de cardamom? :D
    Sa nu-l superi pe Florin ca ne suparam :D

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: eu nu le-am scos ci le-am dat la o parte in farfurie, ca sunt destul de usor de reperat. ideea e ca trebuie sa fiarba impreuna cu toate celelalte ingrediente pana la sfarsit, ca sa se elibereze aromele.
    @Mircea: don't worry, nu ma supar asa usor, iar rolul comentariilor este sa interactionam, si cu bune si cu rele :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Normal, si eu glumeam, doar de aia am pus ":D" la sfarsit :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorry, mie mi-au stricat complet reteta. Sunt extrem de aromate daca ai ghinionul sa le musti. Si se ascund foarte bine in spanac. Recomand extragerea dupa prajire.

    RăspundețiȘtergere
  6. pai daca le scoti dupa prajire le pui degeaba. btw, si la restaurantele indiene gasesti cardamom, boabe de piper sau cuisoare intregi prin curry sau mai ales prin biryani.

    dar daca tu spui ca 6 seminte de cardamom si un bat de scortisoara ti-au stricat complet reteta inseamna ca poate mancarea indiana nu e neaparat pe gustul tau. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt mare fan al mancarii indiene si am mancat in nenumarate randuri la restaurante. Nu mi s-a intamplat sa gasesc boabe/mirodenii ca acum.

    Nu am mai facut prea multa mancare indiana doar cateva retete online dar toate recomandau scoaterea mirodeniilor din ulei.

    Poate sunt eu prea sensibil?! De exemplu mancarea din jurul foii de dafin mi se pare nepalatabila. La fel si muscatul direct dintr-un bob de piper. Chestie de gust, probabil. Pt. mine e clar ca mirodeniile scoase sau macinate sunt preferabile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule, felicitari pentru ceea ce faci!
    Am incercat cateva retete si sunt mi-nu-na-te :)
    Dar as avea o intrebare pentru cei ce nu se impaca bine cu mielul... ce merge mai bine in acest caz: vita sau puiul? As inclina catre vita, dar am zis sa apelez la chef :)
    Multumesc si spor continuare!

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc pentru aprecieri si imi permit sa te sfatuiesc sa-i dai mielului o sansa cu aceasta reteta, deoarece e posibil sa ai o epifanie :) daca totusi nu si nu, atunci indeed, vita e mai potrivita, desi pentru un fel indian vita e cam ca si un kebab de porc :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru raspuns! Miel sa fie. :)
    Bine ai revenit, btw!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua la toata lumea.
    Imi pare foarte faina reteta si foarte apropiata de toate ingredientele pe care le-am recunoscut in mancarea aceasta la restaurant.
    Vreau sa o incerc.
    Multumim mult pentru share.
    Paste fericit daca sarbatoriti and have fun.
    Irina

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...