duminică, 28 februarie 2016

PIDE, BARCUTE CU SALAM SASESC PICANT

Alaturi de lahmacun, pide concureaza la titlul de pizza turceasca, ambele fiind cel mai probabil printre stramosii mult mai faimoasei pizza din Italia. Spre deosebire de pizza insa, in aluatul de pide se folosesc si zaharul si uleiul de masline, iar apa se poate inlocui cu laptele, ceea ce face acest aluat  mult mai fraged si mai dulce decat aluatul de pizza, care este in general neutru ca gust (un aluat de pizza bun are gust de paine de casa, in vreme ce aluatul de pide se aseamana mai degraba la gust cu un covrig).

La fel ca si pizza, un pide poate fi preparat intr-o multime de variante, cu carne de miel, cu legume, cu rosii si branza moale sau cu spanac, dar de departe varianta preferata de mine este cea cu sucuk (se citeste “sugiuc”), carnatul turcesc picant din carne de vita, condimentat cu chimen, sumac, usturoi si boia, pe care insa o sa-l inlocuiesc pentru aceasta reteta cu Salamul Sasesc Picant de la Cris-Tim, al carui gust usor iute se potriveste perfect cu branza si ardeiul din pide.
Reteta de fata este foarte simplu de preparat, chiar mai simplu decat o reteta de pizza clasica, deoarece aluatul este mult mai usor de manevrat (are o hidratare mai scazuta), nu trebuie sa preparati sosul de rosii in avans (la fel ca la lahmacun, la pide nu se foloseste sos de rosii ca baza, ci ingredientele se pun direct peste aluat) si o puteti coace in tava de cuptor, fara sa mai aveti nevoie de piatra si lopata de pizza.
Si daca va intrebati de ce tocmai aceasta reteta, ei bine, raspunsul este foarte simplu. Deoarece Ludwig, sasul cel inventiv pe care eu l-am ales in campania #celmaiiubitsas, este responsabil cu forma deosebita a Salamului Sasesc, am ales sa pregatesc si eu un preparat cu o forma deosebita, ceea ce va doresc si voua cat mai curand, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti daca nu ati gustat pana acum un pide fierbinte, proaspat scos din cuptor (just in case va mai las o poza cu pide de asta vara din Turcia, sa fiu sigur ca v-am convins :)).

Ingrediente (pentru 4 pide)
Blat:
- 2 lingurite de drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 150 ml apa sau lapte la temperatura calduta (in jur de 36C)
- 300g faina de pizza
- 1 lingurita sare
- 2.5 linguri ulei de masline 

Topping:
- 200g mix de branza rasa (mozzarella, cascaval, gouda sau orice alta combinatie de branze moi)
- 20 felii de Salam Sasesc picant (se pot folosi intregi sau taiate in bucatele mici si amestecate cu mixul de branza; daca nu mancati picant, puteti folosi Salam Sasesc clasic)
- 1 ardei gras rosu, taiat in sferturi si apoi in felii transversale de cca 1cm
- ulei de masline

Preparare (2 ore cu tot cu crescut)
- cerneti faina impreuna cu sarea intr-un vas mai mare (sau in bolul mixerului, daca folositi)
- dizolvati drojdia si zaharul in apa (sau in lapte) si adaugati lichidul peste faina, impreuna cu uleiul de masline
- amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza ingredientele si apoi framantati (manual sau cu mixerul dotat cu carligul de aluat) cca 5-6 min, pana aluatul devine suplu si elastic
- acoperiti bolul cu aluatul cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie umezit si lasati-l la loc caldut sa creasca pana isi dubleaza volumul (cca 1h in functie de temperatura din camera)
- dupa ce aluatul si-a dublat volumul porniti cuptorul la temperatura maxima (250C) si rasturnati aluatul pe un blat infainat usor (cat sa nu se lipeasca)
- divizati aluatul in 4 bucati egale si framantati-le putin ca sa eliminati bulele de aer mari si sa le dati o forma sferica, apoi acoperiti-le din nou cu folia sau prosopul si lasati-le sa mai creasca inca 15min 
- rulati cu facaletul fiecare bila de aluat in forma de oval alungit (cca 30cm x 10cm) si asezati in partea centrala mixul de branza, apoi feliile de salam si in final feliile de ardei gras, lasand o margine de cca 2cm de jur imprejur
- aduceti marginile spre interior, rasucindu-le la cele doua capete incat sa arate ca niste barcute (presati bine aluatul la capete, ca sa nu se desfaca la copt)
- transferati barcutele pe tava de copt (tapetata cu pergament), ungeti marginile cu ulei de masline (cu o pensula sau cu un servetel) cat sa fie lucioase si apoi bagati-le la cuptor pentru 10-15min, sau pana cand marginile se ridica iar aluatul capata o culoare galben - aurie frumoasa (nu trebuie coapte prea mult, ca se usuca)
- scoateti barcutele rumenite pe un tocator de lemn si taiati-le in 4-5 felii transversale (pentru modul de servire traditional) sau serviti-le direct asa cum le-ati scos din cuptor (eu unul le-am mai omenit si cu niste ulei de masline infuzat cu usturoi la final, pentru un extra kick, dar voi puteti sari peste acest pas :))
Enjoy!

2 comentarii:

  1. Mda, nu sesizasem diferenta de aluatul de pizza, dar acum ca zici ... parca ai dreptate. Tu ti-ai dat seama singur din mancat sau ai cetit!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata delicios! De-abia astept sa incerc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...