joi, 18 februarie 2016

DOUA RETETE CU FINN CRISP

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand m-am trezit acasa cu o mega-cutie plina cu diverse sortimente de Finn Crisp, m-am simtit asa, ca Charlie in Fabrica de Ciocolata. Ideea de la care am pornit a fost ca la provocarea Oanei de la Savori Urbane sa pregatesc alaturi de alti prieteni bloggeri culinari niste retete inspirate care sa foloseasca aceste felii de painica crocanta, insa eu m-am infipt direct in ele si nu stiu ce s-a intamplat, dar cutia aia de Finn Crisp Original Rye & Sourdough s-a evaporat pana sa apuce sa plece curierul de pe strada mea, moment in care am inceput sa ma ingrijorez ca n-o sa-mi ramana suficiente painici ca sa prestez si preafrumoasele retete care urmeaza, dar sa nu anticipam. :)

Inainte sa trecem la retete, vreau sa va spun ca feliile de paine crocanta Finn Crisp (distribuite in Romania de Maresi Foodbroker) sunt o minunata inventie finlandeza (alaturi de Mos Craciun, black metal, Angry Birds, sauna si telefoanele alea vintage cu joc cu sarpe si cu bateria care tine mai mult ca o vacanta). Aceste felii de paine crocanta sunt hranitoare, pline de fibre si in general placute omului, mai ales la gust pentru ca spre deosebire de alte chestii sanatoase, painicile astea chiar au un gust foarte bun.

Finn Crisp vin in doua variante cu mai multe versiuni pentru fiecare varianta. Prima varianta este cea de thin crisp, feliute subtiri, extra crocante, care vin cu versiunile Original (secara si sourdough), Coriandru, Chimen, Usturoi si Multicereale, iar a doua varianta este de crispbread, felii usor mai groase, aerate, cu versiunile Traditional (secara) si Hi-Fibre (cu tarate de secara), aceasta din urma fiind si preferata mea pentru retetele care urmeaza, dar voi puteti sa folositi ce versiune doriti. 
Si ca sa nu ziceti ca va tin de vorba, o sa trecem imediat la retete, nu pentru ca ar fi musai sa gatiti ceva cu painicile voastre crocante, ca sunt foarte bune si asa, de la mama lor, ci ca sa va arat cat de simplu e sa va lasati imaginatia sa zburde putin printre lacurile finlandeze si sa creati ceva nou si interesant pornind de la Finn Crisp.

Puteti gasi toate celelalte retete din acest proiect aici.

CHEESE CAKE SARAT CU SOMON AFUMAT SI ARDEI COPTI

Ingrediente (pt 2 portii mari sau 6-8 portii aperitiv, in pahar)
- felii de Finn Crisp Hi-Fibre (2-3 per portie)
- 50g unt topit
- 150g crema de branza (Philadelphia sau similara)
- 50g branza de capra moale (o jumatate de sul)
- 50ml smantana fermentata (cat mai grasa gasiti, a mea a avut 25% grasime)
- 100g somon afumat, taiat in bucatele mici (cam cat boabele de mazare)
- 1 ardei copt, tocat marunt (la fel ca somonul)

Preparare (15 min)
- pulsati feliile de Finn Crisp Hi-Fibre in robotul de bucatarie pana devin de consistenta unui pesmet mai grunjos, apoi adaugati untul topit si mai pulsati de cateva ori pana se umezeste bine pesmetul (o sa arate ca un nisip ud)

Asamblare - Varianta A:
- transferati pesmetul in forma inel (va puteti confectiona foarte usor o forma inel folosind o sticla de plastic cu peretii drepti, pe care o taiati cu un cutter), presati bine cu degetele pesmetul si lasati-l cateva minute la rece, sa se intareasca baza (cu tot cu inel!)
- in acest timp amestecati bine branzele si smantana (la temperatura camerei) pana se omogenizeaza frumos si apoi adaugati somonul taiat in bucatele mici si incorporati-l in crema de branza.
- inainte sa adaugati crema, separati cu un varf de cutit fin baza de inel (fara a-l ridica de pe farfurie) si asigurati-va ca acesta se poate ridica usor.  
- adaugati crema de branza cu somon peste baza din inel, distribuiti uniform cu o lingura si apoi nivelati si adaugati bucatelele de ardei copt.
- ridicati cu atentie inelul si pastrati cheese cake-ul la rece pana cand il serviti

Asamblare - Varianta B:
- transferati pesmetul cu unt in pahare de sticla, presand-ul bine intr-un strat de cca 2cm pe fundul fiecarui pahar
- adaugati crema de branza si ardeiul copt, apoi pastrati la rece si serviti direct din pahar, pe post de aperitiv sau ca parte dintr-un bufet (paharul meu n-a vrut nicicum sa se lase dezaburit pentru poza, deci l-am pozat asa, sa-l fac de ras :))


TIRAMISU IN PAHAR

Ingrediente (pt 6-8 portii, in functie de marimea paharului)
- felii de Finn Crisp Hi-Fibre (2-3 per portie)
- 200g crema mascarpone (la temperatura camerei)
- 3 oua la temperatura camerei (galbenusurile separate de albusuri)
- 100g zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie sau 50 ml vin de Marsala (optional)
- 1 cafea tare indulcita (preferabil espresso lung) pentru inmuiat
- optional: 200ml frisca proaspata (batuta cu zahar), capsuni, zmeura, etc

Preparare (30 min)
- frecati galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase si isi dubleaza volumul
- incorporati-le apoi in crema mascarpone (la temperatura camerei, frecata cu vinul de Marsala sau cu esenta de vanilie daca folositi)
- bateti albusurile pana la stiff peaks (nu mai curg din vas cand sunt intoarse cu capul in jos) si incorporati-le progresiv in crema de mascarpone si galbenusuri si pastrati crema la rece pana la asamblare
- pentru asamblare rupeti cate o felie de Finn Crisp Hi-Fibre in bucatele mici (de 2-3cm), inmuiati in cafeaua indulcita (deoarece Finn Crisp nu sunt dulci, precum piscoturile) si asezati bucatelele pe fundul unui pahar, dupa care adaugati o lingura mare de crema, apoi alternativ cate o felie inmuiata (rupta in bucatele) si un strat de crema pana umpleti paharul (ultimul strat va fi cel de crema, pe care o puteti netezi frumos cu dosul unui cutit).
- tineti paharele la rece iar cand doriti sa le serviti, pudrati-le cu cacao si ornati-le cu fructe proaspete si / sau frisca (optional) 
Enjoy!

5 comentarii:

  1. Zau ca nu mi-a dat prin cap ca merge si tiramisu! noroc ca mai am ceva Finn Crisp pe acasa, asa ca apuc de treaba. Multumesc pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merge si inca foarte bine, doar sa nu uiti sa indulcesti cafeaua si sa fii mai generoasa cu crema, deoarece spre deosebire de piscoturi, bucatelele de Finn Crisp isi pastreaza textura chiar si dupa ce se inmoaie peste noapte in frigider, nu se fac mushy, si un pic de extra crema le ajuta sa iasa in evidenta. :)

      Ștergere
  2. un singur lucru....black metalul nu e o inventie finlandeza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wow, color me impressed, we have a metal connoisseur among us! corect, metalul finlandez e mai degraba in zona melodic death, gothic, folk, power si symphonic, dar eu am folosit o licenta poetica in articol :)

      Ștergere
  3. Amandoua arata demential! Cred ca asta voi gati maine la pranz sau poate chiar la micul dejun, nu stiu daca pot rabda mai mult :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...