luni, 6 aprilie 2015

CELE MAI BUNE COASTE DE PORC DIN LUME (GATITE INCET IN SLOW COOKER SI RUMENITE LA GRATAR)

Ziceam in postul anterior ca o sa ne reintram in ritm cu niste chestii simple si rapide, iar reteta de fata respecta acest principiu, cu mentiunea ca desi e extrem de simpla, nu e tocmai rapida ci chiar din contra, este cat se poate de lenta, rezultatul fiind probabil cele mai bune coaste de porc pe care le puteti gati acasa.

Coastele de porc pot fi gatite in mai multe feluri, direct pe gratar (cu sau fara marinare prealabila), la cuptor, fierte sau prajite in ulei, insa dintre toate metodele, cea care presupune gatitul incet la o temperatura redusa este cea care da rezultatele cele mai spectaculoase.


Acest tip de gatit se poate face in trei feluri: confit in baie de grasime (metoda traditionala, carnea este acoperita cu grasime lichida intr-o oala de fonta sau de lut care este apoi tinuta catvea ore la cuptor cu focul dat mic), sous vide (carnea e sigilata in pungi de plastic vidate si apoi gatita in baie de apa calda cu temperatura controlata) si slow cooker (carnea este gatita in acest aparat minunat - fara nume in romana, din pacate -  pe care daca nu vi l-ati luat inca, vi-l recomand calduros).

In cazul de fata va voi povesti cum sa obtineti cele mai bune coaste din lume cu ajutorul unui slow cooker, metoda aceasta fiind mult mai simpla decat confierea in grasime la cuptor (care necesita supraveghere permanenta si care nu da de fiecare data acelasi rezultat) si la fel de simpla dar sensibil mai ieftina decat metoda sous vide (care presupune un echipament mai scump decat un slow cooker).

Daca nu sunteti familiarizati cu slow cookerul, acesta este un aparat electrocasnic compus dintr-un vas ceramic cu capac de sticla, care se aseaza relativ fix intr-un vas cu pereti metalici incalziti electric (un fel de resou, dar care incalzeste si prin pereti, nu doar la baza). Un slow cooker are in general doua pozitii, low si high (unele mai au si medium), iar aceste pozitii genereaza o temperatura constanta sub punctul de fierbere al apei, deci sansele ca mancarea sa se arda prin evaporarea lichidului sunt minime.

Avantajul unui slow cooker fata de gatitul traditional este ca permite gatirea unor cut-uri de carne mai tari, deoarece timpul indelungat si temperatura scazuta ajuta la ruperea legaturilor de colagen din carne, aceasta devenind frageda si suculenta la final. Practic, daca aveti un slow cooker puteti cumpara cea mai ieftina carne, pe care o puteti gati apoi pana cand ajunge la fel de frageda ca si cut-urile scumpe. Un alt avantaj al unui slow cooker este faptul ca lucreaza fara supraveghere, deci va ajuta sa salvati timp pretios cu gatitul (daca il puneti dimineata, seara cand va intoarceti de la serviciu va asteapta cu mancarea gatita).

Daca acum cativa ani slow cookerul era relativ greu de cumparat in Romania (Amazon fiind cam singura optiune), acum avem deja o reprezentanta Crock Pot oficiala (btw, brandul Crock Pot a ajuns termen generic care defineste categoria, la fel ca frigider, xerox sau adidas), precum si un magazin online care aduce produse refurbished foarte bune (inclusiv slow cookers) din UK.

Sper ca reteta de fata sa va convinga sa va luati un slow cooker (sau sa-l stergeti de praf si sa incepeti sa-l folositi in caz ca-l aveti deja), dar just in case va mai las aici si linkul catre reteta mea de confit de rata, o alta minunatie pentru care ar trebui sa va ganditi serios la un slow cooker.

Ingrediente (pentru 4 pers):
- 1 bucata intreaga de coasta de porc (nu taiata in coaste individuale!); o puteti gasi la orice macelarie, cereti macelarului sa va dea scaricica intreaga (are cam 40-50cm lungime si cam 20-30cm latime), nu feliata, si sa va scoata grasimea de pe carne si membrana de pe partea cu oasele.
- dry rub (eu am folosit un mix facut la ochi din zahar brun, sare de mare, mix de condimente grecesti Don Marcos, paprika afumata, usturoi pudra si piper; puteti folosi ce mix de condimente doriti, inclusiv mixuri gata facute precum cele de la Nomu sau cele de la Don Marcos, care sunt exceptionale)
- sosul barbecue preferat (eu am folosit sosul Black Jack Smokey BBQ de la Remia, luat din Carrefour, care este foarte gustos si nu e foarte dulce)

Preparare (10 min de pregatire, 12 ore la slow cooker si 3-5 min pe gratar sau sub broiler)
- mai intai sectionati transversal coastele in 2-3 bucati, cat sa intre usor in vasul slow cookerului (puteti pune si bucata intreaga rulata, dar nu recomand)
- daca nu v-ati inteles cu macelarul, inlaturati voi grasimea excesiva de pe coaste precum si membrana de pe partea cu oasele (o desprindeti usor la un capat cu un cutit ascutit si apoi o apucati cu un servet de hartie - sa nu alunece - si o trageti de pe oase; se va desprinde foarte usor, cam ca o banda adeziva mai puternica de pe o cutie de carton); membrana poate fi lasata pe coaste, dar daca o inlaturati, acestea vor fi mai fragede si mai aromate la final.
- masati bine coastele pe toate partile cu dry rubul
- asezati pe rand cate o bucata de coaste in slow cooker si ungeti-o cu cca 1 lingura de sos BBQ pe partea de sus (la ultima bucata de coaste mai puneti 1 lingura de sos in plus, sa fie)
- puneti capacul, porniti slow cookerul pe pozitia LOW si lasati-l sa-si fac treaba timp de minim 12 ore (eu il pun la miezul noptii, ca sa am coastele gata de pus pe gratar a doua zi la pranz); IMPORTANT: nu ridicati capacul de pe slow cooker pe timpul celor 12 ore! fiecare ridicare de capac duce la pierderea de lichid si la cresterea timpului de gatit cu minim 30 de minute!
- dupa ce au trecut cele 12 ore, o sa constatati ca slow cookerul are acum un nivel consistent de lichid pe fund (format din grasimile iesite din coaste si din sosul adaugat) iar coastele arata ca si cum ar fi deja gatite (well, pentru ca sunt deja gatite :)).
- scoateti coastele cu grija din slow cooker (sunt atat de fragede incat riscati sa ramaneti cu oasele in mana), uscati-le putin cu un servet de hartie si apoi puneti-le pe gratarul incins cam 2 min pe fiecare parte, cat sa capete o crusta frumoasa (alternativ le puteti pune in cuptor, sub broiler)
- optional puteti reduce la foc mic lichidul ramas in slow cooker, adaugand putin vin rosu si niste unt, ca sa obtineti un sos absolut senzational
- taiati coastele in felii individuale si serviti-le imediat.
Enjoy!

Un comentariu:

  1. Arata delicios. Nu m-am incumetat niciodata sa incerc o astfel de reteta, dar tu ai explicat-o foarte bine. O sa incerc reteta in weekend, cand am invitati la masa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...