joi, 15 noiembrie 2012

PAINE CU CARTOFI SI PAINE INTEGRALA CU SEMINTE


Probabil ca v-ati dat seama dupa frecventa posturilor din ultima vreme ca nu stau prea bine cu timpul in perioada asta, dar asta nu inseamna ca nu mai gatesc si nu mai mananc, ci doar ca m-am orientat putin catre niste solutii mai rapide, unele dintre ele fiind prea basic (din punctul meu de vedere) pentru a fi impartasite cu voi (cina cu o cana mare de lapte covasit de la Covalact si un colt de paine de casa, anyone? :))

Desigur, asta nu inseamna ca lucrurile simple nu pot fi si interesante, si pentru ca tot am amintit de paine de casa mai sus, va voi impartasi in cele ce urmeaza una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri facute de mine in ultima vreme, si anume niste premixuri de paine absolut senzationale, solutia perfecta pentru cine nu are timpul sau cunostintele necesare ca sa isi faca paine de casa from scratch, folosind metodele traditionale, in mod curent.


Personal nu sunt mare fan al premixurilor in general, fie ele de paine, prajituri, pudding sau orice altceva ce a trecut printr-o fabrica si s-a umplut de chimicale inainte sa-ti ajunga pe masa, insa dupa ce am inspectat cu atentie etichetele acestor premixuri din Germania (marca Altdorfer Mühle, despre care a scris si amicul Adi Hadean de curand), am decis sa le dau o sansa, deoarece ingredientele lor sunt in mare cam aceleasi cu cele pe care le-as folosi si eu in mod normal daca as face paine de casa.

Practic, aceste premixuri contin tot ce trebuie pentru a face paine din ele, inclusiv drojdie, asa ca dupa ce le desfaceti nu mai treuie decat sa adaugati niste apa calduta si sa va apucati de framantat. Premixurile vin in doua variante, de paine cu cartofi (Kartoffel Brot) si de paine integrala cu seminte (Vitalbrot), ambele fiind foarte gustoase si perfecte pentru sandwichuri, avand o textura ferma, nesfaramicioasa, si o crusta groasa, usor neregulata, exact ca painea de casa traditionala.
Pretul unei pungi de 1kg de premix este intre 8,5 si 9,9 lei, in functie de supermarket (le-am vazut la Mega Image, la Carrefour si la Auchan), dintr-o punga rezultand doua franzele de dimensiuni normale (insa mult mai consistente decat cele din comert) sau o franzela de dimensiuni gigantice (intra doar pe diagonala in cuptor, insa are avantajul unor felii mai mari). Pastrata in conditii optime (sac textil sau punga de hartie), aceasta paine va ramane proaspata cam 3-4 zile (asta daca n-o mancati din prima seara, unsa cu unt cum o scoateti din cuptor :)).

Ingrediente (pentru 2 franzele normale; daca doriti sa faceti doar o franzela, injumatatiti cantitatile)
- 1kg premix Vitalbrot sau Kartoffel Brot
- 700ml apa calduta

Preparare (2 ore + 5 min de pregatire)
- rasturnati premixul intr-un bol mare (sau in bolul mixerului, daca folositi)
- adaugati progresiv apa calduta si amestecati cu mana sau cu o lingura mare pana ce se incorporeaza complet (cca 3 min)
- framantati manual (cca 15 min) sau cu mixerul (cca 10min), pana ce aluatul devine elastic si nu se mai lipeste (puteti folosi si programul de framantare al masinii de paine, daca aveti asa ceva, insa va sfatuiesc sa nu o folositi si pentru copt, ci doar pentru framantat)
- acoperiti bolul cu folie de plastic alimentara si lasati aluatul la crescut intr-un loc caldut pentru 1 ora (acum puteti sa dati drumul si la cuptor pe pozitia maxima, ca sa se incinga bine)
- rasturnati aluatul crescut pe un blat infainat, divizati-l in doua parti egale (daca folositi intreaga punga de premix) si dati o forma de franzela celor doua bucati (presati-le usor intr-o forma cat de cat rectangulara, cu latura lunga asezata transversal, aduceti colturile de pe laturile scurte in interior, si apoi aduceti latura lunga dinspre voi peste cealalta latura lunga, ciupind usor aluatul astfel incat sa se lipeasca pe latura lunga, dupa care rulati putin cu palmele aluatul cat sa capete o forma de franzela; acest tutorial video este cat se poate de explicit)
- transferati franzelele formate pe niste bucati inguste de hartie de copt, acoperiti-le cu folie alimentara si lasati-le sa se mai odihneasca cca 10 min
- crestati franzelele cu o lama (cam 3 crestaturi facute cu lama inclinata, in lungul franzelei, precum in acest tutorial) si transferati-le (pe rand) pe paleta de pizza (daca aveti) sau pe un fund de lemn
- ideal ar fi sa aveti o piatra de copt care sa stea in cuptor si sa va ajute sa simulati conditiile unui cuptor traditional de paine, insa daca nu aveti, puteti lasa o tava in cuptor sa se incinga bine, ca sa nu puneti painea pe o suprafata rece (ea va creste in partea de sus, de la caldura aerului, dar partea de jos va ramane in urma daca tava e rece)
- de asemenea, ca sa evitati arderea painii pe fund, plasati o tava din fonta sub tava in care coaceti painea
- inainte de a baga painea in cuptor, turnati o jumatate de pahar de apa in tava de fonta de sub piatra de copt, ca sa se formeze aburi in cuptor (aburii vor ajuta la obtinerea unei cruste groase si crocante)
- transferati painea in cuptor cu ajutorul paletei sau al tocatorului (acesta se sprijina inclinat pe tava sau pe piatra in partea cea mai indepartata, apoi se trage usor de sub paine, care va aluneca usor, datorita foii de copt)
- lasati-o la copt pentru cca 30-35 min (deoarece fiecare cuptor e diferit, incepeti s-o verificati dupa cca 20-25 min, ca sa nu se arda) si scoateti-o atunci cand crusta e rumenita frumos iar fundul scoate un sunet de gol cand este ciocanit usor cu degetul
- transferati-o pe un gratar si lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.
Enjoy!

6 comentarii:

  1. mmm..arata de plangi cu vorbe. si eu vreau un colt cu iaurt de-al mamei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai da o fuga pana la supermarket, ia premixul si in doua ore e gata :)

      Ștergere
    2. tre sa ajung intai sa scap de la birou si sa termin sesiunea de alergat de dupa...asa ca probabil ramane sa fie rasfatul de weekend..dar merci tare de idee, pofteam de mult la niste paine pe care s-o pot manca :D

      Ștergere
  2. tentant premixul asta! o sa-l caut si eu in magazine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de bine arata. Chiar saptamana trecuta m-am uitat la Top Chef si faceau paine pe vatra...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta-i paine din aia de numa-numa :)) cu un pahar de vin alaturi si gata masa! Prea bine arata!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...