luni, 19 noiembrie 2012

CAJU CU PIPER LUNG SI SARE DE MARE

Dintre toate nucile pe care le-am incercat de-a lungul vremii, nucile caju mi se par cele mai gustoase, fiind dulci si avand in acelasi timp o textura diferita de cea a celorlalte nuci, mie unul aducandu-mi aminte de aluatul de biscuiti fragezi. Aceste nuci, numite cashew nuts in engleza, sunt originare din nordul Braziliei, acum fiind cultivate in multe tari din zonele tropicale, precum India, Vietnam, Indonezia, Coasta de Fildes sau Nigeria, aceasta din urma fiind si cea mai mare producatoare din lume.

Nucile caju au o provenienta foarte interesanta, ele fiind produsul unui copac care poate creste pana la dimensiuni impresionante. Nucile sunt atasate in partea exterioara a unui "fruct fals" (care nu contine seminte) asemanator unui mar, fruct care este si el la randul lui folosit atat pentru gatit cat si pentru obtinerea de alcool, prin fermentare.


Versatilitatea lor este foarte mare, ele fiind consumate ca atare, drept snacks (in general prajite si sarate), cat si in mancaruri (ca adaos de crunchines), in sosuri sau in deserturi. Daca doriti sa aprofundati modurile in care puteti folosi nucile caju in bucatarie, aici gasiti o carte de bucate cu diverse retete exclusiv dedicata lor.

Reteta de fata nu este din cartea de mai sus ci este culeasa de mine de la un chef din Bali, unde nucile caju sunt foarte populare in gastronomia locala. Cand le-am gustat prima oara am fost intrigat de aroma lor complexa, din care am reusit sa identific niste note de piper, de scortisoara sau de cuisoare, insa fara sa-mi dau seama exact ce mix de condimente a fost folosit, drept urmare am profitat de un private cooking class la resortul unde eram cazati si l-am intrebat pe chef care e secretul, raspunsul sau fiind o mare surpriza pentru mine.

Practic, nucile caju erau condimentate doar cu sare si cu piper lung proaspat macinat, acest condiment fiind extrem de interesant prin gustul sau complex, ce imbina aromele mai multor condimente precum scortisoara, piperul negru, cuisoarele sau nucsoara, fiind un fel de super-mirodenie all in one, asemenatoare din acest punct de vedere cu ienibaharul (numit pe buna dreptate all-spice in engleza).
Piperul lung, care arata precum niste mici conuri de brad, se gaseste destul de usor la noi in magazinele naturiste, la Bacania Veche sau in magazine online precum acesta. Nucile caju crude se gasesc in majoritatea supermarketurilor si in magazinele naturiste.

Ingrediente 
- 250g nuci caju crude
- 4-5 boabe de piper lung, macinat in rasnita electrica sau in mojar
- 1/2 lingurita de sare (preferabil sare de mare sau fleur de sel)
- 2 lingurite de ulei de masline extravirgin

Preparare (10 min + 5 min de pregatire)
- incingeti cuptorul la 180C
- asezati nucile caju intr-un singur strat pe o tava de copt si bagati-le la cuptor pt cca 8 min, amestecandu-le la jumatatea timpului cat sa se rumeneasca uniform
- stropiti-le cu uleiul de masline (eu folosesc un spray pentru o distributie cat mai uniforma) si apoi condimentati-le cu piperul lung macinat si cu sarea de mare
- serviti-le pe post de snack semipicant si foarte aromat, langa o bere rece sau un pahar de prosecco

Enjoy!

8 comentarii:

  1. E bun, bun Caju-ul, dar o idee cam scump! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. il poti gasi online aici la 42 lei/kg, ceea ce mi se pare foarte rezonabil

      Ștergere
  2. super tip-ul cu pastaidevanilie, bine ca se mai face si asa ceva pe la noi! ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din fericire au aparut multe magazine online cu profil similar in ultima vreme :)

      Ștergere
  3. Nu stiam de piperul lung, acum am aflat ca exista asa ceva :), dar mie imi place sa consum doar caju crud :). Reteta este foarte interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  4. ador aceasta combinatie! Imi place de asemenea si cu lamaie ;)
    seara faina

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte simpla reteta. O voi incerca si eu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...