joi, 15 noiembrie 2012

PAINE CU CARTOFI SI PAINE INTEGRALA CU SEMINTE


Probabil ca v-ati dat seama dupa frecventa posturilor din ultima vreme ca nu stau prea bine cu timpul in perioada asta, dar asta nu inseamna ca nu mai gatesc si nu mai mananc, ci doar ca m-am orientat putin catre niste solutii mai rapide, unele dintre ele fiind prea basic (din punctul meu de vedere) pentru a fi impartasite cu voi (cina cu o cana mare de lapte covasit de la Covalact si un colt de paine de casa, anyone? :))

Desigur, asta nu inseamna ca lucrurile simple nu pot fi si interesante, si pentru ca tot am amintit de paine de casa mai sus, va voi impartasi in cele ce urmeaza una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri facute de mine in ultima vreme, si anume niste premixuri de paine absolut senzationale, solutia perfecta pentru cine nu are timpul sau cunostintele necesare ca sa isi faca paine de casa from scratch, folosind metodele traditionale, in mod curent.


Personal nu sunt mare fan al premixurilor in general, fie ele de paine, prajituri, pudding sau orice altceva ce a trecut printr-o fabrica si s-a umplut de chimicale inainte sa-ti ajunga pe masa, insa dupa ce am inspectat cu atentie etichetele acestor premixuri din Germania (marca Altdorfer Mühle, despre care a scris si amicul Adi Hadean de curand), am decis sa le dau o sansa, deoarece ingredientele lor sunt in mare cam aceleasi cu cele pe care le-as folosi si eu in mod normal daca as face paine de casa.

Practic, aceste premixuri contin tot ce trebuie pentru a face paine din ele, inclusiv drojdie, asa ca dupa ce le desfaceti nu mai treuie decat sa adaugati niste apa calduta si sa va apucati de framantat. Premixurile vin in doua variante, de paine cu cartofi (Kartoffel Brot) si de paine integrala cu seminte (Vitalbrot), ambele fiind foarte gustoase si perfecte pentru sandwichuri, avand o textura ferma, nesfaramicioasa, si o crusta groasa, usor neregulata, exact ca painea de casa traditionala.
Pretul unei pungi de 1kg de premix este intre 8,5 si 9,9 lei, in functie de supermarket (le-am vazut la Mega Image, la Carrefour si la Auchan), dintr-o punga rezultand doua franzele de dimensiuni normale (insa mult mai consistente decat cele din comert) sau o franzela de dimensiuni gigantice (intra doar pe diagonala in cuptor, insa are avantajul unor felii mai mari). Pastrata in conditii optime (sac textil sau punga de hartie), aceasta paine va ramane proaspata cam 3-4 zile (asta daca n-o mancati din prima seara, unsa cu unt cum o scoateti din cuptor :)).

Ingrediente (pentru 2 franzele normale; daca doriti sa faceti doar o franzela, injumatatiti cantitatile)
- 1kg premix Vitalbrot sau Kartoffel Brot
- 700ml apa calduta

Preparare (2 ore + 5 min de pregatire)
- rasturnati premixul intr-un bol mare (sau in bolul mixerului, daca folositi)
- adaugati progresiv apa calduta si amestecati cu mana sau cu o lingura mare pana ce se incorporeaza complet (cca 3 min)
- framantati manual (cca 15 min) sau cu mixerul (cca 10min), pana ce aluatul devine elastic si nu se mai lipeste (puteti folosi si programul de framantare al masinii de paine, daca aveti asa ceva, insa va sfatuiesc sa nu o folositi si pentru copt, ci doar pentru framantat)
- acoperiti bolul cu folie de plastic alimentara si lasati aluatul la crescut intr-un loc caldut pentru 1 ora (acum puteti sa dati drumul si la cuptor pe pozitia maxima, ca sa se incinga bine)
- rasturnati aluatul crescut pe un blat infainat, divizati-l in doua parti egale (daca folositi intreaga punga de premix) si dati o forma de franzela celor doua bucati (presati-le usor intr-o forma cat de cat rectangulara, cu latura lunga asezata transversal, aduceti colturile de pe laturile scurte in interior, si apoi aduceti latura lunga dinspre voi peste cealalta latura lunga, ciupind usor aluatul astfel incat sa se lipeasca pe latura lunga, dupa care rulati putin cu palmele aluatul cat sa capete o forma de franzela; acest tutorial video este cat se poate de explicit)
- transferati franzelele formate pe niste bucati inguste de hartie de copt, acoperiti-le cu folie alimentara si lasati-le sa se mai odihneasca cca 10 min
- crestati franzelele cu o lama (cam 3 crestaturi facute cu lama inclinata, in lungul franzelei, precum in acest tutorial) si transferati-le (pe rand) pe paleta de pizza (daca aveti) sau pe un fund de lemn
- ideal ar fi sa aveti o piatra de copt care sa stea in cuptor si sa va ajute sa simulati conditiile unui cuptor traditional de paine, insa daca nu aveti, puteti lasa o tava in cuptor sa se incinga bine, ca sa nu puneti painea pe o suprafata rece (ea va creste in partea de sus, de la caldura aerului, dar partea de jos va ramane in urma daca tava e rece)
- de asemenea, ca sa evitati arderea painii pe fund, plasati o tava din fonta sub tava in care coaceti painea
- inainte de a baga painea in cuptor, turnati o jumatate de pahar de apa in tava de fonta de sub piatra de copt, ca sa se formeze aburi in cuptor (aburii vor ajuta la obtinerea unei cruste groase si crocante)
- transferati painea in cuptor cu ajutorul paletei sau al tocatorului (acesta se sprijina inclinat pe tava sau pe piatra in partea cea mai indepartata, apoi se trage usor de sub paine, care va aluneca usor, datorita foii de copt)
- lasati-o la copt pentru cca 30-35 min (deoarece fiecare cuptor e diferit, incepeti s-o verificati dupa cca 20-25 min, ca sa nu se arda) si scoateti-o atunci cand crusta e rumenita frumos iar fundul scoate un sunet de gol cand este ciocanit usor cu degetul
- transferati-o pe un gratar si lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.
Enjoy!

8 comentarii:

  1. mmm..arata de plangi cu vorbe. si eu vreau un colt cu iaurt de-al mamei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai da o fuga pana la supermarket, ia premixul si in doua ore e gata :)

      Ștergere
    2. tre sa ajung intai sa scap de la birou si sa termin sesiunea de alergat de dupa...asa ca probabil ramane sa fie rasfatul de weekend..dar merci tare de idee, pofteam de mult la niste paine pe care s-o pot manca :D

      Ștergere
  2. tentant premixul asta! o sa-l caut si eu in magazine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de bine arata. Chiar saptamana trecuta m-am uitat la Top Chef si faceau paine pe vatra...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta-i paine din aia de numa-numa :)) cu un pahar de vin alaturi si gata masa! Prea bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  5. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred cu tărie că împărtășirea asta cu voi, băieți, va fi de ajutor.
    Treceam printr-o „despărțire” dificilă, probabil acum 2 luni și mi-am dorit înapoi fostul meu, am încercat tot ce am putut, dar nu am putut-o recâștiga până când un prieten de-al meu mi-a prezentat un vrăjitor grozav online numit Dr Jasper, de fapt. Nu am vrut niciodată s-o contactez, dar din păcate am făcut-o din cauza dragostei puternice pe care o aveam pentru fosta mea. acest mare vrăjitor mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, eram atât de curioasă pentru că mi-a spus că fosta mea mă va suna în trei zile.
    Am fost atât de surprinsă două zile mai târziu, fostul meu, care s-a despărțit de mine și nu a vrut să mă vadă sau să vorbească niciodată cu mine, m-a sunat spunându-i că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, ar trebui să o iert, a mai spus că a fost o greșeală uriașă și că ea mă iubește cu adevărat și vrea să o luăm de la capăt... Îmi împărtășesc această mărturie pentru că marele vrăjitor m-a instruit să fac acest lucru în semn de apreciere și pentru ca întreaga lume să știe cât de rapid și de puternic funcționează vraja lui. contactează-l pe Dr. Jasper pe Gmail, ea este cea mai bună: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...