vineri, 24 iunie 2011

MARATONUL INGHETATELOR, ZIUA 5: INGHETATA DE DULCE DE LECHE

Iata ca am ajuns si la finalul maratonului inghetatelor si, pentru a incheia en fanfare aceasta saptamana, v-am pregatit o reteta minunata de inghetata, ultra-decadenta, cremoasa, dulce si savuroasa, spaima dietei dar si placerea sufletului in acelasi timp (pentru ca meritati, simt eu asta! :)).

Reteta de fata este adaptata de aici (unde e pregatita sub forma de sandwich cu chocolate cookies si are in plus si nuci caramelizate in compozitie), iar daca vreti sa vedeti si o alta abordare, va sugerez calduros sa faceti o vizita si pe blogul Mihaelei, care a facut-o si ea de curand. Aceasta inghetata are exact consistenta si cremozitatea unei inghetate pe baza de custard, desi n-are deloc oua in compozitie.


Pentru cei care nu stiu ce inseamna dulce de leche, acesta este un caramel din lapte condensat care se face extrem de simplu si care este absolut delicios, avand exact gustul acela din copilarie, al bomboanelor si al caramelelor cu lapte pe care le cumparam de la cofetarie in pungi fosnitoare de hartie maro. Pentru detalii suplimentare despre dulce de leche precum si pentru metoda de preparare din lapte condensat, va recomand acest post.

Fata de momentul la care am scris postul initial despre dulce de leche lucrurile s-au mai schimbat in bine, deoarece in ultima vreme laptele condensat a inceput sa apara si pe la Carrefour (brandul DeLatte), dar daca nu-l gasiti pe stoc, va recomand calduros bacaniile arabesti sau magazinele chinezesti din Dragonul Rosu, care sunt in continuare o sursa foarte reliable de lapte condensat.

Si daca totusi nu gasiti sau nu aveti cum sa ajungeti nici la Carrefour, nici la arabi sau la chinezi, atunci aveti la indemana si varianta home made, urmand instructiunile extrem de simple ale Laurei, asa ca n-aveti nicio scuza. :)

Ingrediente (pentru cca 1 litru)
- 450ml de lapte cu 3.5% grasime
- 250ml smantana dulce, lichida (eu am folosit Dorna cu 35% grasime)
- 400ml dulce de leche (exact cat se obtine dintr-o cutie standard de lapte condensat)
- 1/2 lingurita de esenta de vanilie
- 1 varf de cutit de sare
- optional: bucatele de nuci sau alune prajite sau caramelizate, bucatele de ciocolata, etc

Preparare (40 min + 2-3 ore de racire + 2-3 ore de congelare)
- pregatiti cantitatea de dulce de leche necesara conform indicatiilor de aici
- incalziti laptele impreuna cu smantana lichida si sarea pana la punctul de fierbere, apoi opriti focul si adaugati toata cantitatea de dulce de leche, amestecand constant pana ce acesta se dizolva complet (optional, puteti merge pe varianta Mihaelei, care a topit doar jumatate din cantitatea de dulce de leche si a pastrat cealalta jumatate pentru a fi adaugata la final, direct in inghetata, sa se simta mai bine in compozitie)
- raciti mixul in baie de apa rece cu gheata, adaugati esenta de vanilie (daca o adaugati la inceput exista riscul sa se evapore din cauza caldurii) si apoi mai lasati-l la racit in frigider cateva ore, de preferabil peste noapte
- congelati mixul in masina de inghetata conform instructiunilor, adaugand spre final restul de dulce de leche (daca l-ati pastrat separat) sau nucile, ciocolata, etc
- serviti-o imediat (sub forma soft) sau dupa cateva ore de stat la congelator, ca sa se intareasca suficient pentru a fi luata cu scoop-ul.
Enjoy!

23 de comentarii:

  1. Ma bucur ca ti-a placut si multumesc pentru link :) Nu stiu cum e in Ro, dar la mine vremea nu prea tine cu mine sa termin vreo 6 cutii de inghetata din frigider :)

    RăspundețiȘtergere
  2. in Ro e foarte cald, dar si eu am problema asta, cu stoc mare in congelator, deci cred ca o sa fac un ice cream party, ceva :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate ai facut aici Florin, super reteta! cat de greu e sa tii regim zilele astea :))) dar din cand in cand ne putem abate de la dieta cu cate o inghetata delicioasa, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai fost taare harnic zilele astea! dupa ce nu dai pe aici cu saptamanile de ne uitam in zare dupa tine, acum abia imi trag sufletul cu atatea retete si idei. Merci.
    P.S. Ai ceva cu mine de nu mai pot posta mesaje altfel decat "anonima"? :( CrisD.

    RăspundețiȘtergere
  5. eh, daca as posta ultra-regulat, blogul ar deveni un fel de second job, ceea ce n-ar mai fi chiar atat de fun, nu? :)) cat despre comments, nu stiu, Blogger a avut momente destul de proaste zilele astea... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. putin pe langa subiect chiar daca tot la problematica inghetatei: ma dau de ceasul mortii si nu reusesc sa fac si o inghetata de fistic, adica custard+pasta fistic pt. ca nu am reusit sa gasesc nenorocita asta de pasta pe nicaieri; am incercat varianta cu fistic crud, nesarat si macinat, rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor, ai vazut pe undeva pasta asta care nu vrea deloc sa-mi iasa in cale :( ?

    RăspundețiȘtergere
  7. uite aici metoda de preparare a pastei de fistic in casa iar aici o reteta de inghetata de fistic in care n-ai nevoie de pasta, ci doar de fistic crud. bafta!

    RăspundețiȘtergere
  8. stiu metoda asta dar nu e ceea ce vreau eu, iar inghetata cu fistic crud am facut si nu m-a multumit, exista pasta de fistic la borcanele, arata ca o maioneza verde, lucioasa, difera continutul de fistic si pretul (pe site la David Lebovitz apare o astfel de reteta), se gaseste in Italia pe la magazinele de delicatese si ma gandeam ca a aparut si pe la noi da' nu prea cred sa am noroc, asta e, merci frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. pana la urma pasta aia tot din fistic si zahar e facuta, nu? :) eu zic ca daca dai fisticul impreuna cu niste zahar pudra prin blender suficient de mult si daca-i adaugi niste emulsificator (sirop de zahar, apa, albus de ou, glicerina, etc) o sa-ti iasa cam tot asa ca cea de la borcanele, minus E-urile de rigoare :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu iese, asa spune si Lebovitz in dialog cu cititorii lui, rezultatul e diferit, cea cu pasta cumparata e fina si cremoasa, cealalta are o textura rugoasa, grosiera pe care eu nu o suport la inghetata.

    RăspundețiȘtergere
  11. ai incercat sa pisezi fisticul si cu mojarul dupa ce l-ai scos din blender? sau, mai bine, incearca sa-l dai prin rasnita de cafea pana se face fin de tot (eventual si cerni prin sita deasa de cateva ori) si abia apoi pune apa sau albus de ou putin cate putin, ca la maioneza. pasta aia cumparata e tot rezultatul unui proces de zdrobire si emulsificare, asa ca daca iti pui mintea cu ea n-are cum sa nu iasa (eu am facut faina de migdale cu rasnita de cafea si cu sita deasa, faina care a iesit extrem de fina, de exemplu)

    sau, daca insisti, iti poti comanda de aici :)

    RăspundețiȘtergere
  12. m-ati omorat cu inghetzatzile astea! :) las' ca stiu ce sa cer de ziua mea....

    RăspundețiȘtergere
  13. In locul in care locuiesc, sunt asaltat de dulciuri care au la baza dulce de leche... doamne!Atat de dulce e de-a dreptul gretos:)).... prefer celelalte inghetate de departe... si am sa folosesc ideea pentru a trece la prepararea fara intarziere a unor delicii de sezon... multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Castronelele ramekin pot fi folosite pt crema de zahar ars? Adica pot sa caramelizez zaharul intr-un astfel de vas, pot sa-l pun direct pe ochiul de aragaz?

    RăspundețiȘtergere
  15. Probabil Florin este ocupat, asa ca imi permit sa raspund eu la ultimul mesaj: Mihaela, in nici un caz nu pune ramekins-urile direct pe flacara. Poti carameliza zaharul intr-o craticioara, si apoi il torni in ramekins, si crema de rigoare deasupra :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Vai ce nebunie ti-a iesit acolo.Toate inghetatele tale imi fac cu ochiul.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mihaela are perfecta crepitate cu ramekinurile, nu sunt facute pentru flacara ci doar pentru cuptor

    RăspundețiȘtergere
  18. sa stii ca te sterg din favorites! nu-mi doresc sa citesc blog-uri care nu sunt updatate cu lunile si nici nu te poti numi blogger. la revedere!

    RăspundețiȘtergere
  19. Your food is superb! May I suggest platting your food on strictly white plates, leave the flowery ones for those that can't cook and the food is undesirable. Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonymus: Thanks for your kind words! :) Regarding your suggestion, I am plating my food on the plates I have in my kitchen and, believe it or not, I do not have a single white plate in my house :)) (well, maybe I'll buy some, if I can find a place to store them :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...