miercuri, 8 iunie 2011

YORK TEST, TESTUL DE INTOLERANTA ALIMENTARA

Cand am fost invitat acum ceva vreme de catre prietenii de la Rogalski - Grigoriu sa fac testul de intoleranta alimentara York Test pentru ca apoi sa va povestesc pe blog experienta mea, trebuie sa recunosc ca am avut ceva rezerve, si asta in primul rand datorita faptului ca eu unul sunt oarecum analizofob (mi-a luat 6 ani sa-mi fac un set de analize, si ala doar pentru ca era musai la ceva acte :)) si mi se pare foarte neplacut sentimentul de a astepta niste rezultate care pot fi nasoale, asa ca daca ar fi mereu dupa mine, as prefera sa ma bazez pe statistica si sa presupun ca ma incadrez in media nationala la colesterol, de exemplu. :))

In al doilea rand, simplu fapt ca era vorba despre un test de intoleranta alimentara care s-ar fi putut solda cu rezultate de genul "esti intolerant la gluten, carne sau fructe de mare" mi s-a parut o asa amenintare pentru viata mea de foodie incat eram mai, mai sa zic pas, dar dupa lupte seculare care au durat cam o zi am decis sa-mi iau inima-n dinti si sa trimit o picatura de sange la analiza tocmai in UK, in speranta ca totusi o sa-mi iasa un rezultat ok, sau cel putin nu foarte rau.

Inainte sa va spun ce mi-a iesit la drum de seara in picatura de sange recoltat, vreau sa va povestesc pe scurt despre ce este vorba cu acest York Test si de ce este el atat de faimos in lumea larga, evident, cu recomandarea de a citi voi mai multe pe larg aici.


Confuzia cea mai des intalnita in cazul acestui tip de test este aceea intre intoleranta alimentara si alergia la anumite alimente. Practic, desi ele sunt inrudite si ambele produc efecte neplacute omului, diferenta dintre cele doua este destul de semnificativa, alergiile manifestandu-se in general foarte puternic si imediat, putand avea consecinte grave de tot in cazul in care sunt ignorate, in vreme ce intolerantele alimentare sunt mult mai parsive, actionand tacut pe sub nivelul radarului, cu efecte mai mici dar constante care pot duce la simptome precum oboseala cronica, insomnia, depresia, probleme ale aparatului digestiv (indigestia, constipatia, balonarea, etc), probleme ale pielii, probleme de greutate (obezitate, variatii mari in greutate, etc) si multe alte chestii destul de serioase.

Daca vreti, o alergie este precum o teava sparta la vedere, care produce efecte negative la o scara mai mare si intr-un timp scurt (indundatia), in vreme ce intoleranta alimentara este precum o teava fisurata intr-un perete, care produce efecte negative (igrasie, mucegai, mirosuri neplacute, corodarea instalatiei electrice, umflarea parchetului, etc, etc) intr-un timp mai indelungat si fara o legatura cauza - efect imediat evidenta si astfel tratabila.

Revenind la York Test, acesta analizeaza prezenta in sange a unor anticorpi specifici pentru 113 tipuri de alimente uzuale, producand ca rezultat un asa numit "semafor" al intolerantelor, cu cele trei zone, verde (alimente perfect tolerate), galbena (alimente la limita intolerantei) si rosie (alimente cu un grad de intoleranta semnificativa), cea din urma avand si patru grade de gravitate ale intolerantei respective, de la +1 (cea mai usoara) la +4 (cea mai severa).

Testul se face extrem de simplu, prin recoltarea unei picaturi de sange cu ajutorul unui kit steril, procedura care pentru cei din Bucuresti se aplica in elegantul cabinet de pe Calea Dorobanti 42 (blocul Zodiac) si este urmata de expedierea probei spre analiza la un laborator din Marea Britanie, de unde se primeste apoi si rezultatul personalizat. Desi la prima vedere pretul acestui test este destul de mare (in jur de 1600 de lei), el include de fapt un intreg pachet de servicii ulterioare, inclusiv un plan de alimentatie stabilit impreuna cu un medic nutritionist in functie de rezultatele testului, precum si o monitorizare ulterioara a evolutiei, servicii care insumate duc pretul testului intr-o zona mai mult decat acceptabila.

Acum ca v-am povestit pe scurt cum sta treaba cu York Testul in teorie, haideti sa vedem ce rezultat mi-a iesit mie in practica, rezultat care initial m-a depresat atat de tare incat era cat pe ce sa-l ignor si sa ma fac ca n-am facut testul. :))

Ei bine, dintre toate 113 chestiile care ar fi putut sa-mi dea un rezultat negativ in York Test, singura cu intoleranta in zona rosie s-a gasit sa fie tocmai drojdia, aceasta micro-ciuperca simpatica, vinovata cam de tot ce-i bun pe lumea asta, precum painea (si toate celelalte aluaturi dospite, ca tot vroiam sa ma apuc mai serios de brutarit… :)), vinul (ah, ză horror! kill me now… :)), berea (tocmai vara sa-mi faca mie sangele meu una ca asta?), branza fermentata (pai acum daca tot nu se poate vin, la ce-ti mai trebuie si branza… :)), otetul (daca tot nu mai bei, nu mai e nevoie nici de acritura dimineata… :)) sau sosul de soia (ca poate era prea multa mancare asiatica pe blog… :))

Din fericire insa, m-am dus sa stau de vorba cu doctorul nutritionist de la cabinet, care mi-a explicat ca intoleranta mea poate fi reparata prin eliminarea drojdiei din alimentatie pentru o perioada de 6-8 saptamani, urmata de o reintroducere treptata, cat sa-si produca organismul anticorpii necesari, asa ca am decis (cu ceva durere in suflet, ce-i drept) sa-i ascult sfatul si sa exclud drojdia din alimentatie pana la inceputul lui august si sa urmez in paralel si un regim alimentar menit sa ma readuca in forma care m-a consacrat inainte sa ma las de fumat, desigur, toate acestea impreuna cu un program de sport (de doua ori pe saptamana la sala si cat mai des posibil la squash), regim despre care pot sa va spun ca a avut rezultate spectaculoase chiar dupa prima saptamana (o sa revin insa cu un post pe aceasta tema dupa prima luna, cand o sa am niste rezultate mai relevante).

In ceea ce priveste activitatea mea culinara viitoare puteti sa stati linistiti deoarece va asigur ca aceasta nu va avea de suferit, ba chiar din contra, ea se va imbogati cu niste retete (precum cateva tipuri de paine fara drojdie, de exemplu) menite sa-i ajute pe cei cu aceeasi intoleranta ca mine, asa ca stay tunned pentru detalii :).

In loc de incheiere vreau doar sa va mai spun ca in mod surprinzator pentru mine, se pare ca sampania si prosecco-ul au un nivel foarte redus de drojdie, la fel si vodka sau tequilla, ceea ce inseamna ca viata mea n-o sa fie chiar asa de trista in lunile astea de regim. :)

Va urma.

15 comentarii:

  1. Replay

    Nice post Florin :)
    Mai bine mai tarziu decat niciodata :) ... aflarea crudului adevar adica :) insa lasand gluma la o parte, daca noi nu ne tratam sanatatea cu respect atunci cine. Lucrez intr-un domeniu in care am ocazia sa vad multe dosare medicale, particip la conferinte pe teme medicale si ... viitorul poate deveni sumbru, daca nu ne ocupam de noi din timp.

    Anyway asta e un comentariu la modul general, ma asez si pe mine langa semnalul de alarma pt ca mai mereu e loc de mai bine.

    Drojdia naturala intra in aceeasi categorie cu drojdia la care ai intoleranta? Daca nu, am pe blog o reteta si exemple de utilizare. Am fost extrem de incantata de rezultate.

    Bafta multa cu dieta!

    RăspundețiȘtergere
  2. well, exista si altfel de drojdie decat naturala, fie ea cumparata sau produsa acasa prin fermentarea apei cu faina sub forma de maia? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. LAsa, Florine. Bine ca nu ai intoleranta la chestii mai importante, ca ardei iute, ghimbir, lemongrass, usturoi, ceapa. Astea tragedii... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorry to spoil the party, dar intoleranta alimentara, la modul in care ti-a fost vanduta tie, este un mit. Totul a pornit de la un medic american care a studiat intoleranta la gluten (o boala propriu-zisa, care intr-adevar nu are alta cura decit eliminarea glutenului, insa e destul de rara) si a presupus ca s-ar putea sa beneficieze de regim fara gluten si oameni care nu sufera de intoleranta - deductie care nu a fost niciodata sustinuta da fapt de nici un studiu serios. Insa niciodata good science nu a putut tine piept unei povesti bune de marketing. Industria gluten-free nu putea exista doar pentru cei care sufera cu adevarat de intoleranta, fiindca aia sint extrem de putini, asa ca au fost puse un functiune masinariile de marketing. Poate iti faci putin timp sa citesti cite ceva despre cum se fac bani in industria farma - iti dau doar un citat: addres unmet medical needs, and if you cannot find one, create one. Asa s-a creat o piata de miliarde din colesterol, din ADHD si alte "boli", printre care si intoleranta la gluten si mai nou la orice.
    Daca vrei sa te linistesti cauta un alergolog adevarat si refa analizele pentru anticorpi la drojdie. S-ar putea sa ai surprize placute si sa poti fermenta dupa pohta inimii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan, don't worry, sunt si eu la curent cu mecanismele de tip State of Fear (vezi SARS, apoi gripa aviara, apoi cea porcina si de curand e-coli) facute sa impinga vaccinuri pe piata, dar in cazul meu nu vad de ce ar strica o dieta fara drojdie combinata cu un regim alimentar controlat timp de doua luni, mai ales ca se pare ca si functioneaza :)

    RăspundețiȘtergere
  6. mda, imi imaginam (?)ca trebuie sa existe o diferenta intre cea naturala de bere si cea naturala din faina :p altfel nu s-ar mai ridica maiaua in slavi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. probabil ca exista ceva diferente, insa la mine se pare ca intoleranta e la intreaga familie a drojdiilor, asa ca maiaua mea va trebui sa mai astepte pana in august :)

    RăspundețiȘtergere
  8. acuma io nu am bani sa fac asa un test,dar am citi ce ai scris si sunt sigura ca partea cu drojdiile este comuna.asa ca am decis sa le suprim.desi se pare ca anumite B-uri din drojdii sunt bune pentru articulatii.si cum eu nu sunt tocmai tanara fizic,ca spiritul nu se pune,am inregistrat ce ai povestit tu aici si am sa aplic.de mult suspectam drojdia,sub toate formele sale, de excesul meu de greutate.
    asa ca pupu-te pentru informatii;e date.astept si urmarea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum vreo 4 ani am facut si eu un test similar-Imupro300. Se facea la Medsana atunci. Nutritionistul lor, cu care m-am sfatuit dupa aflarea rezultatelor, zicea ca, daca azi esti intolerant la xyz, cu ajutorul unei alimentatii diversificate, xyz intolerante dispar. Lung de explicat cum e cu alimentatia recomandata de el. Brief, a fost ok testul in masura in care mi-a confirmat intolerante pe care le suspectam deja (diverse reactii not ok cand consumam alimentul intolerant).

    RăspundețiȘtergere
  10. Acuma, nu stiu exact ce e cu acest test, insa copilul meu a fost dg din greseala cu intoleranta la gluten. Timp de aproximativ 8 luni (pana sa fie reperata greseala), a tinut regim complet aglutenic, desi era la limita inferioara a intervalului. Am mers la unul dintre putinii medici specialisti in gastroenterologie pediatrica si m-a lamurit ca intolerantele nu se vindeca. Cele usoare dau manifestari usoare in cazul ingerarii alimentului netolerat, cele grave dau consecinte grave, insa ingerarea - in cazul unui pacient intolerant - produce efecte, iar regimul pe termen scurt/lung nu suprima intoleranta. Efectele intolerantei nu dispar decat daca alimentul e scos din alimentatie.
    Acuma, stau in dubiu daca sa fac testul copilului, sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu stiu daca York Test se face si la copii, dar cred ca cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic alergolog, care sa-i faca un test complet de alergii

    RăspundețiȘtergere
  12. nu stiu cum nu va e rusine sa promovati produse ce costa 1700 de ron si care au o importanta minora ptr.sanatate .pai un test complet de ptr.alergeni costa doar 200 de ron si afli tot.
    este o mare abureala acest test...inca un mod prin care se incearca vanzarea de gogosi.si daca descoperi la 50 de ani ca ai o intoleranta pe care ai dus-o toata viata si nu te incomodeaza,ce???un lucru total inutil.pe unde pot voi combate aceste tentative de prosteala abjecta a romanilor!

    RăspundețiȘtergere
  13. draga anonimule, in general intr-o societate libera nu este o rusine sa promovezi nimic legal, ba chiar din contra, deoarece pentru fiecare produs exista un anumit public, fie el Mercedes sau Logan. acum daca acest test este relevant sau nu, ramane la latitudinea fiecaruia sa decida. iti respect opinia (chiar si asa, vehement exprimata), poate chiar ti-o impartasesc pana la un anumit punct, insa te rog sa aduci si argumente sau referinte serioase si credibile daca ai ceva de obiectat, altfel voi considera acest tip de comentarii drept spam si le voi elimina. multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  14. Salutare! Asteptam o continuare cu rezultatele relevante in urma efectuarii testului si respectarii regimului recomandat de nutritionist. De asemenea, ar fi interesant de stiut daca aveai ceva simptome dupa ce consumai produsele la care a reiesit in urma testului ca ai intoleranta si daca acestea au disparut dupa inceperea regimului. Merci!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...