sâmbătă, 3 iulie 2010

SORBET DE CAPSUNI

De curand am dat un scurt interviu pentru portalul Dietetik, interviu in care am povestit despre sorbetul de capsuni, o reteta de desert light pe cat de inocenta (are 0% grasimi si doar 10% zahar), pe atat de geniala si racoritoare, si pentru ca tocmai mi-a sosit masina de inghetata comandata de pe Amazon acum cateva zile, m-am decis s-o inaugurez cu aceasta reteta minunata, mai ales ca inca se mai gasesc capsuni la piata si ar fi pacat sa le treaca vremea fara o tura prin congelator :)


Deoarece insa acum practic inauguram o noua categorie, mai intai vreau sa va povestesc putin despre masina de inghetata in general (si despre a mea in particular), in speranta sa va conving sa va luati si voi una, evident :). Pentru inceput trebuie sa lamurim un lucru, si anume acela ca n-ai neaparat nevoie de masina de inghetata ca sa poti face inghetata acasa, insa aceasta ajuta imens atat la rapiditatea procesului cat si la calitatea rezultatului final, asta ca sa nu mai vorbim de confortul bucatarului :).

Daca imi permiteti o comparatie, masina de inghetata e ca aspiratorul, de care la o adica te poti lipsi daca vrei sa faci curatenie old school, cu matura si cu batatorul de covoare, dar daca alegi sa-l folosesti iti va face viata mult mai usoara. Daca insistati totusi sa fiti retrosexuali si sa faceti inghetata fara masina, atunci fie folositi niste ingrediente care ingheata mai greu (gen banane sau alcool, precum in aceasta reteta), fie amestecati inghetata la fiecare 5-10 min pana ingheata complet, pentru a-i sparge cristalele de gheata care se formeaza in lichid.

Principiul de functionare al masinilor de inghetata este foarte simplu, acesta constand in rotirea amestecului (semi-lichid sau cremos) intr-un bol foarte rece (cam la -5C) pana se transforma in inghetata, sorbet sau alt desert congelat. Avantajul unei masini de inghetata este acela ca prin rotirea permanenta si prin paletele din interior nu permite formarea acelor de gheata in lichid, asa cum s-ar intampla daca ati pune lichidul pur si simplu la congelator.

La ora actuala exista doua categorii mari de masini de inghetata care ne intereseaza, si anume cele cu refrigerare proprie si cele care necesita refrigerarea bolului in congelator (mai exista si o a treia categorie, una manuala care foloseste gheata si sare, dar asta e buna doar daca vreti musai sa faceti inghetata au naturel, la manivela, in creierii muntilor :)).

Prima categorie, cea cu refrigerare proprie, este si cea mai scumpa (o masina buna costa de pe la 300eur pana spre 1000eur), dar are avantajul ca poti face inghetata oricand ai chef, fara sa te preocupi sa pre-congelezi bolul, si de asemenea poti face cantitati mai mari, deoarece bolul nu se decongeleaza in proces. Cealalta categorie necesita pre-congelarea bolului (care are un gel intre peretii dubli) pentru min 12-24h in avans, ceea ce presupune un planning mai atent, insa avantajul incontestabil al acestui tip de masina este pretul foarte accesibil, de pe la 20eur pana pe la 70-80eur.

Bottom line, daca suntet mari consumatori de inghetata (gen peste 1kg pe zi, fie vara, fie iarna :)) si in acelasi timp va tine bugetul si spatiul din bucatarie (cele cu refrigerare sunt mult mai mari), atunci luati-va una cu refrigerare proprie, dar daca sunteti doar un casual ice cream eater atunci o masina cu bol pre-congelat este mai mult decat suficienta.

Masina mea este produsa de Cuisinart si este luata, asa cum v-am spus, de pe Amazon UK, unde m-a costat vreo 80eur cu tot cu transport, dar gasiti si mai ieftine atat pe Amazon, cat si la noi (unde DeLonghi pare sa fie singurul model). Motivele principale pentru care am ales aceasta masina sunt recomandarea lui David Lebovitz in cartea sa The Perfect Scoop (must have pentru orice ice cream maniac :)), precum si multimea de reviewuri pozitive pe Amazon (5*). Singurele ei dezavantaje pe care le-am observat pana acum ar fi acela ca este relativ zgomotoasa (cam ca un blender la turatie medie) si ca bolul e destul de mare, ceea ce poate fi problematic pentru congelatoarele mai mici (de exemplu, la mine in congelatorul de la frigiderul Gorenje nu incape, asa ca il gazduiesc in vecini, la mama :)). Ah, si a venit cu stecher din ala de UK, cu 3 picioare, insa aveam deja vreo 2 adaptoare prin casa asa ca asta n-a fost o problema pentru mine.

Si acum ca v-am plictisit destul cu teoria masinii de inghetata, hai sa revenim la sorbetul nostru, nu inainte de a va asigura ca va urma o serie destul de lunga de astfel de retete de inghetata, sorbet, sherbet si alte chestii placute omului si inspirate in principal din The Perfect Scoop (chiar asa, cum ar fi un fel de Florin & David, cu mine replicand toate retetele din carte dupa care toata chestia asta ar ajunge subiect de film in care rolul meu ar fi jucat de Johnny Depp? :))).

Si ca sa va mai testez putin rabdare (ma adresez doar voua, celor care n-ati sarit direct la poze pana acum :)) vreau doar sa va mai spun ca sorbetul este un tip de inghetata in general din fructe, care nu foloseste oua, lapte sau alte grasimi, acest fapt facandu-l o alternativa mai light si teoretic mai sanatoasa la inghetata traditionala.

Ingrediente (pt cca 1kg de sorbet):
- 1kg de capsuni, cat mai copti si cat mai dulci
- 100g de zahar (eu am folosit un zahar fin de la Margaritar, ca se dizolva mai repede)
- zeama de la o lamaie (cca 40ml)

Preparare (30 min + 10 min de pregatire)
- spalati bine capsunii, curatati-i de codite si de acel miez alb (eu am folosit o penseta de bucatarie, ca sa mearga mai rapid)
- pasati-i bine in blender (sau cu mixerul vertical), pana se transforma intr-un lichid vascos
- strecurati piureul de capsuni printr-o sita metalica deasa, pentru a separa semintele
- adaugati zeama de lamaie si zaharul in piureul strecurat de seminte si amestecati pana se dizolva complet zaharul, dupa care puneti amestecul la rece, daca nu va grabiti prea tare (acest pas ajuta la congelarea mai rapida in masina de inghetata, dar nu e neaparat necesar, mai ales daca ati tinut capsunii la frigider inainde de a-i transforma in piure)
- porniti masina de inghetata si turnati piureul in ea, unde se va transforma in sorbet in cca 20-25 min (durata variaza de la caz la caz, in functie de modelul masinii)
[NOTA 1: in general, masinile de inghetata produc un sorbet sau o inghetata relativ moale, care se poate manca asa cum e, imediat, sau se mai poate baga la congelator inca 2-3 ore, pentru a se ingheta mai bine]
[NOTA 2: daca nu consumati imediat tot sorbetul, acesta se va intari destul de tare in congelator, asa ca va trebui sa-l scoateti afara cu cca 10 min inainte de a-l servi, ca sa se mai inmoaie putin]
Enjoy!

60 de comentarii:

  1. vine, vine, stai sa apuc sa-i fac poza, desi daca ma gandesc mai bine as putea sa pun tot poza asta de la capsuni, ca arata cam la fel de rosu :))

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu strecor semintele...e musai? adica gustu the same, clientii nu s-au plans....mai scutesc 10 minute si o strecuratore de spalat...so why do it?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vin si eu pt un scoop? ok, I'm coming :)
    Ce aratos e!

    Eu ii fac fetei mele popsicles (fructul facut piure si putin lichid, suc de portocale sau chiar apa) si-n felul asta ii mai strecor un fruct in alimentatie :) Ia sa-mi scot masinica de la naftalina. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Monica: daca lasi semintele pierzi la capitolul smoothness, dar gustul e acelasi; pana la urma e o chestiune de alegere personala, eu unul prefer sa le strecor desi I kind of hate doing it :)
    @Andreea: sure, anytime! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O bunatate din aceasta obisnuia sa imi faca bunica...cu capsuni sau fragi. N-avea ea masina de inghetata, dar ii iesea o minune de sorbet, servit cu menta proaspata din gradina. Eh, ce vremuri!

    RăspundețiȘtergere
  6. btw, daca vrei fragi poti merge la piata 1 Mai, unde exista o taraba cu fragi proaspat culesi de la munte la 50 de lei / kg :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bine arata!!!
    din pacate, eu am avut ghinion cu masina de inghetata, o comandasem pe net de la one stop cam asa ceva si mi- au adus-o deja defecta, dupa 2 reprize de service, m-am enervat si le- am zis sa mi aduca numai banii inapoi caci nu o mai vreau,iar acum nu am bani de cumparat, primul pe lista este un robot de care mi-ai recomandat la Easy Peasy pe blog

    RăspundețiȘtergere
  8. next time comand-o de pe Amazon :) si don't worry, daca iti place inghetata, poti s-o faci si iarna, nu neaparat vara, asa ca ai timp sa-ti iei si robotul, si masina :))

    RăspundețiȘtergere
  9. oh, bine ar fi! Multam fain. Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu 50 de lei bag benzina cat sa ajung la munte si sa culeg singura :)

    Merci de pont!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am trecut deja la zmeura, de capsuni l-am facut de vreo cinci ori, urmeaza piersici, pepene galben, cu mure nu am incercat dar cred ca iese ok, anul trecut am incercat de afine dar nu iese bine din cauza structurii lor. Nici macar la sorbetul de zmeura nu elimin semintele ca mie, una, mi se pare ca au si ele aroma lor. Eu folosesc o reteta usor diferita, adica amestec fructele pasate cu un sirop fiert si racit si zeama de la doua lamai, rezultatul e divin, masinuta sta toata vara in congelator, sa vezi cum iese inghetata de vanilie de casa, o minune, doar galbenusuri(de tara daca e posibil, lapte, frisca lichida si vanilie, adica exact ce trebuie sa contina o inghetata, fara guma guar si alte porcarii.

    RăspundețiȘtergere
  12. da, si eu am decis ca bolul va sta permanent in congelator, ca am o lista lunga de pregatit :) so far am mai facut un sorbet de zmeura cu vin rose si o inghetata fabuloasa de lavanda si miere, exact asa cum spui tu, cu galbenusuri, lapte, zahar si frisca lichida :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Am si eu masina de inghetata de 3 ani si de atunci nu a mai parasit congelatorul :D
    Ador inghetata si cea mai buna (dupa mine) e in Italia pe strada la Venetia.

    Nu am apreciat sorbetul pana acum - o prostie - am incercat si eu de capsuni si am fost surprins de cat de gustos e, fresh, light, culoarea e nebunie,......

    Chiar cred ca la sorbet masina inseamna enorm :D

    Mi-am facut si de pepene galben cu zahar si zeama de la jumate de limeta - super bun. Merge si cu rom sau mai bine cu rom-alcool.

    RăspundețiȘtergere
  14. vezi ca daca pui prea mult alcool (sau prea mult zahar) o sa inghete foarte greu

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, ai dreptate. Cu alcoolul stiam, e logic. CU zaharul: bun sfat, am observat, nu stiam de ce ingheata mai greu :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Intrebare: cam cat de mare e bolul (de nu incape in congelator) si cata inghetata face? Pe mine ma tenta de la philips una mititica de 0.7 l dar am un congelator minuscul si nu stiu daca am loc in el...

    RăspundețiȘtergere
  17. bolul e doar cu cca 2 cm mai inalt decat gratarul de la jumatatea congelatorului meu (care e unul normal, de frigider, pozitionat in partea de sus). problema mea e ca la congelatorul meu raftul acela e fix, in vreme ce la congelatorul lui mama el se poate muta mai sus sau mai jos

    in bolul meu e de 1.5L si in el pot face cca 1.5kg de inghetata, ceea ce mi se pare foarte ok, mai ales daca ai cu cine sa share, asa ca nu ti-as recomanda o masina cu un bol de 0.7L

    RăspundețiȘtergere
  18. Cred ca trebuie sa astept pana ma mut, in septembrie, ca al meu frigider este...uhm, cam cat unul de minibar? E minuscul si din cauza lui nici n-am mancat pepene verde inca vara asta. Chiar trebuie sa descurc problema, dar cum probabil in septembrie ne mutam cu totul iar frigiderul e de la apartament, trebuie sa mai am putintica rabdare...

    RăspundețiȘtergere
  19. cu pepenele e mai simplu, ca il poti curata si apoi stoca taiat cubulete intr-o casoleta, dar cu bolul de la masina de inghetata indeed, nu prea te descurci cu un congelator minuscul

    RăspundețiȘtergere
  20. OK, am avut un exces de zel si din cauza ta (da, a TA) mi-am comandat "The Ultimate Ice Cream Book". Tu ai dat linkul ala cu diferentele intre tipurile de inghetata, tu sa-mi spui acum ce ma fac cand vine cartea si eu n-am masina de inghetata. Noroc ca vine in august. Oricum, iti dai seama ca weekendul asta masor piticania din dotare si intr-un fel sau altul o sa introduc un bol de masina de inghetata chiar daca e ultimul lucru pe care-l fac, capisci?! Sa stii ca daca ajung sa mor de pofta langa retete o sa vin 2000 de km sa imprumut masina ta...

    RăspundețiȘtergere
  21. well, first of all, daca tot sunt deja guilty of inducing compulsive shopping behaviors, atunci macar s-o facem lata si sa-ti comanzi si The Perfect Scoop de pe Amazon, ca e must have (eu unul nici n-am indraznit s-o deschid pana ce nu mi-a ajuns masina de inghetata :))

    second, masina de inghetata e una din cele mai bune investitii in gadgeturi culinare, crede-ma

    third, sunt sigur ca gasesti tu vreun vecin simpatic sau vreo bacanie de cartier cu congelator mare unde sa-ti gazduiesti peste noapte bolul de la masina de inghetata, dar daca nu te descurci, te astept la o inghetata de lavanda cu miere anytime :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Problem solved: se pare ca cele de la Philips au un "disc" care se congeleaza, de doar 5 cm inaltime, deci o sa incapa si in chestiuta mea pe nume congelator. Acum trebuie doar sa gasesc un magazin care sa mi-o livreze in Elvetia, ca se pare ca Amazon nu vrea :(. Si da, bineinteles ca o sa o iau si pe Perfect Scoop, dar am zis sa iau macar masina intai :). Thanks pentru sfaturi oricum, au fost mai mult decat binevenite.

    RăspundețiȘtergere
  23. intr-adevar, se pare ca discul respectiv de la masina Philips poate fi solutia optima pentru tine, mai ales ca am vazut si ca are reviews foarte bune pe Amazon. in plus, iti poti comanda un extra disc ca sa-l ai la indemana pentru doua ture de inghetata una dupa alta. anyway, bafta si nu uita sa share with the group experienta ta :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Mda, problema e ca cea pe care o vreau eu, HR2305, care are si functie de "gelato italiano" e doar pe ebay.de . Si sa vezi tu distractie in site-ul ebay in nemteste cum bajbaiam eu sa dau mail la vanzatori sa-i intreb daca ship si in Elvetia. Dar nu e grav, daca nu primesc raspuns ASAP iau modelul anterior si ma pun oricum pe facut inghetata. Miam.

    RăspundețiȘtergere
  25. ce misto, e-bay nu livreaza in elvetia, in sfarsit e si romanica mai tare decit elvetia la ceva. La itunes aveti acces?

    @florin - cuvantul ala cheie iti foloseste la ceva? m-a pus sa scriu sughcanc... ;)

    RăspundețiȘtergere
  26. well, se pare ca exista si dezavantaje atunci cand nu esti in UE :)
    cat despre cuvantul cheie, nu stiu ce sa-ti spun, ca la mine fiind admin nu apare :))

    RăspundețiȘtergere
  27. @Dan: da, la iTunes da, cu tot cu muzica & co. E-bay livreaza in Elvetia, doar Amazon se pare ca are niste probleme la scufita...nu mai radeti mai ca mor de pofta cu inghetata asta :(
    Apropos, poate iti mai vine vreo idee de carte recomandata ca vreau sa iau The Perfect Scoop si imi mai trebuie ceva sa fac 20 de euro sa nu platesc livrare :P

    RăspundețiȘtergere
  28. poti sa mai iei si Ready for Dessert si / sau The Sweet Life in Paris, ambele tot de Lebovitz si foarte misto

    RăspundețiȘtergere
  29. Mda, am facut-o cu stil. Imi luasem o carticica mica si ieftina de 5 euro din seria Good Food 101 si totalul fara TVA mi-a dat 19.89, dar eu n-am vazut si am dat OK si m-am trezit acum si cu livrare de 5 euro. Bravo mie, mi-am dovedit blonzimea. Today I go on ice cream maker hunt :D

    RăspundețiȘtergere
  30. vezi ca poti anula comanda daca n-au apucat s-o treaca drept dispatched, sau mai poti adauga chestii la ea :)

    RăspundețiȘtergere
  31. N'a, putut ca cica era "in pregatire pentru livrare". Si eu vroiam sa-i mai adaug ceva, macar de aia 5 euro mai luam o carticica. In fine, mi-am comandat si ice cream maker, nu ultimul model ca n'a fost de gasit dar 2304, care are oricum super review-uri peste tot. Perfect Scoop is on its way asa ca...saptamana viitoare e clar ca nu mai papam altceva :D

    RăspundețiȘtergere
  32. bravo! nu uita sa share with the group si musai sa incerci inghetata de lavanda cu miere, ca e almost better than sex :)

    RăspundețiȘtergere
  33. A venit!!! A veniiiiiit!!! Am preparat deja mixul pentru sorbet de cirese (nenea de la piata a fost prea dragut si mi-a dat 1 kg de cirese superbe la pret de 500 g) cu cateva capsuni (scapate pe acolo) si am pus discul la congeleu. Tonight is gonna be sorbet night. In plan pt viitorul apropiat inghetata de vanilie cu chocolate pieces (nu chips ca mi-e lene sa tai prea fin) si sorbetul ala al tau cu zmeura care arata demential. Ca o ironie, cartea lui Lebovitz trebuia sa ajunga ieri dar n-a mai ajuns asa ca am luat reteta din carte de pe Google books. Hihi, abia astept sa vad ce idei mr Lebovitz :D

    RăspundețiȘtergere
  34. Vezi ca Lebovitz are si pe site o gramada de retete de ice cream si sorbet :)

    RăspundețiȘtergere
  35. A venit si cartea, am facut ice cream (ma rog, cherry sorbet) si am papat si OMG cat de bun! Best sorbet in the whole wide world. Next acquisition: scoop mai smecher decat asta al meu, care merge numai cu inghetata moaleee. Oricum, prea bun. Sambata iau de la piata zmeura si sa vezi nebunie cu vin rose fac. Ramane sa testam si reteta de cornet de inghetata, tre'sa iau forma si ma apuc de joaca. Miam, thanks for making me buy this :)

    RăspundețiȘtergere
  36. me very happy for you :)) acum ca ai si cartea, si masina, poti incepe sa experimentezi, iar sfatul meu e sa incepi cu inghetata de lavanda cu miere, care so far la mine e etalon de minunatie culinara :))

    RăspundețiȘtergere
  37. Da, ma duc sambata la piata si sa vedem daca gasim lavanda de mancat. In ultima instanta avem mereu potpourri-ul din baie...

    RăspundețiȘtergere
  38. Salut!
    Tocmai mi-a venit si mie o masina de facut inghetata. Mai modesta, sa zic asa, respectiv Rohnson. Foarte incantat, foarte pregatit am incercat aseara o inghetata de vanilie. Am folosit lapte zuzu 3,5%, smantana campina 15% si zahar brun. Evident si un baton de vanilie. Insa...Au iesit ceva aschii de gheata, cam multa apa parca si mi s-a parut ca a durat cam mult In partea de jos a bolului cand l-am golit arata insa mai bine si era si parca mai "inghetata". Trebuie folosite ingrediente cu mai multa grasime. Musai frisca lichida ????? Sau altfel spus cam care sunt principiile dupa care trebuiesc alese ingredientele???

    RăspundețiȘtergere
  39. well, in primul rand cred ca ti-ar trebui o carte despre inghetate, deoarece acolo o sa gasesti foarte multe informatii de genul asta, plus sute de retete de inghetata, sorbet, sherbet sau granita :) (desigur, iti recomand The Perfect Scoop de David Lebovitz, pe care o poti comanda de pe Amazon UK)

    in cazul tau cu siguranta trebuia sa folosesti frisca sau smantana lichida cu grasime min 32% (eu folosesc Dorna) dar nu-mi dau seama daca ai facut si custard din galbenusuri de oua sau nu, deoarece si ouale ajuta inghetata sa devina cremoasa.

    sfatul meu este sa faci mai intai niste retete standard, fara sa modifici ingredientele, pana o sa te prinzi ce si cum, iar mai apoi poti sa experimentezi

    bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu am facut custard de galbenusuri, insa oricum cred ca intr-adevar trebuie sa imi iau o carte sa ma documentez mai bine. Mai incerc zilele astea si o sa te let you know ce iese. Trebuie sa iasa ca masina i-am cumparat-o doamnei mele cadou de ziua ei, dar ca in orice familie care se respecta :)), barbatul face de mancare. Including ice cream!!

    RăspundețiȘtergere
  41. custardul e cam de baza in orice inghetata, sa stii. daca faci fara, atunci iti iese sorbet, care nu e rau, dar e mai apropiat de fulgii de gheata decat de crema. anyway, pana iti iei cartea, poti arunca un ochi aici, unde ai cateva retete de inghetata foarte cool :)

    RăspundețiȘtergere
  42. mi-ai bagat virusul inghetatei.pana acum n-am facut acasa,decat incercari,pentru ca nu-mi placeau acele de gheata rezultate si am zis ca e din cauza temperaturii de congelare ,care sigur e sub 18 *.da'masina aia ma tenteaza tare.e pentru curent de 220 sau 110,ca eu stiu ca cuisinart e firma americana.am uitat sa spun ca e foarte util postul asta al tau.

    RăspundețiȘtergere
  43. mersi pentru aprecieri si ma bucur ca ti-am servit drept inspiratie :))
    masina merge pe 220 (vine din UK, nu din SUA), doar ca ai nevoie de un adaptor de priza UK->EU, care se poate comanda tot de pe Amazon sau cauta pe la magazinele de electrice (eu am vreo 3-4 acasa, majoritatea luate de prin aeroporturi) :)

    RăspundețiȘtergere
  44. cati cm are in inaltime bolul ce trebuie bagat in congelator ?te superi daca te rog sa-l masori?

    RăspundețiȘtergere
  45. pana ajung eu acasa, uite ce scrie pe site-ul oficial referitor la bol: Product Dimensions: 7.5 x 7.5 x 6.5 inches ; 5.2 pounds (asta inseamna 19.05cm x 19.05cm x 16.51cm, iar inaltimea cred ca e cea mai mica valoare, dar verific in seara asta sa fim siguri)

    RăspundețiȘtergere
  46. nu e musai sa pui grasime mai multa ca sa iasa inghetata mai cremoasa, asa am crezut si eu, insa nu e asa. poti face cu iaurt cu 3% si iese cremos, mie cel putin mi-a iesit; insa bolul de la masina de inghetata trebuie sa fie beton de congelat iar amestecul sa fie rece bine. daca ai facut asa si iese tot cu aschii de gheata, e ceva aiurea cu masina (cu toate ca marca rohnson, celebra pe tot mapamondul nu poate da gres ;)
    vezi si cu zaharul ala brun, lebovitz zice undeva ca nu e la fel in retete ca ala alb. nu stiu exact care e faza aici ca n-am incercat inca decit cu din ala obisnuit. pofta buna

    RăspundețiȘtergere
  47. Am facut aseara frozen yogurt de la David si a fost buuuuun (nu stiam ce sa fac cu o tona de iaurt cumparata pe care nu aveam chef s-o mananc si expira). A mai si inghetat repede, iar la servit i'am trantit zmeura proaspata cat cuprinde. Heavenly, healthy and light :)

    RăspundețiȘtergere
  48. @ pansy: daca ai congelator mic, eu iti recomand cu maaaaare drag masina de inghetata Philips (oricare model, eu il am pe asta http://www.amazon.co.uk/Philips-HR2304-Ice-Cream-Maker/dp/B000PBL64S/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=kitchen&qid=1282896611&sr=8-1) care are un "disc" pentru congelat si nu un bol intreg. Rezultatele sunt absolut senzationale, nu e cu nimic mai prejos decat un bol traditional, iar inaltimea discului e de 5 cm, ceea ce il face viabil si pt congelatorul meu de 10 cm inaltime ;)

    RăspundețiȘtergere
  49. ...si inca un comment: tu ce fel de "scoop" ai, ca mie nu-mi ies niciodata bilutele de inghetata frumoase :(

    RăspundețiȘtergere
  50. Tocmai am terminat o inghetata de vanilie foarte, foarte, foarte... buna, reteta lui Lebovitz. Nu am lasat peste noapte la frigider amestecul, ci doar vreo 8 ore. A iesit foarte buna. Me happy, my wife happy, kids happy. Vom continua calatoria pe nabanuitele cai ale ... inghetatei. :)

    RăspundețiȘtergere
  51. Vreau să te întreb dacă nu știi o rețetă extra pt cioco de house...???

    RăspundețiȘtergere
  52. @Bianca: am un scoop Westmark, dar bilutele ies asa rotund mai degraba ca urmare a tehnicii decat a scoopului :) incearca sa lasi putin inghetata sa se inmoaie inainte de a o servi si o sa vezi ca bilutele o sa fie foarte usor de format (atentie sa nu se inmoaie prea tare insa)

    RăspundețiȘtergere
  53. AJUTOOOOR!
    Acum cateva zile m-am gandit ca ar fi tare daca de Craciun as lua familiei un aparat de facut inghetata, asa ca acum dupa ce mi-am facut atatea planuri mi se pare imposibil sa mai renunt la idee. M-am interesat si am citit toate review-urile posibile si aparatul pe care ti l-ai luat pare intr-adevar cel mai bun. Problema e ca se vinde doar pe Amazon.com (care sa acopere si zona noastra). Cel din SUA imi pune costurile de transport de 160 $, iar cel din UK imi spune ca nu trimite asa ceva in Romania. Spune-mi cum ai facut tu sa il iei te rog!

    RăspundețiȘtergere
  54. eu l-am luat de pe Amazon UK si mi l-au trimis fara probleme. in plus am mai facut acum un order test si mi l-au confirmat cu tot cu delivery, asa ca ar trebui sa-ti mearga si tie

    RăspundețiȘtergere
  55. Pot sa confirm si eu. I-am luat mamei ice cream maker de pe Amazon UK (ca a venit la mine si s-a indragostit de el) si l-am trimis direct in RO unde a ajuns fara probleme in cam o saptamana - 2 maxim. Mie mi-a fost un pic teama sa nu se piarda, dar uite ca a fost totul ok. Daca e pt Craciun insa, te sfatuiesc sa te grabesti :)

    RăspundețiȘtergere
  56. "căpşună" fiind un substantiv comun de gen feminim, corect este "spăl căpşunile" şi nu "căpşunii", căci presupun că spălaţi fructul căpşunului, nu planta in sine. cel puţin aşa era în 1994, când am terminat eu literele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de cand ai terminat tu literele Academia Romana a aprobat ca forma de plural acceptabil si "capsuni" pe langa "capsune" (apare si in DEX) :)

      Ștergere
  57. Buna seara,

    De un an de zile tot ma foiesc sa cumpar masina asta. Ce dimensiuni are bolul, daca ma puteti ajuta...sa masor daca intra in congelator..
    Din acest motiv tot ezit sa cumpar:(.
    Multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...