miercuri, 7 iulie 2010

INGHETATA DE LAVANDA SI MIERE

Mai intai de toate vreau sa va marturisesc ca sunt totally in love cu noua mea masina de inghetata Cuisinart, asa ca va avertizez ca s-ar putea sa mai urmeze multe alte retete, atat de genul celei de fata, de inghetata clasica, cremoasa si rich, cat si de genul celei anterioare, de sorbet racoros de fructe, asta si ca sa va conving ca merita sa va luati si voi masina de inghetata, caci altfel nici nu stiti ce pierdeti, seriously.

Mai apoi trebuie sa va spun ca aceasta reteta nu era in planul meu imediat (aveam pe lista de asteptare alte retete din cartea lui David Lebovitz, precum mint chocolate chips ice cream sau Roquefort and honey ice cream), dar e vina lui Mazi ca atunci cand a venit sa share with the group din stridiile primite cadou de la pufuletii Gusto mi-a fluturat prin fata ochilor un pachetel de lavanda culinara din care am cersit si eu cu ochi lacramosi ca de Bambi fo' 4 linguri, care, ca sa vezi, s-au nimerit sa fie exact la fix cat sa iasa minunatia de inghetata despre care o sa va povestesc in cele ce urmeaza. :)

Deoarece presupun ca ati citit postul anterior, nu va mai fac acum intreaga teorie a masinii de inghetata si a necesitatii imediate de a va cumpara si voi una, doar vreau sa va mai spun ca de cand am inceput sa ma joc cu masina mea trec din epifanie in epifanie, aceasta inghetata de miere cu lavanda fiind by far cea mai buna inghetata pe care am mancat-o eu pana acum, ever (ever, am zis! :))

Singura hiba reala a acestei inghetate a fost aceea ca s-a terminat prea repede, motiv pentru care promit solemn s-o repet cat de curand, adica imediat ce-mi soseste comanda de lavanda alimentara din UK, ca Mazi nu cred ca mai are dupa ce i-a facut biscuiti lui Cookie :)). Si daca tot suntem la capitolul de promisiuni si pentru ca ieri a fost ziua lui Cookie (LMA again, dear! :)), vreau sa ii dedic aceasta reteta si s-o pun solemn in fruntea listei de asteptare la noua tura, mai ales ca planul secret era ca aceasta inghetata sa fie un fel de b-day present, da' n-a avut noroc, ca a fost mancata fara mila in timp record. :) (sincer, de abia am mai reusit sa mai scrapuiesc de pe fundul cutiei cat sa-mi iasa de o poza glorioasa de final, si de aia am pus si floarea, sa distrag atentia ca bila de inghetata din planul doi este de fapt o chestie chinuita, formata din leftovers :)))

Ingrediente (pentru cca 1 litru de inghetata)
- 4 linguri (cca 8g) de lavanda uscata, alimentara (daca n-aveti noroc sa va dea si voua Mazi, atunci  puteti comanda exact aceeasi marca de la DaisyShop; eu am comandat deja 4 pachete x 60g care cu tot cu livrare m-au costat 97 de lei, un pret foarte decent pe care l-am platit prin PayPal) [NOTA: sa nu incercati sa folositi lavanda cosmetica sau din aceea din potpourri-uri, ca most likely e tratata cu tot felul de pesticide sau e plina de impuritati, nefiind destinata consumului, ci doar moliilor de prin dulapuri :)]
- 8 linguri (125ml) de miere de calitate (eu am folosit o combinatie fifty-fifty de miere de lavanda, luata de la Gala, magazinul minunat cu delicatese portugheze de la Piata Floreasca, si de miere de tei, luata de la Mega Image)
- 375ml de lapte integral (eu am folosit Zuzu)
- 375ml de smantana lichida (eu am folosit Dorna cu 32% grasime)
- 5 galbenusuri de oua (de preferat cat mai proaspete si daca e posibil, de la niste gaini fericite, crescute la sol cu graunte; eu am folosit oua XXL bio de la Mega Image)
- 50g de zahar
- un pinch de sare (eu am folosit fleur de sel, ca este mai delicata; la noi gasiti aceasta sare speciala la Gala, la Oliviers&Co sau la Petit Heritage)

Preparare (90 de minute + o noapte la frigider, sa se infuzeze bine lavanda)
- turnati mierea intr-un ibric, adaugati doua linguri de lavanda si incalziti la foc mic pana cand mierea devine lichida, dupa care lasati-o cca 1 ora sa se raceasca si sa se infuzeze cu aromele din florile uscate de lavanda
- cand mierea s-a racit, turnati smantana lichida intr-un bol si apoi strecurati si mierea (care acum e mult mai lichida) printr-o sita deasa in bolul respectiv, apasand bine cu o lingura de lemn, cat sa iasa aromele din florile de lavanda
- puneti laptele impreuna cu zaharul si cu sarea intr-o cratita medie si incalziti la foc potrivit pana se dizolva zaharul (atentie sa nu inceapa sa fiarba laptele si sa dea in foc)
- intr-un alt bol bateti cele 5 galbenusuri de ou si turnati progresiv laptele cald peste ele, amestecand permanent cu telul, sa se omogenizeze (aici laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, caci altfel veti obtine omleta in loc crema :))
- transferati inapoi in cratita amestecul de oua cu lapte si puneti-l pe aragaz la foc mediu, amestecand permanent cca 2-3 min, pana cand acesta se transforma in crema (amestecati cu atentie si nu lasati crema se lipeasca de fundul cratitei sau sa se gateasca prea tare; in momentul in care vedeti ca a inceput sa se ingroase, opriti imediat focul)
- strecurati crema prin sita deasa peste smantana amestecata cu mierea infuzata si adaugati si restul de flori de lavanda
- pregatiti o baie de gheata (cuburi de gheata in putina apa rece, cat sa pluteasca) intr-un bol mai mare si apoi amestecati in bolul cu crema pana ce aceasta se raceste, dupa care transferati-o intr-o cutie cu capac etans si lasati-o la frigider peste noapte
- a doua zi strecurati din nou amestecul de inghetata (apasand iar peste florile de lavanda, sa le extrageti si ultima picatura de esenta aromata) si apoi transferati-l in masina de inghetata, unde dupa vreo 25-30 min (pentru perioada exacta folositi indicatiile cu care a venit masina) se va transforma in cea mai minunata inghetata de care ati avut parte vreodata (parol! :))
- la finalul procesului de congelare, inghetata va avea o consistenta destul de moale, asa ca daca vreti sa fie mai ferma va trebui sa o mai tineti la congelator inca vreo 2 ore, desi e posibil sa nu rezistati ispitei de a o rezolva pe loc, asa soft cum a iesit :))
- o puteti servi simpla sau cu un strop de condimento balsamico cu smochine, de la Oliviers &Co (merge brici, am incercat :))
Enjoy! 

41 de comentarii:

  1. I came for my scoop :D

    Am vazut in w-end o masina cuisineart la 48CAD si de jena celei de-acasa n-am luat-o. Am facut un sorbet in ea si parca nu mai ingheta sorbetul domle! :) E asta un motiv bun sa iau cuisineart-ul? :))

    Cochetez cu gandul de-a face inghetata cu lavanda de ceva vreme, mai ales ca am lavanda in curte. Ia sa ma pun in miscare. Cred ca fac jumatate de cantitate sa vad ce spun CTC-istii casei :))

    RăspundețiȘtergere
  2. deci s-o luam pe rand:
    - nu stiu ce masina ai acum, dar la 48CAD, Cuisinartul asta practic se cere singur la tine in bucatarie :))
    - eu te sfatuiesc sa faci din prima cantitatea intreaga, deoarece iti garantez succese nebanuite si nesperate cu reteta asta :)
    - lavanda proaspata, nice touch! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Masina e no name pt ca eram sceptica la indemanarea ei :) Sa stii c-am s-o iau ca mi-a ramas gandul la ea. Nu e vorba de pret ci de faptul ca nu mai am loc in bucatarie :) si ca sa-i fac putin loc trebuie sa scap de no name. Oricum nu-i paguba caci aici genul asta de aparatura (brandurile no name mai ales) e ridicol de ieftina.

    RăspundețiȘtergere
  4. i'm glad you liked my b-day gift:))))

    RăspundețiȘtergere
  5. si sa stii ca Mazi mai are lavanda, da' sharuiesc numai daca-mi dai in scris ca you share alike :p

    RăspundețiȘtergere
  6. intrebare: lavanda din curte se mananca :))? adica nu vreau sa fac niciun experiment empiric or such :)), deci va rog sa ma luminati!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cookie: for less guilt, I prefer to think of it as your b-day cake now (and it works :))
    @Mazi: pai daca livrezi azi lavanda, maine seara avem o noua tura gata :)
    @Zazuza: da, se mananca, doar ca trebuie s-o speli bine de praf si ganganii (asta in cazul in care n-ai stropit-o cu chimicale, of course); dpdv cantitate, lavanda fresh se foloseste la fel ca cea uscata

    RăspundețiȘtergere
  8. wow, cool! thanks! nu e stropita cu nimica, n-are nevoie, creste salbatico-luxuriant pe mosie :)), nu o poate speria nimic!

    RăspundețiȘtergere
  9. aia cu roquefort si honey e pe lista mea, cred ca o fac zilele astea daca reusesc sa ies din criza acuta de lene/depresie in care ma aflu de cind m-am intors din concediu. lebovitz o are si pe site, nu numai in carte.
    si asta de lavanda pare interesanta, da' n-ai cumva senzatia ca mananci sapun?

    RăspundețiȘtergere
  10. oh, din contra, e ca si cum ai bea un ceai foarte aromat si indulcit cu miere, musai s-o incerci :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Se vede ca vrei, cauti si cumperi produse cat mai proaspete, de calitate si cred ca incerci sa gasesti "organice". Atunci de ce cumperi miere de la MegaImage cand poti gasi muuuuult mai naturala? La miere nu se poate spune ca ai putea sa ai probleme. As intelege ca e safe sa cumperi de la magazin lapte, oua,.........
    Eu sunt norocos ca am gaini "in batatura" si am oua organice de la ele care cand le spargi galbenusul e portocaliu si nu e apos ca cel de la magazin. De ce nu cauti o sursa de produse? La fel cu laptele si toate cele.

    Eu sunt o persoana alergica la nnnnn lucruri si tot timpul trebuie sa am grija si am muuuuuult mai putine probleme (chiar zero) de la produsele naturale (direct de la sursa) decat de la cele de la magazine care au termen de valabilitate extins.

    Nu te superi :D:D:D

    PS: fac probleme des la oua vechi sau prea proaspete (se stie ca trebuie tinute 1-2 zile la frigider), la lapte.....

    RăspundețiȘtergere
  12. well, aveam mierea respectiva in casa de multa vreme si am luat-o de curiozitate, ca mi-a atras atentia eticheta, care in romana spunea miere de tei iar in engleza spunea lime honey (intre timp am aflat ca lime e numele teiului in engleza, asa ca m-am lamurit :))

    RăspundețiȘtergere
  13. nici eu nu am stiut ca tei in engleza e lime oau :D

    RăspundețiȘtergere
  14. masina asta de inghetata functioneaza tot pe principiul ala cu o parte tinuta in congelator 24 de ore?

    RăspundețiȘtergere
  15. da, are un bol care trebuie congelat in prealabil. masinile care nu necesita congelare prealabila sunt mult prea scumpe (de la 300eur in sus) dupa parerea mea, mai ales daca nu faci inghetata in cantitati industriale. cu masina ca a mea poti face in jur de 1-1.5kg pe zi, ceea ce mi se pare foarte ok.

    RăspundețiȘtergere
  16. chiar prea mult uneori :)
    de la sorbeto de capsuni prezentat de tine am deviat in :zmeura, pepene galben si vreai sa incerc si de afine.

    RăspundețiȘtergere
  17. "vreai" a se citi "vreau" :D

    RăspundețiȘtergere
  18. gata cu palavrageala, ma apuc de inghetata cu lavanda :)

    aaa, am gasit lavanda uscata la plafar la big berceni cu 2,50 RON

    RăspundețiȘtergere
  19. make sure ca e lavanda din aia culinara, caci altfel nu e ok

    RăspundețiȘtergere
  20. Hei buna,

    Am facut si eu inghetata din cartea lui Lebovitz, cea cu lapte de cocos si sofran a iesit o minune...http://yammidelice.blogspot.com/- bine am mai adaugat si cate ceva ingrediente extra sa o personalizez.....mi-a placut cea de capsuni facuta de tine...

    RăspundețiȘtergere
  21. este sigur. m-am asigurat inainte sa nu care cumva sa fac spume cand mananc inghetata :D

    RăspundețiȘtergere
  22. @Carmen: la aia cu cocos si sofran ma gandeam si eu :)
    @cerni: si cate grame are cutia de lavanda uscata de la Plafar la banii aia?

    RăspundețiȘtergere
  23. 50g
    sunt flori de lavanda pentru ceai.

    RăspundețiȘtergere
  24. As dori sa pun reteta cu fotografia in rubrica mea "Ce retete mi-au placut aceasta saptamana pe blogurile culinare romanesti...".Daca doresti ca fotografia sa nu apara, trimite-mi un comentariu.
    Iti doresc un sfarsit de saptamana placut...

    RăspundețiȘtergere
  25. @cerni: si sunt flori intregi sau sunt sfaramate?
    @Cristina P: unde anume ai vrea sa pui reteta (care nu e a mea, btw, ci a lui David Lebovitz)? anyway, poti sa folosesti orice poza vrei, cu conditia sa pui link catre acest post si sa pui credits photo: Florin Itu, iar articolul il poti posta, dar nu integral, ci doar cateva paragrafe care apoi sa trimita aici pentru articolul complet.

    RăspundețiȘtergere
  26. nu stiu daca a fost postat raspunsul meu asa ca mai scriu o data: "sunt intregi...cel putin asa par insa cele din fotografia ta au o culoare mai intensa"

    RăspundețiȘtergere
  27. De obicei, cand pun o poza pun si linkul, nu copiez nici un paragraf. Dar, cum poza nu iti apartine, voi sterge si poza si linkul.
    Daca ai vazut rubrica contine linkuri cu poze...

    RăspundețiȘtergere
  28. well, Cristina, tocmai asta e, ca n-am vazut deoarece nu mi-ai spus unde ai vrea sa postezi :) cat despre poze, cele de aici sunt facute de mine, asa ca nu stiu exact la ce te referi :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Iti trimit, astfel vei vedea rubrica cum se prezinta http://ciocolatasizahar.blogspot.com/2010/07/ce-retete-mi-au-placut-aceasta.html

    RăspundețiȘtergere
  30. aha, acum am inteles. poti folosi pe viitor orice link si orice poza de pe blogul meu in rubrica respectiva :)

    RăspundețiȘtergere
  31. ma tot invartesc pe langa masinile astea de inghetata si nu stiam de unde sa apuc chestiunea. mersi, mi-ai simplificat alegerea. asadar, dupa parerea ta, nu ar trebui sa incerc cu lavanda fresh din curte?

    RăspundețiȘtergere
  32. lavanda fresh merge perfect (folosesti exact aceeasi cantitate de flori proaspete), doar s-o speli bine inainte si sa ai grija sa nu scapi ceva furnici sau alte ganganii prin inghetata :))

    RăspundețiȘtergere
  33. mersi frumos, ca imi era mila sa o folosesc doar impotriva moliilor:) cat despre furnici, o sa zic ca sunt seminte de vanilie :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Wow, ce bine suna! Cred ca are o aromaaa... :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Da' oricum o strecori, deci 0 furnici...nu?
    Cam asta e dilema mea in general cu produsele bio: mai un viermisor, mai un paienjenel, ca de, sunt plus-valoare...ca sa zic asa.

    Eu tot am senzatia ca o sa mananc sapun daca fac chestia asta...

    RăspundețiȘtergere
  36. am facut-o eu pe aia de cocos si sofran, insa m-am prostit si am pus si cocos fulgi, care dau o consistenta cam de rumegus. inghetata a iesit OK, insa nu m-a dat pe spate. aroma de sofran se simte misto inainte sa o ingheti, dupa ce o ingheti ramane o chestie dulce si rece... cam atit

    RăspundețiȘtergere
  37. @Dan: vezi ca se gasesc fulgi de cocos organici care schimba total datele problemei, nici nu se compara cu leftovers-urile astea de la procesarea industriala a nucilor de se vand la noi pe post de cocos
    @Bianca: incearc-o si mai vorbim dupa :))

    RăspundețiȘtergere
  38. organic zici, oricum siteul ala pare mort, nu se incarca nicicum. ma omoara chestia asta, orice rahat trebuie sa fie organic in ziua de azi. crezi ca aialalti, pe care nu scrie organic sint facuti in laborator, nu tot in copac?

    RăspundețiȘtergere
  39. well, la mine se incarca perfect... daca vrei, iti trimit pe mail datele lor de contact si adresa magazinului, care e prin zona Budapesta

    cat despre organic, in general I'm with you, dar in cazul acesta e o mare diferenta intre fulgii de cocos tip carton, obtinuti prin procesare industriala, si astia, organici sau nu, obtinuti prin deshidratare naturala a cocosului, fara sa-i stoarca de orice urma de chestii nutritive

    RăspundețiȘtergere
  40. hai c-a inviat si la mine, o sa incerc si eu varianta anti-rumegus

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...