marți, 11 mai 2010

BROWNIE CU DULCE DE LECHE

In postul despre dulce de leche va spuneam ca eu l-am folosit intr-un brownie genial, urmand o reteta de-a lui David Lebovitz, my dessert guru, si va promiteam ca o sa share with the group povestea acestei prajituri senzationale, ceea ce, ati ghicit, voi face chiar acum, in cele ce urmeaza.

N-o s-o lungesc prea mult cu partea introductiva, deoarece presimt ca va ploua-n gura chiar de cand ati citit titlul :), dar trebuie sa va spun cum aceasta prajitura mi-a adus aminte de scoala, mai precis de matematica. Dupa cum probabil ca stiti deja, fata de retetele normale, unde fantezia individuala si experimentarea sunt chiar incurajate, cele de cofetarie sau patiserie sunt mult mai exacte, nefiind neaparat indicat sa te joci cu ingredientele sau cu proportiile dintre ele daca vrei sa-ti iasa prajitura respectiva si nu o strutocamila nedigerabila sau cu aspect de vulcan noroios intr-o zi proasta.

Ei bine, pornind de la aceasta lema culinara, am constatat ca tava mea de prajituri este rotunda, cu diametru de 26cm in vreme ce reteta era facuta pentru una patrata, cu latura de 20cm, motiv pentru care am stat putin pe ganduri si apoi am decis ca e momentul pentru scormonit neuronii si m-am apucat sa aplic regula de trei simpla, calculand cu cat la suta trebuie sa majorez cantitatile ca sa am aceeasi proportie in tava respectiva, pornind de la suprafata cercului (btw, voi mai stiti formula? :)) raportata la cea a patratului, chestie care m-a amuzat si m-a tinut ocupat vreo cateva minute bune.

In fine, rezultatul final a fost +32.5%, rezultat pe care l-am aplicat intocmai, mai putin la oua, unde a trebuit sa folosesc o licenta poetica, deoarece imi dadea cu virgula (la propriu :)), adica 3.4 oua mari, pe care le-am inlocuit in mod liberal cu 4 oua mici :). Trebuie sa va marturisesc ca desi a fost fun cu matematica, intre timp mi-am luat si tava patrata de 20x20cm, asa ca o sa va dau cantitatile pentru ambele tipuri de tava, just in case.

Ingrediente (pt tava patrata de 20x20cm / pt tava rotunda de 26cm diametru)
[NOTA: eu am folosit cantarul electronic pt cantitati]
- 115g / 130g de unt
- 170 / 193g de ciocolata amaruie, taiata in bucatele mici (eu am folosit ciocolata menajera)
- 25 / 28g de cacao (eu am folosit o cacao Nomu, primita cadou de la Mazi :))
- 3 oua mari / 4 oua mici
- 200 / 226g de zahar
- 140 / 159g de faina
- 1 lingurita de esenta de vanilie (eu n-am avut si am folosit in schimb 1 pliculet de zahar vanilat)
- 50g fulgi de migdale sau alte nuci, alune, etc (optional)
- 200g dulce de leche (cam jumate din cat iese dintr-o cutie de lapte condensat; la temperatura camerei, nu direct de la frigider)

Preparare (45 min + 15 min de pregatire)
- incingeti cuptorul la 175C
- topiti unutul la foc mediu intr-o craticioara, asteptati pana se duce spuma, reduceti focul la minim si apoi adaugati bucatelele de ciocolata si amestecati pana se topesc complet
- luati vasul de pe foc dupa care adaugati cacaoa si amestecati pana se incorporeaza total
- incorporati pe rand ouale, apoi zaharul, vanilia si faina, dupa care adaugati si nucile sau migdalele
- tapetati tava cu folie de aluminiu (cat sa iasa peste marginea tavii cu cca 5-6cm, ca sa puteti scoate prajitura din tava usor dupa ce se va coace) si ungeti-o cu unt (eu am topit untul la microunde si apoi am folosit o pensula de silicon)
- turnati jumatate din aluatul de brownie in tava, dupa care cu o lingurita presarati niste buline de dulce de leche din loc in loc si apoi scarmanati-le putin cu un cutit, cat sa se impreteneasca putin cu aluatul (doua-trei miscari usoare ajung, pentru ca vreti ca dulce de leche sa ramana totusi relativ compact din loc in loc)
- turnati cealalta jumatate de aluat on top si repetati figura cu cealalta jumatate de dulce de leche (dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, eu m-am distrat facand un model de tip caleidoscop, dar feel free sa le scarmanati dupa cum va vine inspiratia)
- bagati tava la cuptor si lasati-o intre 35 si 45 de minute
- scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet [NOTA: aici trebuie sa va spun ca in mod ideal un brownie n-ar trebui sa se umfle la mijloc (semn ca e prea incins cuptorul sau ca a stat prea mult), ci acesta ar trebui sa fie scos cam cand se intremeaza putin crusta, dar eu unul il prefer mai copt, nu neaparat ca in varianta lui David Lebovitz, unde ramane aproape cleios la mijloc si necrescut; chestia asta tine pur si simplu de gust, deci voi puteti s-o faceti cum vreti]
- ridicati prajitura tragand de folia de aluminiu si apoi taiati-o in bucati si minunati-va de gustul incredibil de bun al combinatiei de ciocolata cu dulce de leche
Enjoy! 

32 de comentarii:

  1. barbarie curata sa vad asta acum ,
    la six o'clock in the morning,cu cafeaua aburinda linga mine ...ciocolata si dulce de leche...tare combinatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. dovada clara ca si lucrurile simple pot fi atat de delicioaseee... yammy...

    RăspundețiȘtergere
  3. cu ocazia asta ai rezolvat si cuadratura cercului, varianta de patiserie ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @alison: barbarie mi se pare sa te trezesti la ora aia imposibila (unless pleci in vacanta si ai avion devreme :))
    @La Rose Jaune: chiar mai mult decat yammy :))
    @Dan: noroc ca n-am incercat doar cu rigla si compasul, ca ramaneam fara brownie :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am incercat cindva un combo de brownies cu cheesecake. Pt. mine a fost un fel de 2 in 1 din prajiturile mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
  6. vezi ca ciocolata aia are uleiuri vegetale, care sunt cah. cauta o ciocolata in care singura grasime sa fie untul de cacao (sau untul normal, daca e cioco cu lapte).

    cat despre extractul de vanilie, se face supereasy: iei o pastaie doua si le bagi in vodca. pam pam :D

    RăspundețiȘtergere
  7. well, next time o sa caut alta ciocolata, desi am fost very happy cu ce a iesit din asta, cu uleiurile ei vegetale cu tot, iar esenta de vanilie prefer s-o iau la pliculet, de la Dr Oetker, ca s anu ma complic cu pastaile si vodka :))

    RăspundețiȘtergere
  8. esenta aia de le Dr. Oetker e foarte buna (daca vorbesti de aia la plic) am pus si eu in inghetata. e aproape de the real deal, are ceva stabilizatori insa e buna, are extract de vanilie in ea, nu esenta. diferenta e ca esenta e sintetizata chimic si contine doar una din zecile de molecule care dau aroma de vanilie; extractul e aroma extrasa cum zice mazi, in vodca sau alt alcool; o sa pun si eu doua pastai ca tocmai am facut ordine prin birou si-am gasit o sticla mica de vodca ruseasca ;) (don't ask)

    RăspundețiȘtergere
  9. da, ma refer la Bourbon Vanilla aia la pliculet, care are inclusiv bucatele sau seminte mici prin ea si e usor maronie. am si din aialalta transparenta, la sticluta, dar pe care scrie "esenta de vanilina" si n-am avut curaj s-o deschid inca :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @florin - pai tu, care folosesti piment d'espelette si fleur de sel, nu cred ca poti sa settle for dr oetker :p
    nu?

    RăspundețiȘtergere
  11. de ce nu, daca e extract pur de vanilie? ca doar n-o sa stau la doishpe noaptea cand ma apuca pe mine coptul de prajituri sa dau cu pastaia-n vodca :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca ti-e mai usor asa poti sa pui un bat de vanilie, despicat de sus pana jos si apoi taiat in doua intr-un borcanel. Peste el torni zahar (de care-ti place), pui capacul si daca nu il folosesti chiar a doua zi o sa-si faca treaba mighty fine. Nu se compara aroma din "bat" cu nimic procesat, dar cand arde, arde :)

    RăspundețiȘtergere
  13. frankly, cel mai usor mi-e sa desfac un pliculet din ala si sa-l torn in castron peste aluat sau peste crema, da' o sa iau si niste pastai sa vad cat de mare e diferenta :))

    RăspundețiȘtergere
  14. nu stai la 12 noaptea, ca dureaza citeva saptamani sa se extraga extractu'... ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. then I rest my case. pliculet FTW! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. :(((
    ma vad nevoita sa fac extract si sa ti-l las la poarta :p

    RăspundețiȘtergere
  17. perfect! apreciez initiative de genul asta, so keep'em coming. btw, faci si piata? :))

    RăspundețiȘtergere
  18. lasa ca vasele se spala la masina :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu nu am fost o eleva stralucita la mate si nici cantar electronic nu am, dar voi face o incercare "ochiometrica", ca prea mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  20. bine si asa, doar sa share with the group ce ti-a iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  21. ...deci am bucatarit in acest weekend sus numita brownie si a iesit absolut geniala !
    dupa aplauzele la scena deschisa primite,nu pot sa nu fac o reverenta in fata maestrului si sa ii multumesc frumos pentru reteta si detalii !

    RăspundețiȘtergere
  22. cu mare placere si congrats pentru succesul reportat in campul muncii! :)) btw, unde ai gasit laptele condensat?

    RăspundețiȘtergere
  23. la macelaria Kasap de pe Sos. Andronache. foarte bine aprovizionat magazinul. ma intreb daca o avea vreun grad de rudenie cu cel din Jiului :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna Florin! Nu ma cunosti, eu te cunosc :)) Iti "survolez" blogul de vreo saptamana... Nu m-am putut dezlipi de aceasta reteta. Buuunnn... Am facut azi marele pas. Facut lapte condensat dupa alta reteta decat a ta, apoi facut dulce de leche fieband borcanul cu lapte si apoi da-i si te lupta cu brownie. Am scos-o acum 5 minute din cuptor si mai spre seara sa vad rezultatul! Vroiam doar sa iti multumesc pentru reteta minuntata!

    RăspundețiȘtergere
  25. cu mare placere :) (btw, poate pui si tu niste poze pe blog, nu doar retete :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Aoleu si vai de mine :)))
    Eu am facut blogul de cateva zile ca sa il citesc doar eu si sa fie de fapt cartea mea de bucate ca am tot pierdut foile printate :)) N-am stiu ca deja am vizitatori.

    Dar daca tot ma "tragi de ureche", am sa fac o poza cu brownie pe care ti-o dedic :))

    Cum m-ai gasit? Pentru ca te-am linkuit?

    RăspundețiȘtergere
  27. pai linkul e in profilul cu care ai semnat comentariul :) in plus, nu te-am tras de urechi ci ti-am facut o sugestie :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Delicios, de mult ma gandeam sa vad ce e de capul faimosului dulche de leche...si e pe masura reputatiei. Delicios, se face singur si iese si un brownie minunat.

    RăspundețiȘtergere
  29. sa stii ca a ieesiiitttt super....acuma am scos tava de la cuptor.mersiiiiiiiiii pt. reteta

    RăspundețiȘtergere
  30. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...