joi, 20 mai 2010

TARTA CU SMOCHINE PROASPETE

Desi am incercat sa ma revansez cu o salata foarte sanatoasa dupa extravagantele deep fried din posturile anterioare, vox populi de pe Facebook a votat sa o lasam naibii de sanatate si sa ne facem de cap cu o minunata tarta de smochine proaspete, si, vorba lui Annie Lennox, who am I to disagree? :))

Nu stiu daca v-am mai spus, dar pe langa David Lebovitz, un alt blog culinar pe care-l gasesc absolut genial este cel al lui Pim, o thailandeza pripasita prin State, care scrie intr-un stil adorabil si care desi nu este la fel de prolifica si aplicata precum David (deh, women, cannot keep'em straight for a long time… :)) este cat se poate de must read din punctul meu de vedere. Desigur, ca orice food blogger faimos care se respecta, si Pim are o carte pe care yours truly nu numai ca a cumparat-o de pe Amazon pentru bibilioteca personala, dar a si facut-o cadou cuiva, insa sa nu divagam si sa revenim la ale noastre :).

Daca nu v-ati prins pana acum dupa aceasta introducere sugestiva (wink! wink! :)), tarta de fata este, evident, inspirata de acest post de pe blogul lui Pim si este cat se poate de delicioasa, ba chiar mai mult decat atat, avand si un wow effect garantat, deoarece arata impresionant cand o scoateti din cuptor si o asezati pe masa in fata musafirilor.

Vreau doar sa va mai spun ca pana acum aveam un oarecare complex fata de tarte, deoarece mi se parea ca aluatul respectiv este asa, un fel de bau-bau, insa dupa ce l-am facut in exact 5 minute trebuie sa va marturisesc ca a nu face tarte este o mare eroare, mai ales ca e foarte greu sa dai gres si rezultatul este de fiecare data absolut genial. Btw, aceasta tarta poate fi facuta si cu alte fructe, precum caise, mere, prune sau pere, in cazul in care nu gasiti smochine proaspete, asa ca efectiv n-aveti nicio scuza sa n-o faceti si voi :).

Ingrediente (pentru 1 tarta de cca 25cm in diametru, suficienta pentru 4-6 persoane)
Blat
- 1.5 cani (cups) de faina (eu am folosit masura speciala de cups americane, pe care o gasiti la Ikea, de exemplu)
- 1 lingura de zahar
- 3/4 lingurita de sare
- 130g unt foarte rece (eu l-am tinut cateva minute bune in congelator inainte sa-l folosesc)
- 4 linguri de apa foarte rece (eu am tinut-o in congelator)
- 3/4 lingurita de otet

Crema frangipane (pentru 2 tarte)
- 75g migdale
- 75g zahar
- 75g unt
- 1 ou

Umplutura
- 15-16 smochine proaspete, cat se poate de coapte (eu le-am gasit la Metro)
- 1 lingura de zahar (pentru ornat) si 1 ou (pentru uns aluatul)

Preparare (1 ora + 2 ore de pregatire)
- mai intai preparati aluatul, punand in robotul de bucatarie (sau intr-un bol mare, daca vreti sa-l faceti manual, desi in acest caz make sure ca aveti un vas foarte rece si o lingura la fel, ca sa nu se topeasca untul inainte de a se amesteca) faina, zaharul, sarea si untul foarte rece, taiat cubulete de cca 1cm
- pulsati robotul pana cand se amesteca bine ingredientele si amestecul arata ca niste tarate (sau muesli mai obositi :)), cu bucatile de unt deja maruntite, mai mici decat un bob de mazare
- amestecati apa foarte rece cu otetul si apoi turnati-o usor in robotul care se roteste pe cea mai joasa pozitie, pana cand aluatul incepe sa se formeze (la mine s-a format chiar intr-o bila, aproape imediat cum am adaugat lichidul, dar daca mai e nevoie, voi mai puteti adauga 1-2 lingurite de apa rece)
- luati aluatul din robot, framantati-l putin cat sa se omogenizeze si sa se lipeasca (cca 1 min, nu mai mult), apoi modelati-l intr-o bila
- turtiti bila in forma de disc de cca 5cm grosime si 12-15cm in diametru, impachetati discul rezultat in folie de plastic alimentar si apoi bagati-l la frigider pentru minim 2 ore (eu l-am lasat peste noapte)
- cat timp sta aluatul la frigider, pregatiti crema frangipane, care desi are un nume complicat si pare intimidanta, in esenta este o chestie foarte simpla, care are la baza cantitati egale de migdale prajite, zahar si unt, plus un ou pentru legatura
- daca gasiti migdale fresh (eu n-am gasit, si am folosit in loc migdale dulci, in crusta de miere si brown sugar, motiv pentru care am ajustat putin cantitatea de zahar), prajiti-le mai intai in cuptor pentru cca 10 min sau in tigaie pana cand se rumenesc usor (atentie sa nu se arda), apoi puneti-le in robotul de bucatarie alaturi de zahar si de unt si pasati-le bine, pana cand se transforma intr-o pasta, moment in care adaugati oul crud si mai pasati inca putin, sa se omogenizeze crema (atentie, ca pana cand se maruntesc migdalele o sa va cam vibreze vasul robotului, asa ca va sfatuiesc sa il tineti bine la inceput, cat se lupta cu migdalele intregi :))
- aceasta crema este suficienta pentru 2-3 tarte, in functie de cat de multa folositi (eu unul cred ca e cantitatea perfecta pentru 2 tarte, deoarece prefer prajiturile mai cremoase)
- scoateti aluatul din frigider, lasat-l sa ajunga la temperatura camerei (vreo 5-10min) si apoi intindeti-l cu un facalet pana ce obtineti un disc de cca 5mm grosime si 30cm in diametru (eu am pus o foaie de hartie de copt peste dogul pe care l-am folosit la rulat, ca sa nu se lipeasca aluatul si ca sa-mi fie mai usor sa transfer tarta in tava, la final)
- intindeti jumatate din crema frangipane peste aluat, lasand cam 3-4cm liberi pe perimetru
- taiati smochinele in 4 si asezati-le concentric, incepand din interior, cu codita in sus, pana la marginea acoperita de crema
- ridicati marginea aluatului de jur imprejurul tartei, ciupind-o usor, cat sa ramana in pozitie
- ungeti marginea de aluat cu un ou batut si apoi presarati-o cu zahar (eu am presarat niste zahar si peste smochine, ca nu mi s-au parut excesiv de dulci, si nu mi-a parut rau dupa aceea :))
- transferati tarta (cu tot cu hartia de copt) intr-o tava si bagati-o la cuptorul preincalzit la 200C pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand crusta se rumeneste frumos si ajunge de culoare galben aurie (mie in timpul coptului mi s-a desfacut o bucata de cca 10 cm din margine deoarece era prea subtire, dar am ridicat-o in timp util si am remediat problema de design :))
- serviti-o fierbinte, taiata in felii ca de pizza, cu topping de frisca, inghetata de vanilie sau simpla
Enjoy!

26 de comentarii:

  1. looks delicious! iar smochinele sunt total nedreptatite in forma lor proaspata - cel putin pe la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. man, you'll say I'm a copycat, insa am vazut si io smochinele alea la metro duminica si m-am gandit exact la tarta asta pe care o stiam din acelasi loc (e greu sa uiti poza aia de pe siteul lui Pim) insa n-aveam timp si smochinele nu aratau prea grozav, pe dinafara cel putin... Par insa destul de ok pe dinauntru.
    mi se pare mie, sau vad un fel de sos pe langa tarta? frangipanu asta se topeste, nu? si mai curge pe langa.

    RăspundețiȘtergere
  3. si mie mi s-au parut usor dubioase smochinele la inceput, cu praful ala alb de pe ele, dar in the end au fost foarte ok. ce vezi tu pe langa tarta este hartia de copt taiata cu foarfeca, dar indeed, si crema frangipane se topeste (la cat unt e in ea ar fi si culmea sa ramana tzapana :)) si se impreuneaza fericit cu sucurile lasate de smochine, astfel incat tarta iese foarte moist :))

    RăspundețiȘtergere
  4. I love smochine, dar n=am mancat niciuna proaspata pana acum! So I'm a superficial smochine lover :))) Arata foarte bine, felicitari culinare! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nici n-ai idee ce pierzi daca nu mananci smochine fresh... :) do yourself a favor si gusta-le cu prima ocazie :))

    RăspundețiȘtergere
  6. smochine proaspete, cea mai buna chestie ne-gatita din lume. imi aduc aminte, acu vreo 3-4 ani, intorcandu-ne din corfu, am cumparat o cutie dintr-o benzinarie... ce tara, domle, sa aiba smochine la benzinarie. tot drumul numai smochine am mancat. am pus si-un smochin in curte, de ambitie, insa ma tem ca iarna asta horror l-a dat gata, inca n-are nici un mugur macar. mai pun unul, nu-i nimic, si-l impachetez mai bine la iarna.
    da, acuma vad ca e hartia pe care ai copt tarta. clar fac si io tarta din asta, numai sa ma culeg un pic de pe drumuri.

    RăspundețiȘtergere
  7. o, da.
    smashing :)

    si eu am stat cu mintea la tarta asta, vazuta in acelasi loc; acum ca o vad si aici parca m-am mai linistit but still, pana nu o fac si eu nu ma las. cred ca ies cam bine smochinele alea cu fundul pe frangipane in cuptor..

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dan: si noi tot in Grecia ne-am dedulcit prima oara la smochinele proaspete :)
    @Ciushca: da, smochine + frangipane = a match made in heaven :)

    RăspundețiȘtergere
  9. e super cartea lui Pim :) am cumparat-o la NY si mi-a tinut de urat in timpul zborului lung... a must pentru o foodie;

    RăspundețiȘtergere
  10. Superba tarta! Multam pt idee :)

    RăspundețiȘtergere
  11. cu mare placere, let me know cand o faci si tu :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Am fost azi la bacania arabeasca si n-am gasit smochine proaspete asa c-am revenit c-o sacosa cu caise parfumate. :) Maine purced la treaba :)
    Oricum sunt curioasa si de varianta asta, asa c-am sa stau cu ochii dupa smochine :))

    RăspundețiȘtergere
  13. pai nu gasesti tu smochine fresh la supermarkets in toata Canada aia? :))

    RăspundețiȘtergere
  14. LOL mai caut, mai caut.
    Am facut-o azi pe cea cu caise. Blatul si frangipane-ul superbe, cu zaharul peste caise am fost mai calica decat scria in reteta, si am gresit, nu ma asteptam sa fie ATAT de acre dupa copt. Facusem un clafoutis cu caise acum cateva zile si fructele erau atat de dulci, nu ma asteptam sa fie atat de acre in varianta asta. Anyway le-am presarat cu zahar si dupa copt si e ok. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. intr-adevar, caisele din tarta mi s-au parut si mie mai acre decat ma asteptam iar data viitoare o sa pun chiar mai mult zahar si poate si niste miere, sa fie :)

    RăspundețiȘtergere
  16. am facut si eu astazi reteta, deliciasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. chiar sexy as zice:)
    cu prune ar merge?ma gandesc la crema frangipane si la sucul lasat de prune...?Angelica

    RăspundețiȘtergere
  18. da, sigur ca merge cu prune, doar sa le pudrezi cu zahar sa nu fie prea acre (am incercat eu cu caise si s-au cam acrit la cuptor)

    RăspundețiȘtergere
  19. n.am de unde cumpara decat acre de import,aproape odioase si.mi pare rau sa le numesc asa..iubesc fructele insa sunt de import ( olanda),singurele care se importa in norvegia si care se gasesc la ora actuala, asa ca am sa le pudrez din belsug,dar cred ca am sa folosesc un amestec de zahar brun cu zahar alb,scortisoara?..o sa postez o foto :)Ang.

    RăspundețiȘtergere
  20. am recitit ce am scris si bine am facut ,a iesit o *compozitie*dezastruoasa, ingrediente: 7 ore de munca dupa care copt 3 calzone la foc mic si o ciorba de fasole nereusita in pofida ingredientelor de calitate. a se dormi mult,la temperatura camerei.noapte buna:)

    RăspundețiȘtergere
  21. sa stii c apoti incerca si cu felii de pere sau mere :)

    RăspundețiȘtergere
  22. ce bine arata, de ce descopar asa tarziu blogul tau :( ? Musai sa fac si eu dar tot cu smochine, imi plac foarte mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. well, mai bine mai tarziu decat niciodata :) vezi ca smochinele o sa dispara in curand de pe piata, asa ca grabeste-te

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...