marți, 30 martie 2010

MUTABBAL, GENIALA SALATA ORIENTALA DE VINETE

Desi mutabbalul, alaturi de hummus, este unul dintre aperitivele mele orientale (mezze) preferate, pana acum nu m-am incumetat sa-l gatesc acasa deoarece m-am speriat putin de ideea de a coace vinetele, mai ales ca acest proces poate fi destul de laborios si messy daca il aplici in varianta sa old school, precum il aplica mama, si anume cu vinetele coapte la flacara pana se inmoaie iar coaja se carbonizeaza si se desprinde in fulgi mari si lipiciosi, samd.

Norocul meu insa s-a schimbat recent, cand am gasit pe blog la Andreea (thanks, dear! :)) o metoda de a coace vinetele pe cat de simpla pe atat de spectaculoasa ca rezultate, acesta metoda ducand la o minunatie de vinete rumenite, usor afumate si in acelasi timp dulci si zemoase, dar sa nu anticipam. :)

Ca multe alte feluri orientale, mutabbalul (in fapt o salata de vinete coapte) este intalnit in diverse forme in toata lumea araba, in Turcia, Grecia si Israel, in unele din aceste tari fiind considerat o versiune picanta a baba ghanoush-ului, iar in altele fiind un fel in sine, deosebit de baba ghanoush prin faptul ca vinetele se toaca mai marunt si se prepara cu pasta tahini si cu iaurt de capra.

De asemenea, daca ne uitam mai atent la salata noastra de vinete, se poate spune ca si aceasta este o ruda a mutabbalului, desi mie unul mi se pare o barbarie culinara sa amesteci gustul fin, usor afumat al vinetelor cu aroma bruta a ceapei crude, si de aceea le prefer preparate (de mama, pana acum :)) cu maioneza si usturoi, intr-o versiune mult mai cremoasa si cu un gust mai rafinat, but hey, that's just me, daca aveti alta opinie nu ma lasati sa va retin de la festinul cu vinete amestecate grosier cu bucati de ceapa cat moneda de 50 de bani, precum se mai prepara pe la restaurantele noastre asa zis traditionale. :)

Revenind la mutabbal, acesta se prepara foarte, dar foarte simplu, conditia de baza fiind aceea de a avea broiler la cuptor (acel arzator din partea superioara a cuptoarelor cu gaz, sau grillul de la cuptoarele electrice, ambele marcate cu o linie in zigzag). In cazul nefericit in care nu aveti broiler sau grill la cuptor, puteti oricand sa aplicati metoda old school cu rumenitul pe ochiul de aragaz, dar din pacate aici nu prea pot sa va ajut.

Ingrediente (pentru 4 pers, ca starter)
- 3 vinete dolofane
- 2 catei de usturoi (sau mai multi, dupa gust)
- 3-4 linguri de pasta de susan tahini (de la orice bacanie arabeasca sau de la Mega Image)
- 3-4 linguri de iaurt gras
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de chimen macinat
- optional: 3-4 frunze de menta si un ardei iute tocat (sau un pinch de hot chili powder)
- pentru ornat: boia dulce (sau sumac) si ulei de masline

Preparare (40 min + 5 min de pregatire)
- porniti broilerul (sau grillul) cuptorului si inveliti o tava mare in folie de aluminiu
- spalati vinetele, stargeti-le si apoi taiati-le in doua pe lungime si asezati-le in tava cu fata alba in jos
- ungeti-le cu un servetel inmuiat in ulei de masline (nu mult, ci doar cat sa capete un luciu frumos) si apoi bagati tava in cuptor pe ultimul nivel, exact sub broiler, unde la un arzator cu gaz va sta cam 25-30 de min (aici depinde si de puterea broilerului vostru, deoarece spre exemplu, la Andreea timpul necesar e mult mai mic, de doar 10-15 min, asa ca va trebui sa va orientati as you go)
- dupa ce s-au copt bine (mirosul genial de vanata afumata din bucatarie o sa va dea de inteles, trust me :)) scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca vreo 5 min, cat sa puteti manevra vinetele cu mana fara arsuri de diverse grade, si apoi scobiti miezul din fiecare jumatate de vanata intr-o sita sau strecuratoare (treaba e extrem de simpla, tineti vanata cu coaja in jos in palma iar cu o lingura mare de lemn sau plastic - nu de metal, ca oxideaza vinetele - scobiti pulpa dintr-o singura miscare; o sa va surprinda si pe voi ce simplu o sa iasa :))
- lasati pulpa cam 5 min in strecuratoare, cat sa se scurga excesul de lichid si sa se duca eventualul gust amar din sucuri (mai amestecati cu lingura de lemn din cand in cand) si apoi transferati-o intr-un blender (sau robot de bucatarie, sau un vas mare, daca veti folosi un mixer vertical, de mana)
- cat se raceste pulpa de vinete zdrobiti bine cateii de usturoi impreuna cu sarea in mojarul de piatra, pana se transforma intr-o pasta fina
- adaugati toate celelalte ingrediente (pasta tahini, pasta de usturoi cu sare, iaurtul, uleiul de masline si condimentele) si apoi mixati cam 2 min, pana obtineti o pasta de consistenta dorita (spre deosebire de hummus, eu prefer mutabbalul mai smooth, fara bucati mari prin el)
- lasati-l cateva minute sa se mai raceasca (de preferinta la frigider) si sa se imbine aromele, apoi intindeti-l pe o farfurie lasand o mica ridicatura pe exterior (precum un crater selenar :)), decorati cu boia dulce si ulei de masline si serviti cu lipie libaneza sau cu paine calda, de preferinta ca mezze, alaturi de alte bunatati orientale precum hummusul si salatele tabbouleh sau fattoush
Enjoy!

36 de comentarii:

  1. i love vinete cu ceapa, si i bet ca nu te suprinde asta:))))) ah si imi plac si cu maioneza, dar tot cu ceapa. pentru Mishu insa o sa execut cu usturoi, el uraste ceapa, god knows why:)) anyways, looks delicious!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu zic sa incerci si cu usturoi, sa vezi ce surpriza o sa ai :)

    RăspundețiȘtergere
  3. mai arunca un ochi aici http://cafefernando.com/turkish-cuisine/ pentru eventuala inspiratie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. mmm, nice. te-a atins curentul arabesc de cand cu istanbul...

    RăspundețiȘtergere
  5. de gustibus non disputiribambus - mie imi plac vinetele cu ceapa si fara maioneza, cu un pic de ulei de masline. cu maioneza, numai iarna, cind n-ai vinete proaspete. ceapa insa taiata marunt. nu stiu daca stii ce zicea mario batali despre moda asta "rustica": this is not rustic man, this is just lazy.

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt in cautare de aragaz independent nu incastrabil. imi trebuie cu cuptor cu broiler/grill sau cum i-o zice,eventual ventilatoare, bec si timer. din pacate dimeniunea is a must : 50-55 cm.

    recomandari aveti?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mazi: will do. intre timp urmeaza supa turceasca de linte (ezo gelin) pe care am prestat-o in weekend si a iesit minunat :)
    @Wine and Knives: curentul arabesc m-a atins cu mult inainte de Istanbul, doar ca pana acum n-aveam robotul la indemana :) referitor la aragaz, iti recomand un Zanussi cu cuptor electric cu tot ce trebuie (fan, grill, etc) si 4 ochiuri pe gaz, pe care il poti vedea aici
    @Dan: so true faza cu rusticul :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu urmeaza sa fac supa/ciorba de linte slurp!

    RăspundețiȘtergere
  9. Aha! :) Super arata.
    Uite tahini n-am incercat niciodata, mi-a fost teama sa nu dau peste vreo amareala facuta din susan expirat (sa nu te miri, asta-i un mare minus in Canada, o mare de marfa fara data de expirare ori uneori daca are data, e gata expirata). Scary! La salata de vinete eu prefer s-o tai cu cutitul de plastic ori sticla, am senzatia ca inoxul ii modfica gustul (vad ca ai spus si tu, my bad, citesc de jos in sus). Oricum prefer textura cutitului nu a blenderului, insa salata ta arata minunat fix asa. Am sa revin dupa ce o fac, sa-ti povestesc cum fu :)
    Merci fain!

    RăspundețiȘtergere
  10. incearca la o bacanie arabeasca, aia au rulaj mai mare si e posibil sa nu fie expirate. in plus, ar trebui sa fie si destul de ieftin (pe aici e vreo 20 de lei sticla), asa ca poti lua mai multe branduri

    RăspundețiȘtergere
  11. am sacrificat 2 tigai de teflon mai vechi. le pun pe plita electrica, le incing bine si pun vinetele la copt in ele. ies grozav, nu simt vreo diferenta fata de cele coapte de mama pe aragaz.
    cu toate astea, am sa incerc metoda Andreei (multumim!) - poate asa nu ma mai frig la degete cand trebuie sa intorc vinetele pe toate partile.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tocmai ce e gata! :-) De data asta de post, fara iaurt dar tot a iesit minunata! Apreciez din ce in ce mai mult robotul meu (care intamplator e e la fel ca al tau)! Si o apreciez si pe bunica mea care coace vinete, le curata si le pune la borcan, ca sa am eu toata iarna! ;-)) Multumesc pt reteta si abia astept supa de linte

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa am sa fac :) oricum am drum pe la ei pana-n w-end. Revin negresit.

    Zana, sper sa-ti placa metoda fermecata :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ma voi duce sa-l inspectez zilele astea. thanks.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hello, am facut-o aseara, am scos chimionul (carcotesc din cauza miilor de supe de chimion pe care le serveau in gradinitele ardelenesti pe vremea mea :))) si-n rest am urmat reteta. Am gasit si-o pasta de susan cu gust de halva (foarte faina, chiar am luat 2 pt comparatie si una am si aruncat-o dupa degustare).
    Am sa fac si hummus in w-end. Foarte mi-a placut reteta asta! Merci :)

    RăspundețiȘtergere
  16. nu confunda chimenul romanesc (caraway), ala care se pune si pe saratele, cu chimenul oriental (cumin). cel din urma e genial si se foloseste aproape in orice mancare orientala. more here

    RăspundețiȘtergere
  17. dece trebuie sa apreciezi ceapa din salata de vinete din prisma barbarismului de la restaurante? Pentru ca daca ar fi dupa restaurante salata asta ar fi o porcarie


    intrebare: vinetele nu pierd din personalitate in blender? nu le face prea crema?
    ideea cu usturoiul nu mi-a trecut prin cap, la salata, deci mersi de pont

    RăspundețiȘtergere
  18. problema mea nu e cu ceapa in sine ci cu modul primitiv in care este servita, ciopartita in bucati cat o aluna si aruncata cu pumnul peste 3-4 linguri de salata de vinete

    la blender conteaza cat de mult le tii, pentru ca le poti face o pasta foarte fina, daca le pasezi 2-3 minute, sau le poti pastra textura daca doar folosesti functia pulse de cateva ori, cat sa se amestece cu celelalte ingrediente. btw, e vorba de robotul de bucatarie, cel cu un cutit mare, si nu de blenderul pentru supe (numit si liquefier), cel cu niste cutite mici si rele :))

    usturoiul merge perfect cu vinetele, mai ales daca sunt afumate putin de la copt si daca au un emulsificator precum maioneza sau iaurtul. incearca si o sa fii surprins.

    RăspundețiȘtergere
  19. poi usturoi foloseam la vinete, dar nu la salata, ci la vineta gratarite, taiate pe din doua si uleiate cu zeama de masline si ceva telemea (sau, varianta originala feta).

    Dar, vinetele au nevoie de ceapa aia. taiata evident cat mai mic (eventual cat o putza de furnic sau un epsilon bine ales). Si de o rosie langa.


    mi-e foame. ma duc sa beau apa :D

    RăspundețiȘtergere
  20. unora le place să fie pastă, altora să aibă bucățele de să el simți pe limbă. eu unul nu tușesc după niciuna dintre versiuni:-). ceapa, e drept, îmi place să fie cât mai mică.

    RăspundețiȘtergere
  21. Una e chimenul romanesc, adica chimen, si alta e chimenul oriental adica chimion. Asa ii zice pe romaneste, si e o mare, MARE diferenta de gust intre ele, care vine nu doar din numele stiintific diferit. Amindoua sunt din familia Apiacee, dar nu stiu cum se face de-s asa de incurcate una cu cealalta, la noi.
    Din aceeasi familie e si pastirnacul si patrunjelul (si nu mai comentez cita lume le-ncurca si nu stie ce cumpara din piata), anasonul, feniculul, coriandrul...

    RăspundețiȘtergere
  22. true, exact asta spuneam si eu cateva commenturi mai sus :) btw, eu unul imi iau chimen oriental direct de la magazinele arabesti sau indiene, dar din asta romanesc n-am folosit pana acum niciodata

    RăspundețiȘtergere
  23. Bună rețetă, nu știu de voi reuși să dau de pasta de susan...Se poate înlocui? Pe de altă parte, ai un fel haios(comic) de a relata, nu te tentează ideea de a scrie ceva, literatură, care să includă călătorii plus delicii culinare? Ai avea succes.Părerea mea. Thanks a lot, best regards!

    RăspundețiȘtergere
  24. Pasta de susan (tahini) gasesti la orice bacanie arabeasca sau pe la supermarketuri gen Mega Image (sigur) sau Carrefour (posibil), cat despre trecerea mea la literatura, cred ca mai e multa vreme pana la acel moment, deoarece abia apuc sa mai sciru si aici, pe blog :))

    RăspundețiȘtergere
  25. Să știi că nu am găsit pasta de susan, dar încerc fără ea. Deja din cuptor vine un miros bunicel...va fi bine. Mulțumesc pentru rețete, ești priceput. a, și când să pun folie de aluminiu, nu mai aveam, dar am pus hârtie de copt(cerată), nu cred că va fi rău. Aluminiu poate da Alzheimer, așa că mai bine că nu aveam.

    RăspundețiȘtergere
  26. pasta de susan gadsesti la orice bacanie arabeasca, la majoritatea supermarketurilor (Carrefour, Kaufland, Mega Image, etc) si la magazinele naturiste gen Plafar, Ki Life sau cele online

    RăspundețiȘtergere
  27. da, nu în Oradea...oricum, au ieși bune, puțin cred că le-am ars. Acum gustându-le, mi-am dat seama cu ce seamănă. Gustul. Jamie Oliver face ceva bruschete cu vinete dar felii. Să știi că așa salată ies mai bune. ( mult mai bune). Dar la Jamie am observat asortarea mentă usturoi ardei iute...e o idee genială.No fi invenția lui...
    Orișicum mulțumesc. Cred că e un fel sănătos, doar vinete, usturoi etc ulei măsline. Așa trebuie să mâncăm, proaspăt și sănătos.
    Numai bine, pa.

    RăspundețiȘtergere
  28. atunci poti incerca online, de exemplu aici

    si chiar daca s-au ars putin, nu-i bai, ca si pe flacara de la aragaz se ard, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc pt link, vinetele au fost super...

    RăspundețiȘtergere
  30. toate bune si frumoase doar atentie la blender sa nu fie cu cutite care taie, pentru ca ultimul lucru pe care il dorim e sa zdrobim semintele si sa ramina cojile de seminte prin salata gingi etc.... asadar atentie la faza blender, mai ales ca vor deveni si amare dupa spargerea semintelor. Cu placere de la un patit. va pup

    RăspundețiȘtergere
  31. foarte buna reteta ta, am preparat-o si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Sa știi că nu am gasit pasta de susan pe nicaieri!

    RăspundețiȘtergere
  33. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  34. Soțul meu m-a lăsat cu doi copii, m-am simțit groaznic și aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost emoționat în tot acest timp pentru că copiii m-au tot întrebat unde este tata. Mulțumesc Dr. DAWN, pe care l-am cunoscut pe facebook care mi-a adus soțul acasă și a restabilit pacea între noi. Într-o zi fidelă în timp ce navigam pe internet am dat peste câteva mărturii despre Dr. DAWN și am simțit imediat nevoia să-i cer ajutor și acum mă bucur că mi-a ieșit totul până la urmă. Soțul meu este acasă acum cu copiii mei și nu a mai fost niciodată atât de multă dragoste și bucurie în casa mea până acum. Dacă aveți probleme similare,

    *Daca vrei sa ramai insarcinata.

    *Dacă vrei să restabilești pacea și fericirea în căsnicia sau relația ta.

    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.

    *Dacă vrei să oprești ghinionul sau ai nevoie de ritual pentru a prospera.
    Contactați Dr. DAWN, cu siguranță vă va ajuta,
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    WhatsApp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...