joi, 12 noiembrie 2009

PASTE CU TE MIRI CE

Pastele sunt probabil felul cel mai la indemana de pregatit atunci cand nu aveti timp sa faceti ceva mai complicat sau cand va loveste criza de inspiratie. Desigur, pornesc de la premiza ca oricine care si-a propus vreodata sa gateasca ceva, de voie sau de nevoie, are suficiente ingrediente prin casa cat sa poata incropi niste paste decente at any given time, de unde si numele acestei retete de paste, "cu te miri ce".


Practic, aceasta reteta nu are un caracter fix ci se adapteaza la ce reusiti sa gasiti dupa ce scormoniti prin frigider, congelator si diverse sertare. Evident, daca dupa ce ati scormonit suficient nu ati gasit decat doua feli de salam si un colt de paine, probabil ca cel mai bine e sa uitati de paste si sa va faceti un sandvis. :)


Ingredientele scormonite de mine (pentru 3-4 portii):
  • 1/2 cutie de paste (eu am folosit spaghetti no. 5 din faina integrala de la Barilla)
  • 1 cutie de rosii taiate cubulete (merg si proaspete, dar trebuie oparite, curatate de coaja si de seminte inainte de a le toca)
  • 1/2 punga de mix de ciuperci congelate (merg si proaspete, uscate sau la conserva)
  • 1/4 ceapa mare (sau 1/2 ceapa medie, sau 1 ceapa mica, v-ati prins deja, nu? :))
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • orice fel de verdeata gasiti prin frigider (eu am folosit niste fire de chives ramase de la scoicile Thai)
  • busuioc si oregano (uscate, la pliculet)
  • 2 linguri de sare
  • 1 varf de cutit de piper
  • parmezan ras pentru servire (optional; btw, sa nu folositi niciodata asa zisul parmezan deja ras, la pliculet, ca n-are nicio legatura cu the real thing)


Preparare (12 min + 8 min de pregatire)
  • puneti cam 1,5l de apa la fiert intr-o oala suficient de mare, iar cand incepe sa clocoteasca adaugati sarea si un strop de ulei de masline
  • adaugati pastele si lasati-le sa fiarba exact cat scrie pe cutie, sau eventual cu 1 minut mai putin daca le preferati al dente (amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca)
  • intre timp tocati marunt ceapa, usturoiul si puneti-le la calit intr-o o tigaie adanca cu 2 linguri de ulei de masline, la foc mare
  • cand ceapa si usturoiul devin translucide (dupa 2-3 min, nu le lasati sa se inchida la culoare ca devin amarui) adaugati ciupercile (direct din punga, fara sa le decongelati) si verdeata si amestecati cca 3-4 min 

  • dupa ce s-au dezghetat ciupercile, adaugati si cubuletele de rosii, amestecati, reduceti focul si acoperiti pt inca 2-3 min (tot acum puteti adauga piperul, busuoicul si oregano)

  • intre timp, verificati daca pastele s-au facut (pescuit una si gustati-o ca sa fiti siguri) si scurgeti apa de pe ele dupa care turnati-le in tigaie peste sos si amestecati-le bine inca 2-3 min 

  • la final admirati-va opera culinara, care ar trebui sa arate cam asa :)



Enjoy!

2 comentarii:

  1. Desi sunt regina improvizatiilor in materie de paste :), varianta asta n-am incercat-o inca. Se va executa cu siguranta sapt. asta. Eu mai fac cu ton si sos de rosii, cu carnaciori taiati felii sau kaiser taiat suvite subtiri, cu legume (ardei, ceapa, ciuperci, dovlecei). Sau salata de paste cu vanata, rosie si usturoi, sau simple cu ardei iute si usturoi sau doar cu pesto si parmezan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Florin. Nu am gasit alta modalitate de contact decat scriind aici. Numele meu este Dragos, am un mic restaurant si as vrea sa-ti propun o colaborare. Te rog frumos contacteaza-ma la adresa de meil shushaneaua@gmail.com. Daca poti lasa-mi si un numar de telefon sa te sun. Nu las aici nr de telefon pentru a nu fi vazut de toti cei care intra. Cu multumiri anticipate, Dragos.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...