joi, 1 octombrie 2015

TEXAN BBQ PULLED PORK, GATIT LA SLOW COOKER

Acum ca a venit toamna, a venit si momentul sa scoatem din nou la lumina slow cookerul si sa facem iar chestii misto in el, precum aceasta reteta de pulled pork cu arome de Texan BBQ, care desi nu e facuta la gratar, dupa metoda traditionala, are un gust minunat.

Pulled pork, asa cum ii spune numele, e o carne de porc gatita la temperatura redusa pentru o lunga perioada de timp, care apoi se face zdrente cu ajutorul a doua furculite sau cu al unor gheare special concepute in acest sens (pe care le puteti comanda online). Secretul este timpul lung de gatire, care duce la dizolvarea colagenului si astfel carnea devine foarte frageda si se separa foarte usor in fasiute.


In mod traditional, aceasta reteta se face la un gratar cu afumatoare, unde carnea se lasa aproape o zi intreaga, si unde capata o crusta specifica de la fum, de culoare aproape neagra. Vestea buna e ca metoda la slow cooker pe care o s-o prezint eu in continuare are ca rezultat un pulled pork exceptional, care desi nu are acea crusta de la fum, are in rest toate calitatile unui Texan BBQ pulled pork adevarat, fiind moale, zemos si plin de arome.

Desigur, pentru a va putea apuca de ea aveti nevoie de un slow cooker, dar asa cum am mai spus, acest gadget de bucatarie este pe cat de ieftin, pe atat de util si versatil, el putand fi folosit la nenumarate feluri de mancare, inclusiv confit de rata, boeuf bourguignonne, coq au vin, daube, ossobuco si multe, multe altele, motiv pentru care vi-l recomand inca o data extrem de calduros si va garantez ca n-o sa regretati nicio clipa ca ati mers pe mana mea.
sursa poza Amazon UK

In Romania va puteti comanda un slow cooker fie de la Electrocasnice Discount (magazin online care aduce produse refurbished din UK - in general sunt produse noi, care au stat pe raft pentru prezentare sau care au cutiile deteriorate - la preturi reduse; eu mi-am cumparat multe chestii de la ei, inclusiv doua slow cookers, si am fost intotdeauna foarte multumit), fie de la Crock Pot Romania (care sunt distribuite si in magazinele Mobexpert), fie de pe Amazon UK (linkurile sunt catre modelele recomandate de mine).

Principiul de baza la slow cooker este ca el gateste mancarea la o temperatura redusa, sub punctul de fierbere, pe o perioada indelungata (4-8 ore) care permite transformarea celor mai neprietenoase bucati de carne (modelul “talpa”, le stiti) in niste minunatii fragede si gustoase. Acest principiu este folosit si la transformarea bucatii de ceafa intr-o carne frageda si gustoasa, care se zdrentuieste aproape fara efort cu doua furculite.

La fel ca la orice alt fel gatit la slow cooker, metoda de preparare este cat se poate de simpla, practic se pun ingredientele in vasul special, se acopera cu capacul, se porneste slow cookerul pe LOW si se lasa in pace timp de 8 ore, dupa care pulled pork-ul nostru este gata de servit si impresionat oaspetii (acesta reteta este perfecta pentru party-uri, deoarece necesita timp minim de preparare si efort si are ca rezultat o cantitate suficienta pentru 10-12 persoane). Reteta mea este adaptata dupa cea de aici si dupa cea de aici.

Ingrediente (pt. 10-12 pers):
- 2kg ceafa de porc (bucata intreaga)
- 50g dry rub / mix de condimente (eu am folosit un dry rub pentru coaste de porc care continea boia - afumata, zahar brun, piper, sare, cimbru si pudra de usturoi)
- 250ml sos BBQ (eu am folosit Heinz)
- 80ml otet de mere (eu am folosit un otet aromat de la magazinul Ikea)
- 100ml supa de pui
- 40g zahar brun
- 1 lingura mustar simplu
- 1 lingura sos Worcester
- 1 lingurita fulgi chili / boia iute  (eu am folosit pul biber)
- 1 ceapa mare (sau 2 medii)
- 2 catei de usturoi
- 2  lingurite cimbru uscat

Pentru servit: chifle de hamburger, unt (optional castraveti murati, salata coleslaw, sos Sriracha etc)

Preparare (10 min + 8 ore de asteptare):
- spalati bucata de ceafa si apoi uscati-o bine cu servetele de hartie
- frecati carnea cu dry rub-ul pe toate partile
- asezati-o in vasul slow cooker-ului si adaugati toate ingredientele intr-un bol separat
- amestecati bine ingredientele astfel incat sa se omogenizeze si apoi turnati sosul rezultat peste carne, in slow cooker (eu le-am amestecat direct in slow cooker, sa nu mai murdaresc atatea vase :))
- puneti capacul, porniti slow cookerul pe pozitia LOW si lasati-l in pace (nu ridicati capacul, ca n-aveti de ce; fiecare ridicare de capac adauga 30 min la timpul de gatire) timp de 8 ore (eu l-am lasat peste noapte; nu e problema daca sta mai mult de 8 ore, fiind la slow cooker nu se va usca si nici nu se va arde)
- dupa ce carnea s-a gatit (se separa usor cu furculita), transferati-o pe un blat de lemn sau tava si zdrentuiti-o cu doua furculite in fasii mici-mici (o sa se transforme in fasii foarte usor, o sa vedeti)
- transferati carnea zdrentuita inapoi in vasul slow cookerului, amestecati-o bine cu sosul din vas si apoi transferati-o intr-o strecuratoare de paste, sa se scurga putin din excesul de sos (alternativ, inainte de a adauga carnea scoateti jumatate din sosul din slow cooker, si eventual mai adaugati putin inapoi daca vi se pare ca e prea uscata carnea)
- pentru servire taiati in doua chiflele de hamburger, ungeti-le cu unt pe ambele jumatati, si apoi prajiti-le in tigaie (sau pe tava in cuptor, pentru cantitati mai mari) pana se rumenesc frumos si devin galben-aurii (cam 1-2 min)
- transferati jumatatile de chifla pe farfuria de servire, puneti o cantitate generoasa de carne pe jumatatea de jos, adaugati eventual celelalte ingrediente (castravetii murati feliati, salata de varza, sosul Sriracha, etc) si acoperiti cu cealalta jumatate de chifla
- alternativ, carnea se poate servi si cu orez sau paste, dar varianta in chifla este cea mai buna dupa parerea mea.
Enjoy!

13 comentarii:

  1. Salvatorule, maine imi comand slow cooker-ul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi sa nu-ti iei unul prea fancy, ca astea mai noi incalzesc prea tare. eu am unul nou, cu display electronic, endorsat de Gordon Ramsay, care merge pe low la fel de hot ca cel vechi pe high (cica e o decizie a fabricantilor, sa creasca temperatura ca sa nu riste procese pentru food poisoning). ala Morphy Richards e exact ce trebuie. ah, si dupa ce-l iei, let me know sa-ti dau niste carti cu retete pentru el ;)

      Ștergere
    2. ok, asa fac - il iau pe ala :)) mersi!

      Ștergere
  2. Arata bine de tot ... aproape m-ai convins.
    Am cateva intrebari:
    1. slow cooker-ul functioneaza 8 ore sau functioneaza pana se incalzeste si apoi doar mentine temperatura ? Mai simplu - consuma curent timp de 8 ore ?
    2. daca nu reusesc sa termin toata cantitatea de carne cum, unde si cat o pot tine la pastrare pentru alte mese ?
    3. la pregatirea dry rub-ului cele 6 condimente le-ai pus in proportii egale sau predomina unul/unele ?

    Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, Mihai!

      1. slow cookerul functioneaza permanent. daca vrei ceva care sa functioneze intermitent, probabil ca te gandesti la un sous-vide cu PID controller, dar ala costa mult mai mult decat un slow cooker, care e practic un fel de resou care incalzeste si prin pereti, nu doar prin partea de jos. daca te ingrijoreaza consumul, don't worry, consuma cam cat doua becuri (163W)
      2. eu am tinut-o in frigider, sta bine mersi cateva zile; daca vrei, o poti si congela in portii mai mici, dar cred ca cel mai bine e sa o termini in 2-3 zile (nu e chiar asa de greu, trust me)
      3. dry rubul meu era deja premixed, dar poti sa-l faci cum iti place tie (incepi cu cate o lingura din fiecare si apoi ajustezi) sau poti lua unul din comert.

      bafta! :)

      Ștergere
  3. O masinarie din asta destepta mi-ar trebui si mie sa fragezesc carnea de gaina pe care o primesc de la tara. Stii tu, gainile alea cu carnea tare rau, cu multa grasime buna pentru supe, dar care sunt greu de mestecat si dupa ce au fost fierte la oala sub presiune. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Florin,

    Vazand asa minunatie, ma bate gandu' sa-mi cumpar o masinarie d-asta. Dar parca lipseste ceva...acele retete de care aminteai intr-o postare anterioara. Le ai in format electronic?

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani! Cautand un slowcooker am dat peste postul tau si ma intrebam daca ma poti ajuta cu info, ce ai recomanda un vas de aluminiu (il pot folosi si pe aragaz ceea ce in momentele lenese e de vis) sau de ceramica? O fi asa mare diferenta de gust? Sau aluminiul nu e prea sanatos de gatit in el, cum se tot aude. Am o singura varianta de la noi sa iau un Morphy Richards vas aluminiu 3.5 l, ar fi o varianta buna pentru o mica familie? Multumesc mult si sa ai un an nou bun. Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am doua slow cookers, ambele cu vas de ceramica, si mai am un rice cooker cu vas de aluminiu. sincer, nici nu stiam ca exista si slow cookers cu vas de aluminiu, asa ca nu ma pot pronunta, dar din experienta ea, cele cu vas ceramic sunt foarte ok :)

      Ștergere
  6. Mie mi-a venit astazi un Crock Pot slow cooker 6 L (gatesc pentru 7 persoane:) si am inceput sa (mai) caut retete. Acum am comandat si klaws, asa ca pulled pork-ul trebuie sa mai astepte pana vin.
    Interesanta adresa celor de la Electrocasnice Discount (multumesc).
    Si, desigur, mi-ar placea si retetele pentru slow cooking.

    RăspundețiȘtergere
  7. Prefer acest tip de hamburger fata de cel clasic oricand! De curand am mancat ceva asemanator cu rata si m-am indragostit!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...