vineri, 25 octombrie 2013

PUI IN LAPTE LA CUPTOR (A LA JAMIE OLIVER)

Cand ma pregateam eu mai abitir sa-mi suflec manecile si sa va povestesc cu manutele astea doua cat de fain a fost la ultimele doua bloggers’ meetings de la Red Angus si de la Ago (da, doua intr-o saptamana, ca asa s-a nimerit dupa cateva luni de pauza :)), ce sa vezi, imi iese la ceas de seara pe calea feed reader-ului o reteta de pui la cuptor a lui Jamie Oliver, reteta despre care autorul postului respectiv sustine chiar din titlu ca este “probably the best chicken recipe of all time”.


Acum daca ma stiti cat de cat, v-ati dat seama imediat ca n-am putut sa rezist la asemenea superlativ si am pus pe loc celelalte posturi on hold (vin si ele in curand, don’t worry), am dat fuga la magazin, m-am intors cu puiul osenesc de la Ave si cu puiul Duc (ca sa facem si un chicken battle daca tot ne-am deranjat :)) si cu celelalte ingrediente si am trecut la treaba.

Pe langa superlativele la adresa gustului minunat si fragezimii puiului preparat dupa aceasta reteta (e divin, trust me, iar de ce mirosuri o sa aveti parte in timpul gatitului nici n-are sens sa va mai povestesc :)) si laptele ca ingredient oarecum neobisnuit pentru un roast, m-a mai surprins putin si simplitatea metodei, deoarece este practic fool proof (n-ai cum s-o ratezi, jur) si incredibil de rapida, ceea ce o face o candidata serioasa si la categoria best of last minute cand esti in situatii de genul aoaleu, ce sa ma fac, am uitat sa fac mancare si vine soacra in vizita peste doua ore :)

Reteta originala o gasiti in cartea Happy Days With The Naked Chef sau aici iar exemplificarile ei pe nenumarate bloguri culinare, inclusiv de la noi (ca doar n-am descoperit eu primul apa calda :)), dintre care va sugerez sa o cititi cel putin pe cea a Catalinei, care s-a distrat cu 3 pui in acelasi timp (plus ca le-a facut si masaj cu unt, ceea ce puii mei n-au vazut si nici n-o sa vada prea curand, ca doar nu suntem la Shiseido Spa :))

INGREDIENTE (pentru 4-6 persoane)
- 1 pui intreg (de cea mai buna calitate pe care o gasiti; eu am folosit un Pui Osenesc, galben si urmeaza sa incerc si cu puiul Duc, tot galben - gasiti ambele variante la Carrefour)
- 565ml de lapte
- 10-12 catei de usturoi necuratati
- 1 mana de frunze de salvie proaspata
- 1 baton de scortisoara
- coaja rasa de la 2 lamai
- sare, piper
- grasime (ulei, unt, ghee sau untura de rata, etc) pentru prajit (cca 2-3 linguri)

PREPARARE (cca 2 ore, timp efectiv de lucru cca 20 min inclusiv pregatirea)
- incingeti in prealabil cuptorul la 190C
- spalati bine puiul si apoi uscati-l cu servetele de hartie
- topiti grasimea (eu am folosit 1 lingura de ghee si 2 linguri de untura de rata) intr-o oala de fonta cu capac, suficient de mare cat sa incapa puiul intreg in ea (daca nu aveti deja, gasiti la Ikea sau la Kitchen Shop)
- prajiti puiul pe toate partile, pana prinde o crusta aurie, frumoasa (cca 10 min)
- scoateti puiul din oala, aruncati grasimea arsa (fara sa curatati oala de chestiile lipite pe fund, ca acolo e o gramada de gust bun) si puneti puiul inapoi (cu pieptul in jos)
- adaugati toate celelalte ingrediente, puneti capacul si bagati oala la cuptor pentru 1 ora
- dupa 1 ora scoateti capacul, botezati putin puiul cu sosul din oala si bagati-l inapoi in cuptor neacoperit pentru inca 30 min.
- scoateti puiul rumenit din oala, lasati-l sa se raceasca putin si apoi desfaceti carnea de pe oase (atentie ca frige!) si serviti cu sosul din oala (care desi nu prea e estetic, va garantez ca are un gust divin) si cu cateii de usturoi copti si infuzati cu toate aromele mirodeniilor
Enjoy!

14 comentarii:

  1. Am observat ca Jamie si Elena pun si sucul de la lamai, asa cum am pus si eu. Tu ai lasat doar coaja rasa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ups. Am fost eu neatenta. Zest inseamna coaja nu suc :( .. Oricum, puiul si sosul au iesit bune, desi foarte lemony !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, doar coaja, care e mai mult decat suficienta pentru aroma

      Ștergere
  3. si chiar 565 ml de lapte ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, chiar 565ml (mai precis 565g, cantarite pe cantarul de bucatarie), deoarece reteta originala cerea 1 pint of milk, adica in traducere libera 565ml :) (in caz ca vrei sa contesti metoda cu cantarul, afla ca laptele are o densitate aproximativ egala cu a apei, cu o diferenta de doar 2%)

      Ștergere
  4. Pentru un final de an, eu va propun niste preziceri gastronomice pentru 2014, legate de bucataria locala, de la Chef David Contant, prezent la Noaptea Predictiilor organizata de DC Cmmunication. Aici http://cazacioc.blogspot.ro/2013/12/contant.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Am incercat aceasta reteta si este foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. O primavara frumoasa si plina de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  7. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care mi-a cerut soțul. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un vrăjitor, pentru că și el a funcționat. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  8. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 20.000 € săptămânal și a fost minunat până la capăt, poți lua legătura cu el prin e-mail: bitcointrade965@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...