vineri, 25 octombrie 2013

PUI IN LAPTE LA CUPTOR (A LA JAMIE OLIVER)

Cand ma pregateam eu mai abitir sa-mi suflec manecile si sa va povestesc cu manutele astea doua cat de fain a fost la ultimele doua bloggers’ meetings de la Red Angus si de la Ago (da, doua intr-o saptamana, ca asa s-a nimerit dupa cateva luni de pauza :)), ce sa vezi, imi iese la ceas de seara pe calea feed reader-ului o reteta de pui la cuptor a lui Jamie Oliver, reteta despre care autorul postului respectiv sustine chiar din titlu ca este “probably the best chicken recipe of all time”.


Acum daca ma stiti cat de cat, v-ati dat seama imediat ca n-am putut sa rezist la asemenea superlativ si am pus pe loc celelalte posturi on hold (vin si ele in curand, don’t worry), am dat fuga la magazin, m-am intors cu puiul osenesc de la Ave si cu puiul Duc (ca sa facem si un chicken battle daca tot ne-am deranjat :)) si cu celelalte ingrediente si am trecut la treaba.

Pe langa superlativele la adresa gustului minunat si fragezimii puiului preparat dupa aceasta reteta (e divin, trust me, iar de ce mirosuri o sa aveti parte in timpul gatitului nici n-are sens sa va mai povestesc :)) si laptele ca ingredient oarecum neobisnuit pentru un roast, m-a mai surprins putin si simplitatea metodei, deoarece este practic fool proof (n-ai cum s-o ratezi, jur) si incredibil de rapida, ceea ce o face o candidata serioasa si la categoria best of last minute cand esti in situatii de genul aoaleu, ce sa ma fac, am uitat sa fac mancare si vine soacra in vizita peste doua ore :)

Reteta originala o gasiti in cartea Happy Days With The Naked Chef sau aici iar exemplificarile ei pe nenumarate bloguri culinare, inclusiv de la noi (ca doar n-am descoperit eu primul apa calda :)), dintre care va sugerez sa o cititi cel putin pe cea a Catalinei, care s-a distrat cu 3 pui in acelasi timp (plus ca le-a facut si masaj cu unt, ceea ce puii mei n-au vazut si nici n-o sa vada prea curand, ca doar nu suntem la Shiseido Spa :))

INGREDIENTE (pentru 4-6 persoane)
- 1 pui intreg (de cea mai buna calitate pe care o gasiti; eu am folosit un Pui Osenesc, galben si urmeaza sa incerc si cu puiul Duc, tot galben - gasiti ambele variante la Carrefour)
- 565ml de lapte
- 10-12 catei de usturoi necuratati
- 1 mana de frunze de salvie proaspata
- 1 baton de scortisoara
- coaja rasa de la 2 lamai
- sare, piper
- grasime (ulei, unt, ghee sau untura de rata, etc) pentru prajit (cca 2-3 linguri)

PREPARARE (cca 2 ore, timp efectiv de lucru cca 20 min inclusiv pregatirea)
- incingeti in prealabil cuptorul la 190C
- spalati bine puiul si apoi uscati-l cu servetele de hartie
- topiti grasimea (eu am folosit 1 lingura de ghee si 2 linguri de untura de rata) intr-o oala de fonta cu capac, suficient de mare cat sa incapa puiul intreg in ea (daca nu aveti deja, gasiti la Ikea sau la Kitchen Shop)
- prajiti puiul pe toate partile, pana prinde o crusta aurie, frumoasa (cca 10 min)
- scoateti puiul din oala, aruncati grasimea arsa (fara sa curatati oala de chestiile lipite pe fund, ca acolo e o gramada de gust bun) si puneti puiul inapoi (cu pieptul in jos)
- adaugati toate celelalte ingrediente, puneti capacul si bagati oala la cuptor pentru 1 ora
- dupa 1 ora scoateti capacul, botezati putin puiul cu sosul din oala si bagati-l inapoi in cuptor neacoperit pentru inca 30 min.
- scoateti puiul rumenit din oala, lasati-l sa se raceasca putin si apoi desfaceti carnea de pe oase (atentie ca frige!) si serviti cu sosul din oala (care desi nu prea e estetic, va garantez ca are un gust divin) si cu cateii de usturoi copti si infuzati cu toate aromele mirodeniilor
Enjoy!

11 comentarii:

  1. Am observat ca Jamie si Elena pun si sucul de la lamai, asa cum am pus si eu. Tu ai lasat doar coaja rasa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ups. Am fost eu neatenta. Zest inseamna coaja nu suc :( .. Oricum, puiul si sosul au iesit bune, desi foarte lemony !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, doar coaja, care e mai mult decat suficienta pentru aroma

      Ștergere
  3. si chiar 565 ml de lapte ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, chiar 565ml (mai precis 565g, cantarite pe cantarul de bucatarie), deoarece reteta originala cerea 1 pint of milk, adica in traducere libera 565ml :) (in caz ca vrei sa contesti metoda cu cantarul, afla ca laptele are o densitate aproximativ egala cu a apei, cu o diferenta de doar 2%)

      Ștergere
  4. Pentru un final de an, eu va propun niste preziceri gastronomice pentru 2014, legate de bucataria locala, de la Chef David Contant, prezent la Noaptea Predictiilor organizata de DC Cmmunication. Aici http://cazacioc.blogspot.ro/2013/12/contant.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Am incercat aceasta reteta si este foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. O primavara frumoasa si plina de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...