marți, 21 mai 2013

INGHETATA DE ULEI DE MASLINE, CU OTET BALSAMIC SI FLEUR DE SEL


Daca sunteti pasionati cat de cat de mancare, probabil ca stiti deja ca uleiul de masline este un ingredient care n-ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie, fiind in aceeasi masura si sanatos, si gustos, lucru mai rar intalnit (se aude, uleiule de peste? :)), asa ca n-o sa mai insist pe calitatile lui binecunoscute si o sa trec direct la treaba.

In cele ce urmeaza, o sa va prezint o reteta in care uleiul de masline are rolul de ingredient principal, nu cel de condiment secundar, ca de obicei. Este vorba de o reteta de inghetata cu ulei de masline inspirata din cartea The Perfect Scoop a lui David Lebovitz, inghetata care desi poate parea usor ciudata la prima vedere, este absolut senzationala.


Reteta este extrem de simpla, mai ales pentru cei care au mai facut inghetata de casa, ea fiind practic reteta clasica de inghetata pe baza de custard, in care vanilia este inlocuita cu uleiul de masline, care pe langa gustul minunat pe care i-l da, mai are si un rol in cremozitatea deosebita a acestei inghetate.

Aceasta inghetata nu e deloc "uleioasa", btw. Pana si mama, care e in general sceptica la inovatiile mele culinare, i-a dat calificativ excelent, desi mi-a fost destul de greu la inceput s-o conving sa puna sare si balsamic pe ea :)).

Ingrediente (pt cca 1 litru)
- 100ml ulei de masline extravirgin de buna calitate (eu am folosit ulei Costa d'Oro integral, nefiltrat)
- 330ml lapte integral (cu 3.5% grasime)
- 250ml smantana dulce (eu am folosit Dorna cu 35% grasime)
- 6 galbenusuri de ou (preferabil de tara)
- 100g zahar
- 1 varf de sare

Pentru servire:
- otet balsamic de foarte buna calitate
- fleur de sel (gasiti la Bacania Veche, la delicateria Gala sau la delicateria Terra Felice) sau Maldon (gasiti la Fusion Technique)

Preparare (90 min + 10 min de pregatire)
- puneti laptele impreuna cu zaharul si cu sarea intr-o cratita medie si incalziti la foc potrivit pana se dizolva zaharul (atentie sa nu inceapa sa fiarba laptele si sa dea in foc)
- intr-un alt bol bateti cele 6 galbenusuri de ou si turnati progresiv laptele cald peste ele, amestecand permanent cu telul, sa se omogenizeze (aici laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, caci altfel veti obtine omleta in loc crema :))
- transferati inapoi in cratita amestecul de oua cu lapte si puneti-l pe aragaz la foc mediu, amestecand permanent cca 2-3 min, pana cand acesta se transforma in crema si acopera spatele unei linguri (amestecati cu atentie si nu lasati crema se lipeasca de fundul cratitei sau sa se gateasca prea tare; in momentul in care vedeti ca a inceput sa se ingroase, opriti imediat focul)
- strecurati crema prin sita deasa peste smantana si apoi adaugati uleiul de masline, amestecand bine, sa se incorporeze complet
- pregatiti o baie de gheata (cuburi de gheata in putina apa rece, cat sa pluteasca) intr-un bol mai mare sau in chiuveta si apoi amestecati in bolul cu crema pana ce aceasta se raceste
- transferati mixul rezultat intr-o casoleta cu capac si raciti-l bine in frigider pentru min 2-3 ore (sau, preferabil, peste noapte) si apoi congelati-l (conform instructiunilor) in masina de inghetata

NOTA: puteti sa faceti aceasta reteta si daca nu aveti masina de inghetata, doar ca va trebui sa bagati casoleta la congelator si sa o scoateti din ora in ora si sa o mai amestecati cu mixerul de mana, cat sa se sparga cristalele de gheata si sa va iasa o inghetata cremoasa la final 

- serviti-o cu un dressing de otet balsamic (simplu sau sub forma de reductie) si niste fulgi de fleur de sel imediat cum ati scos-o din masina de inghetata (daca va place inghetata soft) sau mai lasati-o inca 2-3 ore la congelator (daca vreti s-o serviti sub forma de scoops)
Enjoy!

18 comentarii:

  1. interesanta reteta , toate ingredientele sunt bune...cum o fi combinatia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. combinatia este de mare exceptie. eu zic s-o incerci, sa te convingi :)

      Ștergere
  2. Ei masina de inghetata vine maine, acum stiu ce sa testez. Mersic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta chiar ca e o interesanta combinatie. Ma intreb, gustul uleiului de masline cat de tare se simte? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se simte suficient de tare, dar asta e si ideea, e inghetata de ulei de masline, vrei sa-i simti gustul :) (din acest motiv e bine sa folosesti un ulei de foarte buna calitate, fructat si aromat, care sa fie pe gustul tau)

      Ștergere
    2. Hmm, atunci ma gandesc daca sa o fac sau nu. Sincer as face-o in prima faza doar din curiozitate...desi daca se simte asa tare uleiul de masline, nu-mi dau seama cum e in combinatie cu dulcele :P Probabil trebuie sa gasesc si o varianta de ulei mai fructata.
      Multumesc de raspuns :)

      Ștergere
    3. mie unul imi place uleiul de masline la nebunie, il consum la greu, chiar si simplu, cu putina paine, deci daca-ti place si tie uleiul de masline, don't worry, o sa-ti placa si inghetata asta :)

      Ștergere
  4. Si eu sunt mare amatoare de ulei de masline. Auzisem de inghetata asta, dar nu am avut ocazia sa o incerc inca. Acum nu mai am nici o scuza :P
    Evident ca nu am masina de inghetata, dar daca am avut curaj sa ma apuc de ciabatta fara standing mixer, ma gandesc ca asta va fi piece of cake.
    Mai ramane sa gasesc si o zi cu soare si cu temperatura macar peste 15 grade, ca sa am totusi si senzatia de vara :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca la paine merge ok si manual, masina de inghetata face o mare, mare diferenta fata de inghetata scoasa din congelator repetat si scormonita manual cu telul ca sa spargi acele de gheata. eu te sfatuiesc calduros sa-ti iei un Cuisinart Ice 30 (vreo 60 de lire pe Amazon), care este cred ca cel mai bun kitchen gadget pe care mi l-a luat eu vreodata (dupa setupul de sous vide :))

      Ștergere
    2. It's on its way, ca sa zic asa. Inca nu stiu unde o sa o pun, ca spatiul din bucatarie imi este foarte limitat, dar pofta a fost prea mare! :))
      Will keep in touch, cu reteta asta vreau sa o inaugurez! :P

      Ștergere
    3. pai let me know cum te impaci cu ea (prevad ca asta va fi the beginning of a long, beautiful friendship :))

      Ștergere
  5. Am incercat reteta asta si a iesit foarte bine; ce-i drept, nu am servit-o cu dressing-ul de otet balsamic, ci cu visine. Uleiul de masline nu s-a simtit foarte intens - in combinatia asta aduce un parfum chiar placut. Ne-a placut! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bravo! visinele sunt o idee foarte buna, la fel si dulceata de cirese amare :)

      Ștergere
  6. Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el mi-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

    wightmagicmaster@gmail.com

    .com Îl poți și Whatsapp:
    +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  7. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 20.000 € săptămânal și a fost minunat până la capăt, poți lua legătura cu el prin e-mail: bitcointrade965@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred cu tărie că împărtășirea asta cu voi, băieți, va fi de ajutor.
    Treceam printr-o „despărțire” dificilă, probabil acum 2 luni și mi-am dorit înapoi fostul meu, am încercat tot ce am putut, dar nu am putut-o recâștiga până când un prieten de-al meu mi-a prezentat un vrăjitor grozav online numit Dr Jasper, de fapt. Nu am vrut niciodată s-o contactez, dar din păcate am făcut-o din cauza dragostei puternice pe care o aveam pentru fosta mea. acest mare vrăjitor mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, eram atât de curioasă pentru că mi-a spus că fosta mea mă va suna în trei zile.
    Am fost atât de surprinsă două zile mai târziu, fostul meu, care s-a despărțit de mine și nu a vrut să mă vadă sau să vorbească niciodată cu mine, m-a sunat spunându-i că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, ar trebui să o iert, a mai spus că a fost o greșeală uriașă și că ea mă iubește cu adevărat și vrea să o luăm de la capăt... Îmi împărtășesc această mărturie pentru că marele vrăjitor m-a instruit să fac acest lucru în semn de apreciere și pentru ca întreaga lume să știe cât de rapid și de puternic funcționează vraja lui. contactează-l pe Dr. Jasper pe Gmail, ea este cea mai bună: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...