joi, 6 decembrie 2012

TURTA DULCE DE CRACIUN CU GLAZURA DE ZAHAR

Zilele trecute am descoperit la magazinul alimentar de la Ikea aluat de turta dulce gata pregatit, precum si o casuta de turta dulce gata facuta, evident flat packed, s-o asamblezi acasa :)

Trecand peste comoditatea si simplitatea ideii (pana la urma daca e ok sa-ti iei aluat de foietaj sau foaie de placinta congelate, de ce nu ti-ai lua si aluat de turta dulce gata facut?), turta dulce facuta from scratch este unul dintre cele mai la indemana moduri (alaturi de coaja de portocala pusa pe calorifer si de vinul fiert :)) de a aduce atmosfera Craciunului in casa, unde va mirosi sublim a sugar and spice and everything nice.


In plus, este foarte simplu de facut si este o ocazie perfecta pentru a implica si copiii in activitatile din bucatarie, mai ales la partea cu decoratul turtelor.

Reteta de fata este inspirata de aici si este disponibila si in colectia mea de retete de pe site-ul Lidl, unde puteti gasi si o multime de alte retete interesante in cazul in care sunteti in pana de inspiratie.


Ingrediende pentru turta dulce (cca 30-35 bucati):
- 390g faina

- 113g unt (la temperatura camerei)
- 100g zahar
- 1 ou mare
- 160ml miere

- 1/2 lingurita sare
- 3/4 lingurita bicarbonat
- 2 lingurite ghimbir macinat
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1/4 lingurita nucsoara macinata sau proaspat rasa
- 1/4 lingurita cuisoare macinate

Ingrediente pentru glazura de zahar (royal icing):

- 330g zahar pudra (cernut prin sita de faina, sa nu aiba cocoloase)
- 2 albusuri de ou (cca 60g)
- 2 lingurite zeama de lamaie

Preparare:
Turta dulce (45 min + min 2 ore de asteptare):
- cerneti faina impreuna cu sarea, bicarbonatul si mirodeniile macinate intr-un bol mare
- in bolul mixerului bateti untul cu zaharul pana obtineti o crema aerata si pufoasa, apoi adaugati mierea si oul si amestecati bine pana ce acestea se incorporeaza complet
- adaugati progresiv mixul de faina si amestecati pana obtineti un aluat omogen
- impartiti aluatul in doua parti egale, presati-l in forma de discuri groase, impachetati-l in folie de plastic si apoi lasati-l la frigider pentru min 2 ore (preferabil chiar si peste noapte), pana se intareste bine
- scoateti cate un disc de aluat si intindeti-l pe masa infainata cu un facalet usor uns cu ulei pana obtineti o foaie de cca 1cm grosime
- taiati turta dulce cu formele speciale (omuleti, braduti, stelute, etc) si plasati-o pe o tava acoperita cu hartie de copt
- introduceti tava cu formele de turta dulce in cuptorul precincalzit la 180C si coaceti pentru 8-12 min, pana ce turta dulce se intareste usor si se rumeneste pe margini (nu trebuie s-o coaceti prea mult, altfel va fi prea uscata)
- lasati-o sa se raceasca in tava pt 1 min, apoi transferati-o pe un gratar, sa se raceasca complet
- acum puteti s-o ornati (cu glazura de zahar sau de ciocolata, cu creioanele speciale pentru ornat, etc), sau sa o serviti simpla, neglazurata (se pastreaza pt cca 1 saptamana intr-un vas de sticla sau ceramica, cu capac)

Glazura de zahar (10 min):
- mixati albusurile de ou cu zeama de lamaie in bolul mixerului (sau cu un mixer de mana, cu accesoriile tip tel din sarma)
- adaugati zaharul (putin cate putin) si mixati la viteza medie pana se incorporeaza complet
- textura glazurii trebuie sa fie suficient de solida incat sa nu curga peste marginile turtei dulci (glazura trebuie sa ramana la suprafata cateva secunde dupa ce cade de pe o lingura inapoi in bol)
- decorati turta dulce imediat (altfel glazura se va intari) folosind o spatula sau o punga de plastic taiata la un colt (daca doriti sa faceti decoratiuni mai speciale, aveti nevoie de un pos sau de o seringa de patiserie)
- lasati glazura sa se intareasca, dupa care va fi extrem de rezistenta, la fel ca glazura din comert
Si pentru ca tot am vorbit de Ikea la inceput, va las cu aceasta imagine cat se poate de inspirationala, mai ales daca va incepe sa ninga in curand. :)
Enjoy!

14 comentarii:

  1. fainuuut! Noi am ornat intotdeauna cu albusuri batute spuma tare tare cu zahar si eventual colorate cu spanac/sfecla sau coloranti artificiali... iar pe unele le-am facut chiar texturate si pictate cu pensula :))
    http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/156584_177476328931387_7745381_n.jpg

    RăspundețiȘtergere
  2. clar..weekendul urmator l-am programat pentru turtele de craciun...intotdeauna am tot facut cadou la prietenii dragi cate o portie :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai sa faci si chocolate chips cookies (da un search aici pe blog), dar cu ciocolata alba si merisoare confiate. am facut eu anul trecut pentru cadouri si au fost mega hit :)

      Ștergere
  3. Buna turta dulce! Sper sa imi fac vreme si sa o pregatesc in casa de Craciun! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata. E un cadou foarte dulce pt nepoteii mei. O sa fac si eu dupa reteta ta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca tot e sezonul acu ma gandeam sa incerc si eu ceva diferit si dulce, sa stii ca totul a mers perfect, poate la capat am murdarit un pic cam mult bucataria cu glazura, dar in rest a fost perfect! Iti sunt dator de-acu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut, am incercat reteta dar mi-a iesit f sfaramicios aluatul. Nu am putut intinde deloc, am facut pana la urma un soi de covrigei. Gustul e ok dar nu stiu de ce am ratat aluatul..

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! Nu am incercat glazura aceasta, dar cea pe care am facut-o (cu albusuri, zahar pudra si apa fiarta) a fost prea "ciudata" si am dat turta prin ea, fiind mai moale, insa turta a ramas lipicioasa zile in sir, abia dupa 4-5 zile pot zice ca s-a uscat. Aceasta se usuca mai repede? sau mai trebuie bagata la cuptor dupa aplicare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se usuca beton in maxim o ora, zici ca e glazura de pe arahidele alea in crusta de zahar alb :)

      Ștergere
  8. Buna Florin,
    Nu prea sunt un bun cunoscator de limba engleza insa iti recomand pentru inserarile tale sa folosesti:
    http://www.reverso.net/spell-checker/english-spelling-grammar/
    Apropo de nick-ul tau crazymothercooker...
    Banuiesc ca stii ca in limba engleza cooker insemna o/un masina/dispozitiv/oala de gatit,si sunt folosite de un chef/cook/kitchener.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred cu tărie că împărtășirea asta cu voi, băieți, va fi de ajutor.
    Treceam printr-o „despărțire” dificilă, probabil acum 2 luni și mi-am dorit înapoi fostul meu, am încercat tot ce am putut, dar nu am putut-o recâștiga până când un prieten de-al meu mi-a prezentat un vrăjitor grozav online numit Dr Jasper, de fapt. Nu am vrut niciodată s-o contactez, dar din păcate am făcut-o din cauza dragostei puternice pe care o aveam pentru fosta mea. acest mare vrăjitor mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, eram atât de curioasă pentru că mi-a spus că fosta mea mă va suna în trei zile.
    Am fost atât de surprinsă două zile mai târziu, fostul meu, care s-a despărțit de mine și nu a vrut să mă vadă sau să vorbească niciodată cu mine, m-a sunat spunându-i că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, ar trebui să o iert, a mai spus că a fost o greșeală uriașă și că ea mă iubește cu adevărat și vrea să o luăm de la capăt... Îmi împărtășesc această mărturie pentru că marele vrăjitor m-a instruit să fac acest lucru în semn de apreciere și pentru ca întreaga lume să știe cât de rapid și de puternic funcționează vraja lui. contactează-l pe Dr. Jasper pe Gmail, ea este cea mai bună: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt foarte fericit să postez această mărturie chiar aici despre modul în care un mare vrăjitor m-a ajutat să aduc înapoi dragostea vieții mele. Știu că există multe femei ca mine care au făcut multe pentru a-și recupera soțul sau iubirile. Sunt aici pentru a le spune tuturor să nu caute mai departe pentru că răspunsul este chiar aici. Cred sincer că dacă există până la cinci vrăjitori ca Dr.SUNNY, lumea asta ar fi un loc mai bun, am văzut oameni plângându-se de modul în care castele de vrăji false au promis că îi vor ajuta, dar nu am putut, dar cu Dr.SUNNY , iti spun ca problema ta este deja rezolvata. Eu și soțul meu eram despărțiți de 6 luni și nu puteam suporta fără să trăiesc fără el, am încercat totul pentru a-l recupera, dar nimic nu a funcționat până nu am văzut mai multe mărturii despre un vrăjitor numit Dr SUNNY și cât de mare este treaba ta. . si l-am contactat prin WhatsApp la (+2348082943805) imediat si am urmat pasul pe care l-a cerut si in urmatoarele 48 de ore m-a sunat iubitul meu si astepta cu nerabdare iertarea mea si ca nu voia altceva decat sa ma aiba in brate pentru totdeauna . Am fost plin de atâta bucurie și fericire încât l-am găsit pe Dr.SUNNY. Sper că toți cei de aici veți găsi această mărturie a mea și să vă aduceți soțul înapoi în doar 48 de ore, mulțumită lui DR SUNNY, contactați-vă adresa de e-mail drsunnydsolution1@gmail.com și îl puteți, de asemenea, pe WhatsApp la +2348082943805.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...