miercuri, 5 octombrie 2011

CEA MAI BUNA ZACUSCA DIN LUME

Daca ar fi sa fac o ierarhie intre gusturile toamnei despre care va vorbeam in postul anterior, cu siguranta zacusca s-ar plasa pe un loc important spre varful acesteia, daca nu chiar pe prima pozitie, si aceasta deoarece, trebuie sa va marturisesc, zacusca este probabil in varful preferintelor mele culinare all times, fiind un mare admirator (si devorator) al acestei minunatii culinare.

Ca mai toate preparatele romanesti, si zacusca isi are originile mai degraba prin vecini decat pe la noi, diferite variante ale acesteia putand fi intalnite in toata zona balcanica, unde poarta diverse nume precum ajvar sau pindur (Serbia), lutenica (Bulgaria) sau biber salçası (Turcia), dar si pe coastele sudice ale Mediteranei, din Israel si Liban pana in Maroc, unde o varianta a zacustii poarta numele de matbucha. Chiar si numele zacustii provine din limba rusa, unde zakuski inseamna aperitive in sens general, similar cu meze in zona orientala.


In esenta, zacusca este un amestec de ceapa calita, vinete rumenite, ardei copti si pasta de rosii, ingrediente la care se mai pot adauga ardei iuti, ciuperci sau fasole, dar si pastrav afumat, aceasta din urma fiind o zacusca cu specific secuiesc pe cat de neobisnuita, pe atat de buna la gust (daca vreti sa o testati personal, o puteti gasi la un mic magazin de la iesirea din Corbeanca pe DN 1, pe partea dreapta pe sensul de mers spre Bucuresti, putin inainte de Bilancia, semn de reper niste care de lemn cu niste paini uriase tip butaforie; btw, daca tot ajungeti pana acolo, sa va luati musai si o paine secuiasca adevarata, din aceea facuta cu cartofi si cu coaja batuta, o nebunie, va jur! :))

Revenind la zacusca noastra, fiind un mare consumator am avut ocazia sa le testez pe mai toate cele disponibile in comert, de la marcile ieftine, de supermarket pana la cele gourmet, de delicaterie, si va jur cu mana pe inima ca in afara de zacusca de la Gourmet Traditional, facuta artizanal in Tara Fagarasului, niciuna nu se poate macar compara cu cea facuta de mama, despre care pot baga mana in foc ca e cea mai buna din lume, dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant ci sa-i intrebati pe cei care au gustat-o sau sa va faceti si voi singuri, urmand reteta de mai jos, testata de zeci de ori de mama.

Desi prepararea zacustii este un proces relativ indelungat, in esenta acesta este foarte simplu, si daca va alocati cateva ore intr-o dimineata de weekend veti fi recompensat cu suficienta zacusca sa va tina toata iarna si chiar mai bine.

Ingrediente (pt cca 7kg de zacusca; trust me, pare multa dar o sa vedeti ca nu e chiar asa :))
- 1.5kg de ceapa
- 3.5kg de ardei (mix de capia, ardei grasi si gogosari)
- 2.5-3kg de vinete
- 400g de bulion (o conserva)
- 0.75l de ulei
- condimente: sare, piper boabe, foi de dafin (optional: boabe de ienibahar si coriandru)
- 20-24 borcane goale, cu capac (in aceasta perioada se gasesc in toate pietele, dar si la Metro, Carrefour, etc)

Preparare (3 ore de pregatire + 3 ore de preparare)
- coaceti vinetele pe aragaz, la gratar sau in cuptor, sub broiler (metoda este descrisa aici)
- coaceti ardeii in tava la cuptor (la foc mare, in tava acoperita cu folie de aluminiu, rotiti ardeii din cand in cand, sa nu se arda si sa se coaca pe toate partile
- dupa ce se racesc, curatati vinetele si ardeii de coaja si tocati-i cat de marunt doriti (vinetele cu tocatorul de lemn, iar ardeii cu mixerul, pulsati de cateva ori, sau manual, cu cutitul)
- tocati si ceapa (aici va recomand calduros mixerul si niste ochelari de protectie sau o bucat ade pane in gura, sa nu plangeti ca la filmele indiene :))
- puneti ceapa impreuna cu o parte din ulei intr-o cratita cat mai mare (mama foloseste un lighean de metal cu un difuzor de flacara, care este un disc metalic perforat, se gaseste prin piete sau la Ikea, dar merge si o tabla putin mai groasa  pusa peste ochiul aragazului) si caliti-o la foc mic pana devine translucida (atentie sa nu se arda!)
- adaugati pe rand ardeii, vinetele tocate si bulionul, amestecand permanent, sa se omogenizeze bine mixul
- adaugati condimentele si restul de ulei si lasati la fiert la foc mediu cca 2 ore (sau pana iese uleiul la suprafata, desi nu e neaparat necesar), amestecand din cand in cand, sa nu se prinda de fundul cratitei
- lasati zacusca sa se raceasca si transferati-o in borcanele sterilizate in prealabil (o tura prin masina de spalat vase sau cateva minute in cuptorul incins sunt exact ce trebuie)
- sigilati borcanele cu capacele din dotare (eventual si cu folie de plastic inainte de a pune capacul), apoi fierbeti-le pe rand (cate incap lejer) intr-o oala mare, cu un prosop de bucatarie pe fund si cu altul printre ele, sa nu se loveasca unele de altele
- astfel, zacusca va fi pregatita pentru pastrare pe o perioada indelungata, desi daca sunteti ca mine veti consuma o mare parte din borcane imediat cum le faceti (la mine media e de un borcan pe zi in aceasta perioada, ceea ce va doresc si voua :))
Enjoy!

34 de comentarii:

  1. una din cele mai bune mancaruri...imi place mult mult !

    RăspundețiȘtergere
  2. arata demential de bine :)

    Noi nu prea facem cu vinete, mai mult cu ghebe si nu coacem ardeii. Plus de cand am un robot de bucatarie cu volum mai mare timpul de lucru s-o injumatatit sensibil si nu imi mai este atata de sila sa fac zacusca. Taiatul o zi intreaga la legume ma termina psihic :))
    Unul din secretele zacustii la noi este dupa ce pui toate ingredientele e s-o treci la cuptor...unde e temperatura constanta peste tot si legumele isi leaga mai bine intre ele aromele.
    Partea nasoala e ca n-o pot manca oricat de putin as cali ceapa :|

    RăspundețiȘtergere
  3. Adina, secretul este sa calesti ceapa mai mult, la foc mic, pana se inmoaie si devine foarte dulce, nu mai putin, sa ramana aproape cruda :)

    daca ai rabdare, incearca si reteta asta (eventual imparte cantitatile la 2 sau la 4, sa fie mai putin de munca si coace vinetele impreuna cu ardeii la cuptor) si iti garantez eu ca o sa ai o surpriza placuta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Florin, am testat treaba cu ceapa...nu mere nici cum...si cu mai putin foc si cu mai mult si doar fiert si doar calit si mix fiert/calit. Probabil e ceva amestecatura acolo care nu ii place stomacului, deh, ii mofturos...in atatia ani de facut zacusti am testat pe portii mici diverse combinatii, dar nici una n-o dat rezultat la mine, in schimb prietenii au fost tare fericiti de fiecare experiment ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie ceapa calita in cantitati mari nu-mi face bine, dar de curand am descoperit, ca spaland-o sub jet de apa rece dupa ce am taiat-o, la fel cum se face cand o folosim la salate crude, ii amelioreaza mult din efectele neplacute.

      Ștergere
  5. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu siguranta este foarte buna, in poze arata super! Imi plac pozele din timpul "procesului".

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mama mea face cea mai buna zacusca din lume, culmea, cu ceapa fiarta (ca fierea mea e foarte pretentioasa si da semne de suparare la oricat de putin e calita ceapa :). Si anul asta i-a iesit asa de cremoasa si de buna, ca toti spun ca e dumnezeiasca. Dar nu stiu reteta.

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa ce-am citit reteta, subscriu la titlu :)

    Tainele pt o zacusca miunata astea sunt imo: ceapa trebuie sa fie gatita nu doar ametita in putin ulei(subliniez ce ai spus mai sus) si cantitea de ardei/gogosari (musai copti) sa fie mai mare decat cantitatea de vinete=> cea mai buna zacusca din lume :)

    Painea tu ai facut-o? :)
    Cum mai merge la capitolul asta? Codruta ne-a lansat o invitatie azi, poate participi si tu.
    We fain Florin!

    RăspundețiȘtergere
  9. da, painea eu am facut-o, dupa indicatiile Codrutei, e versiunea de paine simpla cu maia :)
    azi am mai facut doua paini, una din faina de spelta integrala dupa metoda 1-2-3 si alta pain au levain din faina alba 650 (le-am postat deja pe facebook si o sa particip si la Codruta, ofc)

    RăspundețiȘtergere
  10. Intai am vazut la Deli, iar acum la tine. Oameni buni, vreti sa ma omorati de pofta? Pai nu fug eu la piata si cumpar tot ce-mi trebuie, iar maine ma apuc de facut zacusca?? :))) Multumesc de reteta, suna si arata minunat! Sper sa-mi gasesc timp sa o fac, ca daca nu, voi muri lent, in chinuri groaznice... :)) Ne "vedem" la Ziua Mondiala a painii! :) O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. spor la treaba si ne vedem la paine! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Hey, Crazy mother cooker! zacusca e si preferata mea, comfort food, cu gust de vacanta iarna la tara si miros de toamna. Anul asta am participat si eu la acest proces lung, mai exact am stat langa mama, in curte la sat, in timp ce ea facea zacusca la foc cu lemne, cu legumele coapte pe gratar, (ah, ce miros demential!) - cand venea cate o pala de fum, fugeam, si cand era de gustat, gustam si comentam :)) In final, a iesit cea mai buna zacusca din lumea mea (fiecare cu lumea lui, nu?) pentru ca am pus multe multe vinete si foarte putin ulei.
    Pacat ca nu se face undeva degustare de zacusca, sunt convinsa ca nu ar fi doua la fel!
    oricum, zacusca din pozele tale arata bestial!
    Ma bucur ca ai revenit, mi-a fost dor sa te citesc, ca ne-ai lasat cu ochii in soare si cu pofta-n cui dupa maratonul inghetatelor. :)
    codruta

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata bine, fac pariu ca miroase cel putin la fel de bine si sunt destul de sigur ca ii la fel de buna ca si cum imi inchipui ... ce sa mai zic nota 10! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  14. Codruta, sunt absolut convins ca zacusca facuta de fiecare mama sau bunica din Romania este in felul ei cea mai buna din lume pentru cei dragi lor, la fel cum pentru mine cea facuta de mama n-are egal :) (daca vrei iti pot trimite doua borcane sa te convingi :))

    RăspundețiȘtergere
  15. mai ca m-as apuca si eu de facut zacusca(desi,fie vorba intre noi,detest procesul tehnologic:() daca as sti ca fiul meu,peste ani,mi-ar descri-o asa elogios!:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Este cea mai buna reteta de zacusca!O mananc facuta de mama mea de cand eram foarte mica si mereu asteptam toamna sa ne faca mama zacusca asta delicioasa!
    Acum am crescut si am facut si eu la casa mea insa cu mai putina ceapa(desi ceapa o face mai buna si mai dulce).
    Felicitari pentru tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Alison: trust me, mancarea facuta de tine nu va fi egalata niciodata si intotdeauna va avea un loc special in amintirile fiului tau :)
    @Alina C.: mersi pentru vorbele bune :)

    RăspundețiȘtergere
  18. la cum arata , sigur e cea mai buna ;) !!!!! .... are o culoare superba !!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. thanx! o sa-i transmit complimentele lui mama! :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Mama mea adauga mereu miere in zacusca, nu mult, doar atat cat sa scada aciditatea data de rosii. E absolut uimitoare diferenta! Eu nu mai concep zacusca altfel :) Pe de alta parte, dupa ce umple borcanele cu zacusca fierbinte si strange capacul, intoarce de indata borcanul cu fundul in sus. In felul acesta se creeaza vid, iar dupa 5 minute borcanul e bun de pus pe raft in camara, fara sa avem surprize peste cateva luni, cand deschidem cu pofta borcanul.

    RăspundețiȘtergere
  21. Se face bulion din rosii si nicidecum bulion din comert plin de chimicale.

    RăspundețiȘtergere
  22. M-ar interesa pe partea de arome, in afara de combinatia clasica piper+dafin, daca s-a testat si altceva , gen frunze de telina, coriandru, masline etc. La capia cu ceapa poate nu prea trebuie aroma suplimentara, dar la alte experimente (morcovi, conopida) e util de stiut.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce minunat și simplu, care a adus bucurie și fericire în viața mea după ce am văzut o postare despre cum a ajutat o doamnă numită Rebecca, am decis să-l contactez pentru ajutor atunci când i-am spus că Dumnezeu l-a trimis pe om DR.WEALTHY pe felul în care amantul meu m-a părăsit timp de 8 luni fără să mă sune sau să mă trimită prin mesaje text, când am împărtășit trista mea experiență cu DR. WEALTHY, a spus că totul va fi în regulă în 5 zile, aș fi, sunt sigur că ceea ce spune acest bărbat este real, așa că am decis să încerc și ceea ce m-a surprins cel mai mult la început, mă gândeam, de asemenea, că nu este real Am învățat că era ca alții care vor veni și vor adăuga durere durerii oamenilor, neștiind acolo sentimente, ci pentru a face un prost din tine, dar acest mare om DR. WEALTHY nu este niciodată așa că a lui este pentru totdeauna și îi face pe oameni să fie fericiți cu cel pe care îl iubesc, sunt atât de fericit, chiar înainte de cele 3 zile tocmai am primit un telefon de la un bărbat care m-a părăsit timp de 8 luni, spunând că îmi pare rău și că vrea să mă întorc la viața lui, am fost atât de fericit, El m-a invitat la o cină, ceea ce am vrut să spun acolo, am vorbit amândoi și a spus că vrea să demonstreze că nu mă va părăsi niciodată pentru nicio altă doamnă pe care m-a logodit și De asemenea, faceți-mă să am acces la tot contul său. SĂNĂTOS un bărbat care mi-a adus bucurie în viața mea, vă rog prieteni care au nevoie de ajutor, aș sfătui și jur că dr. Dr. WEALTHY este omul potrivit și nu acei falși care sunt online pentru a face bani și nu pentru a ajuta aici este DR. E-mailul privat al lui WEALTHY. wealthylovespell@gmail.com whatsApp numărul +2348105150446.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună ziua prieteni, multe persoane suferă astăzi de dureri în diferitele lor relații, pentru că este greu să renunți la dragostea adevărată, uneori ne prefacem că suntem bine, dar nu este așa. Pentru a obține o persoană dragă, încercăm, de asemenea, să ne recâștigăm bucuria și fericirea. Dr. Egwali este aici pentru a ajuta inimile frânte, deoarece este capabil să-ți restabilească fostul sau să-ți restabilească viața amoroasă cu vrăjile sale puternice de dragoste, pentru că l-am testat și l-am crezut că sunt un martor viu astăzi. Mi se solicită persoanelor cu traume conjugale sau de relație să-l contacteze cât mai curând posibil prin WhatsApp la +2348122948392 sau să îi trimită un e-mail. Trimiteți un e-mail /dregwalispellbinder@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  25. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  26. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere
  27. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  28. ✅Plata in 2 zile
    ✅ Lucrează de acasă
    ✅Fără experiență
    ✅Fără vânzare, întrebați-mă cum WhatsApp +27825893609 sau e-mail kelvinjuniorosamu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  29. Compania noastra are nevoie de onlineri!!! Puteți lucra online câteva ore folosind smartphone-ul? Plata se face în 48 de ore doar spune CUM e-mail spiritualhouse06@gmail.com sau WhatsApp +27825893609

    RăspundețiȘtergere
  30. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ești îndrăgostit 💕 de cineva și el/ea nu răspund gestului, frustrat din cauza unei despărțiri 💔 atunci poți folosi asta pentru a atrage acel iubit în viața ta. Îți readuce fostul înapoi și ajută la rezolvarea căsniciilor rupte. Viața este prea scurtă pentru a fi nefericit. Gandeste-te la asta . Meriți cea mai mare fericire🥳 și dragoste.
    Notă: acesta este total inofensiv și nu are efecte secundare.
    aceasta este solutia
    dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere
  32. Numele meu este Georgiana Luca. Am trecut prin momente grele cu diferiți bărbați care au găsit dragoste adevărată și acceptare autentică, până când l-am întâlnit pe soțul meu care a intrat în viața mea și m-a iubit dincolo de cuvintele. Am locuit împreună 2 ani și am fost fericiți până când au apărut prea multe certuri și ne-am împărțit. Am crezut că pot merge mai departe, dar mi-am dat seama că sunt profund îndrăgostită de el și că am nevoie pentru totdeauna de el. Nu am avut nicio opțiune decât să caut ajutor, ceea ce m-a determinat să-l contactez pe Dr. Isikolo, știind cum a reușit să-i ajute pe alții. Mi-a acordat atenția și a făcut tot posibilul să ne împace din nou împreună și în 48 de ore, rezultatul s-a manifestat și a revenit la mine și am reinventat lucrurile. Acum dragostea și fericirea au fost restabilite și tot ce pot spune este că apreciez cu adevărat Dr. Isikolo pentru că a fost altruist în a ajuta pe mine și pe alții. Contactul său de e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com De asemenea, îl puteți pe WhatsApp la +2348133261196

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...