miercuri, 8 iunie 2011

WEDGES DIN CARTOFI NOI LA CUPTOR, CU SOS TZATZIKI

Anul trecut cam pe vreme asta am postat o alta reteta foarte faina de cartofi noi la cuptor asa ca postul de fata ar putea parea usor redundant, insa veti vedea ca exista destule deosebiri intre reteta anterioara si cea de fata, rezultatul fiind suficient de diferit incat sa merite un post separat, chiar daca in mare ingredientele sunt cam aceleasi. In plus, eu sunt de parere ca nu strica niciodata o mica variatiune pe aceeasi tema, asa, cat sa reaprindeti putin flacara in relatia dintre voi si cartofii noi, chiar si daca flacara voastra e ca a mea, din aia eterna, ca la monumentul sodatului necunoscut :))
Fata de reteta anterioara care era cu cartofi noi cat mai mici, din aceia ca nucile, cea de fata se bazeaza pe cartofi noi cat mai mari, din care sa iasa niste wedges (adica niste felii mai dolofane) sanatoase, suficient de groase incat sa ramana moi si suculente la mijloc chiar daca sunt rumenite bine pe dinafara.
Cealalta diferenta (in afara de sosul tzatziki, care completeaza reteta de fata) este aceea ca inainte de a fi bagati la cuptor, cartofii sunt mai intai semi-fierti, cat sa devina cremosi la mijloc si sa elibereze gustul acela minunat, dulce si savuros.

Ingrediente (pentru 4 pers)
Pt wedges:
- 4-5 cartofi noi mari
- 1 lingurita de sare de mare (eu am folosit Maldon smoked flakes, care e absolut geniala)
- 1 lingurita de rozmarin proaspat sau uscat (eu l-am folosit uscat, rehidratat cateva minute in apa calduta inainte de folosire)
- 2 lingurite de oregano (uscat)
- 4-5 catei de usturoi (sau dupa gust)
- 2-3 linguri de ulei de masline (eu am folosit o combinatie de ulei normal si de ulei aromat cu coaja de lamaie)

Pt sosul tzatziki:
- 400ml de iaurt gras (eu am folosit iaurt Cedra din lapte de oaie si bivolita, de la Napolact, care dupa parerea mea e cam cel mai gustos iaurt de la noi)
- 2 castraveti mici
- 2 catei de usturoi (sau mai multi, dupa gust)
- 1/2 lingurita de sare (sau dupa gust)
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 2-3 linguri de patrunjel si menta tocate impreuna (cam un sfert de legatura din fiecare; alternativ le puteti folosi si uscate)
- 1 lingurita de oregano (uscat)

Preparare (45 min + 10 min de pregatire)
- dati drumul la cuptor la maxim
- spalati bine cartofii (fara sa-i curatati de coaja), curatati eventualele puncte negre sau zone stricate si taiati-i in felii groase, pe lung (cam 5-6 felii dintr-un cartof, in functie de marime)
- puneti niste apa cu sare la fiert si cand incepe sa clocoteasca aruncati cartofii in ea si lasati-i cam 5-6 min (nu trebuie sa se fiarba complet ci doar sa se inmoaie usor)
- scoateti cartofii semi-fierti din apa, scurgeti-i putin si apoi puneti-i intr-o tava de roast (de preferat) sau intr-un vas mare de sticla termorezistenta
- stropiti cu uleiul de masline si condimentati cu sare, usturoi, rozmarin si oregano si apoi bagati la cuptor pentru cca 20 min
- dupa 20 min scoateti tava, intoarceti cartofii, stropiti-i cu inca putin ulei de masline si mai lasati-i la cuptor inca cca 15 min (eu la faza asta am pornit si broilerul, sa-i bronzeze frumos si de sus :))
- cat timp stau cartofii la cuptor spalati si apoi curatati castravetii de coaja si de seminte si dati-i printr-o razatoare mare, dupa care amestecati-i cu iaurtul, usturoiul, uleiul de masline si celelalte ingrediente si lasati sosul obtinut la frigider, cat sa se imprieteneasca  aromele intre ele.
- serviti cartofii fierbinti (presarati cu inca putina sare de mare, cat sa le accentueze aroma) alaturi de sosul tzatziki rece si, de ce nu, de o stacana mare de vin roze de la frigider, sa se bucure si ficatul :))

Enjoy!

9 comentarii:

  1. Cum adica vin? Si ce te faci cu intoleranta? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. well, ca sa dam cartile pe fata, eu unul i-am servit cu o stacana mare de Pepsi Max rece, da' m-am gandit ca poate ar merge mai bine cu vin roze pentru cine poate :))

    RăspundețiȘtergere
  3. eu as fi devenit un pic mai tolerant, zau asa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pai si eu, dar singurul roze din casa era cald... :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Oooo da, ce pofta mi-e! Si abia alaltaieri am mancat cartofi noi la cuptor! Is there anything better?!

    RăspundețiȘtergere
  6. da, there is something better, cartofii noi deep fried si apoi tavaliti prin parmezan si gorgonzola :))

    RăspundețiȘtergere
  7. salutare Florin.stii cumva unde gasesc in bucuresti scortisoara de ceylon macinata sau batoane? merci mult de ajutor...

    RăspundețiȘtergere
  8. Orestia, scortisoara de Ceylon este chiar scortisoara clasica, cea care se gaseste peste tot, atat macinata cat si intreaga. uite aici mai multe detalii

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc.din pacate in ro nu gasim decat varianta Cinnamomum cassia, Chinese Cinnamon.eu caut ceea ce mi-ai indicat tu adica cinnamon de ceylon.uite:
    http://www.ceylon-cinnamon.com/
    o caut in scopuri terapeutice si este net superioara...merci mult oricum.poate o gasesc la sf sapt la un targ bio din buc.spor si bafta in continuare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...