joi, 16 iunie 2011

CHOCOLATE FUDGE POPSICLES (INGHETATA DE CIOCOLATA PE BAT)

Acum ca tot a venit vara si ne omoara caldurile (ma rog, cel putin in teorie, ca in practica ne ploua zilnic in ultima vreme, cam ca la tropice... :)) a venit din nou vremea unui maraton cu inghetate in cele mai diverse forme si combinatii de ingrediente, asa ca pregatiti-va pentru o lunga serie de sorbeturi, inghetate pe baza de custard, gelato, frozen yogurts si, desigur, popsicles.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul de popsicle, acesta defineste in mod uzual categoria mai larga de inghetata pe bat, desi practic se refera strict la inghetata pe bat din suc de fructe (mai precis "frozen drink on a stick" :)). Alaturi de popsicle (care, guess what, este un trade mark al Unilever care de-a lungul timpului s-a transformat in numele generic al categoriei, precum Xerox sau Adidas) mai convietuiesc oarecum in umbra si fratii lui pe nume creamsicle (adica inghetata cremoasa pe bat) si fudgesicle (adica inghetata cu o textura apropiata de cea a unui fudge de ciocolata, de care ne vom ocupa in cele ce urmeaza).


Anyway, din punctul meu de vedere e mai putin important cum le spunem, ci cat de bune sunt si cat de usor se fac. In plus, aceste popsicles (in general, nu doar reteta de fata) sunt solutia perfecta si pentru cei care, in ciuda insistentelor mele deplin intemeiate, inca rezista tentatiei de a-si cumpara o masina de inghetata care sa le lumineze viata :))

Formele de popsicles pe care le-am folosit in reteta de fata se gasesc la Ikea (in doua variante de culori, verzi si roz, in set de cate 6 forme, cu o capacitate de cca 60ml/ forma, deci relativ mici). De asemenea, le mai puteti gasi prin supermarkets (eu am vazut la Carrefour si la Penny, de unde am si luat doua seturi de cu forme mai mari) si in diverse magazine online (precum acesta, acesta sau acesta), pretul lor fiind in general foarte mic (in jur de 10-12 lei pentru un set de 6) exceptia fiind cele din silicon, care sunt mai scumpe.

Reteta de fata este adaptata dupa cea de la Smitten Kitchen, pe care am gasit-o gratie unui link postat de David Lebovitz pe pagina sa de Facebook si va spun cu mana pe inima ca se face extrem de simplu si ca este absolut geniala, chiar si daca nu va place ciocolata in mod deosebit.

Ingrediente (pentru 12 popsicles in formele de la Ikea, de 60ml fiecare)
- 42g de ciocolata (va recomand sa folositi ciocolata voastra preferata, fie ea amaruie, cu lapte sau chiar alba; eu am folosit chipsuri de ciocolata belgiana Calebaut, semi-amaruie)
- 135g de zahar
- 2 linguri de amidon
- 3 linguri de pudra de cacao
- 600ml de lapte cu 3.5% grasime
- un varf de cutit de sare
- 1 lingurita de esenta de vanilie (sau 2 pliculete de Bourbon Vanilla de la Dr Oetker)
- 1 lingura de unt (cam cat o minge de ping-pong :))

Preparare (10 min + min 4-5 ore de congelare)
- topiti ciocolata (rupta in bucatele cat mai mici) la foc mic sau intr-un bain-marie, amestecand constant pana se omogenizeaza (merge si la microunde, doar sa n-o lasati prea mult si sa folositi o putere medie)
- adaugati zaharul, amidonul (dizolvat in prealabil in cateva linguri de lapte), pudra de cacao, laptele si sarea si mariti focul la mediu, amestecand in continuare pana ce mixul incepe sa se ingroase si sa semene cu un pudding putin mai fluid (cam 5-6 min), apoi luati de pe foc, adaugati untul si esenta de vanilie si amestecati pana se incorporeaza complet
- raciti mixul (eu am pus cratita cateva minute in chiuveta umpluta pe jumatate cu apa rece), transferati-l intr-un recipient din care poate sa curga usor (eu am folosit cana gradata) si apoi umpleti formele de popsicles pana la limita marcata pe ele
- lasati-le la congelator pentru minim 5 ore (sau, preferabil, peste noapte), si apoi bucurati-va de gustul lor sublim (se scot foarte simplu din forme, tinandu-le cateva secunde sub un jet de apa fierbinte)
Enjoy!

9 comentarii:

  1. ufff! Cea mai buna combinatie...ciocolata si inghetata intr-una singura! Si la prima ora dimineata. Trebuie sa testez. it's a must!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana acum am rezistat tentatiei de a-mi cumpara o masina de inghetata, dar cu retetele pe care vad aici....am cedat:). Vreau sa-mi achizitionez una si vreau sa te intreb ce masina de inghetata imi recomanzi?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur ca te-am convins si iti recomand masina de inghetata Cuisinart ICE30 (adica exact modelul meu) pe care o poti comanda de pe Amazon UK

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu pot recomanda masinile de inghetata Philips, care au doar un disc de congelat, nu un recipient intreg. Eu sunt f multumita de cea pe care o am. In schimb e clar, acum tb sa-mi iau si forme de popsicles :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bianca, la ce minunății de înghețate pe băț urmează în curând aici pe blog, musai să-ți ie formele alea asap! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Hehe, am pus ochii pe alea din silicon. Desi nu stiu cum bagi batul in ele...dar sunt asa faineeeee :)

    RăspundețiȘtergere
  7. la alea de silicon nu e nevoie de bat deoarece poti sa squeeze out inghetata si s-o mananci direct din forma :)

    RăspundețiȘtergere
  8. deja mi-e teama sincer sa ma gandesc ce minunatii mai postezi. nu de alta, dar parca vad ca asta o sa duca, firesc, la cumpararea unei masini de inghetata :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. well, then be afraid, veeeeery afraid, ca urmeaza o inghetata de dulce de leche, un frozen yogurt de visine, un sorbet de grapefruit roz cu Campari si, desigur, un popsicle de capsuni cu crema de branza. mwahahaaaa :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...