sâmbătă, 23 octombrie 2010

MURGH MAKHANI, CURRY INDIAN DE PUI CU ROSII SI SMANTANA

Ziceam in postul anterior ca o sa va povestesc despre un tagine cu pui, masline verzi si lamai murate insa iata ca n-a fost sa fie, deoarece ieri la ceas de seara mi-a iesit din manutele astea doua o minunatie de pui indian cu sos de rosii si smantana, condimentat cu o groaza de mirodenii care mai de care mai aromate, atat de bun incat efectiv n-am avut inima sa-l trec la drafturi si pe care ma grabesc sa-l impartasesc si cu voi pe cale virtuala in cele ce urmeaza (evident, impreuna cu indemnul calduros sa-l faceti si voi, cat mai repede daca se poate).
Murgh makhani, numele acestui fel originar din regiunea Punjab, care s-ar traduce prin "butter chicken" sau "pui cu unt" este oarecum misleading, deoarece singura interventie a untului in prepararea sa consta in vreo doua linguri in care se prajesc condimentele la inceput, dar asta nu trebuie sa va descurajeze, deoarece rezultatul final este cat se poate de savuros, asa cum numai ceva gatit in unt, fie el cat de putin, poate fi.

Procesul de pregatire necesita un minim de planificare, deoarece puiul trebuie marinat cel putin 2-3 ore (dar de preferinta peste noapte ) inainte de a fi preparat, insa marinarea este foarte simpla si o puteti face de exemplu intr-o seara, urmand sa-l gatiti a doua zi la pranz (daca e weekend) sau la cina (daca e in timpul saptamanii).

Din punct de vedere al ingredientelor, majoritatea celor specifice (condimentele indiene) se gasesc online, pe Mirodenii.ro, sau la Bacania Veche iar sfatul meu este sa va cumparati putin din toate si sa le aveti in casa pe stoc, caci nu stiti cand va vor salva de la necaz, asta ca sa nu mai spun ca toate miros absolut genial (ah, de fiecare data cand deschid dulapiorul meu cu condimente ma ia asa, un dor de duca in Asia, de nu va pot povesti… :)).


PASUL 1: Pregatirea puiului
Ingrediente (pt 4-6 portii)
- 1kg de pulpe de pui dezosate si fara piele (puteti folosi si piept, insa iese putin mai uscat)
- 200ml de iaurt
- 2 linguri de pasta ginger - garlic (se face foarte simplu, puneti in robotul de bucatarie cam 10cm de ghimbir curatat si vreo 8-10 catei de usturoi, adaugati putina apa sau ulei si mixati totul cu functia pulse pana se obtine o pasta relativ omogena, pe care o puteti pastra in frigider, intr-un borcan cu capac)
- 2 lingurite de mix tandoori masala
- 1/2 lingurite de pudra de hot chili (aici puteti ajusta in plus sau in minus, dupa gust)
- 1 lingura de suc de lamaie sau lime
- 1/2 lingurita de sare (sau dupa gust)


Preparare (20 min + marinare peste noapte)
- taiati pulpele in cateva bucati mai mici, puneti-le intr-o punga sigilabila (eu am de la Ikea, dar merge si o punga normala, doar s-o legati bine) si adaugati peste ele iaurtul in care ati amestecat in prealabil toate condimentele de mai sus, amestecati bine cat sa se acopere toata carnea cu marinata, apoi sigilati punga si lasati-o la frigider peste noapte
- a doua zi preincalziti broilerul (grill-ul din partea de sus a cuptorului), transferati bucatile de pui marinat pe o tava (de preferinta o tava de roast, adanca si cu un gratar detasabil, dar merge si o tava normala) si rumeniti-le cam 6-7 min pe fiecare parte (cu tava pusa in partea de sus a cuptorului, aproape de broiler)
- testati daca sunt bine facute (o bucata de carne mai mare trebuie sa fie alba la mijloc cand o rupeti) si puneti-le intr-o casoleta, la indemana

PASUL 2: Pregatirea sosului
Ingrediente (pt 4-6 portii):
- puiul pregatit la pasul 1
- 2 linguri de unt (eu am folosit ghee, care este un unt clarificat, din care s-a scos mare parte din apa si care este folosit intensiv in bucataria indiana; avantajul lui este ca nu stropeste si nu face spuma, deoarece nu mai are apa)
- 2 linguri de pasta ginger garlic
- 2 boabe de cardamom verde si 1 boaba de cardamom negru
- 2 foi de dafin
- 2 bete de scortisoara intregi
- 2 lingurite de mix garam masala
- 1/2 lingurita de hot chili (sau dupa gust)
- 2-3 ardei iuti verzi (eu i-am sarit din schema)
- 1 lingura de frunze de fenugreek uscat (kasoori methi, sunt foarte importante in aceasta reteta, dandu-i un gust specific)
- 2 lingurite de zahar (sau dupa gust)
- 2 cutii de rosii (eu am folosit Cirio Cubetti)
- 1 cutie mica de smantana lichida (eu am folosit Dorna 32%)
- o mana de coriandru proaspat
- sare (dupa gust)

Preparare (20 min + 5 min de pregatire)
- incingeti untul (sau ghee-ul) intr-o tigaie adanca (sau intr-un wok), apoi prajiti cardamomul, scortisoara si foile de dafin cam 1 min (cat sa iasa aromele din ele), apoi adaugati pasta ginger-garlic si mai prajiti-o cam 30 de sec (atentie ca stropeste! dati focul mai mic la pasul asta), dupa care adaugati pulpa de rosii, garam masala, hot chili powder si sarea, amestecati bine si asteptati sa dea in clocot (la foc mare) dupa care reduceti focul la mediu si lasati cam 10 min, cat sa se evapore majoritatea lichidului din rosii
- adaugati frunzele de fenugreek si zaharul, mai lasati 2 min si apoi adaugati bucatile de pui si coriandrul proaspat tocat, amestecati bine cat sa se acopere complet carnea, apoi luati tigaia de pe foc si adaugati smantana lichida
- amestecati smantana bine, cat sa se omogenizeze sosul, mai ajustati sarea si eventual zaharul (daca sosul vi se pare prea acrisor) si lasati-l putin sa se odineasca pana puneti masa
- decorati-l cu frunze de coriandru si serviti-l cu orez Basmati simplu, deoarece acest curry este atat de aromat si de complex ca gust incat nici macar sare nu va mai trebuie in orez
Enjoy!   

43 de comentarii:

  1. Mi se face foame...mulțumesc, voi prepara cât de curând, nu pare greu dacă ai cele necesare.

    RăspundețiȘtergere
  2. indeed e foarte simplu, iar cele necesare le gaseti imediat la Bacania Veche, Ki Life sau online. bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. m-ai innebunit, parca n-as fi mancat acu' vreo doua ore. dau spargere la frigider!

    RăspundețiȘtergere
  4. hai ca e simplu de facut, go for it! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. arata intr-un mare fel: culorile alea sunt taman bune sa incante ochiul in zilele astea reci, si sa straneasca papilele in asteptarea aromelor.

    RăspundețiȘtergere
  6. stai sa vezi gustul cum e, asta ca sa nu mai zic de aroma de spice bazar din bucatarie :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe mine ma ia un dor de duca in Asia oricum :))) Arata foarte bine mancarea si, daca ma gandesc bine, s-ar putea sa fi gustat asa ceva printr-un restaurant indian in Japonia. Imi place tare ca postezi retete diferite, majoritatea de inspiratie asiatica, la cat mai multe :D

    RăspundețiȘtergere
  8. stai sa vezi cand o sa ma apuc de cele 3-4 carti de gateala japoneza ce-o sa ne mai distram :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Si daca eu n-am la cuptor broiler de ala de spui tu, nu pot fi pregatite bucatile de pui si pe aragaz? Cu frunzele alea o rezolv eu daca spui ca se gasesc dar cu broilerul nu prea ca posed aragaz vintage :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ba da, le poti face si pe aragaz, pe tigaia grill, afara pe gratar sau direct la cuptor, in tava sau pe frigarui (inmuiate bine in apa inainte, ca sa nu se arda) asezate deasupra tavii pe niste cocoloase de staniol :)

    RăspundețiȘtergere
  11. daca e butter chicken, sa fie cu unt, se poate? sau esti si tu la dieta ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. aromele au ajuns pina aici in tirg,deja salivarele s-au pus pe treaba...ma duc sa vad ce condimente mai am prin camara!frumos post ,ai avut timp sa ne arati si pasii,multumim mult de tot!inclusiv de informatia cu rice cooker-ul de la choicebrand,ne-a aglomerat bucataria ,dar face un orez,domnule,minunat!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dan: well, se pare ca indienii asa il fac, fara unt (am luat reteta de pe un site dedicat bucatariuei indiene si apoi am confruntat-o si cu cartile de acasa). anyway, smantana aia dulce e tot un fel de unt pana al urma :)
    @Alison: ma bucur ca ti-am fost de folos :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dan, pentru conformitate, reteta mea este luata de aici

    RăspundețiȘtergere
  15. mai draga crazy,e de bne.ca si eu am incercart prima oara sa fac retete clasice.ca asa sunt eu .apoi am ajuns pe paduri cantand.asa ca pe englezeste mai greu sau in numarul urmator

    RăspundețiȘtergere
  16. Pansy, vezi mai sus, ca e totul clar si in romana :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut! Suporti critici? "tagine cu pui", se face in...tajine, la mama lui...Crazy mother cooker ar trebui sa stie...si sa aiba asa ceva in bucatarie.;) Altfel, gustos, mi-a placut.Sharu-mana pentlu masha...:)

    RăspundețiȘtergere
  18. salut! sigur ca suport critici, dar prefer sa fie macar putin intemeiate :) de exemplu, postul de fata se refera la un pui indian si nu la tagine, care urmeaza in curand si care da, se face exact in vasul cu acelasi nume, tagine (sau tajine, daca esti mai filofrancez), pe care eu il am cam de un an, dupa cum poti vedea si aici :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Cât de bine arată! Poate ai aflat deja că în Cluj s-a deschis un restaurant indian autentic la care am fost cu Hădean de curând și ne-a plăcut mult! Poate tura viitoare când apari prin Cluj ne sincronizăm și mergem împreună!

    În altă ordine de idei, uite ce am descoperit recent: Passatta făcută în casă cu blenderul de mână e mai bună decât orice produs similar din comerț (fie el și așazis eco/bio) iar prețul e imbatabil: În extrasezon, un kilogram de roșii e max 5-6 lei pentru 1kg de pasatta proaspătă. Am renunțat aproape complet la a cumpăra conserve cu roșii :-) Just sayin'!

    RăspundețiȘtergere
  20. da, am citit si eu la Adi despre carciuma indiana din Cluj, suna bine :)
    cat despre passatta de casa, nu te contrazic, insa pentru conformitate in cazul de fata eu am folosit cubetti :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai dreptate...am trecut repede peste introducere,curioasa,pofticioasa si repezita fiind din fire...Scuze!
    Astept cu nerabdare tagine cu pui si...poate o supa de linte cu menta daca ai,la felul intai.Eu,intai mananc cu ochii, ca japonezii si daca e bun ,pun mana si fac si pt guritza... ;)Ma bucur ca te-am descoperit, imi place bucataria orientala, mai revin.

    RăspundețiȘtergere
  22. stiam eu ca lumea se uita doar la poze, da' bine ca ne-am lamurit :) o sa vina si supa de linte cu menta (versiunea turceasca, ezo gelin), pe care o am in drafts de cateva luni :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Suna a provocare :))- this curry makes go wild!best thing I like lately-dupa pizza cu sarmale si bucati de mamaliga cu toping de smantana ofc :))

    RăspundețiȘtergere
  24. io am luat reteta cu JUMA' DE KIL DE UNT la 2 kile de pui de aici.

    Si sper ca recunosti ca indianca "mea" arata mult mai bine decit alea doua "ale tale"... ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. vezi ca pana si indianca ta sexy da un link la finalul postului catre o alta reteta care foloseste doar 3 linguri de unt :)) eu cred ca a ta are un fetish cu untul sau s-a suparat pe artere si vrea sa le faca o surpriza pe baza de colesterol de baga unt fara numar, asa... sau ma rog, o fi indianca din Bretagne, ca francezii aia pun unt in orice, ar fi in stare sa faca sandvisuri doar cu o felie mai groasa de unt pe care sa presare niste pesmet pe post de paine... :)))

    RăspundețiȘtergere
  26. btw, acum ca le-am facut pe amandoua si pot sa le compar, reteta asta e mai pe gustul meu fata de reteta ta, care, asa cum ti-am spus si la vremea respectiva, mi s-a parut destul de generica dpdv gust

    RăspundețiȘtergere
  27. man, daca e s-o luam pe aia dreapta, tu cind ai facut reteta "mea" ai pus ce masala aveai tu prin casa, nu cum zice la reteta, adica masala facuta ad-hoc, din condimente separate, daca se poate chiar si proaspete. asa ca gustul ala "generic" e de la masala aia generica, nu de la reteta. cu alte cuvinte, mai aveai putin si faceai butter chicken dintr-un morcov crud ca sa te plangi apoi ca n-are gust de pui...
    altfel, numa' bine.

    RăspundețiȘtergere
  28. spre surpriza generala si de data asta am folosit tot masala aia de-o aveam prin casa, ca mi-a fost lene sa-mi fac una fresh :)) pana la urma toata treaba e o chestiune de gust cu care n-ai cum sa argumentezi, ca e gustul meu personal, cu care ma stiu de mic. :)) eu n-am zis ca a ta e mai nasoala, Doamne fereste, chiar a fost foarte buna, doar ca, repet, pe gustul meu a picat mai bine reteta de fata. in alta ordine de idei, putem face un cookout wild West style (insert Ennio Morricone soundtrack here :)), daca orasul asta nu e suficient de mare pentru doua variante de butter chicken :))

    RăspundețiȘtergere
  29. Asa de mult imi place curry :D
    Inca o reteta nu strica niciodata.

    Sfat: incearca si o varianta cu peste, e delicios.

    Ai vazut curry-ul ala din documentarul lui Ramsey unde umple o capra cu pui umplut cu pasari mici (bibilici) umplute cu oua?

    Eu imi prepar singur Garam Masala (sigur te pricepi) si te rog sa-i inveti si pe ceilalti ca are un farmec aparte si e mult mai fresh - am vazut ca si Gordon a inteles asta in India.

    DE UNDE CUMPERI GHEE... (a facut mama niste prajituri si crema nu s-a legat din cauza untului cu prea multa apa si eu nu suport margarina) SCUZE pentru PARANTEZE dar poate ma ajuti :D

    RăspundețiȘtergere
  30. ghee gasesti la Bacania Veche, la Ki-Life, sau pe la bacaniile arabesti

    RăspundețiȘtergere
  31. man, io n-am zis ca tu ai fi zis nustiuce. si nici tu n-ai zis ca io am zis altceva. la concursuri de gatit nu ma bag ca sigur ard ceapa, nu fac fatza presiunii ;)
    si daca bukresh nu-i destul de mare pentru doua versiuni de curry, internetul sigur le rabda pe amandoua.

    RăspundețiȘtergere
  32. mai eu is maritata cu un british care are origini din india...nu suport curry ..mai fac asa citeodata pentru el ..doar un fel de mincare indiana imi place ,spanac cu cuburi de branza (panner)in rest tot la mincarea romaneasca trag (nici o zi fara o ciorbita)viva Romania

    RăspundețiȘtergere
  33. vreau de mult sa fac reteta asta dar nu am gasit inca frunze de fenugreek uscate(e drept ca nu am comandat online si nici nu am ajuns inca la Ki-life unde sper sa aiba).Intrebarea mea e dca se pot inlocui cu schinduf macinat, sau ala e cu totul alta treaba.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  34. frunze de fenugreek gasesti sigur, sigur la Bacania Veche (chiar daca n-are pe stoc, vorbesti cu Marius si iti aduce in cateva zile). din pacate nu prea le poti inlocui cu nimic (e ca si cum ai incerca sa inlociuesti frunzele de coriandru cu semintele de coriandru macinate), dar din fericire le poti sari provizoriu din schema pana le gasesti. gustul o sa fie usor diferit, dar nesesizabil (eu prima oara n-am avut fenugreek), mai ales daca pui coriandru proaspat, care are o aroma foarte puternica

    RăspundețiȘtergere
  35. Multumesc pentru lamuriri dar acum ca ma gandesc mai bine cred ca reteta asta nu e pentru mine pentru ca in afara de faptul ca nu gasesc fenugreek pur si simplu nu suport coriandrul verde.L-am cultivat in vara intr-un ghiveci si cand sa ma bucur de el am descoperit ca miroase la fel ca gandacii de Colorado.De gust nu stiu ce sa zic, pentru ca inca nu am mancat gandacii respectivi, dar oricum nu mi-a placut deloc.si cand ma gandesc in cate retete apare....pfff

    RăspundețiȘtergere
  36. well, coriandrul e un acquired taste, si eu il dispretuiam teribil pana sa ajung in Asia, unde ne-am imprietenit :) anyway, poti sa-l sari si pe el din schema, ca nu-i bai (eu am facut chiar in weekend o noua tura fara coriandru si nu s-a plans nimeni la masa din cauza asta :))

    RăspundețiȘtergere
  37. omg, you're killing me!! si nu ti-am descoperit blogul decat de vreo 40 de minute!!
    eu sunt anti-talent in domeniul culinar (sau o fi din cauza ca m-am apucat de gatit doar de un an si cateva lunisoare?)

    RăspundețiȘtergere
  38. Deea, eu nu cred ca exista anti-talente culinare, ci doar persoane care n-au perseverat suficient, dovada clara fiind yours trully, ca doar nu-ti imaginezi ca mi-a iesit totul din prima si ca m-am nascut invatat :)))

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna Florin. Vreau sa-ti spun ca reteta asta e una din favoritele noastre, am facut-o deja de 4 ori si in seara asta pun la marinat al 5-lea pui. Este fa-bu-loa-sa. Am incercat sa fac si paine Naan odata, asta a fost mai putin fun. Ai idee daca se gaseste congelata sau altfel de cumparat pe undeva prin Bucuresti? Suntem fani mancare indiana!

    RăspundețiȘtergere
  40. ma bucur ca iti place reteta asta, cat despre naan congelat, slabe sanse, doar s-o iei de la vreun restaurant indian gata facuta, insa sunt convins ca poti s-o faci si acasa daca te straduiesti putin :)

    RăspundețiȘtergere
  41. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  42. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere
  43. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...