joi, 21 octombrie 2010

LAMAI MAROCANE MURATE (PRESERVED LEMONS)

De ceva vreme am in drafts o minunatie de tagine de pui cu masline verzi si lamai murate, dar m-am gandit ca inainte sa v-o povestesc ar fi elegant sa va spun cum se fac lamaile murate, deoarece am o banuiala ca la pui si la masline verzi va descurcati si singuri, fara ajutorul meu. :)

Aceste lamai murate (preserved lemons sau citrons confits) fac parte din ingredientele de baza din bucataria magrebiana, fiind folosite pentru a adauga un plus de savoare si de "acreala" (parca tartness suna mai bine) in mancarurile lor, in general dulci si foarte aromate. Din cate am inteles, si la noi s-ar gasesc pe la magazinele arabesti, desi eu n-am vazut pana acum, dar fiind atat de simplu de facut nu e nicio problema daca nu le gasiti in magazine.

In cele ce urmeaza o sa va prezint doua metode, cea traditionala, care presupune o perioada destul de lunga de murare (cam 4-6 saptamani), si cea rapida, pentru cei care vor s-o ia pe scurtatura, cu rezultate aproximativ egale cu cele din metoda traditionala. Vreau doar sa va mai spun ca in mancaruri se foloseste doar coaja (care dupa murare devine matasoasa si moale), miezul putand fi folosit la sosuri sau la marinate.

Ingrediente
- 6-8 lamai (de preferinta din soiul acela cu coaja neteda si subtire)
- sare (vreo 3-4 maini zdravene)
- suc de lamaie (de la vreo 5-6 lamai)
- apa
- 1 borcan mare, de muraturi

Metoda traditionala
- sterilizati borcanul (cu apa fiarta si apoi bagat la cuptor sau la microunde vreo 5 min)
- spalati bine lamaile (coaja lor e data cu ceara, ca sa arate bine la raft), crestati-le fie in 4 (dar fara sa taiati sferturile complet), fie in doua si apoi inca o data tot in doua, dar pe partea opusa si perpendicular pe prima taietura (la fel, fara sa se desprinda complet jumatatile)
- umpleti bine crestaturile lamailor cu sare, strangeti-le in maini si apoi indesati-le in borcan cat mai lipite una de alta (ca pe castravetii pusi la murat :))
- adaugati sucul de lamaie si apoi completati cu apa pana se umple complet borcanul, dupa care legati-l la gura foarte bine (ati putea sa-l si fierbeti, dar hai sa nu exageram :))
- notati pe o eticheta data la care l-ati inchis, setati-va o alarma in calendar peste 6 saptamani si apoi puneti borcanul la loc racoros si intunecos (eu l-am pus sub chiuveta) si lasati-l in pace
- dupa 6 saptamani puteti sa va bucurati de lamaile murate cu mana voastra :)
NOTA: lamaile murate cu aceasta metoda tin foarte mult, practic, daca nu intra aer in borcan sau daca sunt acoperite complet de saramura, nu se strica; eu le-am murat anul trecut in noiembrie si mai am si acum din ele 

Metoda rapida
- puneti la fiert 250ml de apa cu 2 linguri de sare
- cand apa fierbe, adaugati 2 lamai spalate bine si taiate in sferturi (de data asta complet) si lasati-le sa fiarba cca 30 de min sau pana cand lichidul s-a redus la jumatate iar coaja lamailor este moale si aproape stravezie
- luati-le de pe foc si lasati-le sa se raceasca, dupa care le puteti folosi imediat
NOTA: cu aceasta metoda puteti face si cantitati mici, doar pentru o singura tura de gatit; se pot prepara si cu cateva zile in avans, dar nu tin foarte mult, putand fi pastrate in frigider cam maxim o saptamana
Enjoy!

14 comentarii:

  1. eu am incercat dar cred ca am pus prea putina sa re, pentru ca au facut floare deasupra.
    Voi reincerca metoda

    RăspundețiȘtergere
  2. cel mai probabil au facut floare din cauza borcanului nesterilizat, dar in principiu nu e o problema, curati floarea si gata, doar sa fii sigur ca lamaile sunt permanent acoperite de lichid.

    RăspundețiȘtergere
  3. hei,salutare,si eu sant fan tagine dar nu am intrat in posesia vasului special.da-mi te rog si mie o altenativa la vasele tagine care se gasesc la noi.pana ajung eu sa le cumpar de la mama lor sau gasesc pe cineva care mere acolo...pana atunci multam fain pt tot ce faci tu aici!

    RăspundețiȘtergere
  4. salut si mersi pt aprecieri! ca alternativa la vasele tagine de la noi (cel de la Ikea si cele Emile Henry de la Kitchen Shop) poti folosi un Dutch oven (adica o oala de fonta cu capac), dar cel mai bine ar fi sa-ti iei un vas tagine, care nu e chiar asa de scump (200 de lei la Ikea sau 234 de lei la Kitchen Shop). sau, desigur, iti poti comanda una custum made daca ai vreun prieten olar :))

    RăspundețiȘtergere
  5. multumim pentru metoda rapida. am vazut undeva, pe travel cred, un nene marocan pregatind lamaile astea - la final, turna un strat subtire de ulei de masline, care 'sigila' lamaile in borcan.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, se pune ulei pe deasupra ca sa nu permita bacteriilor sa intre in apa

    RăspundețiȘtergere
  7. draga florin, ma simt incurajata de acest post cu muraturi (chiar daca nu-s muraturi in sensul clasic, romanesc, ci respecta tematica exotica a blogului) sa aduc in discutie 2 alte preparate "de toamna" si anume: bulionul si sucul de rosii. iti devorez de multa vreme blogul, prin urmare stiu ca asemenea banalitati nu se vor regasi niciodata pe aici. si totusi, poate imi poti recomanda vreo reteta de pe undeva...? mentionez ca n-am de loc skills de bucatareasa, insa I'm good at following steps. si ador conceptul homemade. any suggestions, pls?:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Coaja subtire si netedä este o necesitate si nu o preferintä la Rezeta asta....

    RăspundețiȘtergere
  9. dragi anonimi, ma bucura ca interactionati, insa m-ar bucura si mai tare daca v-ati identifica macar cu un nume, nu neaparat cu un link, asta ca sa stim si noi cu cine vorbim :)

    RăspundețiȘtergere
  10. adevarul e ca sunt cam impulsiva si habar n-am de eticheta din online. m-a mancat limba sa-ti pun o intrebare si am facut-o. ma numesc andreea si sunt primul anonim. in wordpress mi se pare mai ok, ca imi cere sa introduc adresa de mail, pe care o vede doar ownerul blogului. nu m-am semnat deoarece mi se pare ca andreea (cel mai banal prenume in momentul asta in romania) nu ar putea insemna nimic mai mult pt tine decat anonim. sau jane doe. link n-am. n-am vrut sa par lipsita de respect, sunt 100% o necunoscuta pt tine, iti respect munca pe acest blog si imi doream si eu o sugestie pt pregatitul bulionului. chiar vreau sa fac si eu bulion si suc de rosii. de-aia mi-am facut curaj si am batut la poarta ta. now, do you have any suggestions for me or not?:)

    RăspundețiȘtergere
  11. nice to meet you, Andreea! :) sincer, n-am facut niciodata si nici nu cred ca o sa fac prea curand bulion, iar suc de rosii am facut ultima oara cu mama cand aveam vreo 10 ani :) imi pare rau ca nu te pot ajuta, dar sunt sigur ca daca dai pe forumurile culinare o sa gasesti tot ceea ce te intereseaza. multa bafta si te astept cu comentarii si pe viitor :)

    RăspundețiȘtergere
  12. thanks anyway!
    hei, am recitit reteta asta cu lamaile murate. ti-am marturisit deja ca sunt o incepatoare lipsita de orice talent in bucatarie, dar parca m-as incumeta sa o fac. :)

    insa ai zis ca nu se mananca precum muraturile obisnuite, adica pe langa un fel principal, ci IN mancaruri. in ce mancaruri? ai putea, te rog frumos, sa dai un exemplu?
    andreea

    RăspundețiȘtergere
  13. in general se folosesc la tagine, la couscous, la salate si in retete cu peste sau fructe de mare. un exemplu concret ar fi tagine de pui cu masline verzi si lamai murate, reteta pe care o s-o postez si eu in curand, so stay tunned. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu am facut tot dupa prima reteta acum un an. Am vazut cum le facea Jamie Oliver si le am si acum in frigider. Sunt superbe. Pui la gril umplut cu astfel de lamaie, peste la tava, MIEL, orice friptura. ATENTIE LA SARE, eu nu mai pun alta sare :D

    Eu doar pun sare in lamai si le apas bine in borcan si asa isi lasa zeama fara sa mai adaug suc separat si apoi completez cu apa sa le acopere. (practic nu e diferit fata de ce faci tu da am scris ;D)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...