marți, 18 mai 2010

ARIPIOARE THAILANDEZE STICKY, SWEET & SPICY

Asa cum va promiteam in postul de ieri, iata inca o reteta thailandeza de aripioare de pui, reteta in care eu am folosit segmentele superioare ramase de la aripioarele umplute, dar pe care voi o puteti face si stand alone, cu toate segmentele de aripioare pe care vi le pofteste inima.

Aceasta reteta este foarte rapida, incredibil de delicioasa si in acelasi timp destul de messy de mancat, pentru ca va garantez ca n-o sa mai apucati sa folositi furculita dupa ce veti incerca prima bucata direct cu manutele din dotare, dar tot raul spre bine, deoarece va veti linge degetele atat la propriu cat si la figurat, doar sa aveti grija sa nu cumva sa va inghititi vreun inel sau, Doamne fereste, verigheta tot sugand la sosul asta fabulos :))

Gustul acestui sos este foarte complex, deoarece are o baza sarata de la sosul de stridii, o nota dulce de la zaharul topit (dar nu este atat de dulce pe cat v-ati putea imagina, deoarece otetul il balanseaza perfect), un kick dat de ginger si usturoi si, desigur, un final spicy de la sosul iute, toate acestea combinate intr-un mod cat se poate de placut omului, care poate da dependenta, pe cuvant :)

Ingrediente (pentru 2-4 persoane)
- 10-12 aripioare
- 2 linguri de pasta ginger-garlic (sau cate 1 lingura de usturoi pisat si ghimbir proaspat ras)
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de otet (eu am folosit otet de Jerez, ca e mai aromat)
- 2 linguri de sos de stridii (de la Mega Image sau de la magazinele chinezesti din Colentina)
- 2 linguri de sos iute Sriracha (de la Selgros; puteti folosi orice alt sos iute, mai mult sau mai putin, dupa cum va tin puterile :))
- cca 500ml ulei pentru prajit

Preparare (15 min + 5 min de pregatire)
- taiati (si aruncati) varful aripioarelor si apoi sectionati-le in doua bucati, la incheietura (eu am folosit doar bucatile superioare taiate de la aripioarele umplute)
- incingeti bine uleiul intr-un wok sau ceaun si apoi prajiti aripioarele pana devin aurii (ca alternativa teoretic mai sanatoasa, le puteti frige la gratar, dar ar fi pacat sa pierdeti gustul minunat al aripioarelor deep fried, trust me)
- incingeti un wok pana ajunge smoking hot, turnati putin ulei in el (vreo 2 lingurite) si apoi prajiti rapid pasta de ginger-garlic pentru vreo 10-15 secunde, cat sa-si elibereze aromele, dupa care adaugati sosul de stridii, otetul, zaharul si putina apa (vreo 2-3 linguri, cat sa nu lase sosul sa se lipeasca) si amestecati putin, ca sa se imprieteneasca toate ingredientele
- acum adaugati aripioarele prajite in wok si amestecati-le bine, pana se acopera elegant cu un strat de sos
- adaugati imediat sosul iute, mai dati cateva ture de wok cu aripioarele si apoi luati-le de pe foc si transferati-le pe o farfurie, impreuna cu tot sosul pe care il mai puteti recupera din wok
- serviti-le imediat ca starter, calde si lipicioase, alaturi de o bere rece sau de un vin alb sec (gen riesling sau traminer), care merge perfect cu bucataria thailandeza iute si aromata
Enjoy!

13 comentarii:

  1. oh doamne ... ce nebunie

    RăspundețiȘtergere
  2. si io care ziceam ca ma duc acasa si mananc de post, verzituri, de-astea ... m-ai nenorocit!

    RăspundețiȘtergere
  3. pai poti inlocui aripioarele cu conopida fiarta si sosul cu iaurt de soia :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. siguuuur ca da...am niste broccoli, merge? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. eh, daca vrei s-o faci lata, fie, go for broccoli de data asta :))

    RăspundețiȘtergere
  6. frumos, miini cu douazeci de degete ne-ar trebui. am facut si eu asa ceva, numai ca, nefiind siluet ca florin, le-am copt in cuptor. de parca al meu colesterol salbaticit nu ar simti pielea delicioasa de pe aripioare - ei lasa, ca dupa ele am dat doua ture de margit sziged si mi-a trecut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un critic culinar neamt (Wolfram Siebeck) a publicat ani de zile inainte de Craciun un meniu pe care il respectau cu sfintenie mii de gospodine. Intr-un an, prin anii 80, a explicat intr-o reteta cum sa fierbi o gaina pentru a obtine fond de gaina, apoi arunci gaina. A iesit un scandal monstru, in care a fost acuzat ca nu se gandeste la populatia mai modesta care nu isi permite sa arunce o gaina, ca ar fi o blasfemie si o bataie ed joc.

    Acum ca sa ajung la subiect: de ce sa arunci varfurile aripioarelor? O baie mica de ulei si ies niste snack-uri absolut bestiale!

    RăspundețiȘtergere
  8. eu unul nu le-am aruncat, deoarece le-am lasat atasate de segmentele alea pe care le-am umplut (vezi postul anterior), dar indeed, fiecare poate face cum doreste :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu vazusem post-ul anterior :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mama ce bunatate...intrebare este sosul de stridii obligatoriu si se pot folosii si copanele de pui in locul aripioarelor?

    RăspundețiȘtergere
  11. sigur ca pori folosi copane in loc de aripioare, poti folosi chiar si un pui intreg, taiat in bucatele :)) cat des[re sosul de stridii, el are un gust specific si o textura anume, dar daca nu gasesti, se poate inlocui cu un sos de soia mai gros

    RăspundețiȘtergere
  12. Wow - mamă ce mă simt în zona crepusculară cu coincidența asta. E limpede că "great minds think alike" :-)

    http://www.foodie.ro/2010/05/24/aripioare-picante-in-stil-thai-vreau-un-masaj-ah-%C8%99i-un-extinctor/

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...