marți, 27 aprilie 2010

TIRAMISU CU CEAI VERDE, ADICA TEA-RAMISU :)

Asa cum s-a votat in mod democratic pe Facebook, va prezint in cele ce urmeaza reteta de tea-ramisu, reteta in care cafeaua din versiunea originala este inlocuita de ceaiul verde, de unde si inspiratul joc de cuvinte din nume.

Povestea mea de dragoste cu acest tiramisu minunat a inceput la restaurantul Mju (pe care vi-l recomand calduros, de altfel), unde chelnerul mi-a recomandat acest desert despre care mi-a spus si ca e specialitatea chef-ului, dar n-a vrut sa-mi spuna mai multe si m-a rugat sa-l cred pe cuvant ca e de mare exceptie. Evident, since I'm a sucker for expert advices, mai ales in restaurantele de la noi, unde nu prea te intalnesti cu recomandari, deoarece chelnerii sunt in marea lor majoritate doar niste aducatori de farfurii (stiti celebra replica "Pai ce doriti dumneavoastra…", nu? :)), am mers pe mana chelnerului, singura dezamagire in urma acestei decizii fiind aceea ca portia pe care mi-a adus-o era exact ultima din ziua respectiva.

Desigur, am incercat imediat sa aflu secretul cremei de o culoare verde pal, incredibil de aromate si racoroase, dar in afara de faptul ca e cu ceai verde (fapt dezvaluit de alftel chiar in meniu), chelnerul cu pricina a ramas mut si a zambit cu o discreta urma de mister care, recunosc, m-a incitat si mai tare sa ma duc direct la Google sa-l intreb cum sta treaba.

Surpriza a fost ca fata de asteptarile mele oarecum pesimiste, care implicau diverse tehnologii avansate, accesibile doar initiatilor in artele cofetariei, inclusiv chestii cu voodoo si shamanism, reteta pe care am gasit-o s-a dovedit a fi atat de simpla incat am facut-o de doua ori in trei zile, asta si pentru ca sa ma asigur ca prima oara n-a fost doar entuziasmul meu de vina pentru reusita. Evident, faptul ca the lovely wife a dezvoltat intre timp o adevarata pasiune pentru aceasta prajitura a constituit o motivatie suplimentara si, daca e sa ma iau dupa rapiditatea cu care a disparut din frigider ultimul tearamisu, pot pune pariu ca nu va mai trece multa vreme pana cand voi imprieteni din nou piscoturile cu crema. :)

Inainte sa trecem la treaba, vreau sa va mai spun doar o singura chestie foarte interesanta pe care am aflat-o si eu de curand, si anume aceea ca desi tiramisu pare a fi printre noi de cand lumea, fiind probabil unul dintre cele mai reprezentative preparate din bucataria italiana asa cum o stim cu totii, acesta este o inventie relativ recenta, prima sa atestare documentara datand de prin anii '80, dar despre asta si multe altele puteti citi si voi aici.

Si acum sa ne suflecam manecile si sa vedem despre ce e vorba.

Ingrediente (pt vreo 8-10 persoane, daca va lasa inima sa-l impartiti cu cineva :)):
- 1 pachet de piscoturi (din acela mare, cu 4 folii ambalate separat in interor)
- 250g crema mascarpone (eu am folosit Galbani, cate o jumatate de cutie la fiecare tearamisu)
- 4-500ml de frisca lichida, de batut (eu am folosit Milli cu 30% grasime, de la Carrefour, e la raionul cu lapte la cutie)
- 4-6 galbenusuri de ou (prima oara am folosit 4 si a doua oara 6, fara diferente remarcabile)
- 150-200g de zahar (in functie de cat de dulce vreti sa va iasa crema)
- 1 plic de esenta de vanilie (optional; eu am folosit Bourbon vanilla de la Dr. Oetker)
- 2-3 lingurite de pudra de ceai verde Matcha
- 3-4 ligurite de zahar pudra si inca 2-3 lingurite de matcha, pentru ornat

NOTA: Matcha este o pulbere fina de ceai verde, care se foloseste in ceremonia traditionala a ceaiului la japonezi; la noi se gaseste la Demmers Teehaus, de unde am luat si eu, la 85 de lei cutiuta de 30g (scump, dar merita, iar o cutiuta ajunge lejer pentru vreo 4 ture de tearamisu) sau pe la magazinele online de ceaiuri (daca mai gasiti si voi prin alte parti, please share with the group :)). Ca fapt divers, matcha are de 3 ori mai multa teina ca un ceai normal, asa ca daca va faceati cumva griji ca fara cafea numele de tiramisu (care in traducere libera ar insemna ceva de genul ridica-ma, invioreaza-ma) nu se mai justifica, puteti sa va linistiti, ca si versiunea de fata e cu plenty of zvac :))

Preparare (1 ora + min 3 ore de lasat la rece)
- inainte de orice, asigurati-va ca frisca lichida e pusa la rece pentru minim o ora, si, daca o veti bate manual (ceea ce va recomand calduros), bagati la congelator telul si pregatiti si 2-3 pungi de gheata, precum si un bol metalic mai mic si altul mai mare;
- scoateti crema mascarpone din frigider, sa ajunga la temperatura camerei ca sa se poata bate usor
- ok, acum puteti sa va apucati de crema zabaglione, care este de fapt o crema din galbenusuri de ou batute cu zahar intr-un bain-marie pana incorporeaza atata aer incat sa se transforme intr-o crema pufoasa si de un galben palid.
- asezati un bol metalic peste o oala in care fierbe usor niste apa si bateti in acest bol galbenusurile de ou impreuna cu zaharul cca 4-5 min, pana obtineti crema zabaglione de o consistenta destul de tare (mai degraba ca o spuma groasa decat ca un lichid vascos)
- dupa ce ati terminat de batut crema zabaglione, frecati in alt bol crema mascarpone pana se aereaza si devine pufoasa (cam 1-2 min; la inceput e ca untul, iar la final va fi ca o frisca groasa) si apoi incorporati-o lingura cu lingura in zabaglione, amestecand permanent cu telul, dupa care bagati amestecul la frigider cat faceti frisca
- acum ca am ajuns la frisca, aceasta se poate bate in doua moduri, cu mixerul sau robotul de bucatarie (varianta usoara, dar care da si rezultate mai indoielnice) sau manual, cu telul in bolul racit (varianta grea, dar care da rezultate abslout spectaculoase); eu le-am incercat pe amandoua si pot sa va spun cu mana pe inima ca desi varianta manuala e mult mai solicitanta decat cea cu robotul, rezultatul nici nu se compara, deci daca ma veti vedea peste cateva luni cu muschii conturati la mana dreapta, sa stiti ca de la frisca mi se trage (la fel cum de altfel li se trage si soldatilor de la postas, cand vine cu ultimul numar din Playboy, if you know what I mean :))))
- revenind la frisca, prepararea cu robotul e simpla, doar turnati frisca lichida in bol si porniti robotul (echipat cu mini-telurile din dotare) pe o turatie cat mai mica, pana ce frisca incepe sa se intareasca (1-2 min), moment in care puteti adauga 1-2 linguri de zahar, care ajuta si la intarire de altfel; aici trebuie sa aveti grija sa n-o bateti prea tare, deoarece frisca are prostul obicei de a se transforma in unt daca e abuzata (ceea ce aproape mi s-a intamplat si mie prima oara, dar m-am prins la timp cat s-o salvez cat de cat)
- metoda manuala (pe care n-am pozat-o, din pacate) presupune un bol mare cu gheata (eu n-am avut, asa ca am folosit doua pungi de broccolli de la congelator :)) in care se pune un alt bol mai mic, de preferinta racit si el; frisca lichida se toarna in bolul mic si se bate cu telul scos de la congelator cam 4-5 min, pana incepe sa se intareasca (sa faca soft peaks, cum spune englezu' :)), moment in care se adauga zaharul si se mai bate un pic
[NOTA: desi la inceput frisca pare sa va faca exact in ciuda si sa nu lase nici macar o urma de speranta ca ar urma sa se intareasca vreodata, trust me, perseverati si bateti mai departe, ignorati stropii de pe haine si de pe masa de lucru si rasplata voastra va fi o minune de frisca cu un gust si textura exact ca alea din copilarie, nu ca mizeriile astea vegetale de la tub]
- dupa ce ati batut si frisca, scoateti din frigider amestecul de zabaglione si mascarpone (atentie, ca daca nu e suficient de rece se poate taia frisca de la el) si incorporati-l usor, usor cu telul in frisca, adaugand si 2-3 lingurite de ceai verde, cat sa se coloreze frumos toata crema rezultata (pe care o veti baga din nou la frigider)
[NOTA: toata povestea de mai sus e mai simpla decat poate parea la prima lectura, deoarece mie mi-a luat mult mai mult s-o scriu decat s-o fac efectiv]
- dupa ce ati terminat crema (care trebuie sa fie pufoasa si aromata) ati facut deja 75% din toata treaba, iar ceea ce urmeaza e infinit mai simplu
- dizolvati 2 lingurite de matcha in vreo 200ml de apa fierbinte (o cana mare de ceai, adica) in care ati adaugat si 2-3 linguri de zahar, si apoi raciti ceaiul siropos astfel obtinut
- incepeti sa tapetati forma de tort (eu am folosit o forma rotunda cu arc, care permite scoaterea lateralelor, ceea ce lasa prajitura foarte prezentabila, dar voi puteti folosi orice forma vreti, chiar si pahare de plastic sau casolete de unica folosinta) cu piscoturi inmuiate putin in siropul de ceai (doar le bagati rapid si le scoateti imediat, ca altfel devin prea mushy; eu am folosit o farfurie plata pentru asta)
- mai intai aranjati laterala, in care intra exact 2 folii de piscoturi din cele 4 din pachet, doar ca trebuie sa taiati cam 3cm din ele (pastrati capetele, ca vor fi necesare mai tarziu) apoi asezati primul strat de piscoturi, folosind si bucatile mai mici ramase, cat sa umpleti complet baza
- acoperiti primul strat de piscoturi cu o treime din crema si apoi repetati operatiunea cu celelalte doua straturi, astfel incat la final sa aveti ultimul strat de crema la exterior, aproape la nivel cu varful piscoturilor de pe laterala
- acoperiti bine cu folie de plastic (chiar lipita de crema) si bagati la frigider pentru minim 2-3 ore, sau chiar peste noapte daca aveti rabdare :)
- inainte de a-l servi scoateti folia si laterala tavii si apoi presarati cu ajutorul unei site dese niste zahar pudra si pulbere de matcha pentru decor
- taiati feliile ca la tort, cu un cutit ud, sa nu se lipeasca prea tare crema de el si apoi bucurati-va pe indelete de aceasta prajitura senzationala :)
Enjoy!

27 de comentarii:

  1. wow...super! imi place ideea..poate ar trebui sa incerc si eu !

    RăspundețiȘtergere
  2. incearca si iti garantez ca o sa ai succese nebanuite si nesperate cu acest tearamisu :))

    RăspundețiȘtergere
  3. mai e si celebra replica chelneristica "toate sunt bune" :-|

    RăspundețiȘtergere
  4. abia astept sa vina weekendul (de mare sarbatoare nationala de altfel) sa il pregatesc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru matcha si alte exotisme orientale, recomand cu caldura includerea cartierelor chinezesti pe lista obiectivelor "turistice" de vizitat in toate metropolele. Eu stau acum intr-o metropola care are propriul cartier chinezesc, plus magazine etnice de toate culorile (la propriu) la fiecare colt de strada. Dar cand eram inca in Romania, mergeam des la Paris si nu ratam niciodata magazinul Tang Freres. Google it. E o comoara, iar preturile sunt cam la jumatate din cele din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  6. thanx Nate, your post was of a great help :)

    RăspundețiȘtergere
  7. n-am inteles niciodata de ce faceti tiramisu cu frisca (si aici ma refer la "varianta" romaneasca de tiramisu).
    oameni buni, in reteta originala se folosesc albusurile batute spuma si iese un tiramisu 'meraviglioso'.
    in rest, este o idee buna si ma gandesc ca intr-o zi sa fac si eu cu chai.

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa parerea mea, orice reteta originala e facuta ca sa fie challenged, iar daca ma intrebi pe mine, frisca respectiva a adus un plus de lejeritate cremei. asta ca sa nu mai vorbim ca de fapt reteta originala-originala foloseste doar crema zabaglione (galbenusuri batute cu zahar) si mascarpone, fara frisca dar si fara albusuri :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata super, Florin! M-am amuzat copios la toate parantezele :)

    RăspundețiȘtergere
  10. zabaglione mi se pare asa o tampenie in tiramisu. sorry pentru reteta originala :))

    RăspundețiȘtergere
  11. cap.I e buna frisca de la Milli, nu zic nu, da' nu prea seamana cu aia din copilarie care se aducea proaspata, in bidoane, se folosea repede-repede ca se acreste cat ai clipi, UHT-ul din zilele noastre ii schimba gustul dar, macar, bine ca se gaseste si asta... cap. II ce imi place si ce nu la prajitura ta: imi place ca e verde, nu imi place ca straturile de crema sunt prea subtiri si e mult mai mult "aluatul" si nu-mi mai place pretul prafului cel verde :( ; cu crema o rezolv, fac la dublu, da' pe prafuri nu-mi vine a da atata banet, asa ca ce-am rezolvat? tot un tiramisu normal o sa-mi iasa :( hmmm, ma mai gandesc, poate gasesc un sponsor :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mada, vezi ca ceaiul matcha se gaseste si mai ieftin, undeva in jur de 60 lei sau poate si mai ieftin, trebuie doar sa cauti putin. desigur, e scump, dar dintr-o cutie iti ies minim 4 daca nu chiar 5 ture de tiramisu, ceea ce il face mult mai ok ca pret daca e sa-l imparti.

    in rest, si eu am facut mai multa crema la tura a doua, asa ca I'm with you la faza asta :))

    RăspundețiȘtergere
  13. arata super. pana acum faceam crema cu mascarpone, dar incerc musai asa, imi e clar ca va iesi mai fin cu frisca.

    RăspundețiȘtergere
  14. pretty much the same thing here :http://happyhomebaking.blogspot.com/2009/08/matcha-delight.html
    tre' sa incerc si eu , desi cum zicea si mada nu prea imi vine sa dau atit pe matcha, in fine pina atunci incerc vinetele tale coapte n cuptor

    RăspundețiȘtergere
  15. eu am gasit matcha la 60 lei/30 gr la chado.ro; au doar magazin virtual si livreaza a doua zi. Daca ai rabdare gasesti si o reteta de Chec cu Matcha si zmeura. Suna delicios!

    RăspundețiȘtergere
  16. asa, la Chado gasisem si eu online, dar nu-mi aduceam aminte exact unde :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ideea este buna, insa nu poate fi servita copiilor din motive de teina. Eu am facut Tiramisu cu cafea fara cofeina, si a iesit EXTRA. A disparut urgent din frigider.
    Fiind facut cu cafea decofeinizata, mi-am permis o modificare a numelui, in "LASCIA MI GIU" (LASA-MA JOS, sau altfel spus...lasa-ma cum sunt...):-))

    RăspundețiȘtergere
  18. pai ce, tu crezi ca mai apuca sa guste si copiii ceva la ce batalie e pe prajitura asta cand o fac? :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut, super reteta am mai incercat la cineva si mi-a placut. Din cate stiu nu a folosit pudra matcha, ci ceai verde veritabil-loose tea( e vb de frunze intregi). Oricum si pentru matcha si pentru alte ceaiuri vedeti pe sweetwood.ro de acolo e luat ceaiul- au super preturi la ceaiuri si aduc tot felul de chestii daca vorbesti si dai comanda...in rest pofta mare tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  20. buna Andreea si mersi pt aprecieri. avantajul de a folosi matcha este culoarea verde crud pe care aceasta pudra de ceai o da cremei, culoare care nu se poate obtine cu ceai verde simplu. la asta se mai adauga si gustul intens, mult mai pregnant decat la un ceai verde simplu, dar mersi pt link, o sa ma uit sa vad ce au pe acolo

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Florin,
    De cand am citit reteta ta nu mi-am dorit dacat sa o fac si eu, mai ales ca vine Craciunul. Am comandat si eu pe net pudra de matcha, astazi am primit-o si nu inteleg cum din 30 grame de pudra se pot obtine cel putin 24 de lingurite. Tu spui ca 30 grame ajung lejer pentru 4 portii iar la o portie folosesti 3+3 ([pentru ornat) lingurite. Ce fel de lingurita folosesti??? Pliculetul in care este pudra este ata de mic incat nu-mi pot imagina ca se poate sa obtin nici macar 6 lingurite. Te rog mult sa-mi raspunzi pt ca suntem doua fete care am innebunit dupa aceasta prajitura. Te felicit pentru modul absolut original de a explica cum se prepara o reteta!

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Daniela, in primul rand iti multumesc pentru aprecieri.

    In al doilea rand, ceaiul meu Matcha a venit intr-o cutiuta de tabla pe care scrie 30g si care mi-a ajuns pentru 3 ture de tearamisu (mai am putina pudra verde si acum in cutiuta) folosind exact cum am spus, cate doua lingurite pentru sirop, si cam jumatate de lingurita pentru ornare (deci nu 3+3, ca l-am facut mai light :)). Acum cat de pline erau linguritele alea, nu stiu ce sa-ti spun, am luat si eu cum am putut, ca de abia intra lingurita in cutiuta :))

    In al treilea rand, nu lua drept litera de lege tot ce scriu eu aici, toata distractia e sa incerci si diferite variante bazate pe inspiratia ta. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Helo again!

    Heeeeelp meeeeeee please!!! De unde pot cumpara on-line ciuperci de lemn. Eu sunt din Bacau si nu pot ajunge la Dragonul Rosu (Complex Europa) la orele la care este deschis.
    Sa stii ca am facut celebra prajitura (tort) Tea ramisu si a iesit BESTIALA!!!!!!!!

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  24. pentru ciuperci urechi de lemn (si alte ingrediente chinezesti) poti incerca aici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...