joi, 11 martie 2010

HUMMUS, CEL MAI CELEBRU STARTER ORIENTAL

Sunt absolut convins ca majoritatea dintre voi ati incercat macar o data hummus pe la vreun restaurant cu specific oriental sau luat din supermarket, dar as putea sa pun pariu ca nu va imaginati ca este asa de simplu (si de ieftin) de preparat acasa, not to mention ca in varianta home made este mult mai gustos decat tot ce-ati mancat pana acum.

Desi la noi s-a impamantenit ca fiind un fel libanez, hummusul este de fapt un preparat omniprezent in toate bucatariile orientale, fiind intalnit in forme foarte asemanatoare in toata zona mediteraneeana de sud, din Turcia pana in Maroc, precum si in tarile arabe. Hummusul are la baza boabe de naut fierte, amestecate cu tahini (pasta de susan), usturoi, zeama de lamaie, putin ulei de masline si condimente si este un starter pe cat de delicios, pe atat de sanatos, nautul fiind un aliment complex, plin de proteine vegetale, uleiuri bune si multe alte chestii placute omului.

Sincer, deoarece hummusul se prepara atat de simplu, am ezitat putin inainte de a posta aceasta reteta, fiindca mi s-a parut ca este common knowledge pentru toata lumea, cam ca si omleta sau rulourile de sushi (joking, joking, desi si alea sunt extrem de simple :)), insa dupa ce m-am mai gandit putin am decis sa share with the group, chiar cu riscul de a mi se spune been there, done that. :)

Desigur, toate ingredientele se gasesc foarte usor, atat la Mega Image (cel mai bine aprovizionat supermarket cand vine vorba de bucatariile etnice) cat si la bacaniile arabesti sau turcesti (pe care va recomand calduros sa le vizitati, deoarece sunt pline de bunatati precum pestera comorilor din povestea lui Ali Baba :)). Pe langa ingrediente mai aveti nevoie doar de un robot de bucatarie (btw, profit de aceasta ocazie sa imi declar profunda admiratie fata de robotul-meu-Kenwood-cel-cu-40-de-functii si sa-mi cer scuze ca l-am tinut in cutie doua luni dupa ce l-am cumparat :))) sau de un mixer vertical, and you're good to go. :)

Ingrediente (pentru 4-6 pers)
- 1 cutie de boabe de naut fierte (cca 3 lei la supermarkets sau la bacaniile arabesti)
- 4-5 linguri de pasta tahini (care seamana cu untul de arahide, doar ca e din susan si e mult mai fluida)
- 4-5 linguri de iaurt gras (sau iaurt normal amestecat cu putina smantana sau sana)
- 3-4 frunze de menta proaspete (don't worry, vor disparea in the mix dar vor contribui la aroma subtila :))
- 2-3 catei de usturoi (sau chiar mai multi, daca aveti probleme cu vampirii prin zona :))
- zeama de la 1 lime (sau lamaie)
- 1 jumatate de lingurita de sare
- 1 lingurita de chimen macinat (condimentul meu preferat in ultima vreme, care e ca sarea-n bucate cand vine vorba de bucataria orientala sau indiana :))
- 2-3 lingurite de ulei de masline
- 2-3 linguri de apa (sau zeama de pe boabele de naut)
- pentru servit (desigur, aici voi puteti improviza dupa gust sau imaginatie): boia dulce, patrunjel tocat, seminte de pin, ulei de masline, bastonase de morcov si telina verde, lipie libaneza

Preparare (5 min + 5 min de pregatire)
- scurgeti zeama de pe naut (pastrati un pahar de zeama pt mai tarziu), spalati bine boabele sub jet de apa rece si apoi scurgeti-le de apa
- zdrobiti usturoiul impreuna cu sarea (daca nu aveti mojar, pisati ustoroiul separat si apoi amestecati-l cu sarea intr-un paharel)
- adaugati in vasul robotului toate ingredientele, mai putin apa (sau zeama de pe naut), uleiul de masline si chimenul
- mixati amestecul pana devine o pasta relativ fina (cca 2-3 min pe turatie maxima); in acest moment adaugati progresiv apa si uleiul de masline pana obtineti consistenta pe care o doriti (e posibil ca amestecul sa devina relativ cleios de la tahini, dar se rezolva cu putina apa sau iaurt)
- dupa ce ati obtinut consistenta dorita (eu unul prefer sa mai simt putin textura boabelor, si nu le pasez pana ajung ultra-smooth, ca piureul din fulgi, ci le las putin mai chunky, dar voi faceti-l cum va place) transferati hummusul (da, deja ii puteti spune hummus :)) intr-o casoleta, amestecati cu chimenul macinat si mai dregeti cu sare si piper dupa gust (daca e cazul), apoi bagati la frigider cateva minute, cat sa se imprieteneasca aromele :)
- pentru servire, transferati hummusul intr-un castron, decorati-l cu boia dulce (ca sa nu-i schimbe gustul), patrunjel tocat, cateva seminte de pin si ulei de masline si serviti-l ca dip, cu bastonase de morcov si apio (tulpini de telina verde, de la Metro sau Mega Image) sau ca spread, cu lipie libaneza
Enjoy! 

38 de comentarii:

  1. Noi il mancam cu fasole lata...mangetout? Sper ca asa ii spune :D

    Nu se gasesc conserve cu naut in apa? Poti sa le folosesti direct fara sa le mai fierbi...merge si asa, cel putin eu n-am sesizat diferente enorme :)

    Plus ca pe aici au aparut pe la M&S food arome de genul humus cu sundried tomatoes/red pepper sau mai stiu eu ce..banuiesc ca o pasta in plus fata de reteta originala

    RăspundețiȘtergere
  2. mangetout e de fapt un fel de mazare, pe care eu o fac pe gratar (geniala treaba, must try! :)) dar sunt sigur ca merge si cu humus.

    in alta ordine de idei, cam tot nautul la conserva e prefiert si apoi conservat in apa (care ia ceva din gustul boabelor, deci se poate numi zeama de naut :)), cat despre variatii pe aceeasi tema, feel free to experiment (eu am facut deja pesto de vinete coapte cu sun dried tomatoes, coming soon on a blog near you :))

    RăspundețiȘtergere
  3. minunat. nu-i common knowledge, dar poate deveni. thx.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa-l incerci cu niste paine ne-crescuta gen chapati. Lipiile sunt bune, dar cand sunt facute calde de tine e nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uf, nu reusesc sa gasesc tahini.. Am colindat azi 2 Mega-uri dar degeaba! Nu mai zic de chimenul macinat! :-(

    RăspundețiȘtergere
  6. chimen macinat la plafar ;) do not underestimate :p

    RăspundețiȘtergere
  7. He he.. le-am gasit la libanezul preferat de langa piata domenii! uraaa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu credeam ca e asa usor de facut...ma rog, pare usor. Ramane de vazut daca imi reuseste sau nu :)
    Multumesc frumos pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. He, he, cand m-am apucat eu de produs humus am cumparat naut uscat care necesita inmuiere cu ceva bicarbonat, de pe o zi pe alta, apoi fiert...o procedura intreaga. Cu conserve chiar merge repede. Si da, nu se compara cu ce gasesti in comert, numai daca te gandesti ca il aromezi cum iti place tie (mai usturoiat si mai acrisor pentru mine, va rog)

    RăspundețiȘtergere
  10. fratilor, umblu de trei saptamani dupa conserve de naut in apa - nu de alta, da mi-e o lene sa il fierb .... - unde le-ati gasit?

    RăspundețiȘtergere
  11. sorry ca n-am participat la discutii in ultimele zile, dar am fost plecat la Londra. ingredientele se gasesc foarte usor cam pe la orice supermarket (eu le-am vazut la Mega, la Carrefour si la Nic), sau la orice bacanie arabeasca

    RăspundețiȘtergere
  12. atunci, rogu-te, o adresa de bacanie arabeasca, pentru ca la mega si carrefour nici urma de naut in conserva. restul le am. mersi :)

    RăspundețiȘtergere
  13. eu merg la Naser (pe Dumitru Zosima, vizavi de Piata Domenii, unde au si bacanie langa restaurant) sau la o macelarie de pe strada Jiului (in zona Pajura - Bucurestii Noi). mai sunt cateva in zona Calea Mosilor, cum mergi spre Obor de la intersectia cu Eminescu, pe dreapta (nu stiu adresa exacta).

    btw, nu stiu la ce Mega ai cautat tu, dar te asigur ca la cel de pe 1 Mai au tone de naut la conserva, doar ca e la etaj, acolo unde au si alte conserve, gen fasole, castraveti, ciuperci, etc. si am mai vazut si la Nic in Dorobanti, in caz ca-ti e mai la indemana.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a iesit!!:)
    Multumesc inca o data pt reteta.

    Pentru cei care stau in apropiere de Parcul Sebastian, sa stiti ca puteti gasi naut la Kaufland si tahini la plafarul de langa parc. La MegaImage-ul de la intersectia cu Rahova n-am gasit tahini.

    RăspundețiȘtergere
  15. multzam frumos, eu am cautat la cel de la intersectia Mosilor cu Eminescu si prin Carrefour, unde - de obicei - aveau, la raionul ala cu chestii mai exotice (care devine mereu mai anemic, fie vorba intre noi). o sa ma duc maine pe 1 Mai si cu ocazia asta ii fac o vizita si lui nenea Naser.

    si apropos hummus, eu ii adaug niste harissa, ca mancam picant pe rupte.

    RăspundețiȘtergere
  16. @VertAnge: congrats! btw, ai incercat cu carrot sticks sau cu lipie? :)
    @zanaeficientei: sunt sigur ca o sa gasesti, cat despre harissa, o sa incerc si eu data viitoare. pana atunci am facut doar un pesto de vinete in care am strecurat niste sos thailandez sriracha, dar doar cat sa ii dea un zvac, nu sa-ti arda sufletul :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Thanks! I'm so proud!:)
    Am incercat ambele variante. Nu am avut apio, dar am folosit in schimb castravete.Si am trisat un pic si am taiat morcovii si castravetii rondele, ca nu sunt prea indemanatica cu un cutit(asta daca nu e bisturiu:)
    Lipie am avut cumparata si am incalzit-o un pic, cat sa se "crocanteasca" pe margini.

    RăspundețiȘtergere
  18. pai puteai sa-i tai cu bisturiul atunci :))
    ideea e ca daca ii faci bastonase, e mai usor sa-i folosesti direct pe post de lingurita comestibila, dar daca-i pui peste hummus in lipie, atunci merg si rondele

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca divorteaza barbatu-miu daca ma vede sectionand morcovii cu bisturiul. :))
    Pe masura ce mai capat ceva experienta, probabil ca voi trece si la bastonase. Deocamdata ma multumesc cu rondelele
    PS: Ai idee cu ce merge combinat uleiul de nuca?
    In afara de paine prajita...:)

    RăspundețiȘtergere
  20. haha, tare asta. atunci cand te plictisesti de rondele, ia-ti o razatoare din aia de la teleshopping, care face inclusiv bastonase de morcovi :)
    uleil de nuca e posibil sa mearga foarte bine la salate si de asemenea la stir fry in wok, doar nu ca ulei de baza ci ca ulei de aromare, la final. experimenteaza si tu, ca n-are cum sa fie rau :)

    RăspundețiȘtergere
  21. io mai pun cumin, intreg, usor prajit in tigaie. si eventual nigella. nu mi-e clar ce intelegi tu prin chimen (de fapt asta e o confuzie generalizata la noi): cumin sau caraway.
    btw, mersi de pontul cu robotu, si io cautam sa-l schimb pe-al meu si am comandat deja un kenwood ca al tau. woo-hoo, are si cantar! si e la mai putin de jumate pretu din UK. traiasca blogosfera!

    RăspundețiȘtergere
  22. da, robotul is za shit, doar sa ai unde sa depozitezi milionul de accesorii cu care vine :))
    cat despre chimen, eu l-am luat de la magazinul indian, unde se numea "chimen" si sincer nu mi-am pus problema daca e de fapt cumin sau caraway, desi inclin sa cred ca e cumin :)

    RăspundețiȘtergere
  23. btw, vezi ca magazinul cu pricina vinde doar produse refurbished, insa robotul meu a venit absolut impecabil, cu tzipla pe fiecare accesoriu, doar cutia era usor decolorata, motiv pt care l-au dat la juma de pret :))

    RăspundețiȘtergere
  24. stai ca e mare diferenta intre cumin si caraway. caraway e ala de-l punea mama pe saratzele, din ala ai pus? nu cred ca poate iesi rau anyway. Insa cumin e something else, in bucataria romaneasca io nu prea stiu sa se foloseasca.
    Daca l-ai luat de la indieni e cel mai probabil cumin, ca astia nu prea folosesc caraway.
    m-am prins ca sint refurbished; de fapt sint retururi din anglia, pot sa fie perfecte si sa aiba un defect de ambalare sau bulite din fabrica iar ei le repara. I keep my fingers crossed; ce ma ingrijoreaza e ca am facut comanda si am platit online si inca nu m-au contactat...

    RăspundețiȘtergere
  25. eu l-am luat deja macinat si, cum spuneam, era prezentat drept "chimen", dar fiind de la indieni nu cred sa fie din ala de saratele :)) oricum, a devenit lejer mirodenia mea preferata in savory dishes, indiene sau nu :)

    cat despre magazinul online, mie mi s-au parut seriosi, eu am platit prin transfer bancar si mi-au trimis produsul a doua zi. suna-i tu, just in case.

    RăspundețiȘtergere
  26. nu mi-am luat kaymak; am intrebat-o pe fata aia cum se foloseste si mi-a zis ca se unge pe paine... not enough glamour for me;) asa ca am zis pas. Next time..

    RăspundețiȘtergere
  27. oh, nici nu stii ce-ai ratat :)) kaymakul uns pe paine proaspata de casa si apoi acoperit cu o lingurita de miere cu tot cu fagure is heavenly, pe bune :)

    RăspundețiȘtergere
  28. imi place foarte mult humusul. l-am gasit si aici facut cam la fel:
    http://wineandknives.blogspot.com/2010/03/humus-si-tabouleh.html

    RăspundețiȘtergere
  29. da, cam asa se face peste tot, doar ca eu i-am adaugat si putin iaurt si frunzele de menta, si a iesit genial :)

    btw, aseara am repetat povestea, dar cu un amestec de naut si fava beans (asta era in conserva, ca s-a incurcat fata de la bacanie cand mi-a dat-o pe asta in loc de una cu naut simplu) si a iesit usor diferit si putin mai aromat, asta si pentru ca i-am pus si coriandru pe langa chimen, plus ca uleiul de masline era usor picant (menta n-am mai avut)

    RăspundețiȘtergere
  30. si eu incerc mereu chestii noi. si cu fasole romaneasca la conserva iese super bun.

    oricum sunt inrudite.

    RăspundețiȘtergere
  31. pai daca faci cu fasole romaneasca iese exact fasole batuta :))

    RăspundețiȘtergere
  32. urmeaza exact reteta ta cu fasole in loc de naut si spune-mi ce-ti iese. da si catorva prieteni sa incerce.

    RăspundețiȘtergere
  33. well, actually am facut treaba asta cu o conserva de naut mixat cu fava beans (vezi cateva comments mai sus) si a iesit foarte ok :)

    RăspundețiȘtergere
  34. De fapt se folosește chimion (cumin), nu chimen (caraway). Sunt confundate des dar gustul diferă mult.

    RăspundețiȘtergere
  35. buna ziua, fete si baieti. toate bune si frumoase si gustoase, pana la limmba engleza. scuzati-ma, dar eu care am o varsta si nu am invatat limba engleza, nu prea inteleg expresiile voastre.as vrea sa pot intelege si eu cate ceva dar imi este f. greu. poateo sa-mi raspundeti, sa ma apuc de invatat, dar cum vreo 10 ani m-am luptat cu italiana, de aproape un an obligat, fortat, trebuie sa invat franceza, nu stiu cand o sa ajung sa invat si alte limbi straine. va rog mult, nu din rautate, puneti mai putine expresii in limbi straine ca sa pot intelege si eu. in rest totul este in regula, cum am spus, toate bune, frumoase si gustoaseeee. multumesc mult copii.matusica.

    RăspundețiȘtergere
  36. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...