vineri, 20 noiembrie 2009

THAI GREEN CHICKEN CURRY

Ca mai peste tot in Asia de sud-est, curryul este un fel de baza, varianta din bucataria thailandeza fiind diferita de cea indiana atat prin aromele mult mai pregnante (si diferite) cat si prin faptul ca are la baza ingrediente fresh in vreme ce versiunea indiana foloseste in principal ingrediente si condimente uscate. Ca idee, este total gresita acceptiunea comuna care asociaza curryul cu acel praf galben care se gaseste la pliculete prin supermarkets, acestea fiind un simplu condiment si nu the real thing, care este de fapt un mod de a gati.

Desi in Thailanda exista o multitudine de varietati de curry, acestea se impart in general in patru mari categorii, in functie de baza folosita (ardeiul iute), si anume green curry (avand la baza green chili), red curry (cu red chili), yellow curry (evident, cu yellow chili, tumeric si chimen, fiind cea mai apropiata versiune de cea indiana si cea mai spicey dintre toate versiunle) si in fine mussaman curry (de provenienta musulmana, care se face cu carne de vita). Mai exista si o versiune mai generica, numita jungle curry, dar care se refera mai degraba la faptul ca-ti sar ochii din cap de cat de iute e, si nu neaparat la ingredientele folosite.

Curryul poate fi preparat cu pui, vita, porc, peste si fructe de mare sau doar cu legume si se aduce la masa ca shared dish, intr-un castron din care se serveste toata lumea, impreuna cu orez jasmine (fiert sau facut la aburi) sau cu rice noodles. asa cum am amintit deja, in esenta, denumirea de curry nu se refera la un anume ingredient, ci la un mod de preparare, definind o categorie generica ce la noi s-ar traduce prin "tocanita care se serveste impreuna cu alte feluri". Desigur, a compara un curry cu o tocanita este ca si cum ai compara un foie gras cu un pateu la conserva, dar cel mai bine este sa nu luati de bun ce spun eu si sa incercati si voi acest fel genial si, v-ati prins, foarte usor de preparat.

Dupa cum v-ati dat seama din titlu, acum urmeaza reteta de chicken green curry care a acompaniat supa tom kha gai la masa pregatita weekendul trecut.

Ingrediente (pentru 4-6 persoane, toate se gasesc la Metro sau Mega Image)

  • 500g de pui, taiat in bucatele de 2-3 cm (merge si piept, dar eu prefer pulpa dezosata si fara piele, ca e mai juicy la gatit)
  • 1 vanata mare, taiata in cubulete de 2-3 cm (pentru aspect eu am folosit o vanata caliope - de la Metro - cu coaja in dungi crem si mov deschis, dar merge orice vanata)
  • 2 shalote, tocate marunt (merge si ceapa rosie de apa, daca nu gasiti shalote)
  • 8 catei de usturoi, curatati si taiati in bucatele mici
  • 10 cm de ginger, curatat de coaja si taiat in cubulete mici
  • 2-3 fire de lemongrass (doar partea alba) curatate si tocate marunt 
  • coaja de la 2 limes (curatata subtire, doar partea verde, si apoi tocata marunt)
  • 1 mana de chives, tocat mediu (2-3 cm)
  • 1 mana de coriandru, tocat mediu
  • 2 maini de frunze de busuioc, tocate mediu (eu n-am gasit sambata, asa ca am facut fara)
  • 400ml lapte de cocos (1 cutie)
  • 1 borcan de green curry paste (de la Mega Image; se poate face si in casa daca insistati, dar e mai laborios si nu prea merita efortul, mai ales ca si in Thailanda se foloseste tot varianta ready made cam peste tot)
  • 2 linguri de zahar (alb sau brun)
  • 1 lingurita de sare
  • 2-3 linguri de fish sauce (de la Mega Image, se foloseste pe post de sare in bucataria Thai)
  • 100 ml de apa
  • 2 linguri de ulei vegetal (preferabil ulei de wok, de susan, dar merge si ulei normal, de gatit)
[nota: in general, la toate ingredientele se mai adauga si 2-3 pahare de prosecco pentru bucatar, ca e si el om :)]

Preparare (20 min + 20 min de pregatire)
  • se incinge wokul la foc mare pana este smoking hot (da, pana iese fum din el la propriu) si se adauga uleiul (atentie, stropeste!) si pasta de curry, care se perpeleste cam 2 minute (cand va incepe sa elibereze o minunatie de arome) amestecand permanent

  • se adauga bucatile de pui si se amesteca pana cand sunt acoperite bine de pasta de curry (cam 1 min)

  • se adauga lemongrassul, shalotele, usturoiul, gingerul, coaja de lime, sosul de peste, zaharul si sarea si se amesteca inca 1 min

  • se adauga vinetele, laptele de cocos si apa, se amesteca, apoi se reduce focul si se lasa cam 15 min (pana se face puiul cum trebuie, adica pana ajunge complet alb in interior)

  • la final se adauga chivesul, coriandrul si busuiocul, se amesteca bine, se ia de pe foc si se muta intr-un bol unde se lasa sa se odihneasca vreo 10 minute inainte de a fi servit (se poate servi si mai rece, peste orez fierbinte, deoarece aromele devin mai pregnante cand se raceste)

  • se serveste cu orez jasmine fiert sau gatit la aburi (eu am folosit o cutie - 4 pungute - de orez jasmine care se fierbe urmand instructiunile de pe cutie, fara sa fie desfacut din pungutele respective)


Enjoy!

8 comentarii:

  1. trust me, gustul e mult, mult mai yummi decat aspectul, asa ca fa-ti curaj si incearca sa-l gatesti, dupa care share with the group ce ti-a iesit :))

    RăspundețiȘtergere
  2. dar pe cand on the indian side of curry? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. in curand, ca mi-am luat material didactic de pe amazon :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ce sunt shalotele?
    oricum, o sa incerc weekend-ul asta, cu ceapa rosie... suna excelent reteta ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. shalota e un fel de ceapa asiatica, rosie si mai lunguiata. diferenta fata de ceapa rosie de apa pe care o stim noi si shalota este destul de mica (shalota e putin mai dulce) deci poti sa folosesti ceapa rosie ca subtitut fara probleme. however, daca treci pe la Mega Image poti sa gasesti si shalote adevarate. bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai toate ingredientele intr-adevar se gasesc unde spui tu. Dar am cauatat muuult si bine lemongrass si n-am gasit. Ajutooor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Lemongrass gasesti cu siguranta la Metro, la sectiunea de legume proaspete, exact in coltul din stanga spate, la marginea raftului pe care sunt pungile cu salata, ierburile (patrunje, busuioc, etc), ghimbirul, tulpinile de telina, anghinarea, etc.

    de obicei au la legatura (vreo 10-12 bucati legate cu elastic si cu eticheta de hartie) dar am vazut si varsate, la o cutie mare de carton din care iti pui in punga cate vrei. eu mi-am luat mai multa si o tin in congelator, intr-o punga sigilabila (doar partea de jos a tulpinii, curatata si taiata in 3 bucati de cca 5cm fiecare).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...