marți, 19 iunie 2012

CEI MAI BUNI COVRIGEI SARATI DIN LUME


Pentru ca tot suntem in plin sezon de fotbal si tot omul sta la meci cu o bere in fata si cu aerul conditionat pornit in freza, hai sa va dau cea mai tare reteta de covrigei sarati din lume, mai buni decat orice ati mancat voi pana acum, parol! :)

Reteta de fata este culeasa de la mama unei prietene de la Arad (saru' mana, doamna Mitzu! :)) si este absolut senzationala, gustul acestor covrigei fiind total diferit fata de ce se gaseste in comert, ducand un pic spre cascaval, desi nu au asa ceva in componenta.


Acum daca o sa va uitati la lista cu ingrediente, o sa observati ca ea incepe cu margarina (Rama, dar merge si cu alte marci), ceea ce pentru cei care ma cunosc poate parea usor ciudat, deoarece eu n-am mai cumparat sau consumat margarina de peste 20 de ani, pentru mine margarina fiind cumva personificarea a tot ceea ce e rau in industria alimentara in general.

Va dati seama, desigur, ca pentru a evita margarina am incercat sa gasesc tot felul de solutii de compromis (unt, untura, unt amestecat cu grasime vegetala nehidrogenata, etc) care sa duca la un rezultat cat de cat similar cu reteta originala, dar cu mana pe inima va spun ca niciuna dintre solutii nu s-a ridicat la nivelul retetei originale, asa ca am decis ca asta e, cand o sa vreau covrigei o sa folosesc margarina si apoi o sa fac vreo doua zile de penitente cu apa plata in loc de shpritz, ceea ce va doresc si voua :)

Si acum hai la treaba, ca incepe meciul si se incalzeste berea!

Ingrediente (pentru 2 tavi de covrigei)
- 500g margarina Rama
- 750g faina
- 75g drojdie proaspata (3 pachetele)
- 2 linguri de smantana
- 2 lingurite de sare
- 2 oua
- 50ml de lapte
- 1 lingurita de zahar
- optional: seminte de susan, chimen, mac, fleur de sel, fulgi de chili, etc pentru ornare

Preparare (30 min + 15 min de pregatire)
- porniti cuptorul la 200C (sa aiba timp sa se incinga bine cat timp formati covrigeii)
- dizolvati zaharul si drojdia proaspata in lapte, amestecand pana se lichefiaza complet
- taiati margarina in cubulete de cca 1cm, si apoi adaugati toate ingredientele in bolul mixerului (daca aveti) sau intr-un vas larg, cu peretii inalti (daca framantati manual)
- framantati cu mixerul sau manual pana ce obtineti un aluat compact si elastic (cca 5-6 min)
- daca doriti, in acest moment puteti diviza aluatul in mai multe portii, pentru a-l pastra la congelator (eu l-am tinut si cateva luni fara probleme, infasurat in folie de plastic alimentar; se dezgheata peste noapte in frigider)
- acoperiti doua tavi cu hartie de copt sau foaie de silicon (in cazul in care nu folositi tavi cu teflon)
- luati cate o bucatica de aluat cam de dimensiunea unei masline mai mari, rulati-o intre palme pana devine un sul de cca 9-10cm lungime, cam de grosimea unui creion, apoi aduceti capetele unul peste altul si asezati covrigelul format in tava, dupa care repetati pana terminati tot aluatul (pentru cine tine scorul, din ingredientele de mai sus mie imi ies doua tavi a cate 54 de covrigei pe tava, deci 108 in total :)) [NOTA: puteti face covrigeii si mai grosi in cazul in care doriti sa fie mai fragezi si pufosi; regula e cu cat mai subtiri si mai mici, cu atat mai crocanti]
- daca doriti, ungeti covrigeii cu putin ou batut, si apoi ornati-i cu seminte, dupa care bagati tavile la cuptor pentru cca 20min sau pana cand covrigeii sunt rumeniti frumos pe deasupra, fara sa se arda
- lasati-i sa se raceasca putin, apoi bucurati-va de gustul lor genial
Enjoy!

29 de comentarii:

  1. margarina? pe bune?
    poate data viitoare vrei sa incerci cu unt sau cel mult cu osanza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai tocmai asta e, ca am incercat cu de toate, si cu unt, si cu osanza, si cu unt amestecat cu grasime vegetala, dar spre surpriza mea, tot margarina a iesit cel mai bine dpdv gust...

      Ștergere
  2. Foarte faini si foarte practici zilele astea! :)
    Si mie imi plac covrigeii facuti in casa, sper sa imi iasa si astia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astia sunt fool proof, n-au cum sa nu-ti iasa :)

      Ștergere
    2. Astazi incerc! Mi-am procurat ieri toate semintele pe care le-am considerat potrivite, iar astazi sper sa ma pot lauda cu ei! :)

      Ștergere
  3. buna,am doua intrebari: laptele in care dizolvam zaharul si drojdia, trebuie sa fie caldut sau poate sa fie din frigider? Si apoi cele 2 oua se pun in compozitia cu faina si oul batut cu care se unge covrigul este al treilea ou folosit sau cum? Multumesc frumos,maine vreau sa ii fac si eu.
    Succes cu meciurile,pe mine astea nu ma pasioneaza deloc, dar covrigii ma tenteaza :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laptele trebuie sa fie la temperatura camerei sau usor caldut (nu fierbinte si nu din frigider). ungerea cobrigilor la final e optionala, deci daca vrei sa-i ungi, mai pui un ou :) (eu nu i-am uns niciodata)

      Ștergere
  4. Saru -mana D-na Mitzu ! :)
    Faini tare covrigii astia .
    Si doamne cata rabdare ai sa-i imbarligi asa .Parca ai sablon .:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se imbarliga extrem de simplu, doar aduci un capat peste celalalt, dar daca ti se pare complicat, ii poti lasa si bastonase, ca tot acelasi gust o sa-l aiba :)

      Ștergere
  5. Tava aia o vreau eu!!! :)) ca e prea cald sa ma apropii de cuptor, dar tare imi fac cu ochiul si papilele mele gustative imi dau un semnal de alarma :))

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa fie tare gustosi ,dar nu e prea multa drojdie?Ana!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Florin, de ceva vreme tot vroiam sa-ti scriu si eu, sa-ti multumesc pentru deliciile pe care ni le-mpartasesti cu generozitate.
    Am facut saptamana trecuta covrigeii aceia saratzi, o minune! Sotului mei i-au amintit de copilarie, bunica lui facea niste fursecuri de genul asta, gustul aluatului e identic.( cel putzin asa spune el). Acum cateva luni am gatit si piept de ratza cu sos de portocale (tot dupa reteta ta), si acela a iesit bestial.
    Cum noi locuim in Germania si nu de putine ori ne musca dorul de tara, orice preparat de pe meleagurile noastre este binevenit si "binegustat".
    Mersi inca o data si tine-o tot asa! :)

    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  8. Se pot face si cu faina integrala?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma intreb eu oare nu se poate folosi crema de branza cu putin unt in loc de margarina? Eu am incercat o gramada de retete cu Philadelphia si au iesit delicioase. Eu nu am voie sa mananc prea multe grasimi si de aceea intreb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca grasimea are un rol important in textura si in gustul aluatului, dar poti incerca si cu crema de branza sa vezi daca merge (eu inclin sa cred ca nu, dar incercarea moarte n-are). alternativ poti incerca cu ulei de masline, dar trebuie sa ajustezi cantitatea

      Ștergere
  10. Am facut covrigeii dupa reteta ta,doar ca am mai adaugat in aluat susan si faina folosita este faina spelta integrala.
    Au iesit o nebunie.
    faina spelta o cumpar de la drogheria "dm" si numele german este : Dinkel Vollkorn Mehl.
    Se fac repede si sunt deliciosi.
    Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara
    As vrea si eu sa incerc minunatiile astea - multumim pentru reteta !
    Am o nelamurire - nu trebuie lasat aluatul la dospit ?
    Multumesc
    Isa

    RăspundețiȘtergere
  12. no, asta musai trebe incercata. Acum intrebarea e ...raman la fel de buni si crocanti daca ii pastrezi mai multe zile, sau nu au ramas cat sa povesteasca experienta dupa :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic sa-i faci si vezi tu daca-ti mai raman cateva zile sau nu :))

      Ștergere
  13. Mie imi plac foarte mult covrigeii , iar aceasta reteta pe care chiar am reusit sa o fac foarte usor(sunt barbat), este foarte buna. Covrigeii mi-au placut mai mult cei foarte subtiri cu chimen ,care dupa coacere sunt crocantosi . Concluzie : reteta foarte buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce iti ceri scuze ca esti barbat? mai toti marii chefs sunt barbati :)

      Ștergere
    2. Sefi, ca sefi....dar nu toti asa chipesi ca tine ...! ;)

      Ștergere
  14. Ce minunat și simplu, care a adus bucurie și fericire în viața mea după ce am văzut o postare despre cum a ajutat o doamnă numită Rebecca, am decis să-l contactez pentru ajutor atunci când i-am spus că Dumnezeu l-a trimis pe om DR.WEALTHY pe felul în care amantul meu m-a părăsit timp de 8 luni fără să mă sune sau să mă trimită prin mesaje text, când am împărtășit trista mea experiență cu DR. WEALTHY, a spus că totul va fi în regulă în 5 zile, aș fi, sunt sigur că ceea ce spune acest bărbat este real, așa că am decis să încerc și ceea ce m-a surprins cel mai mult la început, mă gândeam, de asemenea, că nu este real Am învățat că era ca alții care vor veni și vor adăuga durere durerii oamenilor, neștiind acolo sentimente, ci pentru a face un prost din tine, dar acest mare om DR. WEALTHY nu este niciodată așa că a lui este pentru totdeauna și îi face pe oameni să fie fericiți cu cel pe care îl iubesc, sunt atât de fericit, chiar înainte de cele 3 zile tocmai am primit un telefon de la un bărbat care m-a părăsit timp de 8 luni, spunând că îmi pare rău și că vrea să mă întorc la viața lui, am fost atât de fericit, El m-a invitat la o cină, ceea ce am vrut să spun acolo, am vorbit amândoi și a spus că vrea să demonstreze că nu mă va părăsi niciodată pentru nicio altă doamnă pe care m-a logodit și De asemenea, faceți-mă să am acces la tot contul său. SĂNĂTOS un bărbat care mi-a adus bucurie în viața mea, vă rog prieteni care au nevoie de ajutor, aș sfătui și jur că dr. Dr. WEALTHY este omul potrivit și nu acei falși care sunt online pentru a face bani și nu pentru a ajuta aici este DR. E-mailul privat al lui WEALTHY. wealthylovespell@gmail.com whatsApp numărul +2348105150446.

    RăspundețiȘtergere
  15. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...