miercuri, 16 mai 2012

TAGINE DE VARA CU MIEL, LEGUME SI MENTA


Deoarece a trecut ceva vreme de la ultima reteta de tagine postata, m-am gandit ca n-ar fi o idee tocmai rea sa scot din nou la lumina elegantul meu vas tagine Emile Henry si sa prestez o reteta oarecum de sezon si in acelasi timp usor diferita de retetele de tagine clasice, care in marea lor majoritate contin ingrediente dulci (miere, curmale, gutui, caise, prune uscate, etc) si spicy (in principal harissa, dar si scortisoara, ghimbir, etc).

Pana sa va spun exact despre ce e vorba in aceasta reteta, va invit sa aruncati mai intai un ochi pe acest post, in care am povestit mai pe larg despre tagine, atat despre vasul specific cat si despre metoda de gatit (ambele purtand acelasi nume). De asemenea, repet sfatul calduros de a achizitiona cat mai curand un vas tagine, daca nu pentru voi, atunci macar drept cadou pentru cineva pasionat de gatit, deoarece va garantez ca acest cadou va impresiona la maxim destinatarul (eu unul cred ca am facut cadou vreo 3-4 vase tagine Emile Henry de la Kitchen Shop in ultimii doi ani).


Revenind la reteta noastra, aceasta este, asa cum va spuneam mai sus, oarecum atipica pentru bucataria marocana, aromele fiind mai subtile si mai putin extreme (pentru gustul nostru, cel putin), dar cu toate astea rezultatul este absolut genial. Aceasta reteta de tagine foloseste legume de sezon (dovlecei, rosii si ardei) si, desi are la baza carnea de miel, este cat se poate de light si "de vara", exact cum ii spune numele. De asemenea, ea se face extrem de usor (simplificand putin, practic pui ingredientele in tagine, pui capacul si gata!) si de rapid (mie mi-a luat vreo doua ore cu tot cu dezghetatul cotletelor de miel si fuga la piata dupa legume).

Ca fapt divers, gustul acestui tagine ma duce cu gandul la bucataria din sudul Frantei, mai precis spre un ratatouille in care cimbrul a fost inlocuit de menta, coriandru si chimion (deh, chiar daca e o reteta marocana lejera, nu se poate fara un mix serios de condimente :)). In fine, vreau doar sa va mai spun ca bucatile de carne de miel din acest tagine devin atat de fragede incat se desprind de pe os cand incerci sa le transferi in farfurie si apoi efectiv se topesc in gura.

Ingrediente (pt 4-6 portii)
- cca 800g cotlet de miel (2 racks, cu tot cu oase, taiate in bucati individuale) sau pulpa (taiata in bucati de cca 3-4cm)
- 2-3 linguri de pasta de ghimbir cu usturoi (se gaseste ca atare pe la magazinele cu raion de produse exotice, insa se poate prepara si acasa, amestecand cca 25g de ghimbir proaspat dat pe razatoare cu 3-4 catei de usturoi zdrobiti si cu putina apa sau ulei)
- 1 lingurita seminte de coriandru
- 1 lingurita seminte de chimion [atentie: NU chimen romanesc (caraway in engleza)!!! chimionul (cumin in engleza) se gaseste la bacaniile arabesti, la Bacania Veche, la Ki-Life, la Plafar, etc]
- 1 lingurita menta uscata
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 50g de unt sau ghee (il gasiti la mai toate magazinele cu produse naturiste, la bacaniile arabesti, precum si la Bacania Veche sau Ki-Life)
- 1 ceapa mare, curatata si taiata nu foarte marunt
- 3-4 rosii, curatate de pielita (se cresteaza cu un cutit ascutit, se oparesc 1-2 min in apa fiarta si apoi se curata foarte usor) si de seminte, si taiate in bucati
- 2 dovlecei medii, taiati in felii diagonale de cca 1.5cm grosime
- 1-2 ardei rosii, curatati si taiati in felii (eu am folosit ardei capia)
- 1 legatura de patrunjel proaspat
- 1 legatura mica de menta proaspata (cam o mana de frunze)
- sare si piper
- optional: couscous (se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj) si sferturi de lamaie pentru servit

Preparare (cca 75 min + 15 min de pregatire)
- pregatiti pasta de ghimbir si usturoi (in caz ca nu o aveti deja pregatita sau cumparata de-a gata de la magazin)
- incalziti baza vasului tagine, adaugati untul si uleiul de masline si asteptati pana se retrage putin spuma (daca folositi ghee nu veti avea aceasta problema)
- adaugati ceapa, menta uscata, chimionul, coriandrul si pasta de ghimbir cu usturoi si caliti-le putin, cat sa inceapa sa iasa aromele din ele
- cand ceapa se inmoaie putin (cca 3-4 min), adaugati bucatile de miel si completati cu apa pana se acopera complet baza vasului tagine iar bucatile de miel sunt aproape acoperite (cca 500ml intr-un tagine de 32cm)
- aduceti la fierbere, apoi reduceti focul la minim, acoperiti vasul tagine cu capacul conic si lasati sa clocoteasca usor cca 1 ora (sau pana cand mielul este gatit si fraged)
- asezonati cu sare si piper dupa gust, adaugati rosiile, dovleceii si ardeii si mai lasati inca 15 min (sau pana ce legumele sunt gatite, dar inca usor crocante, nu moi si flescaite)
- amestecati jumatate din menta si patrunjelul proaspat tocate in tagine, iar restul presarati-l pe deasupra, pentru decor
- serviti imediat cu sferturi de lamaie si cu paine de casa cu coaja groasa, cu cartofi noi sau cu un couscous proaspat facut si o salata verde.
Enjoy!

[acest post este realizat cu sprijinul Kitchen Shop]

17 comentarii:

  1. Really cool vasul tau!!
    Imbietor rau de tot preparatul!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vasul meu poate fi si al tau din doua clickuri si un card :))

      Ștergere
    2. Mai am de asteptat un pic
      Livrari in strainatate
      Momentan nu se pot face livrari in afara Romaniei. Va rugam reveniti, deoarece in curand acest serviciu va fi disponibil. Multumim.

      Ștergere
    3. poti incerca pe Amazon atunci :)

      Ștergere
  2. Ah, m-ai rupt... anul asta inca n-am mancat miel :(
    Arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce vas minunat , cred ca a iesit super !..eu nu mananc miel , dar legumele le vreau !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de curiozitate, nu mananci miel din principiu, ca e mic si simpatic, sau ca nu iti place gustul? :)

      Ștergere
  4. welcome back! recunosc ca nu am mai scos de mult de la naftalina vasul de tagine...maybe it's time :) arata super mielu asta

    RăspundețiȘtergere
  5. Preparatul imi lasa gura apa iar vasul ma inspira pentru alte calatorii.

    RăspundețiȘtergere
  6. De unde cumperi miel? Ai vreun magazin de incredere cu carne proaspata ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara,ma intereseaza daca vasul tajine pe care il aveti este prevazut cu un mic orificiu in capac.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred cu tărie că împărtășirea asta cu voi, băieți, va fi de ajutor.
    Treceam printr-o „despărțire” dificilă, probabil acum 2 luni și mi-am dorit înapoi fostul meu, am încercat tot ce am putut, dar nu am putut-o recâștiga până când un prieten de-al meu mi-a prezentat un vrăjitor grozav online numit Dr Jasper, de fapt. Nu am vrut niciodată s-o contactez, dar din păcate am făcut-o din cauza dragostei puternice pe care o aveam pentru fosta mea. acest mare vrăjitor mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, eram atât de curioasă pentru că mi-a spus că fosta mea mă va suna în trei zile.
    Am fost atât de surprinsă două zile mai târziu, fostul meu, care s-a despărțit de mine și nu a vrut să mă vadă sau să vorbească niciodată cu mine, m-a sunat spunându-i că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, ar trebui să o iert, a mai spus că a fost o greșeală uriașă și că ea mă iubește cu adevărat și vrea să o luăm de la capăt... Îmi împărtășesc această mărturie pentru că marele vrăjitor m-a instruit să fac acest lucru în semn de apreciere și pentru ca întreaga lume să știe cât de rapid și de puternic funcționează vraja lui. contactează-l pe Dr. Jasper pe Gmail, ea este cea mai bună: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...