luni, 11 aprilie 2011

CRISPY DUCK A LA DRAGONUL ROSU, METODA ULTRA RAPIDA

Acum ca m-am intors din vacanta si mi-am revenit (relativ) dupa jetlag, urmeaza sa recuperam din urma povestile cu care v-am ramas dator, dar deoarece acestea sunt in mare parte legate de calatorii (Zurich, Londra, Bali, etc), fie ele si preponderent culinare, m-am gandit ca inainte de a povesti despre chestii de peste mari si tari, n-ar strica o reteta rapida si incredibil de gustoasa, asa ca in cele ce urmeaza luati de va bucurati de o rata crocanta a la Dragonul Rosu, unde am ajuns sambata in cautare de kecap manis (sos de soia dulce, pentru retetele indoneziene ce vor urma) si m-am intors cu un portbagaj plin de multe alte chestii delicioase, despre care probabil ca o sa va povestesc intr-un post separat. :)

Asa dar, fara sa mai pierdem vremea cu introducerea, ca e primavara deja si poate vreti sa va plimbati prin parc in loc sa stati cu ochiul lipit de calculator, iata si cei patru pasi care va despart de cea mai delicioasa rata crocanta pe care ati mancat-o vreodata.

Pasul 1: 
- dati o fuga pana la Dragonul Rosu (atentie ca se inchide la 14:00, chinezii sunt matinali rau) si cumparati de la bacania chinezeasca (cea de la etajul 1 al pavilionului 1, cel cu geamuri, aflat in prima jumatate a complexului, pe dreapta, vizavi de complexul modern care se vede peste linia de tren) o punga de rata dezosata, pre-rumenita cu arome chinezesti si apoi congelata (48 lei punga de 650g, care contine doua jumatati dezosate de rata rumenita)


Pasul 2: 
- lasati rata la dezghetat in apa calda (cca 30-45 min) si apoi scoateti-o din punga si taiati in 5-6 bucati fiecare jumatate (nu aruncati pielea care se desprinde de carne, ci taiati-o si pe ea)
Pasul 3:
- prajiti bucatile in baie de ulei fierbinte pana se rumenesc bine iar pielea devine crocanta (cca 4-5 min in ture de cat e 4-5 bucati, sa nu se raceasca prea tare uleiul)
[NOTA: da, ati citit bine, deep frying! n-o luati la fuga ca nu e bau-bau, ci doar o metoda de preparare care daca nu este abuzata e la fel de ok pentru sanatate si kilograme ca oricare alta, plus ca orice fried fat nu se compara cu nimic ca gust :))]
Pasul 4: 
- scoateti bucatile de rata crocanta pe niste servetele de hartie sa se scurga putin de ulei, si apoi serviti-le fierbinti (sau reci, ca sunt la fel de bune) cu sos hoisin, pe care-l gasiti tot acolo, la bacanie
Enjoy!

30 de comentarii:

  1. iar gustul e si mai spectaculos, deoarece rata e rumenita cu anason, ghimbir, scortisoara, five spices si piper de Sichuan :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce fel de ulei ai utilizat Florin,dragă?Măsline,floarea soarelui sau o merge mai bine untura de rață,ce zici?
    PS Arată exceptional, mai bine decât la orice restaurant chinezesc autohton.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan, in cazul de fata am utilizat ulei de palmier, ca se comporta foarte bine la deep frying si nici n-are gust. uleiul de masline nu e indicat pt deep frying, iar de untura de rata ar fi pacat s-o arzi asa, in cantitati industriale :))

    cat despre restaurantele chinezesti de la noi, eu n-am vazut inca unul sa aiba crispy duck, asta ca sa nu mai vorbim de Pekin duck :)

    RăspundețiȘtergere
  4. oare rate intregi, romanesti, nu gasim undeva de cumparat? nu aduc taranii prin piete?

    in weekend cred ca o sa bag si eu un dragon:)

    RăspundețiȘtergere
  5. eu unul n-am vazut, da' nu prea ma mira, deoarece nic fructe sau legume romanesti n-am prea mai vazut lately prin pietele nostre, zici ca toti taranii aia isi iau fructele de la carrefour... :)

    in alta ordine de idei, daca tot calaresti dragonul in weekend, poate-mi mai iei si mie vreo doua-trei rate din astea, sa le am pe stoc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. rate intregi, unguresti :), sunt la metro. neafumate, ne-nimic. congelate. ma intrebam daca sa-mi mai fie frica de chestiile de la Dragonul Rosu. aveam asa, un feeling, ca risc sa gasesc inauntru bucatele de azbest si eventual ceva metale grele :)

    RăspundețiȘtergere
  7. pe alea unguresti le stim cu totii si le abuzam corespunzator de cand au aparut, dar Madalin se referea la macanitoare autohtone, stii tu, branza, barza, viezure, manz, ratza... :))

    cat despre produsele de la Dragon, don't worry, chiar azi am vazut al Ki- Life o gramada luate chiar de acolo (sau de la acelasi importator), doar preturile difereau putin :)

    RăspundețiȘtergere
  8. adica sunt cu azbest si metale grele naturiste? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. nu cred, poate doar cu glutamat de sodiu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. florin, daca ma duc, iti iau(adica daca nu plec din oras in weekend).

    mai nou am redescoperit piata rahova unde gasesc frecvent legume, oua, branza, lapte - toate autohtone si la preturi foooarte bune, insa n-au conditii de comercializat carne proaspata.

    in piata ad-hoc din fata academiei militare pieptul de rata afumat (rata autohtona) ajunge la un pret obsecen: 90 de lei/kg.

    nici hranita cu metale pretioasa(nu grele :))) n-ar trebui sa coste atat.

    RăspundețiȘtergere
  11. da, am luat si eu piept de rata din ala si apoi am zis ca mai bine investesc intr-o afumatoare, ca ies mai ieftin, isi scoate banii din doua - trei ture de afumat :))

    RăspundețiȘtergere
  12. intrebarea ramane: de unde luam rata? :))

    RăspundețiȘtergere
  13. de la Metro, unguresti sau bulgaresti :)

    RăspundețiȘtergere
  14. acu' cand redescopar culoarea galbena a oualelor de tara si gustul branzei de oaie cu ridichii romanesti parca nu-mi mai arde de metro :D

    ar mai fi de incercat la obor. daca e cineva pe receptie.....

    RăspundețiȘtergere
  15. la Obor au tot rate din astea unguresti

    RăspundețiȘtergere
  16. Fenomen rata aia prajita. Am sa o bat (la cap) pe nevasta-mea pana ma asteapta si pe mine cu asa ceva. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  17. repet ce am zis si pe alt post: Billa Barbu Vacarescu, refacuta si impresionanta, ratuste proaspete romanesti, ieri erau de alaltaieri asasinate. Ca la 2 kile bucata, 19.99 kilu.
    Daca tot sunteti acolo traversati si la kaufland unde au rosii uscate, marinate in ulei cu usturoi si seminte, la numai ~45 lei kilu (!!!) la "varsate" linga masline. Si ardei umpluti cu brinza, tot in ulei, la ~65 kilu. Nu se stie cind e buni ... iar chiflele cu seminte de ceapa sint cele mai civilizate din supermarketurile bucurestene.
    Tot acolo, a se vedea carnea bulgareasca afumata, la vid, cam 20 kilu. Sint bucati si grase, insa gustul e neasteptat de civilizat !

    RăspundețiȘtergere
  18. note suplimentare: un oarecare ratoi afumat crocant am mincat la "little dragon", o bomba minuscula de la HoShiMin (intrarea pe Drumul Taberei). Gustul bunisor ... Dar acolo am gasit un pui de gindacel odata in limonada, nu mai ma prind aia ...
    Despre rata crocanta, ramine ca standard pentru mine ceea ce am consumat in Beijing, invitat fiind de un bun prieten la un restaurant pentru chinezi (nu turisti) considerat de lux acolo. Dedicat cultului ratei. Cu cuptoare speciale in care gateau pe loc, la vedere. Alegeai o rata in viu (!!!) si in circa 2 ore mincai de la ea, pe rind, printre alte bunatati: supa, 3 feluri de preparare ( lacuit dulce, crocant, afumat), iar la sfarist iti dadea "leftovers" la pachet: supa si carne. a fost incorect de bun, raman marcat pe viata.
    https://picasaweb.google.com/Vlad.christian.popescu/2009_07_China_HongKong_Macao#5504598204017827074

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari pt abnegatia de a praji :-)! Eu, spre rusinea mea, am oroare de mirosul ala, insa imi place rau gustul. Still, decongelarea in apa calda nu prea e recomandabila; cica se pierd cu totjl nutrientii...

    RăspundețiȘtergere
  20. ia vezi, e acelasi restaurantunde s-a dus si Heston Blumenthal sa vada cum se face Pekin Duck la mama ei acasa? :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Nushcu, se poate dezgheta si in apa rece sau peste noapte, in frigider, dar cine n-are timp sau sta mai rau cu planificarea ramane cu apa calda :)) (btw, you can find someone to deep fry for you :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Florin, nu, ala din film e un fel de Unirea shopping center al ratzei :) e un restaurant de 7 etaje, unde practic se prepara industrial ratza. da, un restaurant-industrial ... chiar aveam o idee asemanatoare acum citiva ani cind un mall (liberty) zacea in paragina: o Mititerie Nationala pe 3 etaje, cu diverse feluri de preparat micii (gratar, prajiti, garnita), cu shashlik si kebab si cu diverse tocaturi si amestecuri, cu side-dishes variate: cartofi prajiti, copti, orezuri, humus, mushtaruri variate ... soiuri si soiuri de bere, braga si cvas ... si cu locuri de distractie cu tineri imbracati in costum de mititel care se lupta cu scobitorile ... ma rog, ceva care sa permita dezvoltarea economiei pe orizontala (carmangerii, dijonarii, chestii ...) :) Oare ar fi mers ?
    ---
    restaurantul unde am mers eu era de maxim 100 persoane si avea cuptoarele la vedere si ratele in viu.

    RăspundețiȘtergere
  23. Wow! Cred ca am sa killaresc una din ratele mamei din gradina pana ma intorc la Bucuresti sa ajung la Dragonul Rosu. :)
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  24. imaginile nu-s de natura sa imbie la degustare , ba dimpotriva .

    RăspundețiȘtergere
  25. Marule, daca rata deep fried nu-ti trezeste sentimente pozitive, atunci te suspectez a fi vegana :))

    RăspundețiȘtergere
  26. vlad, merci de pont. o sa verific la billa. restul chestiilor din kaufland imi sunt familiare pt ca am unul langa casa.

    RăspundețiȘtergere
  27. o sa fac alergie la rata asta... pfffffff... hai cu povestile alea mai noi! (dar te rog abtine-te de la comentarii despre rubarba :)))))) )

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce se mai aude de retetele cu 'kecap manis'? :-)

    RăspundețiȘtergere
  29. Martin, am facut niste nasi goreng dar nu cred ca am apucat sa-l pozez, asa ca probabil va trebui sa repet povestea once again :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...