joi, 16 decembrie 2010

PEANUT BUTTER FUDGE

Problema principala cu acest fudge este ca nu are un echivalent in limba romana, definitia oficiala din dictionar (adoptata inclusiv de Google Translate) fiind aceea de "prostii" :)), noroc insa cu Wikipedia, care ne invata ca fudge-ul este o ruda apropiata a fondantului si a caramelului, diferenta fiind data de gradul de hidratare si temperatura la care este incalzit (un fudge are continut de apa mai mare, venind imediat dupa sirop in fazele zaharului).

Acestea fiind zise, pentru conformitate trebuie sa mentionez ca reteta de fata nu este exact un fudge by the book (adica nu presupune un sirop de zahar cu lapte sau unt incalzit pana la 112-115C, cand ajunge in faza soft ball), acest fapt neimpiedicand insa rezultatul sa fie absolut delicios si foarte apropiat de un fudge adevarat (ca cel de la Harrods, de exemplu :)), atat ca gust cat si ca textura si consistenta.
Ca sa va faceti o idee mai buna, acest fudge este foarte asemanator cu ciocolata de casa, fiind destul de moale dar si sfaramicios in acelasi timp, cam ca o caramea din aceea soft, care se sfarama usor daca o strangi intre degete, cat despre gust (destul de apropiat de dulce de leche, dar, desigur, cu o puternica aroma de arahide) va garantez ca acesta va impresiona pe oricine va veti indura sa omeniti cu aceasta minunatie de desert.

Reteta de fata este luata tot de la Joy of Baking (genial site-ul asta, va spun...) si este atat de simplu de facut incat acum doua zile, cand am dat intamplator peste ea pe la 1 noaptea, am decis imediat ca e musai s-o fac atunci, pe loc, decizie usurata si de faptul ca prepararea efectiva nu dureaza mai mult de 5 minute cu totul (fara exagerare), dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci doar sa cititi randurile care urmeaza si sa va convingeti singuri.

Ingrediente (pt o tava de 20x20cm, din care ies 64 de bomboane bite size)
- 250g de unt de arahide (orice marca, doar sa fie versiunea creamy, nu chunky)
- 230g de unt normal (plus inca o lingurita de unt topit pentru uns tava)
- 450g de zahar pudra
- 1 varf de cutit de sare
- 1 lingurita de esenta de vanilie (eu am folosit 2 pliculete de esenta naturala de Bourbon vanilla de la Dr. Oetker)
- optional puteti pune si o lingurita de scortisoara (eu o sa pun cu siguranta data viitoare)

Preparare (5 min + 1-2 ore pentru racire, preferabil peste noapte)
- tapetati o tava de 20x20cm cu folie de aluminiu (sau cu hartie de copt) si ungeti-o cu o lingurita de unt topit
- intr-un bol termorezistent puneti untul de arahide, untul normal si sarea si bagati-le la microunde (la putere maxima) pentru cca 2 min (puteti folosi si un bain marie, dar procesul va dura mai mult, cam 8-10 min)
- scoateti bolul din cuptorul cu microunde, mai amestecati putin in el daca nu s-a topit complet untul, apoi adaugati esenta de vanilie si zaharul pudra, amestecand constant, incat acesta sa se incorporeze perfect, fara cocoloase (ca sa va fie mai usor, puneti zaharul progresiv si amestecati cu un tel de sarma sau cu un mixer electric setat pe viteza mica)
- turnati amestecul in tava tapetata cu folie unsa cu unt, acoperiti tava cu o alta folie de aluminiu si lasati-o la rece (in frigider sau afara, daca e suficient de frig) cam 1-2 ore, dar preferabil peste noapte, ca sa se solidifice bine
- dupa ce s-a intarit complet, scoateti fudge-ul (care acum va arata cam ca o tableta de ciocolata de cca 2cm grosime) din tava si taiati-l in cubulete egale, de cca 2.5x2.5cm (adica o grila de 8x8; aici va sfatuiesc sa udati cutitul cu apa fierbinte din cand in cand, sa nu se lipeasca fudge-ul de el)
- pastrati bomboanele de fudge la rece si impresionati-va oaspetii cu acest desert senzational, care, va garantez, va fi cel putin la fel de bun ca si cum l-ati fi cumparat de la cofetarie.
Enjoy!

19 comentarii:

  1. Hah! Eu nu as da la nimeni :p All miiiine!

    RăspundețiȘtergere
  2. e cam dangeroasa treaba asta cu "all mine", ca una, doua te trezesti ca le-ai mancat pe toate in zece minute, si sa vezi atunci penitente la sala :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. @florin corect. d-aia nu fac eu dulciuri:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaahhh, tocmai le-am vazut si eu! si culmea, tot pe Joy of Baking! Numai ca ma gandeam ca-s cam bombe calorice si parca nu ma lasa sufletul sa fac, nu de alta, dar daca gust una cred ca nu ma mai opresc!:) Vazandu-le la tine...cred ca inclin balantza sa le fac :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea, pai sa ne sperie pe noi o bomba calorica? se poate? :)) btw, eu mai pregatesc o serie, dar de data asta pun si scortisoara in compozitie, plus niste arahide glazurate cu miere, cat sa iasa cate una pe bucata dupa ce le tai :))

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit pe undeva ca untul de arahide e foarte bun pentru a echilibra glicemia - asadar, nu ni se va urca zaharul ala la cap instantaneu. in schimb, se va lasa, din greu, in alte portiuni ale corpului. :) of, of, of, greu si cu dulciurile astea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar daca pun si niste migdale pisate in compozitie? sau nuci, tot pisate, bagate in prealabil putin la cuptor...?
    cat despre esenta, as inlocui-o bucuroasa cu niscaiva rom sau migdale...Vezi vreo reactie chimica nefireasca in intentiile mele?...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. pune ce-ti doreste inima, ca n-are cum sa fie de rau, zic... :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai..sa zicem La multi ani! in primul rand. Sper ca ati petrecut frumos.
    Cat despre fudge, l-am facut de Craciun..si chiar ca am pus tot ce mi-a dorit inima, adica si putin unt de migdale si niste migdale prajite si pisate...si niste rom..si niscaiva scortisoara. Din pacate, m-a luat febra amestecurilor si am pus si zahar brun...care, desi bagat la robot mai intai si pulverizat, tot n-a vrut sa se topeasca in compozitie. Si ce ne-au mai scrasnit maselele! Ce sa mai zic... pacat de gust ca era divin.

    RăspundețiȘtergere
  10. sa stii ca si zaharul pudra se mai simte putin, asa ca nu ma mira ca ti-a scrasnit in dinti ala brun :)

    RăspundețiȘtergere
  11. E prima oara cand fac o reteta de pe acest blog. Am gasit multe retete interesante aici, cred c-o sa mai revin.

    Insa, referitor la fudge, e asa satios, dupa 2 lingurite eu deja ma satur, se vede ca e reteta americana, multe grasimi si mult zahar :)

    RăspundețiȘtergere
  12. e criminal de bun , am incercat . ft ft bun yammy

    RăspundețiȘtergere
  13. Iti spun, e desoebit de usor de facut, si are un efect mortal, la mic si mare! Well done!

    RăspundețiȘtergere
  14. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei timp de peste 6 luni, toată speranța s-a pierdut. Am crezut că nu mă voi mai întâlni niciodată cu soțul meu pentru că m-a blocat pe toate rețelele de socializare pe care le puteam folosi pentru a ajunge la el. Acest lucru m-a lăsat trist și cu inima frântă până l-am întâlnit pe Dr. Dawn. Acum, i-am explicat totul și ea mi-a promis că totul va fi bine în 3 zile, spre surprinderea mea, soțul meu a sunat și a început să cerșească la 3 zile după vrajă, acum soțul meu s-a întors acasă și mă tratează foarte bine și noi trăiți fericiți împreună acum, contactați-o pentru ajutor:
    *dacă vrei celor dragi.
    *daca vrei sa ramai insarcinata.
    *dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *dacă vrei o putere spirituală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com {+2348032246310}

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...