luni, 6 decembrie 2010

CHOCOLATE CRINKLES, COOKIES DE CRACIUN

Acum ca ati aflat cum sta treaba cu celebrele deja alfajores cu dulce de leche, in cele ce urmeaza va voi povesti rapid si despre chocolate crinkles, celelalte cookies pe care le-am prestat la Bacania Veche weekendul trecut, dupa cum puteti vedea si in poza de mai jos, imprumutata de la Marius. (Nota: crinkles-urile din poza de mai jos nu sunt atat de albe cum ar fi trebuit deoarece cuptoarele lui Marius aveau ventilatia pornita permanent si mi-au cam suflat zaharul de pe ele :))
Aceste cookies sunt cat se poate de Christmasy ca look, cu frostingul de zahar pudra care arata ca zapada proaspat cazuta, asa ca va recomand calduros sa le includeti pe lista voastra de Christmas baking, deoarece se zvoneste ca ar fi si cookies-urile preferate de Mos Craciun, asa ca puteti si sa va mutati de pe lista de naughty pe cea de nice cu aceasta ocazie. :)

Evident, ca mai toate lucrurile facute de mine, si aceste cookies se fac foarte, dar foarte usor, cu conditia de a respecta intocmai pasii de mai jos (eu am trecut prin vreo 3 incercari pana sa ajung la varianta perfecta, asa ca please trust me)

Ingrediente (pt cca 32 de crinkles, dar puteti dubla cantitatile daca doriti mai multe)
- 50g de unt
- 225g ciocolata (preferabil amaruie, ca sa compenseze zaharul de la exterior)
- 100g zahar
- 2 oua mari
- 2 lingurite extras de vanilie (eu am folosit 2 pliculete de esenta naturala de vanilla bourbon Finesse de la Dr Oetker)
- 200g faina
- 1 varf de cutit de sare
- 1/2 pliculet praf de copt
- pentru glazurat: 100g zahar pudra si 50g zahar extra fin (eu am folosit Margaritar extra fin, din acela la cutie ca de suc natural, dar este si la punga de hartie galbena - cel normal are punga bleu)

NOTA: ca varianta la aceste crinkles clasice, puteti incerca sa folositi ciocolata alba in loc de ciocolata normala, si cacao amestecata cu zahar pudra pentru glazurat; astfel, veti obtine niste crinkles cu aspect de ciocolata la exterior si cu crapaturi prin care se va vedea miezul alb 

Preparare (1 ora + 2-3 ore de racire pentru aluat)
- rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o impreuna cu untul intr-un bain marie (un vas mai mic pus peste un vas mare cu apa fierbinte)
- cerneti faina impreuna cu sarea si praful de copt intr-un bol
- intr-un alt bol bateti (cu mixerul) ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si capata o consitstenta de crema groasa, alb-galbuie, care curge greu de pe mixer cand il ridicati (dureaza cam 8-10 min, asa ca fiti perseverenti)
- adaugati esenta de vanilie si ciocolata topita cu untul, apoi incorporati amestecul de faina putin cate putin, pana se omogenizeaza cum trebuie
- acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati-l la rece min 2-3 ore, dar prefabil peste noapte, sa se intareasca bine aluatul
- dupa ce s-a intarit aluatul, porniti cuptorul la 170C si lasati-l sa mearga cat timp formati cookies-urile (ca sa iasa treaba bine, este foarte important sa aveti cuptorul bine incins si crinkles-urile foarte reci)
- cu o lingurita luati atata aluat din bol cat sa formati o biluta cam cat o nuca mare, pe care o rotunjiti cu palmele cat se poate de reci (va sfatuiesc serios sa va spalati cu apa rece pe maini dupa fiecare 4-5 bilute formate)
- dupa ce ati terminat de modelat tot aluatul, asezati bilutele intr-o casoleta si lasati-le la rece inca vreo jumatate de ora, timp in care cuptorul se va incinge exact cat trebuie
- in paralel pregatiti doua tavi de copt si acoperiti-le cu pergament (am incercat si cu foaie de silcon pentru copt, insa rezultatele n-au fost chiar cum trebuie, nu stiu de ce, asa ca va sugerez calduros hartia)
- luati bilutele de aluat (care acum ar trebui sa fie din nou tari si reci), tavaliti-le mai intai prin zahar tos extra fin si apoi prin zahar pudra, cat sa se acopere complet (practic, sa fie albe, sa nu se mai vada ciocolata) si asezati-le pe tavi, cate 16 pe fiecare tava (4 randuri a cate 4 crinkles, pentru cine tine socoteala :))
- bagati-le la cuptor pentru cca 10-12 min, timp in care se vor inmuia si isi vor schimba forma din sfera in dom, iar din cauza ca vor creste destul de mult in volum vor aparea carpaturi in crusta de zahar, dandu-le astfel acel look inconfundabil
- scoateti-le din cuptor (atentie ca trebuie sa fie inca moi la mijloc, nu coapte pana se usuca, asa ca testati si voi incepand cu 8 min, ca timpul depinde de la un cuptor la altul), lasati-le sa se raceasca putin (atentie, eu le-am scos prina data afara pe terasa, unde din cauza frigului si a umezelii s-au turtit si s-au inmuiat, deci tineti-le in casa) si apoi bucurati-va de ele
Enjoy!  

25 de comentarii:

  1. Cu siguranta vreau sa fiu pe lista de "nice" a Mosului + ca cookies-urile astea arata demential, asa ca de Craciun le incerc neaparat! Thanks for sharing

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador chocolate crinkles,a fost una din primele retete pe care le-am postat.I-am repetat de sooooo many times,iar de sarbatori nu lipsesc de pe masa.Ale tale arata fantastic.U rock !

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc pentru aprecieri, Ana Maria! btw, si crinkles-urile tale arata foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. cam cate zile pot fi pastrate in air tight container? Sau trebuie consumate imediat? Sa stiu cum planific zilele de cooking pentru cadourile dulci... O seara buna

    RăspundețiȘtergere
  5. pai cam 2-3 zile maxim, caci dupa aia se usuca si nu mai sunt asa bune ca atunci cand sunt proaspete. sfatul meu e sa-ti pregtesti aluatul, sa-l faci bilute si sa le pui in pungi sigilabile undeva la rece, ca apoi le faci in max 20 de minute cand e nevoie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cate crinkles-uri din astea a trebuit sa manance familia ta pana ti-au iesit bine? :))
    ...saracii...

    RăspundețiȘtergere
  7. hahaha! nu le-a mancat nimeni din familie, ca pe alea moi (care aratau ca niste flește de fasole batuta aruncate pe tavan, ca sa ma intelegi mai bine :)))) le-am facut din nou bilute si le-am bagat inca o tura la cuptor, dupa care au iesit ok (si apoi le-am dus la birou colegilor, care le-au ras in no time :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ghici ce e la mine pe balcon la receeeee! E numai vina ta ca nu o sa slabesc in ritmul asta nici pana la pastele cailor. Abia astept sa pap. Miaaaam!

    RăspundețiȘtergere
  9. Aaaah, de unde stiu ca sunt gata. Le-am scos dupa 10 minute. Arata ca-n poza dar putin moi. God help us, am avut niste experiente nefericite cu snickerdoodles pe care le lasasem prea mult so acum mi-a fost teama sa nu fie prea tari. Vedem in vreo 10 minute :)

    RăspundețiȘtergere
  10. cand le-am facut, le-am botezat 'crapatzele moflicioase', asa au fost de bune. :) plus ca aspectul e de nota zece - pana si cei mai inraiti inamici ai dulciurilor au cedat.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Bianca: well, daca ti se par prea moi, mai lasa-le 1-2 min in plus si, btw, ai grija cu racitul pe balcon, ca e posibil sa se inmoaie de tot (eu asa am patit si de atunci le-am lasat la racit doar in casa)
    @Zana: la tine acasa exista inamici ai dulciurilor? :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte bune! Pana acum nu mai facusem decat oatmeal cookies cu miere si migdale, nuci, fructe uscate :) Mersi pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Erau la racitul intermediar, inainte de cuptor. Am citit pe blog ca nu trebuie racite pe terasa :D. In schimb le-am copt 10 minute, le-am scos, erau prea moi, m-am mai gandit putin, le-am mai bagat vreo 4 minute, am mancat din ele asa, si a doua zi le-am mai pus vreo 5 minute la cuptor. Eu banuiesc al meu cuptor ca isi cam bate joc de mine, mereu la retetele cu temperaturi mai mici (170, 180 de grade) se intampla lucruri dubioase. Cred ca trebuie sa stick to 200 degrees.

    Am facut un batch si am pus 2/3 la congelator si 1/3 le-am copt. Asa vom avea crinkles whenever we fancy :D Si abia astept sa testez si varianta alb la interior, maro la exterior :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Bianca, cel mai bine ar fi sa-ti testezi cuptorul cu un termometru din ala digital cu sonda independenta, legata cu fir metalic de cca 1m

    RăspundețiȘtergere
  15. Ar trebui. Dar pana gasesc eu din ala, ne mutam. Si o sa fie alt cuptor, alta nebunie...ma intreb daca sa scot vreo 3 cookies sa-i bag la cuptor. To eat or not to eat... :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Par delicioase si cu siguranta le voi incerca si eu, insa am o dilema in legatura cu praful de copt. Eu de cand ma stiu, sting praful de copt cu zeama de lamaie. Vad ca tu nu ai stins si nu e prima reteta pe care o intalnesc asa. Sigur cresc? De obicei iau praf de copt de la Dr. Oetker... Stiu ca am patit la o negresa sa uit sa sting amoniacul si nu a crescut.. probabil nu`i acelasi lucru, insa tot mi`e teama sa`l pun direct din plic...

    Am facut de Craciun niste briose (btw, nu era foarte buna reteta pe cat a fost de laudata pe net..) in care trebuia pus praf.. si normal ca eu l`am stins :))

    Anyway, ca m`am intins cu vorba... help me with my problem? :)

    Thanks,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  18. Andreea, eu n-am stins niciodata praful de copt cu suc de lamaie si nici n-am gasit vreo reteta care sa ceara asta. Singura care aduce cat de cat cu ce spui tu e o reteta de blat de tort in care la final se pune o lingurita de bicarbonat stinsa intr-o lingurita de otet, dar eu folosesc retete preponderent anglo-saxone, din carti sau de pe net, si probabil ca la ei nu e cu stinsul :)

    RăspundețiȘtergere
  19. asadar, in seara asta ma apuc de aluat, maine am un sfant ion, si vreau sa le fac, le pun intr-un cookie-jar si ma prezint la sarbatorit.
    ce zici, merge? :-)
    apropos, am incercat mai multe dintre retetele tale, pe ale tale si pe ale laurei adamache le incerc de obicei.
    retetele sunt toate mult prea minunate.
    pe mine gatitul ma relaxeaza si imi face o deosebita placere. am inceput sa practic sportul asta de peste un an, si toti prietenii nostri se invita pe la noi aproape in fiecare weekend.
    o seara faina!
    io fug sa amestec in ceaunul cu mamaliga :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. Laura, ma bucur ca povestile mele culinare iti sunt de folos. Spor la treaba! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Am facut si eu prajiturile astea, dar nu mi-au iesit :(( nu stiu unde am gresit ca am respectat reteta pas cu pas; nu au crescut si nici nu s-au crapat asa, s-au intins ca niste turtite :(
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai probabil n-au fost suficient de reci cand le-ai bagat in cuptor si / sau praful de copt a fost vechi sau insuficient

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...