miercuri, 8 septembrie 2010

CHOCOLATE CHIP COOKIES CU UNT SARAT

Conform principiului "procrastinam, procrastinam, da' pana cand?" iata ca a venit vremea sa scriu din nou pe blog dupa o bine meritata pauza de vreo luna, timp in care am dat o tura culinara pe la Roma (courtesy of the lovely wife, cadou de ziua mea), o alta pe la Cluj (unde am imbinat pasiunea pentru Iron Maiden cu cea pentru bunatatile locului), am primit cadouri foarte, da' foarte dragute care mi-au facut mai usoara trecera de partea gresita a lui 35, am gatit prima oara cu trufe romanesti, primite fresh de la padure, am facut balmoș, pui indian si nenumarate gratare, si, desigur, am mai facut o groaza de inghetate, care mai de care mai reci si mai delicioase :))

Desigur ca o sa incerc sa va povestesc despre toate cele de mai sus (poate mai putin despre inghetatele alea, ca sa nu ma acuzati de manierism estival :)), dar pentru ca ati fost rabdatori cu lenea mea, pentru inceput vreau sa va omenesc virtual cu niste cookies absolut geniale, foarte usor de facut si degraba datatoare de orgasme culinare :)

Practic, aceste cookies sunt epitomia fursecului, cum ar spune englezu', iar pana acum standardul meu de calitate in materie era dat de chocolate chips cookie-urile de la Starbucks, dar de cand am dat peste reteta asta la prietenul Lebovitz pe site, mi-am schimbat brusc sistemul de referinta. Fata de retetele clasice de chocolate chip cookies, cea de fata are la baza untul sarat, unt care la noi se gaseste destul de rar, asa ca tot la sugestia lui Lebovitz am improvizat cu unt normal omenit cu fleur de sel, ceea ce va doresc si voua, deoarece acest tip de sare marina artizanala da un nou sens expresiei "ca sarea in bucate".


Ingrediente (pt 24 de cookies)
- 180g de faina
- 100g de alune si migdale, neprajite si curatate de coaja (cam o mana din fiecare, amestecate)
- 200g de ciocolata (eu am folosit ciocolata premium tip Horeca de la Metro, care este excelenta)
- 100g de zahar alb
- 110g de zahar brun
- 115g de unt (la temperatura camerei)
- 1 ou maricel (la temperatura camerei)
- 1/2 lingurita de praf de copt
- 1/2 lingurita de fleur de sel (gasiti la Oliviers & Co, la Ki-Life sau pe la delicaterii sau magazine naturiste online)
- 1/2 lingurita de esenta de vanilie

Preparare (30 min + 15 min de pregatire)
- pentru inceput, prajiti alunele si migdalele pt cca 10 min la cuptorul incalzit la 180-200C (daca aveti cuptor cu convectie, reduceti timpul cu 2-3 min) si lasati-le sa se raceasca pana pregatiti celelalte ingrediente
- in bolul mixerului (sau in orice bol mai mare) frecati untul cu zaharul, oul si esenta de vanilie pana obtineti o crema fluffy (nu insistati foarte tare, ca nu vreti sa faceti spuma de unt, ci doar o crema usor aerata)
- transferati crema intr-un bol mare si apoi incorporati faina (amestecata in prealabil cu praful de copt si cu sarea) amestecand cu o lingura de lemn pana obtineti o compozitie omogena
- adaugati ciocolata taiata grosier si mixul de alune si migdale, ciopartite si ele putin si amestecati pana se incorporeaza cum trebuie, dupa care acoperiti bolul cu folie si lasati-l la frigider min 2-3 ore, sa se intareasca
- preincalziti cuptorul la 180C, tapetati doua tavi de cuptor cu pergament sau cu foaie de silicon termorezistenta si incepeti sa formati fursecurile
- cu o lingura luati suficient aluat cat sa formati un guguloi de dimensiunile unei mingi de ping pong, masati-l pana se aseaza cuminte in forma de sfera (desi la inceput aluatul e cam bocna, untul se va topi putin de la caldura mainilor si guguloaiele vor deveni usor de format) si repetati miscarea pana ce rezolvati tot aluatul, care este suficient pentru exact 24 de guguloaie, cate 12 pe fiecare tava, 3 randuri a cate 4 guguloaie (asta ca sa nu ziceti ca nu fac full disclosure :))
- cu podul palmei presati fiecare guguloi pana se aplatizeaza, aranjand putin si eventualele alune razlete care ar incerca sa paraseasca incinta in timpul acestei manevre
- bagati tavile la cuptor pentru 10 min (la jumatatea perioadei rotiti tavile intre ele si in jurul propriei axe verticale, astfel incat fursecurile sa se coaca uniform)
- scoateti pe rand cate o tava si cu dosul unei spatule de lemn presati putin fiecare fursec in parte, pentru a le obtine cat mai plate si astfel mai consistente, mai chewy
- mai lasati tavile la cuptor inca 3-4 min, pana ce fursecurile se rumenesc usor pe deasupra, dupa care scoateti-le si lasati-le la racit cam 15-20 de min, de preferinta  afara, si asta nu neaparat din cauza temperaturii, ci mai ales a mirosului de hot cookies, care e atat de tentant incat riscati sa va ardeti la limba :))
- serviti cu moderatie, nu mai mult de doua cookies in acelasi timp, cate unul in fiecare mana :)
Enjoy!

29 de comentarii:

  1. ce fel de pergament este asta? nu am mai vazut...

    RăspundețiȘtergere
  2. pai nu e pergament ci foaie de silicon speciala pentru copt (gasesti la Metro, da' sunt mai mari decat o tava de-a noastra, sunt pe modelul american, asa ca daca iti iei doua foi din astea si le ajustezi cu foarfeca, poti acoperi cu ele perfect trei tavi de cuptor european)

    RăspundețiȘtergere
  3. and one more thing: foile astea sunt perfecte ca baza pentru lucrul cu aluatul, deoarece nu se lipeste nimic de ele chiar daca nu pui faina :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nenii de la NYT zic ca ideal e sa le lasi 36 de ore la frigider. Sa vedem cine rezista...but I'll give it a try.

    RăspundețiȘtergere
  5. welcome back. nice cookies :)

    ps auzi, nu scoti tu word verification ala ca ma dispera?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bianca: si Lebovitz zice sa le lasi overnight, da' iti spun eu ca dupa 3 ore sunt perfecte :)
    @Wine and Knives: daca-l scot, ne umplem de spam

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce vrei sa spui cu partea gresita a lui 35?banuiesc ca te referi la autobuzul 35 din cluj, nu?:D

    RăspundețiȘtergere
  8. eh, depinde de unde privesti, pentru ca presupun ca daca te uiti in sus, de pe la 20 si ceva, there is no good side of 35, iar daca te uiti in jos, de pe la 40 si ceva, there is no wrong side of 35. altfel, noi sa fim sanatosi! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca fiecare an nou e un motiv de multumire si poate de cercetare, de bilant...pana la urma nu suntem niciodata multumiti cu varsta pe care o avem, din pacate...deci, enjoy as much as you can(in sensul intelept al zicalei)si noi vom "savura" in continuare experientele tale culinare si introducerile captivante la acestea.:)

    RăspundețiȘtergere
  10. good to know ca mai citeste cineva introducerile in afara de mine cand le fac spellcheck :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata excelent!

    Citisem pe un blog de profil :) ca true cookies nu au praf de copt in compozitie ci numai bicarbonat de sodiu. Din cate vad Lebovitz tot bicarbonat de sodiu pune si probabil stiu ei ce stiu. Pana la urma ce ai pus?

    RăspundețiȘtergere
  12. well, am pus praf de copt, ca n-am avut bicarbonat de sodiu, da' next time promit ca incerc si cu bicarbonat, sa vedem daca sunt diferente majore :)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Crazymotherfucker
    Arata cam suspect turtele alea. Ce ai bagat in ele?

    RăspundețiȘtergere
  14. Tibi, vroiai sa zici crazymotherCOOKER, nu? :)) cat despre cookies, am bagat in ele exact ce am scris in reteta, nimic altceva

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai...La multi ani!...nu e niciodata tarziu pentru urari de bine, nu?
    Apropo de treizeci si ceva de "primaveri prinse in buchetul vietii", imi spunea diplomatic mai ieri o prietena, cu ochii pe noile mele contururi rotunjite de prea multe branzeturi frantuzesti de vacanta, ca de la treizeci si..ceva de ani, masinaria nu mai functioneaza la parametrii tineretii, ca trebuie sa am grija ce si cat mananc... bla bla-uri d-astea intelepte, deci plictisitoare. Asa ca....n-ai mata vreo idee de inlocuire a zaharurilor alea delicios-pacatoase din reteta de cookies? crezi ca merge cu miere? sau e aceeasi Marie cu alta palarie?

    RăspundețiȘtergere
  16. P.S. Imi spui si mie cum sa ies din..."anonimat"?

    RăspundețiȘtergere
  17. fain arata prajiturelele ! nu sunt adepta bicarbonatului de sodiu(asta-i moda americana).eu nu am observat diferente notabile intre bicarbonat si praf de copt(care el insusi contine bicarbonat),in afara de gust.iar moda romanesca de a stinge bicarbonatul cu zeama de lamaie ,pentu eliminarea gustului,e o prostie pentru ca asta elimina tocmai rolul lui de agent de crestere.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim: ca sa iesi din anonimat incearca sa-ti bagi datele (nume, email, website) sau dfoloseste contul de google cand lasi un comentariu; cat despre inlocuitorul zaharului din cookies, am o veste proasta, nu merge cu miere...
    @Pansy: data viitoare o sa incerc si eu cu bicarbonat sa vad daca e vreo diferenta

    RăspundețiȘtergere
  19. foaia de silicon e cea rosie, nu? sau e cu tot cu 'miezul' cel alb, care pare tesut?

    RăspundețiȘtergere
  20. mda, merci...se pare ca sunt "condamnata" sa mananc pacatoshenii "de dulce" (vai mie! :))) si sa...merg la sala? bleah!

    P.S. am iesit din anonimat, imi pare bine de cunostinta!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Zana: foaia e cu tot cu banda rosie, iar in partea alba, indeed, are la interior un fel de tesatura din fibra de sticla
    @Cris: well, alegerea e a ta, dar daca pui in balanta ca o ora pe bicicleta face cam cat 2 ciocolate, atunci poate ii mai dai o sansa mersului la sala :)

    RăspundețiȘtergere
  22. I-am facut. Cu nuci in loc de alune. Deliciosi! Mersi pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  23. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  24. 1. ce e fleur de sel?
    2. nu stiu daca ai gasit sau daca stii dar te intreb oricum. ai idee unde as putea sa gasesc faina de orez glutinos? imi trebuie pentru a prepara niste deserturi japoneze (mochi/daifuku) si imi trebuie faina asta speciala. asa ca daca stii pe unde este un magazin de produse chinezesti/japoneze in afara de ki-life, te rog eu frumos sa imi vinzi si mie pontul. merci frumos. Mihai

    http://teadvisor.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  25. fleur de sel este o sare de mare speciala, culeasa manual pe timpul refluxului, cand se cristalizeaza pe stanci. mai multe despre aceasta sare gasesti aici

    faina de orez (nu stiu daca glutinos) am vazut la Plafar acum cateva zile, dar ai putea sa mai incerci la magazinele chinezesti din Colentina, cel de la intersectia cu str Sportului sau cel din Dragonul Rosu, sau sa cauti pe la magazinele online bio-naturiste

    RăspundețiȘtergere
  26. Le-am facut in seara asta. O n-e-b-u-n-i-e!!! :)

    Am scos alunele si migdalele pt ca trebuie sa-i dau si copilului la scoala si trebuie sa fie peanut free samd din cauza celor cu alergii. Am pus unt sarat, eram in graba si le-am pus 20 de minute la congelator si le-am copt. Foarte faina reteta. O s-o repet pt ca la noi e musai sa fie si ceva dulce in casa asa ca prefer sa le fac eu decat sa le cumparam.

    Am o curiozitate. Ce unt folosesti? Ce marca?
    Anul asta am fost in Romania si untul obisnuit pe care scrie 82% grasime o e mizerie (ca alte cateva produse lactate, dar nu continui sa nu supar pe cineva, pt ca-i doar o constatare). Trebuia sa-l topesc pt reteta aceea si-n loc sa ramana un lichid galbui gros, s-a transformat intr-un zer. Desigur n-a mai iesit ce trebuia...

    Merci pt reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  27. eu am folosit unt La Dorna si s-a comportat perfect. la noi singurul unt sarat e La Motta de la President, dar care costa destul de mult pentru a-l baga la cookies, asa ca untul normal plus un mic pinch de fleur de sel au rezolvat problema pentru mine :) btw, in loc de nuts poti pune niste stafide sau niste crisps de orez expandat sfaramate usor :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Ok, merci, sa-i spun mamei sa aleaga la Dorna.
    Bune ideile, ia sa vad cum le valorific. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...