Peste toate acestea insa stau la loc de cinste niste tarte minunate numite pasteis de Belem, cumparate fierbinti de la patiseria de langa Manastirea Ieronimilor din Belem (acum o suburbie a Lisabonei), patiserie care le pregateste neintrerupt din 1837, respectand intocmai reteta calugarilor convertiti in patiseri dupa revolutia liberala din 1820, cand au ramas fara loc de munca dupa ce s-au inchis toate manastirile.
Aceste tarte (numite generic pasteis de nata, daca nu provin exact de la faimoasa patiserie din Belem) sunt pe cat de simple (un cosulet din foietaj umplut cu o crema de ou si rumenit la cuptor pana ce aluatul devine brun-auriu iar crema se caramelizeaza la suprafata) pe atat de spectaculoase ca gust, mai ales cand sunt mancate imediat ce sunt scoase din cuptor, presarate din belsug cu zahar pudra si scortisoara.
Multa vreme am trait cu impresia ca aceste tarte sunt imposibil de realizat acasa si ca iti trebuie cine stie ce echipamente sofisticate impreuna cu niste secrete de fabricatie transmise doar initiatilor, asa ca va dati seama ce mirare filosofica am trait atunci cand m-am intalnit cu celebrele pasteis la un click distanta, exact pe blogul Elenei, careia ii multumesc pe aceasta cale ca mi-a spulberat un mit si mi-a demonstrat cat de simpla e de fapt prepararea lor. Aceasta descoperire m-am motivat atat de tare incat le-am facut de doua ori in ultima saptamana (ceea ce va doresc si voua, btw :)) si le-am trecut lejer in topul deserturilor mele home made preferate.
Daca doriti sa testati aceste tarte inainte de a incerca sa le faceti voi acasa, aveti aceasta sansa la Cofetaria Lusitana de la Piata Victoriei (la parterul America House, acel office building de langa blocul BRD, vizavi de Spring Time) sau la Gala, delicateria portugheza din Piata Floreasca, unde sunt aduse proaspete in fiecare zi, tot de la Cofetaria Lusitana. However, ele se fac atat de simplu si de rapid acasa incat aveti sanse mai mari sa le terminati de pregatit intr-un timp mai scurt decat v-ar lua sa gasiti un loc de parcare la Piata Victoriei :)
Ingrediente (pentru 24 de tarte)
- 1 pachet de aluat de foietaj (eu am folosit Linco si Bella, cu rezultate similare; Bella mi s-a parut mai usor de utilizat, avand doua foi mai mici, fata o singura foaie mare la Linco)
- 2-3 lingurite de scortisoara [LATER EDIT: optional, ies la fel si fara, doar ca sunt mai usor de format]
Pentru crema [VERSIUNEA INITIALA]
- 400ml de lapte
- 200ml de smantana dulce, de frisca (eu am folosit Dorna)
- 4 galbenusuri de ou
- 1 baton de scortisoara
- coaja de la o lamaie
- esenta de vanilie (eu am folosit doua pliculete de Vanilla Bourbon de la Dr Oetker)
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri de faina
- 1 varf de cutit de sare
[LATER EDIT: intre timp am descoperit o alta versiune de crema, care este mult mai aproape de gustul original, dar care este si mult, mult mai dulce (500g zahar vs 3 linguri :)), asa ca daca doriti o crema mai dietetica, ramaneti la varianta initiala]
Pentru crema [VERSIUNEA IMBUNATATITA]
- 500ml de lapte
- 500g zahar
- 250ml apa
- 60g faina
- 1 baton de scortisoara
- coaja de la o lamaie (doar partea galbena, fara cea alba, care e amara)
- 7 galbenusuri de ou
- zahar pudra si scortisoara pentru servit
Preparare (40 min + 10 min de pregatire)
- dezghetati in prealabil aluatul, dar pastrati-l la rece pana-l folositi (cel mai bine e sa-l puneti seara in frigider, unde se va dezgheta pana a doua zi, dar va ramane rece)
Prepararea cremei - versiunea initiala (mai light)
- puneti toate ingredientele pentru crema intr-o cratita cu fund gros, amestecati-le bine cu un tel (cat sa nu ramana cocoloase de faina) si apoi puneti cratita la foc mic, amestecand permanent cu o spatula, (ca sa evitati sa se prinda de fundul si de lateralele cratitei) pret de vreo 6-7 min, pana ce mixtura se va ingrosa pana la consistenta unui pudding mai moale
- strecurati crema printr-o sita (sa scapati de eventualele cocoloase, de batonul de scortisoara si de coaja de lamaie), acoperiti-o cu folie de plastic lipita exact peste ea, ca sa nu se formeze crusta la suprafata si lasati-o la rece pana pregatiti aluatul
[LATER EDIT] Prepararea cremei - versiunea imbunatatita (mai aproape de cea originala din Belem)
- intr-un bol mic dizolvati faina in putin lapte si amestecati bine cu o furculita sa eliminati cocoloasele- turnati restul de lapte intr-o cratita impreuna cu batonul de scortisoara si cu coaja de lamaie, aduceti la punctul de fierbere (atentie sa nu va dea in foc spuma!) si adaugati imediat mixul de faina, amestecand bine (crema se va ingrosa aproape imediat), apoi mai lasati cratita putin (cateva secunde) pe foc, cat sa inceapa din nou sa fiarba crema, si luati-o imediat de pe aragaz
- intr-o alta cratita amestecati apa cu zaharul, puneti cratita pe foc pana cand incepe sa fiarba, lasati sa fiarba exact 3 min si apoi turnati siropul rezultat peste mixul de lapte cu faina, amestecand bine, sa se omogenizeze
- strecurati crema printr-o sita metalica, inlaturati coaja de lamaie, scortisoara si cocoloasele de faina din sita si lasati crema sa se raceasca complet
- bateti galbenusurile de ou si apoi amestecati-le in crema racita exact inainte de a umple tartele
- taiati fiecare foaie de aluat in doua (sau in patru, daca folositi Linco, cu o singura foaie mare), obtinand niste fasii de cca 15cm latime [LATER EDIT: la foaia Linco e mai eficient sa o rulezi pe lungime, si apoi sa o tai in 24 de segmente egale]
- presarati scortisoara peste fasiile de aluat (in reteta traditionala acest pas este optional) si apoi rulati-le intr-un sul destul de strans [LATER EDIT: am constatat ca aluatul se lucreaza mult mai bine fara scortisoara pe el, iar gustul este absolut identic, asa ca va recomand sa sariti acest pas]
- taiati fiecare sul in 6 bucati egale (va sfatuiesc sa lucrati pe rand cu cate doua fasii de aluat, pastrandu-le pe celelalte la rece, deoarece altfel se vor incalzi si vor deveni lipicioase) si apoi luati segmentele obtinute si presati-le intre palme pana se transforma in niste discuri de cca 10-12 cm diametru si apoi plasati-le intr-o tava de briose (preferabil cu 12 sloturi), impingand usor aluatul pe margini cat sa formeze niste cupe [LATER EDIT: cu degetele putin ude si fara scortisoara pe aluat treaba merge mult mai rapid]
- umpleti fiecare cupa cu cca 2 lingurite de crema (nu trebuie sa se umple pana sus deoarece crema se va umfla la cuptor)
- bagati tava in cuptorul preincalzit la maxim (cu ventilatia pornita, daca aveti) pentru cca 15-17 min (aici va trebui sa faceti niste incercari, deoarece fiecare cuptor e diferit si e posibil ca la voi sa se faca mai repede sau mai lent)
- in timpul coptului crema se va umfla iar tartele vor arata precum niste briose infoiate pe care vor aparea si niste zone maronii pe masura ce suprafata cremei se caramelizeaza (am incercat sa obtin niste zone caramelizate foarte inchise la culoare, aproape negre, precum cele de la Belem, insa cuptorul n-a vrut sa colaboreze pana la capat :))
- dupa ce s-au rumenit scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca putin in tava (cam 2-3 min), timp in care veti observa cum crema se va dezumfla si va colapsa in interior, acesta fiind de altfel modul traditional in care trebuie sa arate pasteis de nata
- presarati-le cu zahar pudra si scortisoara si serviti-le calde, in timp ce asteptati sa se rumeneasca la cuptor a doua serie :)
Enjoy!
Ooooof ce pofta mi-ai facut :)
RăspundețiȘtergereAm gustat si eu cele de la Belem, de vis.
O intrebare despre cuptorul tau: ce se vede in a 3-a poza (ori de sus ori de jos) pe fundul cuptorului ? Asa arata partea de jos a cuptorului, ca un gratar mai mare ? Are sistem de ala de curatare automata ? Ce marca de cuptor e ?
Hmm, legat de "cuptorul preincalzit la maxim" - adica la 240 G sau chiar mai sus ? Ca parca sunt cuptoare si cu 300G si nu stiu daca ar fi bine sa dai asa tare (parca temperatura aia se foloseste pentru auto-curatare) - sau ar fi ok chiar mai sus de 240 G ?
RăspundețiȘtergerece se vede in poza respectiva este grilajul cuptorului pe care sta tava de briose. cuptorul este un Zanussi simplu, fara autocuratare iar temperatura lui maxima e 240C
RăspundețiȘtergerenu numai ca m-ai facut sa visez la un mic dejun decadent cu minunatiile astea, dar m-ai facut sa visez si la vacanta :))
RăspundețiȘtergeregandurile de vacanta (inclusiv planificarea vacantelor viitoare, imaginare sau nu) sunt cel mai bun remediu antistres :) (cat despre micul dejun decadent, I know what you can do tomorrow morning :))
RăspundețiȘtergereAzi iau bilete pt Portugalia si Maroc la vara - will try the real thing - sunt foarte bucuroasa. Tre' sa ma instriesti mai pe larg despre tara ta de suflet ;)
RăspundețiȘtergereof course, dear, mai ales ca tocmai am avut o discutie extensiva pe tema asta cu Bianca pe Skype (ha! poate mergeti impreuna :)). btw, in Portigalia e musai sa mergi si la Porto :)
RăspundețiȘtergereFlorin, da' vad ca promovezi puternic Porto! :)
RăspundețiȘtergerePrajiturici d-astea am vazut pe la evenimente la Romexpo, le importa fetele de la Clate, habar n-aveam ca sint asa simplu de facut, o sa incerc si eu. Varianta dietetica, desigur. :D
Porto este un oras absolut mi-nu-nat, o sa vezi :)
RăspundețiȘtergereas face si eu chiar azi dar nu am forma pentru briose... bravo dl crazy mother cooker...esti f tare, ai mai castigat un fan cititor...
RăspundețiȘtergeremultumesc, orcine ai fi sub acest anonimat :))
RăspundețiȘtergereHa, ha, ha!! si se mai laudau calugarii de la Manastirea Ieronimilor ca reteta e secreta!:)))Nu stiau, sarmanii, ca romanii sunt asi in improvizatii:))
RăspundețiȘtergereDar...intr-adevar, Portugalia e minunata! Daca s-ar gasi toate ingredientele portugheze pe aici, am putea organiza o seara portugheza: mancare la cataplana, un vin de Porto, pasteis de Belem si, evident, Maritza - "Fado Curvo". Eu aduc cataplana, piri-piri si Maritza...de pasteis de ocupi tu. Hm?
ingrediente se gasesc si la Gala, delicateria portugheza de la Piata Floreasca; acolo au si vin de Porto, di de Madeira dar si vinho verde (cel roze e preferatul meu). cat despre ieronimi, in apararea lor pot spune ca mai e de lucrat pana sa obtii acasa o crema ca cea de la Belem, reteta de fata fiind un substitut acceptabil in lipsa retetei secrete :)
RăspundețiȘtergereTi-au iesit superb, trebuie neaparat sa le incerc si eu, pare foarte usor :)
RăspundețiȘtergereCrazy Mother, daca mai mergi in Portugalia, trebuie sa incerci purcelus de lapte si spumant in Mealhada. e un deliciu! Iti recomand restaurantul Pedro dos Leitões.
RăspundețiȘtergereyammy, am vazut la jamie oliver ceva asemanator :)In seria lui de "30 minutes" El pusese si caramel deasupra.
RăspundețiȘtergeresweet
Portugalia ftw
de cand imi tot fac vant sa produc niste d'astea ... acum m-ai ambitionat! :)
RăspundețiȘtergere@Ioana-Laura: thanx si spor la treaba, sunt foarte usor de facut, don't worry :))
RăspundețiȘtergere@rox206: s-a notat :)
@betty: true, Portugalia rulz :))
@zana: pictures or it didn't happen :))
La fix postul asta, din greseala am aterizat azi pe blogul tau!
RăspundețiȘtergereAm si eu cateva intrebari off topic (sper sa nu te deranjeze) ....
Plec intr-o saptamana in Portugalia (5 zile) ...
1. Ce ar trebui sa mananc din bucataria lor si unde?
2. Ai ceva recomandari de must See (ceva ce nu vede/stie toata lumea ) :)))
Ps: reteta asta pare delicioasa
Multumesc anticipat
well, depinde unde te duci, atat ca vazut cat si ca degustat :))
RăspundețiȘtergerear fi foarte mult de povestit pornind de la intrebarile tale, dar pe scurt, daca mergi in Lisabona, atunci musai sa ajungi la Belem (unde vei gusta si tartele in versiunea originala), in Alfama si in Bairro Alto, plus niste day trips la Cascais, Sintra sau Evora (desi daca stai doar 5 zile, atunci poate doar Cascaisul merita trecut pe lista). anyway, da-mi un mail si iti mai dau niste sugestii
aliceee_traveler@yahoo.com
RăspundețiȘtergereNu sunt genul care sa zabovesc intr-un loc (merg singura deci voi fi concentrata pe descoperit ).
Ma gandeam 2 zile Lisabona, dupa-mesele/serile Barrio Alto ziua Belem, Alfmaa si centru, 1 zi Sintra + Capo de Roca, 1 zi Obidos + nu stiu ce si cum sa ajung acolo, 1 zi Aveiro ... ce zici?
Orice sugestii sunt binevenite!
Multumesc
Cabo da Roca e cam țeapa, nimic de vazut acolo, Sintra e ok, dar cam ca Sinaia, in afar ade castelul ala iarasi nu prea merita. la Obidos si Aveiro n-am fost, dar iti recomand sa adaugi Cascais pe lista (vreo 30 de minute cu trenul din Lisabona) si sa mai adaugi o jumatate de zi si pt Parco de Nacoes, in Lisabona
RăspundețiȘtergereAm facut si eu Pasteis de nata dar m-am ambitionat sa fac singura foietajul cu unt.Sunt intr-adevar delicioase!Sper sa ajung curand in Portugalia si sa le gust pe cele originale.
RăspundețiȘtergerewell, congrats, dar foietajul cu unt este unul din lucrurile alea pe care nu cred ca o sa le prepar vreodata acasa, pentru mine fiind un grocery item, asa, cam ca faina (desi unii isi mai fac singuri si faina :))
RăspundețiȘtergereLa tine totul pare atat de usor, insa intru putin intr-o frenezie cand vine vorba de executie. Sper sa nu-mi ia foarte mult pana gasesc tot ceea ce am nevoie pentru a face un asemenea deliciu. Ideea e ca si daca nu ies cum ar trebui, nu am cum sa-mi dau seama :) Vroiam sa-ti mai zic ca reteta de dulce de leche este fantastica si easy to make.
RăspundețiȘtergereDiana, ingredientele pentru pasteis sunt extrem de usor de gasit, practic le poti lua pe toate din in orice supermarket ai intra. In ceea ce priveste executia, trust me, procesul e mult mai simplu decat pare, plus ca e si mult mai rapid decat mi-a luat mie sa-l povestesc aici :))
RăspundețiȘtergereReferitor la gust, poti incerca versiunea locaa de la Gala sau de la Cofetaria Lusitana, dar in esenta conteaza sa-ti placa, si nu neaparat sa fie intocmai cu originalul (oricum acasa n-o sa-ti iasa exact ca la patiserie, unde au cuptoare perfect calibrate care merg pana pe la 300-350C, folosesc aditivi, afanatori, etc, etc)
n-am apucat sa citesc toate comentariile, dar pentru mine Portugalia este cea mai frumoasa detinatie de vacanta, la inceput sau sfarsit de vara.
RăspundețiȘtergereNu am fost in toata europa, dar dintre tarile unde am calatorit, Portugalia este de departe locul unde m-am simtit cel mai bine.
Mancare este excelenta absolut peste tot. De fiecare data cand mai merg prin vacante sunt dezamagita la capitolul mancare pentru ca mereu sper sa gasesc ce am gasit acolo.
Pentru Lisabona sunt necesare cel putin 4 zile (merita vazuta Sintra, musai!), sunt atat de multeeeee de vazut!!
Apoi noi am fost in Algarve, in Lagos care este un orasel mic dar superb...
Ce mai....trebuie sa mergeti acolo macar o data in viata! Eu abia astept urmatoarea vacanta acolo.
Si data viitoare voi manca si eu aceste pasteis ca se pare ca le-am ratat! :)) Nu stiu cum ....
Portugalia e faina si iarna, am fost eu exact acum 4 ani, chiar de Valentine's Day, si ziua stateam in tricou la terasa. Despre Algarves nu pot sa ma pronunt, ca am evitat zona pe motiv de mii de turisti englezi si nemti extrem de enervanti, iar Sintra mi s-a parut asa, usor umflata ca atractie turistica, exceptand castelul Pena (doar exteriorul, ca interiorul este exact ca la Peles, nimic impresionant). Mai impresionante mi s-au parut Braga, cu zecile de biserici si catedrale si Guimaraes, cu cetatea locuita inca.
RăspundețiȘtergereMultumesc
RăspundețiȘtergereYum,yum,yummmm....sper sa si iasa:)
RăspundețiȘtergerepai de ce sa nu iasa? la mine pana acum a iesit de 3 ori :))
RăspundețiȘtergereBun, deci le place si in Romania:)...tks
RăspundețiȘtergereNu ne spui mai multe despre crema ca de exemplu consistenta sau cantitatea iesita? Mi-a iesit foarte multa si cam lichida de aceea imi dau seama ca am gresit ceva. Dar si asa ar fi utile detalii suplimentare, poate imagini pe cand vei mai face. Merci!
RăspundețiȘtergeremie mi-a iesit aproximativ 1 litru de crema, de consistenta unei ciulamale. daca ti-a iesit prea lichida, poti sa mai pui niste amidon s-o ingroase.
RăspundețiȘtergere@Florin: pictures in weekend :)
RăspundețiȘtergereTarte d-astea am mancat la un chiosc de langa Tour de Belem din Lisabona, buneee rau!Exact asa cum le prezinti tu aici! Atunci mi-am adus aminte ca si chinezii fac niste tarte d-astea, dar cu aluat de biscuite, iar crema de ou e mult mai simpla, fara scortisoara si vanilie, ca ei nu prea folosesc la dulciuri (doar scortisoara la condimentul 5 spice). Le-am postat si eu, daca vrei sa arunci o privire http://andreeachinesefood.blogspot.com/2010/12/tarte-chinezesti-cu-crema-de-ou.html
RăspundețiȘtergereMi-e rau!!! Nu trebuia sa citesc postul asta... mai ales ca incerc sa slabesc pentru nunta... Hmmm .. cred ca o sa imi fac rochia cu o masura mai mare :))!!! Multumim pentru reteta! Chiar mi-era dor de aroma lor si acum mi-e dor si de Lisabona! Nu e bine! :))
RăspundețiȘtergereMi-e greu sa cred ca se vor compara cu cele de la Belem daca le fac eu acasa....gandeste-te numai la atmosfera de acolo..... Trebuie sa recunosc si eu ca Portugalia m-a cucerit!
RăspundețiȘtergereOricum, felicitari pentru idee!
desigur ca cele de la Belem sunt speciale, ca de altfel toata Portugalia, insa daca n-ai drum prea des pe acolo (sau daca nu te muti la Lisabona :)), atunci pasteis de nata facute in casa sunt the next best thing :))
RăspundețiȘtergereMai nou poti gasi pasteis de nata/egg tart la KFC in Asia, mai exact in Tailanda. Noi am ramas socati... Se pare ca e un mare hit si in China:))
RăspundețiȘtergereCheers!
C.
da, am vazut si la noi la KFC :)
RăspundețiȘtergerele-am facut si...am avut asteptari f mari. nu mi se par ca le ajung pe alea din lisboa nici macar cu 50%.
RăspundețiȘtergereflorin, cateva intrebari: tie ti-a crescut f bine foietajul? eu am avut portiuni aproape crude - desi am incercat diferite variante: la temperaturi diferite, mai mult la cuptor (am reusit sa innegresc crema:), etc etc. am inercat si varianta elenei - cu copt initial doar foietajul, dar atunci s-a umflat excesiv, incat nu am mai avut cupa unde sa pun crema...anyways, am crezut ca-mi potolesc dorul de lisboa, n-a fost sa fie...
Mie mi-au iesit foarte bine, coapte cum trebuie de fiecare data. btw, e posibil ca temperatura cuptorului tau sa fie problema, ai incercat cu un termometru de cuptor sa vezi daca e cea care trebuie? (la mine era o diferenta de vreo 30C intre realitate si indicatoarele de temperatura de pe buton :))
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca poate stii...am mancat in Sintra la un restaurant specific, un desert pe baza de paine, stii cumva ceva despre el? Ca mi-a placut foarte mult.
Multumesc!
Cat despre pasteis, geniale!
e posibil sa fie vorba de bread pudding, o sa postez si eu reteta in curand :)
RăspundețiȘtergereAi dreptate! Asta e! Apropo de Portugalia minunata, pentru ca nu eram hotarata asupra desertului mi-au dat din toate pe care le aveau si mi-a ramas gandul la asta :) Abia astept reteta!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Splendida coincidenta, tocmai m-am intors de la Lisabona unde am savurat delicioasele pasteis de Belem :-). Am sa incerc si eu sa le fac acasa, urmand reteta ta, Florin.
RăspundețiȘtergereO singura observatie: am gustat si eu pasteis de nata de la Cofetaria Lusitana de langa Piata Victoriei... din pacate pasteis de nata pe care le vand ei nu sunt decat o foarte, foarte palida copie a originalului.Cele de la Belem au o crema fina, usoara, nu densa ca cea de la cofetaria locala. Iar aluatul e bun chiar si rece, le-am tinut intr-un hotel din Sintra vreo trei zile si erau (aproape) la fel de bune.
Pacat ca cei de la Antiga Pastelaria de Belem (asa se numeste patiseria din Lisabona care produce originalul) nu vand si online, ca m-as abona :-).
Felicitari pentru idee, astept si alte retete portugheze!
Amalia, incearca si reteta asta, care e luata de pe un sit eportughez si care mi se pare cea mai apropiata de cea originala de la Belem.
RăspundețiȘtergerePt. a obtine "zone caramelizate foarte inchise la culoare" poti folsi functia grill (daca are cuptorul) pt. ultimele 2 minute...
RăspundețiȘtergereBuna ,
RăspundețiȘtergereAm o intrebare legata de aceasta reteta. Sugestia ta este sa fie savurate calde. Reci nu mai sunt bune ? Sau nu la fel de bune ?
Multumesc,
Ioana
ba da, sunt foarte bune si reci, dar calde sunt exceptionale :)
ȘtergereCum nu mai puteam vietui fara sa stiu cum sunt aceste treburi, ma urnesc. Am facut aluat frantuzesc, ca nu-i mare smecherie, imi place mult sa-l fac si sa-l vad cum se desface foite-foite. Am copt cosuletele vreo 7 min., apoi le-am umplut si am continuat coacerea la foc mai mic. Mi-ar placea sa am niste forme mai mari. Tie ti-au iesit 12 dintr-o foaie din aia de aluat cumparat?
RăspundețiȘtergereda, mi-au iesit 12 dintr-o foaie mica si 24 dintr-o foaie mare; unele pachete au o foaie mare, altele doua mici, insa rezultatul final este acelasi, 24 dintr-un pachet (cel mai simplu e sa faci foaia sul - dupa ce o tai in doua sau in patru, dupa caz - si apoi s-o tai in sase segmente egale); de asemenea, nu este necesara coacerea in doua etape, poti pune crema de la inceput ca o sa-ti iasa perfect
ȘtergereIn primul rand, felicitari pentru efortul de a face aceste prajituri acasa. Nu e usor!
RăspundețiȘtergere2 corectii daca mi se permite:
- Pasteis de Belem au reteta secreta si, banuiesc, ca asa va ramane. Pasteis de Nata sunt diferite, chiar daca s-au nascut ambele in manastire
- Gala, KFC, Clate nu le aveau de la Lusitania (care BTW le faceau din prafuri - cunosc patronul) ci de la Lusopan - care nu aveau o cofetarie frumos deschisa in centrul Capitalei, ci le faceau in fiecare zi, de la 4 dimineata numai pe comanda. Ambii au inchis, din lipsa de clienti ca voi :)
Multumesc.
thanx! mie unul mi se par usor de facut :)
ȘtergereGoooood Job Florin !!!! Si mie imi plac Pasteis sint foarte buuuune :))) mincam cind locuiam in Lisabona si prin Mall Vasco Da Gama cu o cafea Garoto (cred ca am scris bine ).Trebuie sa-mi fac curaj si sa le fac si eu:))) Felicitari si mult succes in continuare !!! Carolina.
RăspundețiȘtergereNu inteleg de ce sunteti toti..wow Lisboa este ceea mai, wow pfoa sau extra mega.Este un oras obisnuit.Parerea mea: NU m-a dat deloc pe spate cu nimic:), poate doar cu sutele de dealeri de droguri, cu tonele de saci menajeri lasati la intersectii, miros de urina,hoti, si taximetristi :)) peste 70 de ani, asa ceva trebuie vazut:)))tot hoti si astia:)))) etc. D.P.M.D.Vedere Lisboa=pierdere de timp si bani.
RăspundețiȘtergereMancarurile de peste si fructe de mare Da. dar prea putin trage in balanta lucrul asta.
well, fiecare cu experienta sa. mie de exemplu nu mi-a placut Roma de nicio culoare iar Parisul chiar m-a enervat. la fel si Istanbulul, la prima vizita m-a dezamagit grav, dar apoi am descoperit multe lucruri si locuri faine pe care le ratasem initial si acum a devenit unul dintre orasele mele preferate.
ȘtergereNu mi-a iesit crema :)) mai incerc :)) A iesit mult prea lichida. De buna e buna dar e subtire. Acuma sunt la cuptor.SUnt curioasa :))
RăspundețiȘtergerece varianta ai incercat?
ȘtergereEu incercat varianta îmbunătățită si crema a iesit tare lichida. Nici macar comsistenta unei supe creme nu are. Aștept sa se raceasca sa vad daca se mai intareste. Banuiesc ca a fost ceva in neregula cu preparatul fainii ca a cam facut coocloase... sper sa iasa pana la urma
RăspundețiȘtergerePrajiturile traditionale din Portugalia se gasesc pe piata din Romania,adica le pot cumpara in Romania?
RăspundețiȘtergereMultumesc !
nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.
RăspundețiȘtergereWhatsApp: +17168691327
Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
RăspundețiȘtergere*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să vindeci vreo boală.
*Dacă vrei noroc în viața ta.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
: e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
Whatsapp: +2348032246310