Deoarece reteta de fata este foarte simplu de realizat iar apologia rackului de miel v-am facut-o deja in postul anterior, n-o s-o mai lungesc si o sa trec direct la actiune, nu inainte de a va semnala inca un avantaj al rackului de miel din Noua Zeelanda de la Metro, si anume acela ca in pachet aveti doua bucati, numai bune de gatit in mod diferit, dupa cum ati putut vedea in postul anterior si veti vedea in cele ce urmeaza.
Ingrediente (pentru 2-4 persoane)
- 1 rack de miel (gasiti proaspat la Metro, cate doua bucati impachetate in vid, la 130lei/ kg, cca 700g/ pachet, sau la Deliclick, congelat, la 99lei/ kg)
Pentru crusta
- 1 pahar (cca 200ml) de suc de rodii (eu am folosit Santal, care nu e 100% din rodii, dar a mers perfect)
- 2 linguri de dulceata de afine sau coacaze
- 1 catel de usturoi, curatat si feliat in 2-3 bucati
- 50g (un sfert de pachet) de unt rece, taiat cubulete
- 1/2 lingurita de scortisoara macinata
- 1/4 lingurita de chimen macinat
- 1 lingurita de pasta ginger - garlic (optional)
- 1 lingurita de sos teriyaki sau sos de soia
- 4 linguri de fistic macinat
- 4 linguri de pesmet
Preparare (40 min plus 10 min de pregatire)
- incaziti cuptorul la 220C, si in paralel puneti intr-o cratita (la foc mediu) sucul de rodii, dulceata de afine, usturoiul, pasta ginger-garlic si sosul teriyaki sau de soia si amestecati constant pana cand lichidul se reduce la o consistenta siropoasa (cca 5-7 min), apoi lasati amestecul sa se raceasca putin si transferati-l in bolul mixerului, adaugati scortisoara, chimenul si cubuletele de unt si apoi pulsati pana se omogenizeaza cum trebuie si se transforma intr-o crema absolut fabuloasa (finger lickin' good, va spun :))
- lasati crema de unt aromat sa se raceasca (se va si intari putin cu aceasta ocazie, fiind mai usor de uns fara sa se scurga) si apoi ungeti uniform partea de sus a rackului si asezati-l cu oasele in jos intr-o tava mica, tapetata cu folie de aluminiu
- amestecati fisticul macinat cu pesmetul si apoi presarati uniform amestecul peste portiunea unsa cu untul aromat, presand usor, sa se lipeasca bine (la fel ca la reteta anterioara, puteti unge complet rackul cu crema de unt si apoi sa-l tavaliti prin fistic, insa mie si de data asta mi s-a parut mai de efect crusta doar pe partea superioara a rackului)
[NOTA: de aici incolo lucrurile stau intocmai ca in reteta anterioara, asa ca o sa-mi permit sa copiez exact aceleasi indicatii (mai ales pentru cine ajunge aici direct, fara sa fi vazut si postul anterior]
- bagati tava la cuptor pentru cca 18-20 min, sau pana cand termometrul de carne (pe care daca nu l-ati cumparat inca va sfatuiesc calduros sa-l treceti cat de curand pe lista de shopping) indica 52-54C (mielul medium rare, adica roz si suculent la interior, asa cum trebuie mancat, se obtine la 57C, dar temperatura din interior mai creste cu vreo 4-5C cat timp il lasati sa se odihneasca dupa ce l-ati scos din cuptor)
- scoateti rackul rumenit din cuptor, acoperiti-l cu folie de aluminiu si lasati-l sa se odihneasca vreo 10-15 min, cat sa se resoarba sucurile alea delicioase in fibrele carnii si sa nu le risipiti prin farfurie.
- feliati rackul printre coaste (cate o coasta pentru fiecare felie, un rack are in general cam 8 coaste) si serviti-l imediat, simplu, fara garnitura, caci e suficient de complex in arome si de savuros asa cum e.
Enjoy!
Crazy Cookere - sint sigura ca ar merge si un fel de 'metateza' a celor doua retzete: rack de miel cu cruta de fistic si umplut cu feta, masline si rosii.
RăspundețiȘtergerePromiseseshi cu mashina de piine...
Vera, orice merge in principiu, dar in cazul de fata gustul mixului de feta, rosii uscate si masline este mult prea puternic si ar coplesi gustul fin al untului aromat si al fisticului, plus ca prima reteta e mai degraba sarata iar ce ade fata e mai degraba dulce acrisoara :)
RăspundețiȘtergereDespre masina de paine o sa povestim next week, asa ca stay tuned :)
frumoasa culoare, sunt invidios :D
RăspundețiȘtergere